Fröccs

Kürtős kalács a sláger Floridában

Január 07. 08:53
Kürtős kalács a sláger Floridában
 
Augusztusban a floridai Sarasotában indított kürtős kalácsos bizniszt Kürtős Inc. néven Gulyás Anikó, aki 11 éve költözött a városba és ikrei négy évvel ezelőtti megszületése után kezdett otthon sütögetni.
 
Mára már nagykereskedőként értékesíti az édességet több étteremnek, persze emellett rendszeresen megjelenik az áruval a környékbeli piacokon, vásárokon is - írja a HVG.hu.
 
A floridaiak pedig imádják... :)

Ez az egyik legegészségesebb fűszer

Január 07. 06:40
Állítja a Házipatika.com a fahéjról, amelynek rendkívül jó hatásai vannak az egészségre. Fogyasztását minden nap javasolják a szakértők.
 
A fahéj vércukorszint-szabályozó hatása jelentős. Ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt fogyasztják, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem. A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat. 
 
A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja.
 
Mindezek mellet a fahéjnak baktérium- és gombaölő hatásai is vannak.

Egy kiváló gasztrobor a Somlóról

Január 06. 17:54
A 2014-es évjárat viszontagságai cseppet sem érződnek a Somlói Apátsági Pince hárslevelű tételén. Fiatal kora ellenére egy kiváló gasztrobor, mely számos izgalmas étel mellett okozhat örömet számunkra - írja a Metropol.hu kóstolási jegyzetében.
 
Közepesnél kissé mélyebb citromszínű tiszta bor. Illata kezdetben kissé zárt, erőteljesen ásványos, fémes, tűzköves. Ahogy szellőzik, úgy tágul ki a világ, s kerülnek elő az izgalmas aromák. A fajta finom és cizellált florális karaktere csap össze ebben a borban a termőhely rusztikus és őserőt megtestesítő karakterével. Kezdetben mindent visz a Somló.(...) Szájban telt, mégis feszes és lendületes. Az arányok is rendben vannak.

Jól szerepeltek a Veszprém megyében készült borok

Január 06. 15:10
Nemrég jelent meg a 2015-ös Borkiválóságok Könyve, amelyben a hazai fehérborokat értékeli a szakértő bizottság. A Veszprém megyében taláható borvidékek tételei jól szerepeltek a frissen megjelenő kötetben - írja a Veol.hu.
 
A legtöbb pincészetet Balatonfüred-csopaki borvidék adja a megyéből a könyvben, az értékelt borok közül a Jásdi pincészet furmintból és olaszrizlingből készült házasítása és a Petrányi pince olaszrizlingje kapott négy csillagot. 
 
A megye borvidékei közül a Somlóról került ki a legtöbb négy csillaggal értékelt bor. A Barnabás Kézműves Pince furmintja mellett a Tornai Pincészet, a Csordás-Fodor Borház és a Somlói Apátsági Pince juhfarkja, valamint a Spiegelberg Borpince olaszrizlingje is ebbe a kategóriába került. 
 
A Badacsonyi borvidékről 12 borászat került be a kiadványba, amelyek közül a Villa Tolnay pincészet egy-egy oalszrizlingjét és rajnai rizlingjét értékelték négy csillaggal.

Mire jó a koffein?

Január 06. 12:47
A koffeinről egyből a reggeli kávé jut eszünkben, amely már az ébredés pillanatában a szemünk előtt lebeg. A koffein több mint 60-féle növényben található meg, levelükben, magjukban vagy gyümölcsükben. Pédául a kávébabban, a teacserje levelében, a kakaóbabban, a guarana magjában, a kóladióban, a matétea levelében. A növények számára a koffein védelmet biztosít a különböző paraziták ellen: lebénítja és megöli őket. 
 
