Fröccs

Magyar borokat kóstolnak Angliában

Szeptember 21. 14:00
Harminc magyar bor mutatkozik be az angliai Bath városában holnapután, szeptember 23-án, szombaton a 2016-ban alapított Novel Wines egyéves születésnapi partiján. A vendégek a magyar-angol borkereskedés teljes, 150 tételből álló portfólióját megkóstolhatják.

„Úgy gondolom, hogy nekünk leginkább a Magyarországon honos szőlőfajtákból készült borokkal kell bemutatkoznunk, szerintem ezzel lehetünk érdekesek a világban. Elsősorban családi vállalkozásokkal dolgozunk, amelyek tradicionális borokat készítenek, de a magas minőség elérése érdekében alkalmazzák a modern technikát is. A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük a Kardos Szőlőbirtokot Mádról, vagy a Szent Donát Birtokot Csopakról. Két fiatal borász, családi hagyományokkal, ugyanakkor világlátott mentalitással” – ad betekintést a megközelítésükbe Zsiga György, a cég társalapítója.

„Új színt viszünk a brit borpiacra azzal, hogy izgalmas, széles körben még nem felfedezett régiók borait válogatjuk össze. Arra törekszünk, hogy a helyi fajták kiváló borait mutassuk be” – mondja a Novel Wines másik alapítója Ben Franks, aki sikeres borszakíró, az angol borok jó ismerője.
A magyar es angol mellett figyelemre méltó borokat ajánlanak Japánból, Ciprusról, Törökországból, Macedóniából és további 16 országból. A cég tavalyi alapításakor tartott borkóstolón már teltház volt, ezzel is igazolva, hogy egyre többen nyitottak arra, hogy számukra ismeretlen régiók borait próbálják ki.

Információk az őszi Országos Étterem Héthez

Szeptember 20. 13:36
Idén ősszel október 9-15. között kerül megrendezésre a 13. Országos Étterem Hét. Ezen a héten hétfőtől vasárnapig 3.300 és 4.900 forint közötti áron 3 fogásos menüsorokat lehet enni a részt vevő több mint 100 magyarországi közép- és felső kategóriás étteremben.
 
Asztalt foglalni szeptember 20-tól  lehet kizárólag web-es felületen, a www.etteremhet.hu oldalon. A legutóbbi tavaszi Étterem Hét során rekordszámú 26.000 vendég látogatott el valamelyik étterembe. 
 

Budapest Bár és lovasszínház a legnagyobb mezőgazdasági kiállításon

Szeptember 20. 12:57
Szeptember 20-án csütötökön 78. alkalommal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). Idén közel 1000 kiállító lesz jelen a budapesti Hungexpon zajló seregszemlén. Közös standja van a Magyar Turisztikai Ügynökségnek és a Borkollégiumnak, ahol (előzetes regisztráció után) az érdeklődők részt vehetnek a nemzetközi borakadémikusok által vezetett kóstolókurzusokon.
 
Az idei év érdekessége, hogy az OMÉK kiterjed a szomszédos Kincsem Parkra is, ahol a Lovasszínház előadásai illetve Food Truck bódék várják az idelátogatókat. Az OMÉK vasárnapig minden nap 10-től 18 óráig van nyitva, kivéve az F pavilont, ahol este könnyűzenei koncertek vannak, fellép többek között a Budapest Bár az Ismerős Arcok és Péter Szabó Szilvia.

Kalózlakoma és csabai kolbász büféebéd vasárnaponként

Szeptember 19. 13:04
Szeptember 24-től hat vasárnapon keresztül tematikus büféebédekkel várja a kulináris kalandokra vágyókat a Corinthia Hotel Budapest.
 
Szüreti büféebéd – szeptember 24.
Nem csak a szőlő íze, de formája is inspirálja a szüreti büféebédet. A menüben megtalálható lesz szőlőlevél, bárány és gesztenye is. A bor természetesen elmaradhatatlan, 10 féle bor kóstolására lesz lehetőség az ebéd alatt, hozzá sajtválogatással. Amíg a felnőttek a borokat ízlelik, a gyerekek a szőleszkédessel ismerkedhetnek játékos formában.
 
Csabai kolbász büféebéd – október 1.
A menu alapját sültkolbász, májas és véres hurka, töltött káposzta és pálinkával marinált fogások adják. A vendégek nem csak a végtermékkel találkozhatnak, látványkonyha keretében ismerkedhetnenk a kolbászkészítés és –sütés titkával. A hangulatot a nemzetkőzi hírű Csicsó Band szalonzenekar fokozza.
 
