Fröccs

Magyar gasztronómiai termékbemutatót tartanak Washingtonban

április 13. 18:55
A tejpiaci válságról, az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról és a GMO-mentesség fenntartásának ügyéről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter amerikai programjának első napján Washingtonban. A látogatáshoz időzítve az amerikai fővárosban és New Yorkban gasztronómiai termékbemutatót is tartanak a magyar minőségi konyháról és borokról. 
 
A magyar tárcavezető az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével, Michael Scuseval folytatott megbeszéléseket, előadást tartott az Amerikai Magyar Üzleti Tanács képviselőinek, és részt vett két, igen sikeresnek bizonyult magyar agrártermék-bemutatón. 
 
Fazekas Sándor elmondta, hogy Magyarországnak az a célja, hogy minél több minőségi élelmiszer jusson el az Újvilágba. Ilyen élelmiszernek nevezte a mangalicahúsból és a szürkemarha húsából készült feldolgozott termékeket, a mézet, a lekvárt és a borokat, valamint pálinkákat. 
 
Tapasztalatai szerint az amerikai partnerek élénk érdeklődést mutatnak e termékek iránt: a hétfőn tartott termékbemutatón a washingtoni éttermek és szállodák vezető képviselőinek tetszését kifejezetten elnyerték mind az élelmiszerek, mind a borok és pálinkák. 
 
„Japánban ezer étteremben szolgálnak fel magyar mangalicahúst. Ha ott ízlik az embereknek, akkor itt, az Újvilágban szintén sikert arat majd” - fogalmazott Fazekas Sándor. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy ma már vannak olyan magyar cégek, amelyek képesek exportálni a nagyon igényes amerikai piacra. 
(MTI)

Letesztelték az első hazai bormozit

április 13. 16:09
A kéthelyi Kristinus Borbirtok megnyitotta az első magyarországi bormozit, ahol popcorn helyett grissini van, a kólát pedig kitűnő borok "helyettesítik". A tételek minőségére utal, hogy a Kristinus borokat nemcsak a pincészetnél, hanem Michelin-csillagos éttermekben is kóstolhatunk.
 
Letesztelték az első hazai bormozit
Forrás: Kristinus Borbirtok
 
Az I Love Balaton blog letesztelte a Balaton bormoziját, amely a Vinocino nevet viseli:
 
„Kisebb, otthonosabb, mint a plázák mozitermei, a kényelmes fotelekkel és kisebb asztalokkal - a borospoharaknak elvégre nagyobb tér kell, mint a papírpoharas kólának. Nincs idegesítő popcornropogás, itt grissiniket vehetsz a borod mellé, kétféle szósszal. Egyébként minden más hozza a plázás színvonalat – bár az is nagyon romantikus tud lenni, ez nem a szőlőhegyi kertmozi kategória. És az egész egyáltalán nem kerül többe, ment egy plázás mozizás (a jegy 690 forint, a snack szintén, a kimért borok ára változó, de egyáltalán nem szálltak el az árakkal).”

Éremmel tért haza a sárgamuskotály Erdőbényére

április 13. 13:53
Az erdőbényei Budaházy-Fekete Kúria 2014-es évjáratú Sárgamuskotály tétele ezüst érmet szerzett a Challenge International du Vin borversenyen Franciaországban. Gratulálunk!
 
Éremmel tért haza a sárgamuskotály Erdőbényére
Forrás: Budaházy-Fekete Kúria facebook oldala
 
Érdekesség, hogy a díjnyertes bor 2015-ös évjárata került a Tokaji Március Nagykóstolón a VIP vendégek az elköszönő táskájába. Ha többet szeretnél tudni a tételről, akkor Dávid Rémusszal készült interjúnkat itt megnézheted

Mélyponton van az alma árszintje

április 13. 11:41
Eltaktikázta magát az európai almapiac - írja a Világgazdaság.hu. A várakozásokkal ellentétben nem emelkedett, hanem alacsony szinten stabilizálódott az alma felvásárlási ára. Ha ősszel eladják a termést, szerény nyereségük lehetett volna. 
 
A baj csak az, hogy a termelők a drágulásra várva tovább tárolták az almát, amely így most már csak veszteséggel adható el. Hiszen a termés tárolási költsége megnöveli a kilónkénti árat is. A jó 2014-es termés, az orosz embargóval párosulva, jelentős kínálati többletet teremtett az EU-ban, főként a sok lengyel alma hirtelen megjelenése okozott gondokat. Tavaly aztán viszonylag kevés alma termett, ekkor mindenki drágulásra számított – fejtette ki a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
 

Kóstolj és nyerj! 20 éves a Juhász Testvérek Pincészete

április 13. 06:43
Az egri Juhász Testvérek Pincészet 2016-ban tartja huszadik születésnapját, amelyet méltó módon szeretnének megünnepelni, hogy minél több borkedvelő tudjon velük együtt örülni.

Juhász Attila és Juhász Péter még 1986-ban örökölték meg a három hektáros birtokot Egerben, majd a folyamatos sikerek arra sarkallták őket, hogy növeljék területeiket. 1996-ban az őstermelő testvérpárból komoly vállalkozó vált, így alapult meg a Juhászvin Kft, amely tíz évvel később palackozott tételekkel is megjelent a borpiacon.
 
