Fröccs

Megmérkőznek a sommelier-k Szekszárdon

Február 20. 12:27
A Magyar Sommelier Szövetség 2018-ban is megrendezi a szakma országos bajnokságát, amelynek elődöntője február 24-én, szombaton, a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban  kerül megrendezésre. Az elődöntőből a három legtöbb pontszámot elért versenyző kerül a döntőbe, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt 2018. március 4-én a Gerbeaud Ház Átrium termében. A döntőbe jutott versenyzők a nagyközönség előtt pezsgőfelszolgálásból (idegen nyelven), étel-ital párosításból, hibás borlap javításból, vörösbor dekantálásból, bor jellemzésből és párlatfelismerésből álló feladatokat oldanak meg, majd közös meglepetés feladaton vesznek részt.
 
A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmában dolgoznak, vagy a sommelier szakma a munkakörük része. A rendezvény a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerűsítésére is lehetőséget biztosít.
 
Az előző év gyakorlatának megfelelően ezúttal is nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a Szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.
 

Új szereplők Magyarország legjobb éttermeinek listáján

Február 20. 11:17
Február 19-én ismét átadták a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját. A Várkert Bazárban megrendezett díjátadó gálán elismerésben részesült az ország legjobb street food helye és az év séfje is. Újítás idén, hogy életműdíjat is osztottak valamint a legjobb hazai cukrászdákat is listázták.

Az előző évhez hasonlóan a legjobb étterem díjat idén is a Michelin-csillagos budapesti Costes kapta (itt írtunk róla korábban). Mint a Dining Guide írja róla, „a Costes nyitása óta vezető szerepet vállal a modern magyar gasztronómia megteremtésében. A Palágyi Eszter vezetésével működő fine dining konyha továbbra is stabilan és kiemelkedő színvonalon teljesít. A kompromisszumok nélkül dolgozó séf még inkább törekszik arra, hogy az eddiginél is magyarosabb konyhát vigyen, mindezt a Costes stílusához igazodó, haladó felfogásban.”

Az élmenzőnyben végzett még a szintén budapesti Borkonyha, az Onyx, a Babel (nemrégiben beszélgettünk a séfjével annak kapcsán, hogy rangos nemzetközi elismerésben részesültek) és a Costes Downtown. Az ország legjobb 12 éttermének listájára egyedüli vidékiként a Tokajban, Encs településen található Anyukám mondta fért be, amely ezzel értelemszerűen a legjobb vidéki étterem címet is kiérdemelte. Utóbbi listán a balatonszemesi Kistücsök étterem lett a második, akiknek a séfje viszont nemrégiben egy másik rangos megmérettetésen tudott diadalmaskodni.

Idén különdíjakat is osztottak ki. Az év cukrászdája díjat a váci Mihályi Patisserie kapta. Szintén újdonság volt, hogy idén az éttermek borlapját is vizsgálták, a különdíj ebben a kategóriában a Borkonyhának jutott. Az év legjobb street food helyének díját a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett miskolci Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be. Az év fiatal séftehetsége díjat Kovács Péter, a Tama séfje kapta, az év séfje pedig a St. Andrea Borbárban dolgozó Barna Ádám lett.

A Dining Guide a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is külföldi szaktekintélyeket kért fel a tesztelésre. A zsűrit erősítette idén Enrico Cere három Michelin-csillagos séf, Fausto Arrighi az olasz Michelin Guide korábbi igazgatója és Nicola Portinari két Michelin-csillagos konyhafőnök.

A díjazottak: 
 
Az év étterme: Costes
 
 
Különdíjak:
 
Az év cukrászdája: Mihályi Patisserie
Az év street food helye: Pizza, Kávé, Világbéke
Az év borlapja: Borkonyha
Az év ifjú séftehetsége: Kovács Péter – Tama
Az év innovatív konyhája: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros
Az év legígéretesebb konyhája: Fáma – Huszár Krisztián séf
Az év séfje: Barna Ádám – St. Andrea Borbár
Életműdíj: Rosenstein Tibor
 
 
TOP 10+2 ÉTTEREM:
 
Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf
Arany Kaviár – Kanász László séf
Babel – Veres István, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes – Palágyi Eszter, séf
Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
Fáma – Huszár Krisztián, séf
MÁK – Mizsei János, séf
Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
Onyx – Mészáros Ádám, séf
St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
 

A 10 LEGJOBB VIDÉKI ÉTTEREM:
 
Anyukám mondta
Kistücsök
Platán
Sauska48
Sparhelt
Tiszavirág
Villa Medici Mild
Macok
Pajta
Viator

Elindult "Az aszú éve" kampány

Február 19. 16:13
Elindult "Az aszú éve" kampány az Egyesült Államokban, ahol egy éven keresztül a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd.
 
A kampány a washingtoni magyar nagykövetségen február 17-én tartott borkóstolóval kezdődött meg. Az eseményen a közösségi bormarketinget szervező Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és az amerikai piacépítésért felelős Vinum Tokaj International (VTI) támogatásával hat tokaji borászat mutatkozott be: a Béres Szőlőbirtok, a Chateau Dereszla, a Grand Tokaj, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, a Patrícius Borház, valamint a Royal Tokaji.
 
Szabó László nagykövet a magyar borok országimázs-építésben, a magyar kultúra, a hagyományok és a gasztronómia "üzenetének" közvetítésében betöltött szerepét emelte ki. A nagykövet hangsúlyozta: az egy esztendeig tartó kampány célja, hogy különleges figyelmet irányítson a magyar borokra, kiemelten az aszúra és a tokaji édes borkülönlegességre, valamint különböző szakmai fórumokon, illetve folyamatos média megjelenésekkel segítse bejutásukat az észak-amerikai piacra.
 

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hétre

Február 19. 13:14
A www.etteremhet.hu weboldalon már lehet asztalt foglalni a március 5-11. között futó Országos Étterem Hétre. Az immár 8. éve megrendezésre kerülő gasztronómiai eseményen a korábbi évekhez hasonlóan 3.300 illetve 4.900 forintos áron ehetnek az érdeklődők 3 fogásos menüsorokat. A tavaszi programhoz idáig több mint 100 étterem csatlakozott országszerte.
 

Már előjegyezhető a legendás villányi bor

Február 15. 16:30
Február 15-től március 15-ig lehet előjegyezni a borászat honlapján a villányi Gere Pincészet 2015-ös Kopar Cuvée borát. Rendelés csak bontatlan 12 palackos faládákra adható le. 24 palack rendelése esetén a vásárlók egy Kopar Magnumot kapnak ajándékba. A kiszállítás május 15-től indul.
 
A pincészet jellemzése szerint a 2015-ös Kopar egy gyümölcsös évjárat bora, hasonló karakterű a 2013-ashoz (ami például a fő fogást kíséri a február 24-i Magyar Borok Bálján). "Már most is szép, érett, és nagyon gyümölcsös, kellemes fűszerességgel a háttérben. Elegáns, nem robosztus bor, aminek a frissességét az élénk savak adják." A szőlőfajták aránya hasonló az előző évekhez: 50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon. A bor érlelése nagy- és kishordókban vegyesen történt, a palackozásra 2017 elején került sor.
 

Kevesen tudják, de egy másik választás is lesz idén a magyar Országházban

Február 15. 11:56
Kevesen tudják, de egy másik választás is lesz idén a magyar Országházban
Fotó: Bencze-Kovács György
 
Az Országgyűlés elnöke idén második alkalommal hirdetett borkiválasztást az „Az Országház Bora” cím elnyerésére. Az „Országház Bora 2018” versenyen palackozott, kereskedelmi forgalomban megtalálható boraival indulhat minden olyan borászat, amely a történelmi magyar borvidékeken működik.
 
2018-ban olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból), kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz) és tokaji aszú kategóriában lehet borokat nevezni. A nyolc meghirdetett kategória mindegyikének győztese jogosult viselni „Az Országház Bora 2018” címet.
 
A borkiválasztás lebonyolítását 3 tagú elnökség felügyeli. Ebben helyet kapott Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke és szaktanácsadóként Sánta Zoltán borakadémikus, a Borkollégium vezető oktatója.
 
