Fröccs

Rekordszámú magyar részvétellel zajlott a 30. ProWein

Március 14. 12:10
Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviseltette magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban. A világ legnagyobb borkereskedelmi rendezvényén idén több mint 5700 kiállító vett részt március 10-12. között. Az idei magyar közösségi részvétel a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) szervezésében valósult meg. 
 
Rekordszámú magyar részvétellel zajlott a 30. ProWein
 
A Magyar Bormarketing Ügynökség idén először önálló közösségi szervezőként vett részt és képviselte hazánkat, valamint a magyar borokat és borászokat Düsseldorfban, a ProWeinon. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is rengeteg újdonság és izgalmas tétel volt a magyar standon, ahol a látogatók a hazai borászszakma kiemelkedő alakjai és nemzetközi szakértők tolmácsolásában ismerkedhettek meg a magyar borvilág sokszínűségével, valamint a legfontosabb fajtákkal, stílusokkal és borvidékekkel.
 
Az érdeklődők Master of Wine-ok vezetésével tematikus mesterkurzusokon vehettek részt és ismerkedhettek meg a legkülönfélébb magyar borokkal. Szó esett többek között a Magyarországra jellemző őshonos szőlőfajtákról, vulkanikus borokról, könnyű vörösekről, fenntartható borkészítésről, a fiatal borászok újhullámos megoldásairól és természetesen Tokajról.
 
A Magyar Bormarketing Ügynökség legfőbb küldetése, hogy növelje a magyar borok láthatóságát és presztízsét– ezen keresztül pedig értékét – a világban. Az elmúlt évek eredményei egyértelműen mutatják, hogy a méltán híres tokaji aszú mellett a vulkanikus borok, a kékfrankos és a száraz tokaji borok a legkeresettebbek a külföldi vásárlók körében, így Düssedorfban is az egyértelmű export potenciállal rendelkező fajtákra került a hangsúlyt.
 
A ProWeinhoz hasonló nagy nemzetközi expókon való részvétel nem csak a kiutazó borászatoknak biztosít megjelenési lehetőséget, de tovább javítja Magyarország borainak versenyképességét is.
 
Forrás: Magyar Bormarketing Ügynökség

Pályázat a Balatonfüred – Csopaki Borvidék arculati elemeinek megújítására

Március 04. 13:27
A Balatonfüred-Csopaki borvidék legfontosabb arculati elemeit kívánja modernizálni a Balaton Kör és a velük együtt dolgozó együtt dolgozó Rizling Generáció Egyesület. Grafikusok, képzőművészek pályamunkáit várják.
 
Pályázat a Balatonfüred – Csopaki Borvidék arculati elemeinek megújítására
 
Barabás Barna ötletgazda elmondása szerint céljuk az egységes, jól felismerhető és időtálló kommunikáció megteremtése, amely hozzáadott értéket teremt a környék szőlőtermesztőinek és borászatainak, valamint megkönnyíti a tájékozódást a környékre látogató vendégek számára.
A nemzetközileg is sikeres tapasztalatokat felhasználva tervezték meg a mintaprojektjüket, amely idővel más borvidékek, borrégiók számára is k
követendő példa lehet.
 
A Balatonfüred-Csopaki borvidék arculati elemeire vonatkozó tervpályázati felhívást a Balatonfüred-Szőlősi hegyközség indítványozására a Balatonfüred-Csopaki borvidék hegyközségei, valamint a Rizling Generáció Egyesület, mint lebonyolító szervezet teszi közzé. A zsűri tagjai neves képzőművészek, grafikusok, építészek, tájépítészek, borászok. A pályázat részletei és a nevezési feltételek a Rizling Generáció Egyesület honlapján érhetők el.
 
A Rizling Generáció 2015. augusztus elején a Balatonfüredi Borhetek  megnyitóján jelentette be megalakulását. Az egyesület 25 tagpincészettel indult útnak a Balatonfüred-csopaki borvidékről, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig. A tagok elsősorban második generációs, fiatal borászok, akik küldetésüknek tekintik a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését. Az egyesület célkitűzései között szerepel összehangolt bormarketing tevékenység folytatása, valamint táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelés ösztönzése - írják weboldalukon.
 
forrás: hnt.hu

Valentin-napi vers

Február 14. 13:58
Egy Petőfi-verssel kívánunk minden borszeretőnek boldog Valentin-napot!
 