Kóstolj és nyerj! 20 éves a Juhász Testvérek Pincészete
Ünnepelj te is a Juhász Testvérekkel!

A Juhász Testvérek népszerűsége évről évre növekszik. Nagyon fontosnak tartják a személyes kapcsolatot a fogyasztókkal, így folyamatosan borkóstolókat, bemutatókat és vacsorákat szerveznek a borkedvelők számára. A siker kulcsa az is, hogy a Juhász borok nemcsak jók, hanem megfizethetőek is. 

2016-ban már húsz éves fennállását ünnepelheti a pincészet. Ezen születésnap alkalmából egy egész éven át tartó nyereményjátékban vehetnék részt a borkedvelők. A fődíj egy robogó, de még sok más ajándék is gazdára vár.

Hogyan tudsz játszani?

Minden 2016-ban forgalomba kerülő Juhász borra egy kis matricát ragasztottak, amellyel jelezik a húsz éves évfordulót. A matricák az üvegekről leválaszthatóak. Azok, akik ezekből legalább ötöt összegyűjtenek, sorsoláson vesznek részt és értékes ajándékokat nyerhetnek. (A Juhász Rosé nem vesz részt a játékban.)

A játék pontos menete: ide kattintva megnézheted
 
Kóstolj és nyerj! 20 éves a Juhász Testvérek Pincészete

Nyeremények

A beküldött gyűjtőlapok minden hónapban sorsoláson vesznek részt. Havonta 3 nyertest sorsolnak ki, akik 6, 3 és 2 palackos Juhász testvérek Pincészet borválogatást nyernek. Az első sorsolás: 2016. április 30.

A december 10-ig beküldők közül egy valakit párjával meghívnak a december 29-i Egri Borszalon rendezvényre. (Szállás és belépőjegy). Sorsolás: 2016. december 15.
 
Fődíj: egy robogó
2. Díj: 3 nap 2 éjszakás wellness hétvége a felsőtárkányi HOTEL Bambara 4 csillagos luxus szállodában 2 fő részére, + egy borkóstoló a Juhász Testvérek Pincészetnél.
3. Díj: 3 nap 2 éjszakás wellness hétvége Szilvásváradon a Szalajka Liget 4 csillagos luxushotelben 2 fő részére, + egy borkóstoló a Juhász Testvérek Pincészetnél.
 
A fődíjat 2016. december 30-án sorsolják ki (az addig nyertes gyűjtőlapok is részt vesznek a sorsoláson)

Valóban sörös nemzet lennénk?

április 12. 16:40
Jakub Marian cseh nyelvész és matematikus kielemezte, és térképen ábrázolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkoholfogyasztásáról szóló adatait. A sörfogyasztásban, nem meglepő módon, a csehek járnak elől. De ezzel szemben a portugálok megelőzték a franciákat a borfogyasztás terén.
 
Magyarországon 71 liter sör fogy egy évben, míg borból csupán 30 (egy főre számítva).
 
Valóban sörös nemzet lennénk?
Éves borfogyasztás egy főre vetítve, literben kifejezve
 
Valóban sörös nemzet lennénk?
Éves sörfogyasztás egy főre vetítve, literben kifejezve
 
(Forrás: Origo.hu)

Óriási népszerűségre tettek szert a börtönéttermek

április 12. 14:21
2015 októberében nyílt meg Milánóban az InGalera (börtön) elnevezésű étterem, amelynek sikerét az is bizonyítja, hogy két hónapos előjegyzéssel lehet csak asztalt foglalni.
 
Silvia Polleri, az étterem létrehozásában közreműködő civil szervezet képviselője azt mondta, elsősorban olyan elítélteket igyekeznek kiválasztani, akik hosszú büntetést töltenek rablásért, gyilkosságért – csak a maffia tagokat zárják ki a válogatás során. A civil szakértő szerint az éttermi munka rendkívül jó hatással van a rabokra, megtanítja őket, hogyan tartsák be a szabályokat - írja az Origo.hu.
 
Az InGalera egy fine dining étterem, amelynek árai hasonlóak az ugyanilyen színvonalú milánói helyekéhez. 
 
Azonban nem csak Olaszországban, hanem Angliában is találhatunk börtönéttermeket, méghozzá négyet is, amelyek szintén népszerűek. A Cardiffban évőt a Tripadvisor közönsége legjobbnak szavazta a fine dining kategóriában. 

Új túraútvonalakat jelölnek ki jobb feltételekkel a bicikliseknek

április 12. 11:55
A Magyar Kerékpárosklub Összetekerünk! címmel regionális zöld turizmusfejlesztési programot indított, amelynek célja: több kerékpáros turista jobb feltételek mellett, eddig kevésbé ismert, de népszerűségre méltó területeket fedezhessen fel.
 
A Magyar Kerékpárosklub olyan túraútvonalak kijelölését vállalta Debrecen, Székesfehérvár és Csepel-sziget régiójában, melyek népszerűbbé válásával fejleszthető a helyi turizmus és gazdaság, valamint erősödhet a civil- illetve üzleti szervezetek érdekérvényesítő képessége - írja a Turizmusonline.hu.
 
A Magyar Kerékpárosklub a Csepel-szigeten új kirándulóútvonalakat jelöl ki, valamint felhívja a döntéshozók figyelmét a kerékpáros turizmusban rejlő kiaknázatlan gazdasági lehetőségekre, az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára.