Fröccs

Magyarország Tortája verseny döntősei - egy új kategória született

Május 13. 07:45
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Az idei versenyre 33 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl több versenytortában szerepet kapott idén. Megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika. 
 
Újdonság volt, hogy idén nem csak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és újhullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért.  
 
Az idei döntős torták a következők: 
 • ARANY RIBISZKE – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
 • NAPRAFORGÓ – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
 • LÚDAS MATYI – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)
 • SZABACSI RUBATÓ – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
 • ŐSZI PITYMALLAT – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)
 A „fő számmal” párhuzamosan immár 10. alkalommal megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is, melynek válogatóját az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Zila Kávéházban rendezett meg, Budapesten a Magyarország Tortája verseny előtt. A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.

Különleges alapanyagokból itt sem volt hiány: a cukrászok olyan alkotóelemekkel kísérleteztek, mint a kuszkusz, a kardamom, a tápiókagyöngy és az édesburgonya. Végül a zsűri málna, szeder, zserbó és barack ízű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortákat juttatott tovább, melyek közül a júniusi döntőben választják ki a győztest.

A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott torták, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:
 • Beszterce rózsája - Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
 • Erdei Nimfa - Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
 • Havasi Málna- REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
 • Szedresem - AMI Süti, Monor
 • Zserbó Cukormentesen - REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
 
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával 2021. évre meghirdette a „Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként az „Egy a Természettel” versenyt, melynek győztese lesz a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája. 
 
Olyan új, kreatív sütemények nevezését várta az Ipartestület, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

A versenymunkákban fel kellett használni az alábbi öt alapanyagból legalább egyet:
 • áfonya
 • gesztenye
 • csipkebogyó
 • mogyoró
 • bodza
A felhasználásra javasolt további alapanyagok az alábbiak voltak: 
 
 • homoktövis, málna, szeder, szamóca, berkenye,
 • pálinkák, likőrök, minőségi magyar borok,
 • szarvasgomba, vargánya, kakukkfű, kapor, menta, fenyőmag,
 • méz, kamilla, levendula, turbolya, mandula, citromfű
Izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a nevezett tortákban szinte az összes felsorolt hozzávaló előfordult, harmonikus ízkombinációkban.

A döntőbe jutott torták a következők: 
 •  NIMRÓD – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)
 • KIKELET – Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu)
 • HUNYADI HUSZÁR HISTÓRIA – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
 • CSODASZARVAS – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest)
 • ERDEI KISVASÚT – Sulyok Ágoston (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
 
A döntőben a tortákat az Ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
 
A verseny győztesét Magyarország Tortájával egyidejűleg, augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól kóstolhatja meg először az ország számos cukrászdájában.

Transformers-tésztával a környezetvédelemért – VIDEÓ

Május 12. 07:16
A különböző tészták a világ legnépszerűbb ételei közé tartoznak. Közös tulajdonságuk, hogy kisebb-nagyobb mértékben megváltozik az formájuk. Az amerikai Carnegie Mellon University munkatársai most az alakváltó képességüket optimalizálva igyekeztek környezetbarát tésztákat előállítani.

A kiindulópont az volt, hogy a kutatók szerint az olyan üreges tésztáknál, mint a penne vagy a makaróni az egységnyi csomagban 60 százalék a levegő aránya. Ha el lehet érni, hogy a tésztát lapos állapotban csomagolják és a főzés közben vegye fel a kívánt formát, akkor rengeteg csomagolóanyagot lehet megspórolni. Több éves fejlesztés eredményeként, speciális felületkezeléssel sikerült ezt elérniük durumtésztáknál.
 
A fenntarthatóság több ponton is javul ezzel a találmánnyal, hiszen a méretcsökkenésből adódóan a szállítása is kevésbé terheli a környezetet ráadásul a fejlesztők elmondása alapján rövidebb ideig kell főzni. Márpedig számítások szerint Olaszországban az üveghatású gázok kibocsátásának közel 1 százalékáért kizárólag a tésztafőzés a felelős.
 
És akkor íme a videó, hogy is néz ki élesben a tészták átalakulása:
 

A Taylor’s összekeverte a portói bort a...

