Fröccs

Különleges foci-világbajnokságos pezsgőt lehet most vásárolni

Július 13. 12:12
Különleges foci-világbajnokságos pezsgőt lehet most vásárolni
Fotó: decanter.com
 
Két héttel a labdarúgó-világbajnokság vége után egy 1966-os limitált szériás World Cup Champagne kerül kalapács alá az angliai Humbert & Ellis aukciósháznál. A Jacquart pezsgőház anno ebből a tételből stílszerűen mindössze 1966 palackot készített, amelyek további különlegessége, hogy a címkén rajta van a kézjegye 8 angol focistának azok közül, akik 1966-ban megnyerték a világbajnokságot. A londoni döntőben a nyugatnémeteket 4-2-re legyőző csapatból Bobby Charlton, Nobby Stiles, Gordon Banks, George Cohen, Ray Wilson, Martin Peters, Alan Ball és a fináléban három gólt szerző Geoff Hurst írta alá a magnumpalackokat.

A decanter.com beszámolója szerint most az 1-es sorszámú üveg kerül elárverezésre. A World Cup Champagne kikiáltási ára 1800 font (átszámítva 660 ezer forint) lesz, de szakértők szerint ennek körülbelül a duplájáért fogják leütni.
 

Aranyérem és második hely a magyar bornak a muskotályok olimpiáján

Július 11. 15:26
Aranyérem és második hely a magyar bornak a muskotályok olimpiáján
 
Aranyérmet kapott és a verseny 2. legjobb muskotályának választották a Holdvölgy tokaji sárgamuskotályát a legrangosabb muskotály versenyen. Az idén 18. alkalommal megrendezett francia Muscats du Monde világverseny nemzetközi zsűrije 23 ország 212 muskotály borából választotta ki a legjobbakat, amelyeket összesen 24 arany- és 46 ezüstéremmel díjazott. Az idei mezőny egyetlen magyar díjazott borászata a mádi Holdvölgy volt, amelynek Exaltation 2014 dűlőválogatott édes borát a Top 10 ranglista második helyén emelte ki a zsűri.

A Holdvölgy ezzel folytatta remek sikersorozatát: ez az egyetlen magyar borászat, amely már negyedik alkalommal nyert aranyérmet és Top 10 minősítést a Muscats du Monde-on. A díjnyertes Holdvölgy borok mindegyike a történelmileg első osztályú minősítésű mádi Nyulászó-dűlőből származó, késői szüretelésű édes tokaji sárgamuskotály volt.
 
A Holdvölgy pincészet eddigi díjazott borai

Intuition No.2 2008 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2010
Exaltation 2012 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2015
Exaltation 2015 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2017
Exaltation 2014 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2018

 

Újabb magyar borvidék kap egyedi palackot

Július 10. 15:14
Tokaj és Szekszárd után az Egri borvidék csúcsminőségű borai is egyedi palackot kapnak – olvasható az MTI közleményében.
 
A kezdeményező Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a XXII. Egri Bikavér Ünnepen felkérte az érintett borászokat, tegyenek javaslatot az egri palack kialakítására és arra, hogy a borvidék mely nedűit tartalmazzák majd. Kijelentette: határozott célja, hogy legkésőbb egy év múlva, a következő Bikavér Ünnepen már az új egyedi palackból töltsék a vendégek poharába a hazai vörösborok közt elsőként hungarikummá nyilvánított Egri Bikavért.
 

A badacsonyi borászok újradefiniálják a kéknyelűt

Július 10. 09:03
2018. július 4-én Tóti-hegyen az Istvándy Pincészetnél tartották az első Kéknyelű Ízlelő elnevezésű szakmai nappal összekötött sétálókóstolót. Az eseményre közel 30 borász hozta el a fajta 1-1 borát, amelyet vakkóstolón együtt végig is kóstoltak, majd Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnökének részvételével átbeszéltek, melyik borok állnak legközelebb az origóhoz, azaz mely borok képviselik azt a stílust, amelyet a későbbiekben egységesen követnének majd a borászok.
 
„Ez az esemény egy mérföldkő lett a fajta életében. A kéknyelűből szép borok készülhetnek, különböző stílusban: frissen, reduktívan is nagyon szép és élvezhető, valamint hosszabb érlelés után is lehet még forgalmazni a bort, nem fogunk benne csalódni. Mivel kevés ültetvény van belőle, így mindenképpen az egyediséget kell keresni benne. A fajta különlegessége az érlelésben rejlik, ez pedig más fajtákhoz képest többletet jelent. Ezt kell a gyakorlatba közösen átültetni” – osztotta meg a gondolatait a házigazda Istvándy Gergely.
 
A top 10-es Origó listába végül a következő borok kerültek be:
 
Szászi Birtok 2017
Szabó Pince 2017
Skizo Borház 2017
Folly Arborétum és Borászat 2017
Sipos Borház 2016
Fölföldi Béla 2016
Istvándy Pincészet 2016
Istvándy Pincészet 2015
Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013

 
A délelőtti szakmai kóstolást délután egy nyilvános sétálókóstoló követte, ezen a közönség is megismerkedhetett a badacsonyi kéknyelűvel.
 

Villányból érkezik a magyar "superfood"

Július 03. 10:37
Június utolsó napjaiban mutatták be a Bock Borászat új termékét, a rágható étrend-kiegészítő tablettát. A villányi borvidéken a kékszőlő feldolgozása után nagy mennyiségben rendelkezésre álló szőlőmag hasznosítására épült üzem Európai Uniós pályázatának záróeseménye is volt egyben a bemutató.