Nevezni legkésőbb 2018. március 18-ig lehet a kitöltött nevezési lap megküldésével illetve a nevezési díj befizetésével. A minták beküldésére 2018. március 27-28-29-én 9:00-től 15:00 óráig van lehetőség. A pályázat részletes feltételei a parlament honlapján megtalálhatók.
 
A tavaly első alkalommal meghirdetett versenyre 150 bor érkezett, ezek közül került ki a 8 győztes.

 

Megvannak az "ország tortája" verseny idei jelöltjei

Február 13. 11:28
Február 9-én jelentette be a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2018-as „Magyarország Tortája” verseny döntőseit. A hagyományoknak megfelelően agusztus elején választja ki a döntősök közül a szakmai zsűri az „ország tortáját” és az „ország cukormentes tortáját”. A győztes sütiket a nagyközönség először augusztus 20-án, Szent István ünnepén kóstolhatja meg, ezt követően pedig az ország számos cukrászdájában megvásárolhatók lesznek.
 
Idén 28 torta közül választották ki az alábbi 6 döntőst:
 
Aranyalma torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Szimpla - Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Komáromi kisleány - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Hunyadi gesztenyés - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Velemi vaníliás gesztenye - Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Hamvas szilva torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

Mangalicában fürdik az ország

Február 12. 16:21
Csaknem megduplázódott 6 év alatt a mangalica tenyészállomány Magyarországon: Bottom of Forma 2011-ben még hatezres mangalica tenyészkoca-állaomány tavalyra tízezresre gyarapodott, a tenyészetek száma pedig 136-ról 222-re nőtt. Ezekről számolt be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a február 9-11. között lezajlott XI. Mangalica Fesztiválon.

Ma Magyarországon évente 60-70 ezer mangalica hízót nevelnek. Ezek kétharmadát házaknál, egyharmadát pedig üzemi körülmények között, vágóhidakon vágják le. Az ágazat éves árbevétele 11-12 milliárd forint körül van.
 

Romantikus trió, nem csak pároknak!

Február 12. 14:19
Van jobb program, mint kedvesünkkel összebújni egy jó pohár bor mellett és élvezni egymás társaságát?  A kérdés már csak az, hogy milyen bort válasszunk egy ilyen meghitt estéhez… A Valentin nap apropóján ne csak arra figyelj, hogy az adott bor stílusa, ízvilága mindkét fél számára vonzó legyen, hanem próbáljatok olyan bort keresni, amelyhez érzelmileg közösen kötődtök.
 
A minőségi pillanatok mellé dukál a prémium bor is. A Kamocsay Prémium sorozatból most "Romantikus Trió" néven három olyan tételt is ajánlunk, ami valóban emlékezetessé teheti az estét - ráadásul most kedvezményes áron beszerezheted!

Kamocsay Prémium Cserszegi fűszeres
 
A cserszegi, mint illatos fajta, kifejezetten alkalmas bájos, romantikus pillanatok hátterének megteremtéséhez. Intenzív florális és gyümölcsös karaktere szinte vérpezsdítő, de a pozitív hangulat megalapozására mindenképpen alkalmas. Sziporkázó karaktere, letisztult stílusa alkalmassá teszi, hogy remek csendestárs legyen egy összebújós estén.
 
Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée

Ha meglepetést szeretnél, jó döntés lehet egy elegáns, vibrálóan izgalmas bor, amely igazi örömforrássá válhat. A tiszta, intenzív és csábító gyümölcsös aromák és a zamatgazdag korty remek hátteret biztosíthat a meghitt együttléthez. A 2015-os prémium hárslevelű alapú házasítás kiváló választás lehet. Eleganciája, kecsessége és mindent elsöprő zamatossága illik a bensőséges pillanathoz.
 
Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé
 
Ha van szín, ami romantikus, akkor az a rozé színe! Illata a friss eper és málna zamatosságát idézi, amelytől azonnal beindul a fantáziánk…
Telt és krémes a korty, amelyet a finom szerkezetű savak tesznek igazán üdévé és vibrálóvá. Annyira gyümölcsös, hogy szinte eper után kiált - halmozd hát az élvezeteket, s bátran kínálj hozzá friss epret is!