Mexikói büféebéd – október 8.
Kukorica, bab, nachos és az összetéveszthetetlen mexikói fűszerek minden mennyiségben. Innivalónak mezcal és mexikói sörök, talpalávalónak a Patricio Baeza Band tüzes dallamai.
 
Szesztilalom büféebéd – október 15.
Ne ijedjen meg senki! A Corinthiában ezen a napon éppen azt mutatják be, milyenek voltak a 20-as évek Amerikájában azok az illegális szórakozóhelyek, ahol a szesztilalom ideje alatt is a tiltott élvezeteket hajszolta a közönség. Itt szó szerint a csapból is whisky fog folyni. Whisky-vel marinált borda és steak, csirkeszárny és sörleves, a kor klasszikus fogásai kerülnek a büféasztalra, háttérben a füstös gengszterklubok zenéjével.
 
Kalózlakoma büféebéd – október 22.
A vendégek rumkoktéllal a kézben válogathatnak a gazdagon megrakott asztalokról, a kiszolgálást félszemű matrózok végzik, az ebéd pedig egy igazi kincsvadászattal zárul.
 
Halloween büféebéd – október 29.
Sütőtök és feketeözvegy koktél, fekete martini és vérvörös cosmopolitan várja többek között a vendégeket a vigyorgó töklámpásokkal és egyéb Halloween kellékekkel díszített  Brasserie & Atrium étteremben. A kisebbeknek arcfestés is lesz a menüben.
 

Ismered a dűlőt, ahonnan a Weninger & Gere Villányi Franc jön?

Szeptember 19. 11:51
 
Ismered a dűlőt, ahonnan a Weninger & Gere Villányi Franc jön?
 
A Csillagvölgy-dűlő Villány régi dűlőinek egyike, erről a déli fekvésű, lankás területről származik többek között a híres Weninger & Gere Villányi Franc alapanyagát adó szőlő.

Ebből a dűlőből, egy pár négyszögöles területről indult a Gere Attila Pincészet. 2005-ben vásároltak itt meg egy nagyobb, 10 hektáros cabernet sauvignon ültetvényt, amely a Cabernet Sauvignon és Cabernet Sauvignon Barrique boraik alapját adja.

A dűlőben meszes kőzeten humuszkarbonát talaj terül el. Jól szellőzik, viszont a vízgazdálkodása közepes a kedvező tulajdonságú vékony réteg következtében. Tápanyaggazdálkodása szintén közepesnek mondható, összességében mégis kiváló talaj a szőlőművelésre.

A déli és délnyugati lejtésű Csillagvölgy-dűlő egyedi mikroklímával bír, hiszen a két oldalán egy-egy kisebb csatornát képezve délkelet és délnyugat felé fordulnak a szőlőültetvényei. Az árok elvezeti a hideg levegőt a magasabb fekvésű szőlőterületekről, így fagymentesítve az itt fekvő szőlőkerteket.
 

Megválasztották Magyarország legszebb borászatát

Szeptember 19. 10:44
Idén először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol a borászat kategóriában a borotai Koch Borászat nyert.

A versenyben 6 kategóriájában összesen közel 50 birtok pályázott, ebből egy 18 fős szakmai zsűri választott ki kategóriánként 3-3 birotokot. Ezt követően a Facebookon lehetett szavazni a jelöltekre, végül a legtöbb szavazatot begyűjtő gazdaság kapta a közönségdíjat.

A pincészeteknél győztes Koch Borászat a szabályzat értelmében időkorlát nélkül viselheti a Magyarország Legszebb Borászata címet. Koch Csaba tulajdonos-borász, akinek a pincészete 2014-ben az Év Pincészete elismerést is elnyerte, éppen idén ünnepli negyedszázados munkásságát.

A Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategória döntősei közé is bekerült egy szőlőbirtok, a hegymagasi Szász Birtok, amelyik mintegy húsz éve folytat biogazdálkodást. A Magyarország Legszebb Birtoka-díj átadásával egy időben kapta Szászi Endre a hírt, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság több 2016-os borukat Nemzeti Parki Termék Védjeggyel tűntette ki. Védjegyes bor lett a Szent-György-hegyi Olaszrizling, a Badacsonyi Rózsakő és Kéknyelű, a Cabernet Sauvignont valamint a 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizling.
 

Mostantól nagyon megéri elektromos járművel érkezni a Bock Pincészethez

Szeptember 18. 15:05
A napokban adták át a villányi Bock Hotel Ermitage parkolójában azt a tisztán napenergiával működő berendezést, amivel a vendégek elektromos járműveiket tankolhatják. Ezzel a Bock Pincészet lett az első olyan Magyarországi borászat, ahol kizárólag napenergiát használnak az elektromos autók és kerékpárok feltöltéséhez.