A pályázat által egy korszerű kékszőlőmag-feldolgozó üzem jött létre, valamint egy egyedi gyártási technológia kifejlesztésére is sor került. Ennek segítségével a Bock pince hagyományos kékszőlőmag-alapú termékei mellett egy új, a kékszőlőmag és a szőlőhéj értékes hatóanyagait megőrző és azok felszívódását jelentősen növelő, rágható tabletta is készül a jövőben.

„Borászatunk már 2010 óta hasznosítja a kékszőlő feldolgozásának egyik legfontosabb melléktermékét, a szőlőmagot. Mivel mikroőrlemény formájában a kékszőlőmag kiemelkedően értékes antioxidánsainak és bioaktív anyagainak felszívódása és hasznosulása korlátozott, ezért egy jobb, hatékonyabb megoldást akartunk keresni, amelyben a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem kutatói nyújtottak számunkra nélkülözhetetlen segítséget.” – mondta el Bock József, akinek ezzel egy nagy álma vált valóra.
 
A borász által említett kutatások megerősítették, a villányi kékszőlő illetve annak magja és héja igazi „szuperfood”, rendkívül gazdag antioxidáns hatású polifenolokban, amelyek természetes módon járulnak hozzá a szervezet önvédő mechanizmusainak hatékonyabb működéséhez.
A szőlőmagból készült élelmiszerek nem csak egészségesek, de a mindennapi étkezésbe is sokoldalúan beilleszthetők. Erről tanuskodik Marton Adrienn séf és gasztroműsor-vezető videója, ahol kékszőlőmag mikroörleményével készít epres-banános turmixot.

Átadták a legjobb sommelier-eknek járó diplomákat

Június 28. 12:00
Tegnap került sor a díjátadóra, ahol hárman vehették át az International A.S.I. Sommelier Diplomát. A Magyar Sommelier Club 2018. március 24-én a Continental Hotel Budapestben harmadik alkalommal rendezte meg a versenyt, amiről bővebben már ITT írtunk. 
 
Soha nem tapasztalt elismerése a magyar sommelier szakmának, hogy két arany és egy ezüst diplomát kaptak a kiválóan felkészült versenyzők: Horváth Máté (Mák Bisztró) és Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl, Ausztria) arany, Rácz Imre (Mák Bisztró) ezüst diplomás.

A tavalyi A.S.I. diplomással, Angerman Lászlóval együtt már négyen vannak idehaza, akik az „International A.S.I. Sommelier Diploma” büszke birtokosai, és mindegyikük a Magyar Sommelier Club tagja.
 
Jövőre Horváth Máté fogja képviselni Magyarországot Belgiumban a "Contest of the Best Sommelier of the World 2019" (március 10-15) nemzetközi versenyen. Kovács Norbert az ez év november 9-11-én Belgrádban megrendezésre kerülő "Balkan Sommelier's Challange 2018." versenyen képviseli hazánkat.
 
A nemzetközi diplomákat Kovács Gábor a Magyar Sommelier Club elnöke adja át a nagy tudásról számot adó szakembereknek.

Száznál is több bor az Egri Bikavér Ünnepen

Június 27. 18:00
Július 5-én indul Eger egyik legjobban várt nyári rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep. A borvidék legnagyobb borgasztronómiai fesztiválját már huszonkettedik alkalommal szervezi meg Eger Város Hegyközsége. Több tízezer látogatót vár a borvidék harminc borászata, és száznál is több féle Egri Bikavért, Egri Csillagot és rozét kínálnak majd. Tizenhárom étterem pedig a borokhoz párosított ételkülönlegességekkel készül.

A borünnep mind a négy napján ingyenes koncertek várják az érdeklődőket; a fesztivál minden napján este hat és nyolc óra között kreatív foglalkozásokra hívjáka gyerekeket.  Szombaton délután traktorok és veterán járművek felvonulása szórakoztatja az érdeklődőket, és sor kerül az Egri Bikavér Lovagrend új tagjainak ünnepélyes avatására is. A Magyar Vöröskereszt a „bikavéradóknak” egy pohár egri borral köszöni meg életmentő hozzájárulásukat.
 
 

Német sörfesztivállal zárul Budapesten a foci VB

Június 27. 11:07
A Cseh Sörfesztivált váltva a labdarúgó-VB utolsó két hetében a II. Német Sörfesztivál kerül megrendezésre a WestEnd bevásárlóközpont tetőkertjén. A június 30-tól július 15-ig tartó fesztiválon Németországból származó házi, kisüzemi, és nagyüzemi sörfőzdék mutatkoznak be. Számos olyan sort kóstolhatnak meg a kilátogatók, amivel Magyarországon egyébként ritkán vagy egyáltalán nem találkozni.
 
A rendezvényen standdal lesz jelen többek között a Bitburger, Büble, Dab, Eichbaum, Erdinger Urweisse, Fischer's, Fóti Sörfőzde, Hacker-Pschorr, Krombacher, Kösritzer, Maissel's Weisse, Paulaner, Radeberger, Rotburger, Scherdel, Schöfferhofer, Thurn und Taxis, Warsteiner, Weinheinstephan és a Wernesgrüner.
 
A sösök mellett az érdeklődők olyan ételeket fogyaszthatnak, amelyek kifejezetten a német gasztronómiához kapcsolódnak.  Amikor pedig nem a VB-meccsek mennek a kivetítőn, Katona Csaba, az MTA történésze tart előadást többek között a német sörök történetéről és az 502 éves német tisztasági törvényről. Tovább színesítik a rendezvényt sörkóstolók, sörivó versenyek és sramli zenét játszó zenekarok.