Fröccs

24 év után ismét egy villányi borász nyerte el Az Év Bortermelője díjat

December 07. 22:53
Günzer Tamás borainak állandó kiváló minősége és azok hazai és külföldi sikerei miatt már háromszor vált méltóvá arra, hogy Az Év bortermelője jelöltjei között szerepeljen. 2023 elhozta számára a vágyott sikert: idén ő lett Az Év Bortermelője.
 
A bortermelő család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli.
 
Günzer Tamás 1991-ben, a diplomaosztójára kapott az édesapjától 0,3 hektár területet, amelyen elkezdte a szőlőtermesztést. Jó ideig inkább még csak hobbiként tekintett a borászkodásra, de 2002-ben volt egy fordulópont az életében, amikor a Pannon Bormustrán a Top 20 közé bekerült a cabernet sauvignon vörösbora. Akkor ez óriási elismerésnek számított, ráadásul a bor kifejezetten magas pontszámot is kapott a többihez képest. Günzer Tamás akkor döntött úgy, hogy onnantól teljesen a borkészítésnek szenteli életét. Az akkori 4 és fél hektár birtok mára 80 hektárra nőtt, évi 700 ezer palack forgalommal.
 
24 év után ismét egy villányi borász nyerte el Az Év Bortermelője díjat
 
Az elmúlt húsz évben nemcsak a családi birtok, hanem Günzer Tamás személyesen is több elismerésben részesült.
2012. július 7. Észtország Tartu - Az Európai Bor és Gasztronómiai Szövetségek Egyesülete (CEUCO) borászati különdíj
2019. Az Év Pincészete
2021. Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka (nagybirtok kategória)
2021. Magyarország Legszebb Birtoka, Erste bank különdíj
2023. Günzer Tamás a Magyar Bor Akadémia tagja
Az Év bortermelője jelöltjei között 3 alkalommal
 
Günzer Tamás pincészete számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.
 
A borkészítés során igyekszünk a fogyasztóink számára a lehető legszélesebb termékpalettát kínálni. A villányi nagytestű vörösborok mellett teret engedünk az illatos fehérboroknak, a gyöngyöző boroknak, pezsgőknek is. A siklósi területek mindig is fehérborosak voltak, mi igyekszünk növelni az itteni területeket, hogy kielégítsük az igényeket. Úgy látszik, jó úton járunk, pezsgőből is nagyon szépet tudunk alkotni." (Günzer Tamás, Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor, 2023)
 
Az Év Bortermelője díjért a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász a következő volt:
 • Günzer Tamás (Villányi borvidék)
 • Lamport József (Egri borvidék)
 • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
 • Szepsy István (Tokaji borvidék)
 • Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)
 

Black Weekend a Borkollégiumban - vasárnap éjfélig letudhatod a karácsonyi ajándékot

November 17. 08:20
A Borkollégium villámakciót indít, vasárnap, azaz november 19. éjfélig akár féláron is a tiéd lehet az áhított bortanfolyam.
 
Magyarország első boriskolájában megtanulhatod a borkóstolás rejtelmeit, amely után teljesen más élmény lesz számodra a borozás. Akár már most letudhatod a karácsonyi ajándékvásárlást, gondolj borkedvelő ismerőseidre! Az akció a boros tankönyvekre és számos népszerű kurzusra is vonatkozik.
 
A kedvezményes kurzusok között alapozó kurzusok és haladó tanfolyamok is szerepelnek, és megtalálsz olyan kurzusokat is, mint a Buborék világ - Pezsgő kóstoló, a Sajt- és borkóstoló vagy az Alapozó Sommelier tanfolyam.
Black Weekend a Borkollégiumban - vasárnap éjfélig letudhatod a karácsonyi ajándékot

Az EU megállapodott egy új szabályozásról, amelynek célja az eredetmegjelölések hatékonyabb védelme

November 15. 10:39
Új rendelet készül az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) és az oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ) vonzóbbá tétele céljából a termelők számára. Az Európa Tanács és az EU Parlament közötti megállapodás eredményeként az új szabályozás által egyszerűsödik a kérelmezési eljárás, valamint erősebb védelme is lesz az OEM ÉS OFJ boroknak.
 
Az új szabályozás célja az eljárás időtartamának lerövidítése és a földrajzi jelzések elfogadottságának fokozása. Miután egy szervezet vagy termelő benyújtja kérelmét, az EU Bizottságnak 5 hónapos határidő áll rendelkezésére további észrevételek megfogalmazására. A kifogásolási szakasz is lerövidül: a kifogásokat a közzétételt követő három hónapon belül kell közölni és indokolni.
 
Az összetevők hitelességének biztosítása

A jövőben az EU-tagállamoknak le kell tiltaniuk az országukon belüli webdomaineket, ha a domain név sértheti a földrajzi jelzés védelmét.
Ha egy OEM vagy OFJ terméket egy másik termék összetevőjeként használnak fel, továbbra is lehetővé kell tenni a felhasznált termék nevének – vagy az elnevezésnek – a végtermék elnevezésében történő használatát, de bizonyos követelményeknek teljesülniük kell.
 
A végtermék pl. nem tartalmazhat más, az oltalom alatt álló termékhez hasonló összetevőt – a pezsgős csokis szarvasgomba például nem készülhet 2% pezsgővel és 30% általános habzóborral. A védett összetevő százalékos arányát fel kell tüntetni a címkén (pl. "30% pezsgőt tartalmaz"), és az összetevőt "elegendő" mennyiségben kell felhasználni ahhoz, hogy megfelelően érezhető legyen a végtermékben.
 
Az Eu lehetővé teszi, hogy az új szabályozásba nemzeti szinten különleges rendelkezéseket is be lehessen iktatni.
 