Valentin-napi vers

Petőfi Sándor: SZERELEM ÉS BOR
 
Azt mondom, amit mindig mondok:
Ne háborgassanak a gondok,
Ne háborgassanak bennünket!
Legyen vidámság, tréfa, nesz;
Ifjak vagyunk és ifjuságunk
Idő jártával odalesz.
 
Járjunk a szerelem kertében,
Virág ott nyílik minden lépten;
Ha meg talál tüskéje szúrni:
Illatja gyógyulást szerez.
Szeressünk! mert erőnk szeretni,
Idő jártával odalesz.
 
Midőn a szerelem kertében
A nap tikkasztón süt az égen:
Térjünk hüs árnyékú lugasba
A borgyümölcs tőkéihez.
Igyunk! pénzünk van, hátha pénzünk
Idő jártával odalesz.
 
E kép a legszebb élet képe;
Adjunk érette bút cserébe.
Mint fellegekre a szivárvány,
Reánk mosolygani fog ez,
Ha majd derengő ifjuságunk
Idő jártával odalesz.
 
Akár Valentin-nap, akár születésnap, akár csak egy szimpla hétfő este: a Winelovers Webshopban megtalálod a számításod! 

A Sauska Merlot Kopár 2017 a világ 100 legjobb ár-érték arányú borainak listáján

Január 30. 16:30
A James Suckling 100 TOP VALUE WINES 2023 listájának 7. helye óriási elismerés, amely reflektorfénybe állítja a magyar bort és a villányi borvidéket. A neves amerikai borkritikus és nemzetközi csapata által tavalyi év során kóstolt 41 000 borból állt össze a százas lista, amelyen a Sauska Merlot is szerepel.
 
A Sauska Merlot Kopár 2017 a világ 100 legjobb ár-érték arányú borainak listáján

 
A maximális százból 96 pontot kapott villányi vörösbort így jellemezte a szakértő: "Őrölt fűszerek, a dióhéj és a cédrus érett piros gyümölcsökkel és csokoládé aromákkal keretezve. Testes és határozott, dinamikus tanninszerkezettel. Húsos és bársonyos, jó fókusszal és remek egyensúllyal, kortya hosszú és fűszeres."
 
A Sauska Villány birtokigazgatója, Pohl Péter szerint azért is jelentős az elismerés, mert Villány dűlői közül éppen a történelmi Kopár lehet az egyre forróbb nyarak egyik potenciális áldozata." A klímaváltozás miatt a jó alany és a klónok tudatos megválasztása egyre fontosabb. Mi ezt a területet már ennek tudatában telepítettük 2011-ben a dűlő legészakibb pontján, közvetlenül egy hűvös erdősáv alá, igen vékony talajrétegbe, szinte az anyakőzetbe. Itt a legnagyobb a talaj mésztartalma, ami közismerten a jó savak garanciája. Számunkra nem kérdés, hogy Villány korszakhatárra érkezett és újrafelfedezésre vár dűlők és fajták tekintetében egyaránt. Erre izgalmas bizonyíték ennek a bornak a sikere."
 
Sebastian Giraldo kétszeres magyar bajnok sommelier, a Sauska márkanagykövete szerint " az előkelő helyezés bizonyítja, hogy a klasszikusok megunhatatlanok. Ilyen a merlot is, a világ egyik legnépszerűbb szőlőfajtája, amelyből olyan ikonikus borok születnek, mint a bordói Petrus, vagy a toszkán Masseto. Egy kiváló merlot-ra mindig felkapja a fejét a világ, mert kevés van belőle és rendkívül erős mezőnyben kell megméretnie. Nagyszerű dolog, és igazi elismerés Villány számára is, hogy ez most nekünk sikerült."

Január 22. Vince nap

Január 22. 10:39
Szent Vince a bor védőszentje, névnapját, január 22-ét hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartották. A Szent Vincéhez kötődő hagyomány a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből terjedt el. A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett "Vince vesszők" állapotából jósolták meg, milyen lesz a következő szüret. A vesszőket üvegbe, melegbe tették, és várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajtott ki, akkor bőséges termésre lehetett számítani. 
 
Emellett a szőlő négy sarkát borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. A biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, például a bekapáláskor bort rejtettek a föld alá, vagy a szőlősorok végére hurkát, disznósajtot, „gömböcöt” kötöztek, ezzel ösztönözve a szőlőfürtöket a növekedésre.