Az all-in-one napelemes rendszert a Bock pincészet három éve elsőként kezdte itthon használni. Az ausztriai Smartflower cég által kifejlesztett „okos virág” szolár-rendszer a napraforgóvirághoz hasonló elven működik, és 40 százalékkal hatékonyabb az eddig használt napelemes energiaforrásoknál. A pincészethez telepített berendezés ezt az egyedülálló szolártechnológiát kombinálja elektromos járművekhez alkalmas töltőállomással.

„A Smarflower POP-e elektromos járművek töltésére alkalmas napelemes berendezés, amely 18 négyzetméteres napelem-felületével átlagosan kb. 4000 kWh áramot termel, akár 40 százalékkal többet, mint egy hasonló méretű, hagyományos, tetőre szerelt napelem-rendszer” – mondja Bali Anikó, a telepítést végző Solarcell Hungary Kft. vezetője. Az integrált töltőállomáson e-kerékpárok és elektromos autók is tölthetők, akár 22 kW töltési teljesítménnyel. 
 

Ha tudni akarod, a Marson milyen bor fog készülni, kóstolj csopakit!

Szeptember 18. 14:16
Élet a Marson néven adott ki egy 2016-os olaszrizlinget a csopaki Szent Donát Birtok. A vörös bolygóra való utalás egyáltalán nem véletlen. A bort adó szőlő a Csopak és Paloznak határán fekvő Sáfránkert dűlő gyümölcse, ahol az alapkőzet permi vörös homokkő, melynek málladékából képződött vörös agyag adja a termőréteget. Már ránézésre is marsbéli tájként fest az ültetvény, a hasonló színért pedig a hematit oxidásvány (vörösvasérc) a felelős, amely a Marson is megtalálható.

„Nagyon jól érzi itt magát az olaszrizling, más arcát mutatja, mint a meszes területeinken, ezért készítünk mindkét területről talajszelekciót, hogy a karakter különbségeket a fogyasztók elé tudjuk tárni. Hosszú ideje kiemelkedő borokat ad itt fajta, ezért nem kellett semmit feltalálnunk csak tovább építeni Csopak hagyományait.” – mesélte kérdésünkre Osváth István, a pincészet értékesítője.

A bor saját, természetes élesztőkultúrájával erjedt acéltartályban, az érlelésnél is mellőzték a hordók használatát. Az új, termőhelyre utaló címkecsaláddal (melynek tagja a Trópusi Lagúna is) a Szent Donát nem titkolt célja, hogy a borkedvelő közönség figyelmét felkeltsék a csopaki talaj sokszínűsége és azok borokból kiolvasható lenyomata iránt.

Új attrakció a Szentendrei Jazz- és Borfesztiválon

Szeptember 17. 09:00
Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Szentendrei Jazz- és Borfesztivál szeptember 29. és október 1. között. A történelmi belváros sétálóutcáján felsorakozó standok ezúttal tematikusan kialakított udvarokkal egészülnek ki. 

Az egyik ilyen tematikus udvar, a Kamocsay udvar házigazdája a Hilltop Neszmély borászat három napon keresztül várja a látogatókat. Itt mindenek előtt lehetőség lesz megismerkedni a Kamocsay Prémium borcsaláddal. Ez a sorozat, ahova kizárólag a legjobb terméskorlátozott dűlőkről származó szőlők felhasználásával készült bor kerül, az alábbi tételekből áll:

Kamocsay Prémium Irsai Olivér
Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres
Kamocsay Ihlet Cuvée - VinAgora arany, MTA és Semmelweis borverseny legjobb fehérbor
Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé
Kamocsay Prémium Chardonnay
Kamocsay Prémium Pinot Gris - VinAgora arany és Champion díj
Kamocsay Prémium Sárgamuskotály
Kamocsay Prémium Merlot
 
A prémium borok, a szentendrei Szilvanilla cukrászda meglepetés süteményei és Verebély Diána képzőművész képei mellett számos további időszakos program is színesíti az udvart. Szeptember 29-én 18 órától különleges bor- és süteménykóstoló zajlik, ezen kereskedelmi forgalomban nem kapható borok (például Kamocsay Baalbec Cuvée) kóstolására is lehetőség lesz. Szeptember 30-án szintén 18 órától a borász Kamocsay Ákos mutatja be a pincészet borait. Végül a záró napon előbb a Biczó Quartet kamarazenei koncertje, majd 18:30 órától Muck Éva és Sánta Dani performansza jelenti a nap fénypontját. Az amerikai Queen of Strings verseny 2015-ös nyertese Muck Éva ezen az estén különleges programmal mutatkozik be, az instrumentális, soulos-jazzes zene a basszusgitár játékossága köré fog épülni.