Fröccs

Mangalica eperrel?

Január 13. 08:00
Tavaly először került – a Bocuse d’Or budapesti európai döntője kapcsán – nem étel, hanem alapanyag a májusi Gourmet Fesztivál középpontjába, és a szervezők most is két hozzávalót helyeznek fókuszba, írja a Vendéglátás Magazin.
 
Idén az egyik alapanyagnál a szezonalitás, a másiknál a nemzeti sajátosság a meghatározó. A májusi rendezvényre meghívott éttermek így idén a mangalicára és az eperre építhetik fogásaikat, de természetesen továbbra is megjeleníthetik saját jellemző ételeiket. A fesztivál idén már nemzetközivé szeretne válni, ezért a regionalitás jegyében a szomszédos országok legnevesebb éttermeit és séfjeit is be szeretnék mutatni.

Szúrási és vágási lesz a buli Napkoron

Január 11. 16:00
Számos főzőcsapat méri össze ügyességét a 16. Nemzetközi Böllérversenyen szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron. Az itthonról és a határon túlról érkező csapatok először szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat mutatják be a nagyközönségnek, majd a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, a hurkát, kolbászt és toroskáposztát.
 
A böllérversenyre eddig tizenhat csapat jelezte részvételét, de a helyszíni nevezésekkel akár húsz-huszonkét csapatosra is duzzadhat a mezőny. A napkori Napkorona Udvarházban megtartott esemény szombat kora hajnalban a disznók levágásával kezdődik. A hentesek választhatnak, mangalicát, vagy hússertést vágnak, a versenyben azonban csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel.
 
A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja el, akik több kategóriában zsűrizik a versenyzőket: keresik majd a böllérek legjobbját, a legjobb hurkát, toroskáposztát, kolbászt, fogópálinkát, forralt bort, a közönség pedig a legnépszerűbb csapatot választhatja ki.

Tokajit visz Lyonba Széll Tamás

Január 11. 14:35
A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén.
 
Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló szerdai budaörsi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie. Az idei világdöntőn ehhez képest legalább öt helyet szeretne előrelépni, "a dobogó pedig a legszebb álom lenne".
 
Szulló Szabina, a magyar csapat másodcoacha elmondta azt is, hogy a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak majd az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, ráadásul még a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.
 
Hamvas Zoltán beszámolója szerint a világdöntő VIP szekciójában magyar alapanyagok és borok is bemutatkozhatnak. Elsősorban aranyszalagos magyar élelmiszereket visznek Lyonba: kiemelt szerepet kap a furmint, a mangalica és a libamáj, de nem hiányzik a magyar lekvár, méz, bárányhús és a legfontosabb magyarországi fajtákból készült csendes borok és pezsgők is kóstolhatók lesznek.
 
Folytatás a Vinoporton.

Trump is a tokajira esküszik!

Január 11. 08:20
De legalábbis hisz az értékében. 
 
Trump is a tokajira esküszik!
 
A Winelovers blogján jelent meg tegnap, hogy az USA új elnökének legújabb hotele rekordáron kínál italokat, ezen csámcsog a fél amerikai sajtó. Jelenleg a legolcsóbb koktéljuk 24 dollár, azaz kb. 6700 forint (és akkor még nem adtál borravalót). Az egyik legdrágább ital viszont egy tokaji, mégpedig a Royal Tokaji 2007-es Eszenciája. Ez ráadásul rögtön az itallap legelején található, utána pedig a Royal Tokaji négy különböző aszúja következik a sorban.
 
"Vagyis Trump hírhedt, elátkozott bárjában a legdrágább ital címet egy magyar bor tudta kiérdemelni a 140 dollár/kanál árral! Egy teljes palack ebből az italból közel 650.000 forintnak megfelelő összeg a helyen" – írja a blog, megjegyezve, hogy ez legalább reális ár, és ilyen módon talán az egyetlen reaális áron kínált ital a helyen.
 
A teljes cikk itt olvasható el.

Füred-Csopak jövőjéról is szól majd a kóstolás

Január 09. 12:10
Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Olaszrizling Szerintünk esemény a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében. A január 28-i borkóstolón több mint 30 kiállító pincészet borásza kínálja birtokaik legszebb Olaszrizlingjeit.
 
2017-ben a szokások szerint egy zártkörű kóstolóval veszi kezdetét a kóstolás, január 27-én, pénteken az eseményre meghívott borászok egy borkóstolóval egybekötött vacsorán vitatják meg a szőlőfajtával kapcsolatosan felmerülő aktuális kérdéseket, bemutatják egymásnak boraikat. A kóstolt tételek a kiállító pincészetek 2015-ös évjáratú olaszrizlingjei.
 
Másnap a kiállító pincészetek Jásdi István meghívására érkeznek. A Balafonfüred-Csopaki borvidék borászatai mellett lesz egyéb balatoni, egri, somlói valamint felvidéki vendége is a rendezvénynek. Rajtuk kívül a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció is elhozza legígéretesebb olaszrizlingjeit, illetve olaszrizling alapú cuveé-it.
 
A sétálókóstoló 13-18 óráig tart. A két helyszín: Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok befogadóképességének mértékében fogadják a szervezők a regisztrációkat, így biztosítván, hogy a rendezvény megőrizze családias jellegét.

„Január 28-án biztosan nagyszerű borokat fogunk kóstolni és arról beszélgetünk, mi a mi dolgunk abban, hogy ne csak megőrizzük örökségünket, de tovább is léphessünk elődeinknél. Jobb szőlő-változatokkal, a saját magunkkal szembeni még nagyobb igényességgel és közös arculat- és piacépítő kezdeményezésekkel” – Jásdi István e szavakkal promótálja az Olaszrizling Szerintünk eseményt.
 

Fejfájás ellen szuperszűrő!

Január 03. 15:29
Gondoltad volna, hogy létezik egy eszköz, amely segítségével örökre a feledés homályába helyezheted a másnapos fejfájást? Nem vicc, létezik ugyanis egy termék, ami kiszűri a borban található szulfitokat, megtisztítja azt, így nagyobb eséllyel kerülheted el a kellemetlen macskajajt!
 
A kén megvédi a bort, és megőrzi annak integritását, megállítja az erjedést, és elpusztítja a káros mikrobákat és baktériumokat. Szinte minden borban megtalálható, enélkül könnyen és gyorsan megromlana a bor. Az Üllo szűrő forradalmi megoldásával viszont bátran bonthattok ezután bort, a szűrő használatával ugyanis a fejfájást okozó szulfitokat könnyedén kiszűrheted! 
 

A bor is áldást érdemelt Pannonhalmán

December 29. 11:31
A bor is áldást érdemelt Pannonhalmán
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szerdán megáldotta a borvidék szőlészeteinek idei borát a Pannonhalmi Apátság bazilikájában. Utána a nyúli Borbarát Dalkör tagjai énekeltek az Apátság ebédlőjében, tudósított az MTI.
 
A bor is áldást érdemelt Pannonhalmán