A legismertebb szokás a pincejárás hagyománya, a borászok egyik pincéből a másikba járva kóstolták egymás borait és áldomást mondtak vagy énekeltek a jó termésért.

Ha Vince napján olvadt a hó, illetve szép napos idő volt, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak.

Ki volt Vince?
Szent Vince a vincellérek védőszentje. Vértanú volt, akit Hispániában kínoztak halálra a keresztény üldözések idején. Neve jelentése: győzedelmes. Úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. Arról, hogy volt e szorosabb kapcsolat Vince és a bor között, nem maradt fent írásos emlék, kutatók viszont állítják, hogy nevének hangzása – Vincent – vinum = bor - miatt kapcsolódhatott össze a borral (Vin-cent- százszoros bor).
 

Magyar borokról írtak az amerikai borsajtóban

Január 19. 17:22
Idén a Wine Spectator magazin top 100 borába sajnos nem került be magyar bor, a Wine Enthusiast magazin ugyancsak 100 csúcsbort tartalmazó listáján viszont ott egy hazai palack a Tokaj Oremustól a 2019-es dűlőszelektált Petrács. A 94 pontra értékelt bort az Államokban 74 dollárért kóstolhatják meg a borkedvelők.
 
Ugyancsak a Wine Enthusiast magazinban jelentek meg friss borleírások magyar borokról a Palinkerie importcégnek köszönhetően – a tulajdonos Athena Bochanis küldte a borokat, és 90 pont feletti eredmények születtek többek között Bukolyi, Dúzsi vagy Gál Tibor-borokról, sőt a köveskáli ifjú Pállfy Attila P.A.N.K. nevű pét-natja is remek, 92 pontos értékelést kapott.
 
Még korábban, tavaly október 23-án jelent meg James Suckling amerikai borszakértő Magyarországról szóló nagybeszámolója, amely nagyrészt a nyári látogatásán alapult, a Sauska birtok közbenjárására tett rövid magyar látogatást. Összesen 279 bort mutat be, és ezekből 257-nek 90 pontot vagy annál többet adott. Suckling külön kiemelte a kékfrankos és a furmint szőlőfajtákat, szerinte ezekben óriási potenciál rejtőzik.
 
A viszonylag új keletű Credo Imports cég nemrég kezdte el magyar borok értékesítését az Egyesült Államokban, egyelőre egy-egy Feind-, Lajver- és Vylyan-borral indultak el, de ezeket mindjárt közel 150 helyre sikerült belistázni New York és Pennsylvania államokban. Aktív marketingüknek köszönhetően a borok több cikkben és posztban felbukkantak mostanában, például a SevenFiftyDaily kiadványban, ahol a Lajver fehér Kékfrankosa (Incognito) egy átfogó cikkben szerepelt a blanc de noir borok trendjéről.
 
Forrás: hnt.hu

24 év után ismét egy villányi borász nyerte el Az Év Bortermelője díjat

December 07. 22:53
Günzer Tamás borainak állandó kiváló minősége és azok hazai és külföldi sikerei miatt már háromszor vált méltóvá arra, hogy Az Év bortermelője jelöltjei között szerepeljen. 2023 elhozta számára a vágyott sikert: idén ő lett Az Év Bortermelője.
 
A bortermelő család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli.
 
Günzer Tamás 1991-ben, a diplomaosztójára kapott az édesapjától 0,3 hektár területet, amelyen elkezdte a szőlőtermesztést. Jó ideig inkább még csak hobbiként tekintett a borászkodásra, de 2002-ben volt egy fordulópont az életében, amikor a Pannon Bormustrán a Top 20 közé bekerült a cabernet sauvignon vörösbora. Akkor ez óriási elismerésnek számított, ráadásul a bor kifejezetten magas pontszámot is kapott a többihez képest. Günzer Tamás akkor döntött úgy, hogy onnantól teljesen a borkészítésnek szenteli életét. Az akkori 4 és fél hektár birtok mára 80 hektárra nőtt, évi 700 ezer palack forgalommal.
 
