Fröccs

Megkóstolták somló újoborait

Február 10. 09:32
Az év egyik legizgalmasabb eseménye a januári készletkóstoló, amikor a pince összes, még nem palackozott tételét megkóstoljuk – áll a somlói Tornai Pincészet közleményében. Elmondásuk szerint „jó évjárat volt a tavalyi, a csapadékmentes, meleg, hosszú őszön szépen értek be a tételek”, bár a mennyiség a kevés és rossz eloszlású nyári csapadék miatt 30%-kal kevesebb lett.
 
Kiemelkedőnek tartják a juhfarkak minőségét, de szép bort adtak a furmint, a zenit és az illatos fajták is. A Tornai friss és birtokborok február közepétől vásárolhatók meg. A Prémium és Top Selection borokra még várni kell, az utóbbiak még finomseprőn vannak, a napokban pedig el kezdett erjedni a januárban szüretelt jégboruk is.
 

Már boros szakember is van a koronavírussal fertőzöttek között

Január 31. 15:36
Címlapfotó: AFP
 
Bordeaux-ban is találtak egy embert, aki koronavírussal fertőződőtt meg. A 48 éves kínai származású francia állampolgár a borbizniszben dolgozik, éppen Vuhanban volt üzleti úton a járvány kitörésekor. Január 22-én tért haza Franciaországba, ahol influenzatünetei miatt kórházba ment, ott pedig kimutatták a koronavírust a szervezetében.

Korlátlan sörkóstolás a Gellértben egy belépővel

Január 31. 10:24
Február 14-16. között várja a sörbarátokat a Serfőző és a Gellért Hotel közös téli sörünnepe, az Indoor Sörfesztivál, ahol a korlátlan sörkóstolásnak csak az önmérséklet szab határt.
 
A belépő áráért korlátlanul kóstolhatjó több mint 100 féle sör: kis- és nagyüzemi, hazai, valamint cseh, német, angol, belga sörkülönlegességek. A sörösökön kívül jelen lesznek pálinka, valamint gasztrokiállítók is
 
Február 14-én és 15-én kiegészítő programként este hétkor indul a Stílusos Városi Sörvacsora, melynek célja nem más, mint összehozni a gasztronómiára és sörre fogékony közönséget – a Gellértben, stílusosan, egy 5-fogásos gourmet vacsora keretében, sörsorral kísérve. Az V. Indoor Sörfesztivál sörvacsorája koprodukcióban készül Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség szövetségének megálmodója és Vona Róbert, a Gellért Söröző séfjének (s)örömfőzésével, akik közösen álmodták meg és közösen is készítik el a gourmet fogásokat, melyek a hozzájuk kínált sörökkel szenzációs ízvilágot kínálnak.
 
Az Indoor Sörfesztivál harmadik napján korlátlan étel-, italfogyasztás és a fesztivál legjobb sörei várják a gourmandokat a vasárnapi Sör mi több Sörbrunch-on. A menüsort Müncz Gábor, többszörös bajnok mesterszakács, a Gellért konyhafőnöke sörökhöz passzoló ételekből állította össze.
 
A február 14-15-i sörkóstolóra a belépő elővételben 5.990 Ft, a helyszínen 6.990 Ft, a sörvacsorára 12.990 Ft a jegy, mely tartalmazza az 5-fogásos gourmet vacsorát sörsorral és a belépőt a sörfesztiválra, korlátlan sörkóstolással és egy logózott korsóval. A vasárnapi Sörbrunch korlátlan fogyasztását pedig 10.550 Ft-ért lehet megváltani.
 
További infók: indoorsorfeszt.hu

Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK

Január 27. 15:57
Országszerte számos megemlékezés zajlott az elmúlt napokban sor Szent Vincének, a borászok védőszentjének napján. A fővárosi ünnepségre január 22-én került sor a XI. kerület Kemenes-utca Kelenhegyi-úti pihenőnél álló Szent Vince szobornál - olvasható a Bor és Piac beszámolójában.
 
Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK
Fotó: borespiac.hu
 
Habár a szobron kívül ma már nem sok minden utal rá, a Gellérthegy oldalában feltehetően már a kelták óta létezett a szőlőkultúra. A budafoki Promontorium Borlovagrend szervezésében most hetedik alkalommal rendezték meg Szent Vince szobránál az ünnepséget. A borlovagrend nevében az esemény szervezője, Sárkány Péter méltatta Szent Vince vértanú életét, dicsőséges helytállását, és vértanú halálát.
 
Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK
Fotó: borespiac.hu
 
Ezt követően katolikus szertartás szerint került sor a jelképes vízszentelésre, a bor-, valamint a szobor talapzatánál elhelyezett szőlővessző-köteg megáldására, melyből a résztvevők magukkal vihettek egy-egy venyigét, hogy otthon vízbe rakva megfigyeljék, mennyire aktívan fejlődnek rajta a rügyek, milyen lesz az ez évi szőlőtermés.

Az ünnepséget ebben az évben az a megtiszteltetés érte, hogy részt vett rajta a gellérthegyi Szent Vince szobor alkotója, Czinder Antal szobrászművész is.
 

Elindult a Szétcsúszva program

Január 24. 15:53
2019. január 24-én indult a Szétcsúszva program, a Momentán Társulat által indított kezdeményezés célja a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása interaktív színházi előadások segítségével - olvasható az MTI közleményében.
 
A középiskolásoknak szóló Szétcsúszva címú előadásában a társulat tavasz végéig háromezer magyar diákkal szeretné megismertetni a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és felhívni a figyelmet a felelős magatartás fontosságára.
A műsorok 60 percig tartanak, a produkció a színészek által előadott darabból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A középiskoláknak a fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosítanak.
    
A Szétcsúszva programot az Egyesült Királyságban működő Collingwood Learning oktatási központ fejlesztette ki 2005-ben,.azóta 400 ezer gyerek vett részt benne a szigetországban, idén már 21 országban vették át.
 

Idén is ott lehetsz a Somlói Borászbálon

Január 21. 08:38
Idén január 25-én 19 órától a Tornai Pincészetben rendezik meg a 2. Somlói Borászbált. A bál megrendezésének célja egy jó hangulatú borvacsora a borvidék kedvelőinek részvételével, illetve a somlói borásztársadalom segítése - olvasható a Tornai Pince honlapján. A bálon minden résztvevő borát kínálják, így arra is jó lehetőség, hogy a vendégek egy helyen megkóstolhassák a hegy széles kínálatát.
 
További információk, menü, dress code a pincészet honlapján.
 
Jelentkezés, jegyek: +36 70 339 9821, rendezveny@tornaipince.hu

Szavazz a legjobb magyar étteremre!

Január 20. 11:20
Mint 1993 óta minden évben, ezúttal is lehet szavazni a legjobb éttermekre és szálláshelyekre a Best of Budapest & Hungary díj keretében. A válaszadók között értékes nyereményt is kisorsolnak.
 
Szavazni itt lehet, határidő 2020. március 1.

Szent Vince napjához kapcsolódóan előrejelzés készült az idei várható szőlőtermésről

Január 14. 11:17
Bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen – olvasható az Agrárszektor hírlevélben.
 
A január 11-én megrendezett ünnepségen a hagyományoknak megfelelően levágtak néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében. Ez alapján úgy tűnik, a vesszők szépen fejlődtek, beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. Amennyiben a tél nem okoz meglepetéseket, és nem következnek kemény fagyok, bőséges termés, vidám szüret várható, közölte a hegybíró, aki ehhez Szent Vince közbenjárását is kérte – áll a közleményben.

Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonnyolcadik alkalommal gyűlt össze több mint húsz magyarországi és határon túli borrend képviselője Ópusztaszeren. Felavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagját is.
A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján, január 22-én, tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.
 
 

Kezd a boros évedet Tokajban!

Január 09. 10:47
A hagyományokhoz híven idén is lesz Vince-napi szőlőszentelés Tokajban a helyi borászokkal és az Európai Borlovagrend tagjaival. Részletek az alábbi plakáton:
 
Kezd a boros évedet Tokajban!