Fröccs

Kulturális rendezvénysorozat indul útjára Baján

Február 16. 20:09
Májustól októberig tart a Csodálatos Baja elnevezésű kulturális rendezvénysorozat, ahol a bajai értékek, a hagyományőrzés és a bajai halászlé köré csoportosulnak majd a programok.
 
Fercsák Róbert, Baja polgármestere kiemelte: a város nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására és a kulturális értékek megőrzésére, így a májustól októberig tartó Csodálatos Baja program- és fesztiválsorozat eseményeit ezeket az értékeket szem előtt tartva rendezik meg.
Bócsa Barnabás, a Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a 2012-ben indult sorozat idei rendezvényein gasztronómiai fesztiválokkal, kiállításokkal, koncertekkel és sporteseményekkel várják a Bajára látogatókat.
 
Májusban a Pünkösdváró kórusfesztivállal indítják a szezont, júniusban strandfesztivált tartanak, majd motorcsónak Európa- és világbajnokságot rendeznek.
 
Július 7. és 10. között zajlik majd a halászléfőző fesztivál, amelyet már 21. alkalommal rendeznek meg, és amelyre több tízezer embert várnak.
Augusztus közepén Luciano Pavarotti emlékének szentelt nemzetközi mesterkurzust rendeznek. A hónap végén pedig a Budapesti Operettszínház ad elő színes válogatást repertoárjából a Szentháromság téri operettgála keretében, majd két alkalommal a Szép nyári nap! című Neoton-musical előadásaira várja a közönséget a budapesti teátrum társulata.
 
A Bácska kincsei természeti napokon szeptemberben a város természeti értékeivel lehet megismerkedni, az évad zárásaként pedig Giuseppe Verdi Traviata című operáját láthatja a közönség októberben a városi színházteremben.
(MTI)

Borral és pezsgővel „harcolunk” az orosz embargó ellen

Február 16. 17:15
A PRODEXPO, Oroszország legnagyobb élelmiszeripari és ital szakvásárán idén 60 országból mintegy 1400 kiállító érkezett, az ötnapos kiállítás látogatóinak száma közelíti az ötvenezret - írja az Élelmiszeronline.hu. Az eseményen a Magyar Turizmus Zrt. 170 négyzetméteres közösségi standján tizenhárom magyar kiállító termékeivel is megismerkedhettek az orosz fővárosban.
 
A magyar stand új, egységes arculati elemekkel, egyedi installációkkal keltette fel a látogatók figyelmét. Az esemény fontosságát mutatja, hogy a vásárt az orosz Mezőgazdasági Minisztérium, Moszkva Város Önkormányzata és az Orosz Föderáció Kereskedelmi és Iparkamarájának támogatásával rendezik meg évről-évre. Az orosz piac – az embargó ellenére is –, fontos célországnak számít a magyar agrárexportban. A tizenhárom magyar kiállító többsége legnagyobb részt bor- és pezsgőfélékkel igyekszik meghódítani az orosz vevőket, de fűszerkeverékeket, olajos magvakat, füstölt termékeket is kínálnak a magyar standon.

A magyar tojás és marhahús iránt érdeklődik Izrael

Február 16. 15:04
Uri Yehuda Ariel Haconen, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter február 15-én találkoztak Budapesten, amely beszélgetésnek az egyik kiemelt témája volt az izraeli igény a tojás és marhahús bevitelére.  
 
Fazekas Sándor kiemelte: a magyar húsmarha rendkívül magas minőségű, egyben kérte, hogy Izrael küldjön állategészségügyi delegációt Magyarországra a szükséges auditok felgyorsítására.
 
A két miniszter egyeztetett a kutatás-fejlesztési együttműködésekről is. Egyetértettek abban: kiemelten kezelik a szakemberek cseréjét és az agrárkutatási intézetek közötti együttműködést. Uri Yehuda Ariel Haconen 5 ösztöndíjat ajánlott fel magyar hallgatóknak az izraeli Mezőgazdasági Kutatószervezet Volcani Központjában.
 
Az izraeli miniszter jelezte azt is: lehetőséget látna egy olyan mintagazdaság létrehozásában, ahol csepegtetéses öntözéses technológiát és a melegházi zöldség- és gyümölcstermesztés módszereit oktatnák magyar gazdáknak.

