Fröccs

Magyarorosázgon honos fűszerekről jelent meg receptalbum

November 09. 17:54
Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: összesen huszonkét Kárpát-medencében őshonos fűszer történetét, felhasználásának módjait dolgozza fel hatvan recepttel Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna Fűszerkert című gasztronómiai albuma, amely a Magyar Konyha gondozásában jelent meg.
 
A képekkel gazdagon illusztrált kötet Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szerkesztő, pomológus (gyümölcskutató), Gyurik Gábor, a pannonhalmi Viator étterem séfje és Burger Barna fotográfus közös munkájaként jött létre - mondta el a kötet péntek esti bemutatóján a Magyar Konyha főszerkesztője.
 
Vinkó József emlékeztetett arra, hogy az 1976-ban indult Magyar Konyha a Fűszerkerttel második könyvét jelenteti meg, a sorozat harmadik része a tervek szerint Saly Noémi befőttes könyve lesz, de "érik" egy interjúkötet is a világ legnagyobb séfjeivel - árulta el.
 
Lévai Anikó, a folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke kiemelte, hogy a könyv tartalmát a Pannonhalmi Apátság füvészkertjének színe-virága adja. Mint hozzátette, "szükségünk van a kertre", meg kell tanulnunk a fűszerek használatát, amelyek nemcsak az ételek sava-borsát adják, hanem gyógyításra is alkalmasak, vagy ha nem megfelelően használják őket, ártani is tudnak.
 
A kötetet Füveskönyvnek is el lehetett volna nevezni, ha ez a cím nem lenne foglalt, de ugyanolyan mély mondanivalójuk van - hangsúlyozta Lévai Anikó.
 
Burger Barna fotográfus elárulta: politikus- és íróportréi mellett azért kezdett konyhai fotózásba, mert szereti az őt érdeklő dolgokat megörökíteni, de megfogta Pannonhalma hangulata is.
 
Ambrus Lajos elmondása szerint a Kárpát-medencében kétezer gyümölcsfajta őshonos, ezek fontos szerepet töltöttek be a magyar konyhában is. A "huszonötödik órában vagyunk", hogy ezeket megmentsük, és hasonló folyamat figyelhető meg a fűszerek terén is, hiszen a régi magyar konyhára jóval változatosabb fűszerhasználat volt jellemző - hangsúlyozta.
 
A szerző elmondta, hogy a kötetben szereplő 22 növény egy része elfeledett fűszer volt, de csaknem mind termeszthető itt ma is, ezzel kapcsolatban a könyvben is találhatók tanácsok. Leginkább az erdélyi konyhában maradtak fenn a régi magyar fűszerek, például a lestyán, amelynek nincs is igazi irodalma - hozott fel példát.
 
Lévai Anikó elárulta, hogy kedvenc fűszerei a menta és a kakukkfű, mert ezeket egész évben lehet használni, erős a fűszerkarakterük, de nagyon jó gyógynövények is. A kakukkfű Magyarországon is őshonos, néhol még ma is lehet szedni a természetben, ráadásul fantasztikus élettani hatása van, a torokfájástól az emésztési zavarokig sok mindent gyógyít - szólt a kötet egyik fűszeréről.
(MTI)

Több, mint 30 millió forintot fizettek egy szarvasgombáért

November 09. 16:36
Az Asta Mondiale del Tartufo d'Alba hagyományos jótékonysági fehérszarvasgomba-árverésen 11 tételt bocsátottak áruba, ezek együttesen 287 ezer 500 euróért (90 millió forintért) keltek el a november 8-án megrendezett aukción, amelyet számos híresség jelenlétében tartottak. 
 
Egy 900 grammos fehér szarvasgombát 31,4 millió forintnak megfelelő dollárért vásárolta meg egy hongkongi üzletember. A legértékesebb tételért Giovanni Rana olasz séffel és tésztagyárossal, valamint Tung Csan-hsziang kínai sztárséffel, a Da Dong Roast Duck pekingi vendéglő alapító tulajdonosával vívott késhegyig menő küzdelmet a műholdas összeköttetésben lévő, meg nem nevezett hongkongi mágnás.
 
A szarvasgomba-árverésen első ízben vett részt műholdas összeköttetés révén egy úton lévő óceánjáró, a Royal Caribbean hajótársaság New Yorkba tartó sétahajója, amely az első tételt ütötte le legpénzesebb vacsoravendégei számára.
 
A bevételt karitatív célra fordítják.
(Forrás: MTI)

Károsabb olajban sütni, mint zsírban

November 09. 13:27
A növényi olajok melegítés hatására mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek rákot okoznak - írja az Élelmiszer.hu. A Sky Newsban megjelent tanulmány azt állítja, hogy károsabb napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint zsírban vagy vajban. Szakemberek szerint a növényi olajak hevítésénél olyan aldehidek szabadulnak fel, amelyek komoly betegségek kialakulásához köthetők, mint a szívroham, az időskori elbutulás vagy épp a rák.

Azt tanácsolják, hogy olíva olajat, kókuszolajat vagy akár vajat, zsírt használjanak a sütéshez.

