Fröccs

Nem lehet minimum ára az alkoholnak

Szeptember 04. 12:58
Azok a skót tervek, amelyek az alkoholra minimum-árat vezetnének be, sértik a szabad kereskedelem európai uniós szabályait, mondta ki előzetes állásfoglalásában Európa legmagasabb szintű bírósága - tudósít a Figyelő.

Tokajban is hamarabb lesz a szüret

Szeptember 04. 08:53
Próbaszüretet tart a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet néhány tetszőlegesen kiválasztott dűlőben - írta az Észak-Magyarország.
 
Az idei szokatlanul meleg idő miatt várhatóan korábban kezdődik az úgynevezett nagyszüret a történelmi borvidéken, a sárgamuskotályos szőlő mustfoka már most csaknem eléri a húsz fokot - olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapban.
 
A cikk megemlíti: több helyen már kisebb seregélycsapatok is megjelentek a szőlők fölött.
(MTI)

Miben mennyi koffein van?

Szeptember 04. 06:46
A koffein elfogyasztása hatással van a szervezetünkre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének jelentésében ez áll:
 
A koffein serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást (egy–három órás időtartamra 5–10 százalékkal). Alkalmi fogyasztás esetén, főként kevésbé edzett, sovány vagy idős egyéneknél 5–25 százalékkal fokozza az anyagcserét. Vízhajtó tulajdonsága a veseereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető. A koffein élénkítő, fizikai állóképességet javító hatása egy, az alvást elősegítő, az agyi aktivitást és éberséget csökkentő hormon, az adenozin, aktivitásának átmeneti gátlásán keresztül valósul meg. Fokozza a gyomornedv elválasztását, továbbá az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást.
 
A csokoládék, energiaitalok, kávé, tea és még sorolhatnánk, tartalmaznak koffeint. De miben mennyi koffein van?
 
Miben mennyi koffein van?
Néhány élelmiszer és ital átlagos koffeintartalma (mg/1 adag); Forrás: EFSA, 2015
 
A napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztás túladagolásnak számít.

Somlói és német rizlingek is lesznek az Olaszrizling Október kóstoló mesterkurzusain

Szeptember 03. 19:39
Kitették az Olaszrizling Október honlapjára azt, hogy milyen mesterkurzusokon vehetnek majd részt a Nagy Olaszrizling Kóstoló vendégei. Eszerint Mészáros Gabriella, a Borkollégium oktatója tart majd előadást Rizling vagy Riesling? címmel, ahol leginkább balatoni és német borokat kóstolhatnak majd a résztvevők.
 
Az Olaszrizling Somlón – távlatok és stílusok című prezentációt pedig a Kreinbacher Birtok szakmai vezetője, Bodorkós Norbert és a borász, Várszegi György vezeti majd, és hét olaszrizling lesz kóstolható a pincészet kínálatából.

Montenuovo napot tartott a Vylyan

Szeptember 03. 16:19
20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo, névadója Montenuovo Nándor herceg, akihez a XX. század elején a pincészet birtokának egy része tartozott. A villányi pincészet legnépszerűbb borát sokféle ételhet lehet párosítani. 
 
A Montenuovo napon a résztvevők egy boros- és gasztronómiai körítéssel és baráti beszélgetésekkel tarkított történelmi utazás részesei lehettek.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
 
Kölcsey Sára fotói

Egy kihagyhatatlan hely a Balaton északi partján

Szeptember 03. 13:05
Vagy, ahogyan a Borrajongó nevezi a biztos pont. Ez pedig nem más, mint az Istvándy Pincészet és Borműhely a Balaton északi partján, Badacsony közelében.
 
„A badacsonyi vasútállomástól rövid sétára található Istvándy Borműhely 2014. május 1-jén nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A pincészet központja a Tóti-hegyen található, az új badacsonyi bástya a Badacsony lábánál fekvő, több mint száz éves villaépület pincéjében kapott helyet, amelynek teraszáról remek kilátás nyílik a Balatonra és a fonyódi Várhegyre és Sipos-hegyre.”
 