Május 10. 07:19
Az egyik legnagyobb multú portói ház, a Taylor’s dobozos portói-tonik mixet, vagyis Portonicot hozott forgalomba. Az új termék 5,5%-os alkoholtartalmú, 250 ml-es kiszerelésben átszámítva 830 forintos áron kezdik árusítani májusban az Egyesült Királyságban.

Egyharmad arányban tartalmaz fehér száraz portóit (ami egyébként 32 g/l cukrot jelent), kétharmad arányban tonikot, ezen kívül egy csipetnyi citromot és mentát adtak még a keverékhez. A tervek szerint idén legalább 1 millió adagot értékesítenek belőle.

Nem ez az első próbálkozás egyébként a portói és a tonik alumínium dobozban történő házasítására, a Marco cég 2020-ban adott ki hasonlót, ők spritzer-t, vagyis fröccsöt írtak a dobozra.
 
A Taylor’s összekeverte a portói bort a...
Kép: www.thedrinksbusiness.com

Elmarad idén is

Május 08. 07:37
A müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb és leghíresebb sörfesztiválja egymás után második évben marad el – jelentették be a szervezők a napokban.

Németországban eddig 3,4 millió ember fertőződött meg a koronavírusban, 83 ezer ember halálát okozta, és bár az első tervek szerint idén szeptemberben már megtartották volna a népünnepélyt, végül úgy döntöttek az illetékesek, hogy nem kockáztatnak. Nem látható ugyanis előre, hogy lesznek-e még további hullámai a járványnak, márpedig képtelenség betartani egy olyan rendezvényen a szükséges távolságot, amit 6 millió ember látogat – szólt az indoklás.

Nem ezek az első évek, amikor nem tudják megrendezni az Oktoberfestet. 1854-ben és 1873-ban a kolera, az 1940-es években a második világháború miatt kellett szünetet tartani.
 

Megválasztották az elmúlt évtized 3 legjobb magyar szállodáját

Május 07. 06:37
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai támogatásával ismét megtartott közönségszavazáson 2021-ben is megválasztották a legjobb szállodát.

Az idei szavazás különlegessége az volt, hogy a legjobbak legjobbja kapott díjat, ugyanis a 2010-es évek évek 38 legjobb szállodájára lehetett szavazni a Best of Az Év Hotele versenyen.

A Best of Az Év Hotele, Az Év Hotele 2017-es évadának győztese, a felsőtárkányi Varázslatos Bambara Hotel lett, amely a szavazatok 24%-át kapta. A második helyet Az Év Hotele 2019-es évadának győztese, az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel kapta, amely a szavazatok 16%-át szerezte meg. A bronzérmes pedig a 2017-es évad ezüstérmes szállodája, a hajdúszoboszlói Hotel Délibáb lett, amire a nézők 10%-a szavazott.
 

Borral ünneplik, hogy 11 év után ismét sikerült

Május 06. 10:46
2010 után sikerült újra megnyernie az olasz labdarugó bajnokságot a milánói Internazionalénak. Pár nappal azután, hogy biztossá vált az első helyük, máris megjelent ennek apropóján a csapat mezébe öltöztetett prosecco.

A Santa Margherita pincészet Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut „52” névre hallgató buborékos bora lett a csapat 19. bajnoki címének hivatalos itala. A szurkolók speciális dobozban, magnum kiszerelésben vásárolhatják meg az egyébként limitált példányszámban piacra dobott terméket.
Borral ünneplik, hogy 11 év után ismét sikerült
Fotó: winenews.it

Június 5-én országszerte nyílt napot tartanak

Május 05. 12:01
Egyszerre nyitják meg a kapuikat egy napra a magyar kisüzemi sörfőzdék a gasztronómiára és a sörkultúrára nyitott vendégek előtt a nyár első hétvégéjén. Az ingyenes programhoz eddig 12 megyében, 26 sörfőzde csatlakozott.

A Nyitott Főzdék Napja kezdeményezés célja, hogy az érdeklődők megismerjék a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, minél többet tudjanak meg a sörkészítés alapanyagairól, technológiáiról és a különböző sörtípusokról. Illetve felhívja a figyelmet arra a változatos termékpalettára, amelyet a kis sörfőzdék kínálnak. 