„Az egyik legjobb magyar pezsgő, amivel valaha találkoztam”

November 09. 11:43
Magyarországon egyre több borászat készít hagyományos technológiával pezsgőt. A francia champagne-i módszerrel már 2009-ben is próbálkozott a tokaji Dereszla Pincészet, de nem voltak teljesen elégedettek a végeredménnyel. Ezt követően került sor egy szakmai útra Champagne-ban, majd a 2011-es évjáratú pezsgőjük nagy sikert aratott. A tételről így ír a Borrajongó:
 
Aromáit friss citrusok és fehér virágok alkotják, kiegészülve némi fűszeres aláfestéssel. A buborékok jó állagúak, illeszkednek a frissességhez és a testhez. Az autolízis jegyei kifejezettek, Champagne-like érzetet adnak, önkéntelenül jut eszembe a piros címkés Piper Heidsieck Brut, amely azt gondolom stílusában nem áll nagyon innen messze. Ami a kritikai oldalt illeti a lecsengés ugyan szép, de lehetne hosszabb, a buborékok pedig viszonylag rövid idő alatt elillannak. Ettől függetlenül ez az egyik legjobb magyar pezsgő, amivel valaha találkoztam.

Idén harmad annyi gyümölcs termett, mint 2014-ben

November 09. 09:28
A múlt évi rekordtermést követően, a becslések és az adatok szerint mintegy harmadával kevesebb gyümölcs termett 2015-ben - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke november 6-án az MTI-nek.
 
Három gyümölcsből jelentős a kiesés - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke: a legnagyobb az almánál. A meggytermés a becslések szerint 23-25 ezer tonnával lett kevesebb. Kajszibarackból a tavalyi termés mintegy 34 ezer tonna volt, míg az idén 20 ezer tonna termett.
 
Elmondta: sok olyan almaültetvény volt, ahol nem képződött tavasszal virág, s ez jelentős terméskiesést okozott. Az aszály különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérsékelte a termést. A meggynél a fagykár volt jelentős a korai fajtáknál az idén Kecskemét környékén. A kajszi esetében az alföldi ültetvények gyakorlatilag 100 százalékos fagykára okozta a nagyobb kiesést, miközben a gönci körzetben nagy volt a tőpusztulás, egyes ültetvényeken a fák 20-30 százaléka is kipusztult a más évekbeli 2-5 százalék helyett.
 
A gyümölcsök minősége ugyanakkor jó volt. Az árak is kedvezően alakultak, így Ledó Ferenc szerint az is elképzelhető, hogy a gazdálkodók átlagos terméssel több jövedelemhez jutottak az idén, mint a múlt évben.

Szerinte igaz ez Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azokra az almatermelőkre is, akik korszerű technológiát alkalmaznak, például öntözik az ültetvényt, van jéghálójuk, és így 5 százalékos volt csak a terméscsökkenésük. Az árak ugyanis esetenként a múlt évi dupláját is elérhetik - mondta Ledó Ferenc.
 
Hosszabb távon mindenképpen a termesztési technológia korszerűsítése a kifizetődő, öntözési lehetőség nélkül nem érdemes Magyarországon gyümölcsöst telepíteni - összegezte a FruitVeB elnöke.

(forrás: MTI)

Kiss Eliza: a fiatal generáció nem is foglalkozik a hegyközségekkel

November 08. 13:46
A hegyközségi rendszer olyan lehetőségeket kapott néhány évvel ezelőtt, amellyel élni kellene és nem visszaélni, vagy éppen egyéni érdekeknek alárendelni - írja Kiss Eliza a Vinoporton.
 
A Földművelésügyi Minisztérium korabbi borágazati miniszteri biztosa szerint a fiatal generáció nem érti és nem is foglalkozik a hegyközségekkel, rosszabb esetben hangosan felnevet a hegyközség szót hallva. Pedig termelői közösséget kell teremteni, a termelők befizetéseinek pedig minden forintját vissza kell forgatni a fejlesztésre, vagy bármilyen közös célra, pl. marketingre. A jelenlegi rendszer azon túl, hogy nem hatékony és olykor értelmetlen, nagyon-nagyon drága is, eredményt pedig – az érdekharcok miatt – képtelen felmutatni.
 
A teljes cikk itt olvasható.

Ismerkedj meg a sörgasztronómiával!

November 08. 09:49
Már kapható a könyvesboltokban Vétek György és Rosenstein Róbert Sörkönyve, amelyben az olvasó megismerkedhet a globáls sörforradalommal és a magas minőségű sörgasztronómiával is.
 
A könyvet Vétek György tucatnyi sörös témájú könyv szerzője, szerkesztője jegyzi, az ételreceptek kidolgozója és az ételek elkészítője Rosenstein Róber, a Rosenstein Vendéglő séfje volt. A desszertreceptek kidolgozója és elkészítője Baracskay Angéla, az 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje volt. A könyvben szereplő sörkoktélok kidolgozója és készítője Németh „Grabovszky” Gábor, az Élesztő és a Marionett bartendere, a könyvben szereplő étel és koktélfotók Pintér Árpád PIXELTASTER munkái - írja a Turizmusonline.hu.