Az emberek számára a koffein táplálékkiegészítőként és gyógyszerként is használatos. Gyógyszerként a fáradékonyság és az aluszékonyság kezelésében, illetve bizonyos fájdalomcsillapítók hatásának felerősítésében van szerepe. A koffein bizonyos hatóanyagokkal kombinálva használatos a migrénes fejfájások kezelésében. Egy egészséges felnőtt számára azonban napi 400 mg koffein, ami körülbelül 4-5 csésze kávénak felel meg, már veszélyes mellékhatásokkal járhat. A koffein a központi idegrendszerre hat, annak működését serkenti, ezáltal megnöveli a pulzust és gyorsítja a légzést. Hatására éberebbek leszünk, könnyebben ébren tudunk maradni, jobban tudunk koncentrálni - írja a Házipatika.com.

Megjelent az „okos cukorfigyelő”

Január 06. 10:08
Ingyenes mobilalkalmazás használatára buzdítja az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) a szülőket: az applikáció a termék vonalkódját leolvasva grafikán mutatja meg, hány kockányi a cukortartalma.
 
Az „okos cukorfigyelőt” a PHE fejlesztette azt remélve, hogy segít a fogszuvasodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség megfékezésében - adta hírül a BBC News.
 
A szolgálat szerint a brit kisgyerekek az ideális cukormennyiség háromszorosát fogyasztják. A cukorfigyelő alkalmazást is tartalmazó Change4Life elnevezésű kampányban elmondták, hogy a négy és tíz év közötti brit gyerekek átlagosan évente 22 kilogramm hozzáadott cukrot esznek meg, ez mintegy 5500 kockacukornak felel meg, azaz több, mint egy átlagos ötéves testsúlya.
 
Az alkalmazást azért fejlesztették, hogy felhívják a szülők figyelmét arra, mennyi cukrot tartalmaznak a mindennapi ételek-italok. A program több mint 75 ezer termék vonalkódját és cukortartalmát ismeri.
 
A PHE vezető táplálkozási szakértője, Alison Tedstone szerint a szülőket meglepheti, ha felfedezik, mennyi hozzáadott cukrot rejt például a gyümölcsjoghurt vagy a gyümölcsitalok.
(MTI)

Bemutatták a borkóstoló robotot

Január 06. 08:08
Épp most folyik Las Vegasban a Consumer Electronics Show, amely a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállítása, robotautókkal, hordozható fájdalomcsillapító szerkezettel, horgászoknak kínált córesszel, amely megmondja hol vannak a hala, és egyáltalán, mindennel, ami "okos".
 
Az Index összeállítása is kiemeli a D-Vine nevű borkóstoló robotot, amely egy RFID-csip alapján felismeri a bort, és a fogysztásához optimális hőmérsékletre és levegőztetési szintre hozza. A jövő elkezdődött. 
 

Kihagyhatatlan téli fesztiválok a világban

Január 06. 06:12
Télen is lehet fesztiválozni. Ezt most bebizonyította a Hellomagyarok.blog.hu, hiszen összegyűjtött 13 téli bulit, amit nem érdemes kihagyni. 
 1. Velencei Karnevál - Velence, Olaszország: 2016.január 23-február 9.
 2. Carnaval De Québec - Québec, Kanada: 2016.január 29-február 14.
 3. Up Helly Aa - Lerwick, Shetland-szigetek, Skócia: 2016.január 26.
 4. Fény Fesztivál - Amszterdam, Hollandia: 2015. november 28-2016. január 17.
 5. Altitude Comedy Festival - Mayrhofen, Ausztria: 2016. január 11-15.
 6. Horizon Festival - Bansko, Bulgária: 2016. március 12-17.
 7. Dartmouth Winter Carnival - Hanover, USA: 2016. február 11-14.
 8. Hófesztivál - Szapporó, Japán: 2016. február 5-11.
 9. Snow Bike Festival - Gstaad, SvájcC: 2016. január 22-24.
 10. Where's The Music? - Norrköpping, Svédország: 2016. február 11-13. 
 11. Citromfesztivál - Menton, Franciaország: 2016. február 13-március 2.
 12. Busójárás - Mohács, Magyarország: 2016. február 4-9.
 13. Riói Karnevál - Rio de Janeiro, Brazília: 2016. február 5-10.