Fröccs

Pünkösdi piknik Tokajban

április 30. 11:50
A HellóBénye dűlőpiknik keretében május 22-én (a pünkösdi hétvégén szombatján) az érdeklődők bejárhatják Erdőbénye híres dűlőit, kirándulás közben pedig az ott ültetvénnyel rendelkező borászok töltenek a poharaikba és mesélnek a környékről. Aki megéhezik, a termelők ínyencségeivel megtöltött kosárból falatozhat.
 
Tervezett kezdési időpont: 2021. május 22., 10:30 (várhatóan délután közepéig tart)
Indulás helye: 3932 Erdőbénye, Kossuth u. 23.
Táv: 4-5 km (gyalogosan)
Ár: 14 000 Ft/fő, ami tartalmazza a borokat, 1 poharat, az oda- és visszautat Erdőbényére
Kézműves piknik korsár ára 2 személyre: 14 000 Ft
 
A túrában résztvevő dűlők és borászatok:
  • Serédi-dűlő: Préselő pincészet / Nagy Zsolt / Habzó hárs / Serédi hárs
  • Rány-dűlő: SanzonTokaj / Rácz Erika / Rány Furmint / Rány hárs
  • Rány-dűlő: Csite családi birtok / Csite Norbert / Rány Furmint / Rány száraz szamorodni
  • Kulcsár-dűlő: Jakab pince / Jakab Zoltán / Kulcsár Furmint / Rány Furmint
  • Narancsi-dűlő: Karádi-Berger borászat / Berger Zsolt / Narancsi Furmint / Palandor Furmint

Az 1960-as évek szelleme kísért Csehországban

április 27. 06:16
Éves összehasonlításban tavaly 6,9 százalékkal kevesebb sört főztek Csehországban – olvasható a agrarszektor.hu-nak a cseh söripari szövetség közleményére hivatkozó  hírében. A termeléssel együtt az egy főre eső átlagos sörfogyasztás is visszaesett 2020-ban, 135 literre, ami 7 literrel kevesebb a megelőző időszaknál.
 
Legutóbb állítólag a múlt század hatvanas éveiben volt ilyen alacsony a sörfogyasztás Csehországban. A visszaesés hátterében természetesen a koronavírus-járvány miatti korlátozások állnak, hiszen belföldön és a cseh sörök fogyásának negyedéért felelő exporpiacokon egyaránt hónapokon keresztül korlátozva volt a vendéglők működése.

Nem meglepő, hogy az arányok is megváltoztak: tavaly Csehországban hat százalékkal 46 százalékra emelkedett az üveges sörök eladása, a hordós söröké viszont jelentősen csökkent.
 

Zenét komponáltak a borokhoz, állítólag ezt kell hallgatni kóstolás közben

április 26. 11:39
Alain Coulas, a francia ATS hangstúdió elnöke egy nap azon kapta magát, hogy a füléhez emelte a poharát, és elgondolkodott, vajon „milyen hangja van ennek a bornak"? Az egyebek között telefonos várakoztató zenékre specializálódott cég ebből kiindulva létrehozott egy algoritmust, amely összepárosítja adott bor színét bizonyos hangszerek hangjával.
 
Egy vörösbor hullámfrekvenciája nagyjából 493 terahertz, ami összecseng bizonyos hangszerek, köztük a cselló és a tangóharmonika frekvenciatartományával – magyarázta Alain Coulas.
 
Egy bor színe a felhasznált szőlőfajtától, az éghajlattól és a borkészítési folyamattól függ. Minden bornak más az árnyalata attól függően, hogy a borász miként dolgozik. Ennek függvényében változik a hangszerek hangja is.
 
Az algoritmus révén kapott alapból aztán az ATS zeneszerzői komponálnak olyan dallamot, amelynek üteme, harmóniája jól tükrözi az adott bor egyéb jellegzetességeit, például az évjáratot, az aromákat, a termőhelyet és magát a bortermelőt. Egy-egy bor így dzsessz vagy klasszikus dallamként, esetleg kelta balladaként köszön vissza.

A cég év végére nagyjából ötven egyedi zenét tervez megalkotni: ezeket a dallamokat aztán borkóstolókon vagy borértékesítés közben lehet lejátszani, esetleg a palackon feltüntetett QR kód révén letölteni. Már ha lesz, aki megvásárolja őket. Egy-egy bordallam ára ugyanis néhány ezer és tízezer euró között fog mozofni, a megszólaltatott hangszerektől vagy a felkért zeneszerzőtől függően. Az ATS-nél minden esetre bíznak a sikerben, máris hasonló projektbe kezdtek sörökkel és teákkal.

Az Oscar-gálák séfje Budapesten nyit éttermet

április 19. 11:39
Az Oscar-gálák séfje Budapesten nyit éttermet
 
A Matild Palota, a Belváros társasági életének új központja 2021 nyár elején nyitja meg kapuit. Az épületben kap helyet a Spago by Wolfgang Puck, The Duchess, a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest és a szeptemberben megnyíló Matild Café & Cabaret. A Matild Palotát a Boldog Békeidők korszakában, 1899 és 1902 között Klotild Mária főhercegné (József Károly főherceg felesége) építtette pontosan azzal a funkcióval, amivel most újjászületik.

Az osztrák Wolfgang Puck, a világszerte ünnepelt hollywoodi séf (1995 óta ő főz az Oscar-díjátadókon) Budapesten debütál a Matild Palotával kötött stratégiai együttműködés keretében. Az együttműködés keretében a Michelin-csillagos séf, Wolfgang Puck a Matild Palotában nyitja meg első európai Spago éttermét, valamint vezetésével születik újjá a Belváros történelmi kávéháza, és nyitja meg kapuit egy különleges tetőtéri bár is a nyár elején megnyitó ikonikus épületben.