(MTI)

Idén nyílt lesz a Magyar Sommelier Bajnokság

Február 16. 12:57
A Magyar Sommelier Szövetség 2016-ban is megrendezi a szakma országos bajnokságát, amelyre február 21-én, vasárnap a Hotel Corinthia konferenciaközpontban, a Kávébár Bazár rendezvénysorozat keretében kerül sor.

A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmában dolgoznak, vagy a sommelier szakma a munkakörük része. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerűsítése. A verseny első körében a részvevők előbb írásbeli feladatokat (tesztlap kitöltése, két-két párlat és bor kóstolás utáni megnevezése, illetve részletes leírása)  oldanak meg, majd vörösbort dekantálnak és egy választott idegen nyelven  bemutatják azt, továbbá megfelelő ételt ajánlanak hozzá. A döntőbe három versenyző jut, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt. 

A Magyar Sommelier Szövetség által alapított „PAR EXCELLENCE” a magyar borkultúráért díj ünnepélyes átadására a verseny szünetében, kora délután kerül sor, majd ezt követi az idei nyilvános döntő, ahol a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításán, italajánláson keresztül a dekantálásig kell számot adni felkészültségükről a versenyzőknek.
 
A korábbi évek gyakorlatától eltérően ezúttal nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a Szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni. 
 
További információkért ide kattints!

Kék bajor, tihanyi kék, csóka - hallottál már ezekrpl a szőlőfajtákról?

Február 16. 11:45
Szentesi József a pezsgői mellett a rég elfeledett magyar szőlőfajták megmentőjeként is ismert. Van jópár kereskedelmi forgalomba nem kerülő "mikrotétele" - ahogy a Borrajongó írja. A bloggerek meg is nézték őket.
 
Szentesi József 10 fehér (fehér balafánt, fehér góhér, hamvas, kolontár, kovácsi, lisztes, piros bakator, sárfehér, szerémi zöld,vörös dinka) és 10 kék (csókaszőlő, fekete muskotály, feketefájú bajor, hajnos kék, kék bajor, kékszilváni, laska, purcsin, tarcali kék, tihanyi kék) szőlőfajtát telepített el a Pécsi Kutatóintézettől szerzett oltóanyaggal, Sukoró, Pázmánd és Nadap környékén. 
 
Ezek a fajták az Osztrák-Magyar Monarchia idején első osztályúakként voltak számon tartva, ám mára szinte teljesen eltűntek.
 
A Borrajongó jópár tételt lekóstolt belőlük is, rögtön például a kék bajort, a tihanyi kéket, a csókát, a laskát, vagy a fekete muskotályt. A leírásokért ide kattints.

Kihirdették a Magyar Turizmus Minőségi Díj nyerteseit

Február 16. 09:28
Február 12-én a Sofitel Hotelben 16 szálláshely és 6 vendéglátóhely vehette át a Magyar Turizmus Minőségi Díj oklevelét. A Magyar Turizmus Minőségi Díj önkéntes jelentkezésen alapuló tanúsító rendszer, amely a – termékek és szolgáltatások minősége iránt elkötelezett – turisztikai vállalkozások, éttermek és szállodák részére biztosít magas színvonalú, európai minőségirányítási elvek alapján működő minősítési lehetőséget - írja a Turizmusonline.hu.
 
AZ idei évben jelentős nemzetközi változás, hogy a HOTREC (a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége) akkreditálta a programot. Döntésük értelmében a díjnyertes éttermek és szállodák jogosultak a „European Hospitality Quality” (EHQ) minősítési rendszer elismerését jelző Q jel használatára is.
 
2015. évi díjazottak
 
Új jelentkezők esetében:
Éttermek:
 • Belga Étterem és Söröző (Danubius Hotel Rába), Győr
 • Fenyves Szálloda és Konferencia Központ**** étterem, Baktalórántháza
 • Kukorica Csárda, Balatonföldvár
 
Szállodák:
 • Fenyves Szálloda és Konferencia Központ**** szálloda, Baktalórántháza
 • Greenfield Hotel Golf & Spa****, Bükfürdő Hotel
 • Kumánia, Kisújszállás Hotel Silver****superior, Hajdúszoboszló
 • Hotel Termálkristály Aqua Land****, Ráckeve
 • MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior. Zalakaros
 
Megújító pályázók esetében:
Éttermek:
 • Hubertus – Hof Étterem, Balatonfenyves Lázár Lovaspark, Domonyvölgy
 • Paprika Csárda, Hegyeshalom
 
Szállodák:
 • Aranyhomok Business.City-Wellness Szálloda****, Kecskemét
 • Hilton Budapest
 • Hubertus – Hof Szálloda, Balatonfenyves
 • Hunguest Hotel Forrás****superior, Szeged
 • Lotus Therme Hotel & Spa, Hévíz
 • Mamaison Hotel Andrássy Budapest
 • NaturMed Hotel Carbona****superior, Hévíz
 • Radisson Blu Béke Hotel, Budapest
 • Thermal Hotel Visegrád, Visegrád

Ezekre kell figyelni a böjt idején

Február 16. 06:15
A böjt ideje alatt oda kell figyelni a táplálkozásra. Elsősorban a fehérje és a vas hiánya okozhat problémát a szervezetben.
 
A negyvennapos böjt február 10-én kezdődött, a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól.
 
E két napon és nagyböjt többi péntekén az egyház arra kéri 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert lelkileg egyesülni az igazi áldozattal, Jézus Krisztussal.
 
Muzsnai Bernadett az M1 aktuális csatorna február 14-ei műsorában elmondta: a hús elhagyását másfajta állati eredetű ételekkel, túróval, sajttal, tojással lehet pótolni. Aki ezeket is kiiktatja, és egyfajta vegán étrendre tér át, az hüvelyes zöldségekkel, például babbal, csicseriborsóval, olajos magvakkal pótolhatja a szervezetnek szükséges mennyiségű fehérjét.
 
Emellett fontos odafigyelni a vas pótlására is, amely megtalálható például a céklában, vagy az élesztőben - tette hozzá a dietetikus.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy - és ezt a vallások is komolyan veszik - a 14 éven aluliaknak, időseknek, várandósoknak, szoptatós kismamáknak, krónikus betegeknek nem ajánlott a böjt.
 
A böjtnél, de a vallástól független tisztítókúráknál is fontos a fokozatosság elve. A szervezetnek az azonnali megvonás nem tesz jót, ezért ajánlott fokozatosan - az adagok csökkentésével, és előbb a zsírosabb, egészségtelenebb ételekről való lemondással - elkezdeni az ilyen kúrákat - emelte ki a dietetikus, hozzátéve: aki tisztítókúrába, méregtelenítésbe kezdene, forduljon szakemberhez.

(MTI)

Spanyol gasztrorazzia volt a magyar fővárosban

Február 15. 18:52
Magyarországra látogatott Roser Torras, a baszk Gastronomika konferencia elnöke és Xavier Agullo, az El Mundo napilap gasztronómiai szakírója. A szakemberek jó néhány csúcsétteremben megfordultak, megismerkedtek a magyar csúcsborokkal és alapanyagokkal is - írja a Híradó.hu.
 
A két spanyol gasztronómiai szakértő szerint a magyar gasztronómia fejlődése óriási.
 
Torras és Agullo a Michelin-csillagos Costes étteremben, a Bock Bisztróban, a szintén Michelin-csillagos Borkonyhában is jártak. Utónni helyszínen különösen tetszett nekik, hogy magyar borokat kóstolhattak meg. 
 
Részt vettek egy kóstolón a Bortársaságnál is, ahol száraz furmintokkal ismerkedtek.
 
A szintén Michelin-csillagos Onyx étteremben találkoztak a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökével, Hamvas Zoltánnal. Roser Torras úgy vélte, Magyarország számára hatalmas lehetőség, hogy nálunk rendezik a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét. 

Egy mediterrán syrah Villányból

Február 15. 16:09
A syrah nem a legelterjedtebb szőlőfajta a hazánkban, de egy-két szép tétellel találkozhatunk a kóstolók során. A Művelt Alkoholista most a villányi Bock József 2012-es Syrah borát ajánlja a fajta rajongóinak.
 
A villányiság óvilági oldalán marad. Egészen áttetsző, természetes, friss, finoman extrahált, vannak árnyalatai, a korty közepe tetszetősen édes, gyümölcsösen lédús, a tannin nem porszívózza ki a szánkat. A hordó és az alkohol is integráltnak mondható, bár nem alacsony (alk: 14,5%), a savak élnek, a lecsengés nem fűt, nem perzsel. A fajta is jól felismerhető, noha ez nyilván inkább a mediterrán iskolához tartozik.
 
A teljes bejegyzést A Művelt Alkoholista oldalán olvashatod el!