Június 5-én, a második Nyitott Főzdék Napján Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében négy-négy, Budapesten, Borsodban, és Békés megyében három-három, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kettő-kettő nyitott sörfőzde várja a vendégeket, és Pest, Somogy, Tolna, Vas, valamint Baranya megyében is lesz olyan kisüzem, amely nyitva áll majd a látogatók előtt.

A Nyitott Főzdék Napja programhelyszínein a sörkóstolás és vásárlás mellett lehetőség lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére. A résztvevők közül több sörfőzde is bemutat majd új termékeket, és lesznek olyanok is, akik kistermelőkkel működnek majd együtt, hogy ne csak a helyi sört, hanem kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhassanak a látogatók.

A Nyitott Főzdék Napjához csatlakozó sörfőzdék június 5-én, leginkább szabadtéren, a hatályos járványvédelmi intézkedések betartása mellett várják majd a látogatókat, így elképzelhető, hogy bizonyos programokon történő részvételhez védettségi igazolvány szükséges majd. A részletes programok és a résztvevő sörfőzdék listája a www.nyitottfozdek.hu oldalon érhető el.

Védelem alá helyezték a Nagykunsági szilvapálinkát

Május 04. 06:47
Az Európai Bizottság május 3-ai döntésével a „Nagykunsági szilvapálinka” védett elnevezés lett az Európai Unióba.  A „Nagykunsági szilvapálinka” előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet - írja közleményében az Agrárminisztérium.
 
A Nagykunságban történelmi tradíciói vannak mind a szilva termelésének, felhasználásának, mind kereskedelmének. A termőterületen a legnépszerűbb fajták a Besztercei és a Vörös szilva. A Nagykunságra jellemző klimatikus adottságok, a napsütéses órák magas száma különösen ízgazdag, aromás, magas cukortartalmú szilvatermést eredményez. A Nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban Vörös szilvából illetve Besztercei szilvából készül. A szilva magas cukortartalmának köszönhetően a belőle főzött pálinka ízét a marcipános és lekváros ízjegyek jellemzik. A „Nagykunsági szilvapálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed.

A „Nagykunsági szilvapálinka” a korábban már bejegyzett elnevezések után - Pálinka, Törkölypálinka, Békési szilvapálinka, Gönci barackpálinka, Kecskeméti barackpálinka, Szabolcsi almapálinka, Szatmári szilvapálinka, Újfehértói meggypálinka és Vasi vadkörte pálinka - a tízedik magyar pálinka, amely uniós oltalmat kapott.
 

Pünkösdi piknik Tokajban

április 30. 11:50
A HellóBénye dűlőpiknik keretében május 22-én (a pünkösdi hétvégén szombatján) az érdeklődők bejárhatják Erdőbénye híres dűlőit, kirándulás közben pedig az ott ültetvénnyel rendelkező borászok töltenek a poharaikba és mesélnek a környékről. Aki megéhezik, a termelők ínyencségeivel megtöltött kosárból falatozhat.
 
Tervezett kezdési időpont: 2021. május 22., 10:30 (várhatóan délután közepéig tart)
Indulás helye: 3932 Erdőbénye, Kossuth u. 23.
Táv: 4-5 km (gyalogosan)
Ár: 14 000 Ft/fő, ami tartalmazza a borokat, 1 poharat, az oda- és visszautat Erdőbényére
Kézműves piknik korsár ára 2 személyre: 14 000 Ft
 
A túrában résztvevő dűlők és borászatok:
 • Serédi-dűlő: Préselő pincészet / Nagy Zsolt / Habzó hárs / Serédi hárs
 • Rány-dűlő: SanzonTokaj / Rácz Erika / Rány Furmint / Rány hárs
 • Rány-dűlő: Csite családi birtok / Csite Norbert / Rány Furmint / Rány száraz szamorodni
 • Kulcsár-dűlő: Jakab pince / Jakab Zoltán / Kulcsár Furmint / Rány Furmint
 • Narancsi-dűlő: Karádi-Berger borászat / Berger Zsolt / Narancsi Furmint / Palandor Furmint