Fröccs

Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK

Január 27. 15:57
Országszerte számos megemlékezés zajlott az elmúlt napokban sor Szent Vincének, a borászok védőszentjének napján. A fővárosi ünnepségre január 22-én került sor a XI. kerület Kemenes-utca Kelenhegyi-úti pihenőnél álló Szent Vince szobornál - olvasható a Bor és Piac beszámolójában.
 
Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK
Fotó: borespiac.hu
 
Habár a szobron kívül ma már nem sok minden utal rá, a Gellérthegy oldalában feltehetően már a kelták óta létezett a szőlőkultúra. A budafoki Promontorium Borlovagrend szervezésében most hetedik alkalommal rendezték meg Szent Vince szobránál az ünnepséget. A borlovagrend nevében az esemény szervezője, Sárkány Péter méltatta Szent Vince vértanú életét, dicsőséges helytállását, és vértanú halálát.
 
Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK
Fotó: borespiac.hu
 
Ezt követően katolikus szertartás szerint került sor a jelképes vízszentelésre, a bor-, valamint a szobor talapzatánál elhelyezett szőlővessző-köteg megáldására, melyből a résztvevők magukkal vihettek egy-egy venyigét, hogy otthon vízbe rakva megfigyeljék, mennyire aktívan fejlődnek rajta a rügyek, milyen lesz az ez évi szőlőtermés.

Az ünnepséget ebben az évben az a megtiszteltetés érte, hogy részt vett rajta a gellérthegyi Szent Vince szobor alkotója, Czinder Antal szobrászművész is.
 

Elindult a Szétcsúszva program

Január 24. 15:53
2019. január 24-én indult a Szétcsúszva program, a Momentán Társulat által indított kezdeményezés célja a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása interaktív színházi előadások segítségével - olvasható az MTI közleményében.
 
A középiskolásoknak szóló Szétcsúszva címú előadásában a társulat tavasz végéig háromezer magyar diákkal szeretné megismertetni a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és felhívni a figyelmet a felelős magatartás fontosságára.
A műsorok 60 percig tartanak, a produkció a színészek által előadott darabból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A középiskoláknak a fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosítanak.
    
A Szétcsúszva programot az Egyesült Királyságban működő Collingwood Learning oktatási központ fejlesztette ki 2005-ben,.azóta 400 ezer gyerek vett részt benne a szigetországban, idén már 21 országban vették át.
 

Idén is ott lehetsz a Somlói Borászbálon

Január 21. 08:38
Idén január 25-én 19 órától a Tornai Pincészetben rendezik meg a 2. Somlói Borászbált. A bál megrendezésének célja egy jó hangulatú borvacsora a borvidék kedvelőinek részvételével, illetve a somlói borásztársadalom segítése - olvasható a Tornai Pince honlapján. A bálon minden résztvevő borát kínálják, így arra is jó lehetőség, hogy a vendégek egy helyen megkóstolhassák a hegy széles kínálatát.
 
További információk, menü, dress code a pincészet honlapján.
 
Jelentkezés, jegyek: +36 70 339 9821, rendezveny@tornaipince.hu

Szavazz a legjobb magyar étteremre!

Január 20. 11:20
Mint 1993 óta minden évben, ezúttal is lehet szavazni a legjobb éttermekre és szálláshelyekre a Best of Budapest & Hungary díj keretében. A válaszadók között értékes nyereményt is kisorsolnak.
 
Szavazni itt lehet, határidő 2020. március 1.

Szent Vince napjához kapcsolódóan előrejelzés készült az idei várható szőlőtermésről

Január 14. 11:17
Bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen – olvasható az Agrárszektor hírlevélben.
 
A január 11-én megrendezett ünnepségen a hagyományoknak megfelelően levágtak néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében. Ez alapján úgy tűnik, a vesszők szépen fejlődtek, beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya. Amennyiben a tél nem okoz meglepetéseket, és nem következnek kemény fagyok, bőséges termés, vidám szüret várható, közölte a hegybíró, aki ehhez Szent Vince közbenjárását is kérte – áll a közleményben.

Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonnyolcadik alkalommal gyűlt össze több mint húsz magyarországi és határon túli borrend képviselője Ópusztaszeren. Felavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagját is.
A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján, január 22-én, tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.
 
 

Kezd a boros évedet Tokajban!

Január 09. 10:47
A hagyományokhoz híven idén is lesz Vince-napi szőlőszentelés Tokajban a helyi borászokkal és az Európai Borlovagrend tagjaival. Részletek az alábbi plakáton:
 
Kezd a boros évedet Tokajban!

Szigligeti és villányi bor kapta a Magyar Bor Nagydíjat

Január 07. 08:48
A Magyar Borszakírók Köre negyedik alkalommal osztotta ki a Magyar Bor Nagydíjat. Egy fehér- és egy vörösbor kapta meg a kitűntetést azon tételek közül, amelyeket a szervezet tagjai a tavalyi év során kóstoltak. Fehérbor kategóriában a Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörösborok között pedig a villányi Tiffán's Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítás nyert.

A verseny keretében a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint "kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak", majd a legtöbb jelölést kapott 12-12 fehér- és vörösbort két bizottság kétszer is vakkóstolón kóstolja, illetve pontozza.
 

Mindent a magyar borokról – már látogatható a bor.hu

December 20. 10:33
A napokban elindult egy modern designnal, letisztult képanyaggal, borrégiókat és borvidéket is bemutató térképpel, a magyar bor legfontosabb jellemzőit és tudnivalóit összegző, naprakész honlap, a bor.hu.
 
A Magyar Turisztikai Ügynökség által elkészített weboldal bemutatja a hazai borrégiókat és borvidékeket, tartalmaz egy bortörténeti összefoglalót, és ismerteti az egyes bortípusokat és a jellegzetes szőlőfajtákat. Ezen felül megtalálható az oldalon a borfogyasztás kultúrájához, a bor-étel párosításhoz kapcsolódó útmutatás, továbbá a honlap az általános borkultúra erősítése mellett beszámol az aktuális hírekről és eseményekről is.
 
Az oldal 2020-ban kiegészül egy eseménynaptárral és médiatárral, illetve angol nyelvű verziója is elérhető lesz.
 

Minden eddigi rekordot megdöntve nyert a budapesti karácsonyi vásár

December 16. 09:48
Minden eddigi rekordot megdöntve nyert a budapesti karácsonyi vásár
 
Európa legszebb karácsonyi vásárának választották az Advent Bazilikát. A European Best Destinations független utazási portál 2019-es online szavazásán a Szent István Bazilika előtt megrendezett karácsonyi rendezvénysorozat több mint 39.448 voksot kapva diadalmaskodott Bécs, Gdansk és Brüsszel előtt ráadásul úgy, hogy minden eddigi szavazási rekordot is megdöntött egyúttal. A budapesti Advent Bazilika már 2018-ban is a látogatók egyik legnagyobb kedvence volt: akkor a második helyet szerezte meg a szavazáson.

Az idei, tíz napig tartó online versenyre 116 országból 289 714 szavazat érkezett, tavalyhoz képest ezúttal csaknem húszezerrel többen fejezték ki szimpátiájukat az Advent Bazilika mellett.
 
A mostani szezonban január 1-ig várják a vendégeket többek között széles gasztronómiai kínálattal, programokkal, tematikus napokkal, interaktív szelfiponttal és egy 12 méteres karácsonyfával.