Az 1982-ben a kaliforniai West Hollywoodban megnyitott első Spago azonnal hatalmas sikert aratott. A kaliforniai konyhájáról nevezetes étterem 1997-ben a Beverly Hills-i Canon Drive-hoz költözött, tovább emelve gasztronómiai jelentőségét. A Spago számos elismerésben részesült: megkapta az AAA Négy Gyémánt Díjat és további két Michelin-csillagot is elnyert a Michelin Guide-Los Angeles jóvoltából.

Formára, dizájnra egyaránt példa nélküli borcsomagolás került forgalomba - FOTÓ

április 17. 07:54
Formára, dizájnra egyaránt példa nélküli borcsomagolás került forgalomba - FOTÓ
Fotó: vitisphere.com

A Château des Coccinelles egy 80 hektáros birtok Franciaországban, a Rhone-völgy déli részén, a Fabre család irányítása alatt áll. Nemrégiben egy új és rendkívül elegáns bag-in-box csomagolással jöttek ki. A henger formájú 3 literes dobozon egy festmény fut körbe. A képet Julien Raynaud, a 32 éves, neo-kubista irányzatot követő művész alkotta.

40 millió forintot fizetettek egy borászat meglátogatásáért

április 14. 11:23
40 millió forintot fizetettek egy borászat meglátogatásáért
Kép: www.il-palagio.com

Az Angliában született ám hosszú idő óta Olaszországban élő szupersztár, Sting megnyitotta borászatának kapuit pár szerencsés (és eleget fizető) érdeklődő számára. A látogatásokból befolyó összeget a zenész a COVID által sújtott amerikai vendéglátósok megsegítésére ajánlotta fel.

A három napos, teljeskorű szolgáltatást tartalmazó csomagoka Sting aukción hirdette meg, összesen több mint 1 millió dollárt sikerült így összekalapoznia. "Experience Il Palagio with Trudie Styler, Sting and Riccardo Cotarella" névre keresztelt comagok kikiáltási ára 48 ezer dollár volt, végül háromszoros áron kerültek leütésre, azaz darabja több, mint 40 millió forintért kelt el.

A programnak része volt egy nagy borkóstoló a Firenze és Arezzo között félúton fekvő birtokon, ezen Sting és a felesége, valamint a szőlészük, Riccardo Cotarella is jelen volt.

Unicumot ötvözték a kávéval, ez lett belőle...

április 12. 07:56
Unicumot ötvözték a kávéval, ez lett belőle...


A napokban kerül a boltok polcaira a Zwack Unicum család legújabb tagja, az arabica kivonattal készülő, tölgyfahordóban érlelt Unicum Barista.
 
A termékfejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek az ideális kávékomponens megtalálására: közel 30 kávékeveréket teszteltek Tóth Sándor többszörös bajnok barista segítségével. „Nagyon hosszú közös gondolkodás vezetett az Unicum Barista megalkotásáig, míg végül megtaláltuk azt a kávékeveréket, ami a legjobban kiegészíti az Unicum jellegzetes ízét. Egy Bányai László Costa Rica-i ültetvényéről származó, úgynevezett honey eljárással feldolgozott Caturra catuai variánst is felhasználunk, amelyhez a kávébabokat a rajtuk lévő mézes réteggel együtt szárítottuk” – mondta a kávészakértő a termék kapcsán.

A komplex ízvilágot megidéző, csak természetes összetevőkből álló Unicum Baristát április elsejétől találják meg a vásárlók, már a kiskereskedelmi üzletek polcain is. 
 

3,5 millió liter a kocsmákból visszamaradt sörnek találtak új helyet

április 08. 10:00
A British Beer and Pub Association (az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóipar legnagyobb és legbefolyásosabb kereskedelmi szövetsége) becslése szerint mostanáig a szigetországban több mint 41 millió liter sör „maradt parlagon” a vendéglátóhelyek bezárása következtében.
 
A Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást eszelt ki arra, hogy a meg nem ivott sör ne vesszen (teljesen) kárba. Egy többlépcsős folyamat segítségével biogázzá alakítják azt, vagyis végeredményben energiát termelnek az újrahasznosításával.  
 
2020 májusa óta közel 3,5 millió liternyi készlet felhasználásával annyi energiát állítottak elő, amivl 28 ezer brit háznak biztosíthattak volna fűtést egy napra.
 

Magyar aranyérem a Chardonnay-világbajnokságon

április 06. 13:26
A Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny a világ legjobb chardonnay-it ismeri el. A 2021-es megmérettetésen 36 ország 604 bortétele szerepelt. Ebben a rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként a Thummerer Pincészet 2019-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage tétele. További nyolc magyar bor kapott ezüst minősítést, Magyarország kilenc éremmel a negyedik helyen végzett verseny összesített éremtáblázatán, Franciaország, Svájc és Kanada mögött.
 
Arany: Thummerer Pincészet – Chardonnay Battonage 2019        
Ezüst: Várszegi Pincészet – Wieland Selection Chardonnay 2018
Ezüst: Kovács Nimród Winery – Battonage Monopole Egri Chardonnay 2017
Ezüst: Villa Pátzay Borbirtok – Pátzay Chardonnay 2018
Ezüst: Törley Pezsgőpincészet – Chardonnay Brut
Ezüst: Törley Pezsgőpincészet – Campanula Chardonnay 2020
Ezüst: Nyakas Pince – Menádok Budai Chardonnay 2017
Ezüst: Nyakas Pince – Budai Chardonnay Selection 2018
Ezüst: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Balaton-melléki Chardonnay 2020