24 év után ismét egy villányi borász nyerte el Az Év Bortermelője díjat
 
Az elmúlt húsz évben nemcsak a családi birtok, hanem Günzer Tamás személyesen is több elismerésben részesült.
2012. július 7. Észtország Tartu - Az Európai Bor és Gasztronómiai Szövetségek Egyesülete (CEUCO) borászati különdíj
2019. Az Év Pincészete
2021. Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka (nagybirtok kategória)
2021. Magyarország Legszebb Birtoka, Erste bank különdíj
2023. Günzer Tamás a Magyar Bor Akadémia tagja
Az Év bortermelője jelöltjei között 3 alkalommal
 
Günzer Tamás pincészete számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.
 
A borkészítés során igyekszünk a fogyasztóink számára a lehető legszélesebb termékpalettát kínálni. A villányi nagytestű vörösborok mellett teret engedünk az illatos fehérboroknak, a gyöngyöző boroknak, pezsgőknek is. A siklósi területek mindig is fehérborosak voltak, mi igyekszünk növelni az itteni területeket, hogy kielégítsük az igényeket. Úgy látszik, jó úton járunk, pezsgőből is nagyon szépet tudunk alkotni." (Günzer Tamás, Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor, 2023)
 
Az Év Bortermelője díjért a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász a következő volt:
  • Günzer Tamás (Villányi borvidék)
  • Lamport József (Egri borvidék)
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
  • Szepsy István (Tokaji borvidék)
  • Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)
 

Black Weekend a Borkollégiumban - vasárnap éjfélig letudhatod a karácsonyi ajándékot

November 17. 08:20
A Borkollégium villámakciót indít, vasárnap, azaz november 19. éjfélig akár féláron is a tiéd lehet az áhított bortanfolyam.
 
Magyarország első boriskolájában megtanulhatod a borkóstolás rejtelmeit, amely után teljesen más élmény lesz számodra a borozás. Akár már most letudhatod a karácsonyi ajándékvásárlást, gondolj borkedvelő ismerőseidre! Az akció a boros tankönyvekre és számos népszerű kurzusra is vonatkozik.
 
A kedvezményes kurzusok között alapozó kurzusok és haladó tanfolyamok is szerepelnek, és megtalálsz olyan kurzusokat is, mint a Buborék világ - Pezsgő kóstoló, a Sajt- és borkóstoló vagy az Alapozó Sommelier tanfolyam.
Black Weekend a Borkollégiumban - vasárnap éjfélig letudhatod a karácsonyi ajándékot

Az EU megállapodott egy új szabályozásról, amelynek célja az eredetmegjelölések hatékonyabb védelme

November 15. 10:39
Új rendelet készül az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) és az oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ) vonzóbbá tétele céljából a termelők számára. Az Európa Tanács és az EU Parlament közötti megállapodás eredményeként az új szabályozás által egyszerűsödik a kérelmezési eljárás, valamint erősebb védelme is lesz az OEM ÉS OFJ boroknak.
 
Az új szabályozás célja az eljárás időtartamának lerövidítése és a földrajzi jelzések elfogadottságának fokozása. Miután egy szervezet vagy termelő benyújtja kérelmét, az EU Bizottságnak 5 hónapos határidő áll rendelkezésére további észrevételek megfogalmazására. A kifogásolási szakasz is lerövidül: a kifogásokat a közzétételt követő három hónapon belül kell közölni és indokolni.
 
Az összetevők hitelességének biztosítása

A jövőben az EU-tagállamoknak le kell tiltaniuk az országukon belüli webdomaineket, ha a domain név sértheti a földrajzi jelzés védelmét.
Ha egy OEM vagy OFJ terméket egy másik termék összetevőjeként használnak fel, továbbra is lehetővé kell tenni a felhasznált termék nevének – vagy az elnevezésnek – a végtermék elnevezésében történő használatát, de bizonyos követelményeknek teljesülniük kell.
 
A végtermék pl. nem tartalmazhat más, az oltalom alatt álló termékhez hasonló összetevőt – a pezsgős csokis szarvasgomba például nem készülhet 2% pezsgővel és 30% általános habzóborral. A védett összetevő százalékos arányát fel kell tüntetni a címkén (pl. "30% pezsgőt tartalmaz"), és az összetevőt "elegendő" mennyiségben kell felhasználni ahhoz, hogy megfelelően érezhető legyen a végtermékben.
 
Az Eu lehetővé teszi, hogy az új szabályozásba nemzeti szinten különleges rendelkezéseket is be lehessen iktatni.