A cikk szerzője látogatása során több tételt is megkóstolt a borászatnál, amelyek közül a 2013-as Hárslevelű kapta a legtöbb pontot.
„Tankönyvi hárslevelű illat és íz: áradó virágosság és friss méz, trópusi gyümölcsök, őszibarack, sárgabarack és érett körte. Intenzív és remek egyensúlya van, finom és gazdag. A korty jól kitöltött, kerek és kellően hosszú is, bukkanók, üresjáratok nélkül. Egy szóval: örömbor. 6p+”
 
A teljes beszámolót a Borrajongó.hu oldalán olvashatod el!

Már készül a rozé Takleréknél – videó!

Szeptember 03. 10:55
Kedden megkezdte a rozénak szánt pinot noirral a szüretet a szekszárdi Takler Pince.
 
 
Bizakodó vagyok, főleg a kései fajták tekintetében - mondta el lapunknak Takler András. Az elmúlt időszakban leesett 100-120 mm csapadék nem a legjobbkor jött, hiszen pl. a zweigeltben visszahígultak a mustfokok, de ez kicsit le is hűtötte a kedélyeket: nem kell úgy rohanni – fogalmazott András.
 
Összességében remekül alakul az évjárat. A kékfrankosok különösen szépek, a Szenta-völgyben például már most mézédes a szőlő, nagyon komoly alapanyag lesz, hogyha végre jól alakul a szeptember. Édesapámnak van egy régi megfigyelése: hogyha augusztus és szeptember hónapfordulóján meleg, nyári idő van, akkor általában jó ősz szokott jönni. Ez a megfigyelés eddig bejött – avatott be minket a családi időjóslásba Takler András.

Párakocsma nyílik Ausztráliában

Szeptember 03. 09:47
Az ausztráliai Brisbane-ben nyitja meg ajtóit az első felhőbár, ahol a szemgolyókon, a tüdőn és a nyálkahártyán át szívhatják magukba az alkoholt az újfajta kocsma vendégei. Az ausztrálok mindössze három hétig élvezhetik a különleges hely légkörét a Brisbane-i Fesztivál új attrakciójaként. A világ első alkoholgőzbárja már július óta folyamatosan működik a brit fővárosban.
 
Az Alcoholic Architecture nevű felhőbár vendégei pára formájában szívnak magukba egy gin és tonik alapú koktélt, egy 40 perces tartózkodás két pohár ital elfogyasztásával ér fel - írja honlapján a Daily Mail című brit lap.
 
Az új hóbort előnyei között emlegetik a másnaposság elmaradását, a 40 százalékkal kisebb kalóriafogyasztást és azt, hogy az alkohol bevitelének ez a módja állítólag kíméli a májat. Emellett - a szervezők szerint - a belélegzés általi alkoholfogyasztás jobban kihozza a szeszes italok alkotóelemeinek, például a borókabogyónak a zamatát.
 
A "párakocsma" ötletét azonban egészségügyi szakemberek ellenzik, mert még nem ismert, hogy a belélegzéses alkoholfogyasztás hosszabb távon milyen hatást gyakorol a szervezetre. 
 
"Nem jó ötlet, mert egy mérgező, rákkeltő vegyi anyagot lélegzünk be és szívunk fel gyorsan" - jelentette ki Jake Najman, a Queenslandi Egyetem drogkutató intézetének igazgatója. 
 
A Brisbane-i Fesztivál részeként rendezett Fear & Delight show igazgatója, Scott Maidment szerint azonban a módszer "rendkívül biztonságos", vegyészek és biotechnikusok évekig dolgoztak rajta, és Londonban már bevált.
 
A londoni alkoholgőzbár, amely a Bompass & Parr brit dizájneriroda elmeszüleménye, júliusban nyílt meg a brit főváros legnagyobb és legrégibb piacán, a Borough Marketen. A vendégek vízálló köpennyel védekeznek a levegő magas nedvességtartalma ellen, ugyanakkor arcukat fedetlenül kell hagyniuk, ha teljes mértékben élvezni akarják az alkoholfogyasztás vadonatúj módját.
(Forrás: Inforadio/MTI)