Ez az 5 borász esélyes az Év Bortermelője díjra

November 09. 15:36
Az Év Bortermelője a magyar borászok számára elérhető legrangosabb hazai kitüntetés. A Magyar Bor Akadémia minden évben a szőlész-borász- és a vendéglátó ágazatok képviselőit kéri fel, hogy nevezzék meg az általuk a címre legméltóbbnak tartott három bortermelőt. Idén a felkérésnek végül közel 300 jelölő, köztük számos borász, borszakértő, borszakíró, kereskedő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef, vagy az ágazathoz más módon kötődő szakember tett eleget.
 
Az Év Bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet - a hagyományoknak megfelelően - a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.
 
Idén Günzer Tamás, Lamport József, Liptai Zsolt, ifj. Szepsy István és Vesztergombi Csaba esélyes a díj elnyerésére. A jelöltek november 25-én a Pesti Vigadóban mutatkoznak majd be, a győztest pedig december 6-án, sajtótájékoztató keretében hirdeti ki az Akadémia.
 
Ez az 5 borász esélyes az Év Bortermelője díjra
 
Günzer Tamás a  Villányi borvidék meghatározó borásza, Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza, Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászaként esélyes, Vesztergombi Csaba élete és munkássága elválaszthatatlanul egybeforrt a Szekszárdi borvidékkel, valamint ifj. Szepsy István, aki édesapja nyomdokain járva dolgozik nap mint nap a Tokaji borvidékért és a tokaji borokért.

25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep

November 06. 09:03
Nyolcadik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját.
 
25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep
 
Az őshonos, helyi fajták kiemelt szerepet töltenek be a világ borpiacain, hiszen semmi máshoz nem hasonlítható élményt kínálnak a fogyasztóknak. A Somló a maga juhfarkjával ezen belül is különleges helyet foglal el. Egyrészt azért, mert ezt a fajtát szinte kizárólag a Somlón termesztik, másrészt a borvidék terroir adottságai és mérete miatt: az egyedi összetételű, vulkanikus talajon limitált mennyiségű bor készül. 
 
25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep
 
Az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan növekvő hazai és nemzetközi figyelem irányul a Somlóra és fő fajtájára, amit a Juhfarkünnep népszerűsége is jól mutat. Amiben persze a Somló borászainak következetes munkája is benne van – nemcsak világszínvonalú, nemzetközi díjnyertes borokat készítenek, hanem elkötelezetten dolgoznak a borvidék hazai és nemzetközi ismertségének növelésén. A Somlói Juhfark Ünnep is az összefogásukból valósul meg évről évre.
 
25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep
 
A sétálókóstolót a szervezők szokás szerint kiegészítő programokkal tették még érdekesebbé. A Somló VS Más Borvidékek összehasonító kóstolón a Somlón készült Juhfarkokat vetették össze a Balatonfelvidéken, Etyeken és a Garam mentén készített juhfarkokkal. A fajtát ugyanis – kis mennyiségben – más borvidékeken is termesztik. A máshol készült tételek jól állták a versenyt, de a résztvevők számára is könnyen és egyértelműen felismerhető volt, hogy melyek származtak a Somlóról. A workshop talán legizgalmasabb része mégis az volt, hogy hogyan érhetők tetten a borban az az évjáratbeli különbségek.
 
25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep
 
Népszerű volt a hegy nevezetességeit és történetét a borokkal együtt bemutató dűlőtúra, és a Tornai Pincészet házi múzeumába és pincéjébe vezető látogatás is.
 
25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep
 
A Juhfarkünnep kiállta az idők próbáját – évről évre komoly közönség- és szakmai sikerrel állítja fókuszba hazánk világviszonylatban is különleges minőséget produkáló borvidékét és ikonikus fajtáját, a juhfarkot.
 
25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep
 
25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep
 
25 juhfark egy nap alatt - Képekben a Somlói Juhfark Ünnep

Key-account munkatársat keres a Winelovers borkereskedelmi és tanácsadás területen

Szeptember 29. 11:44
Érdekel a borok világa? Véredben van a kereskedelem és az értékesítés? Tudsz személyre szabott módon különböző üzleti partnerekkel foglalkozni? Tudod mit jelent a feladat és eredményorientált munkavégzés?
 
4 IGEN válasz esetén a Winelovers & Borkollégium borkereskedő és key account feladatai Téged várnak!
 
Amit biztosan csinálnod kell:
 • horeca szektor borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
 • horeca szektor számára oktatási és tréning szolgáltatások értékesítése 
 • cégek és kiemelt magánvevők (mint végfogyasztók) borvásárlási igényeinek személyre szabott kiszolgálása
 • retail szektor (borszaküzletek, borbárok) borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
 • retail szektor (borszaküzletek, borbárok) számára kiegészítő termékek és szolgáltatások népszerűsítése (kóstolók, tanfolyamok)
 • Winelovers Selection borcsalád piaci fejlesztése
 • rendezvényszervezők borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
 • havi riporting
 
Key-account munkatársat keres a Winelovers borkereskedelmi és tanácsadás területen
 
Amit NEM kell csinálnod:
diszkont, valamint szuper- és hipermarket áruházaknak borokat értékesítened
vidékre járnod
 
Elvárás:
 
 • legalább 3 éves kereskedői, értékesítői, vagy account pozícióban szerzett tapasztalat
 • motiváltság, intelligens és önálló munkavégzésre való képesség
 • stabil angol nyelvtudás
 • „B” kategóriás jogosítvány
 
Előnyt jelent:
 • korábbi értékesítési tapasztalat hasonló területen
 • boros affinitás
 • meglévő kapcsolatrendszer
 • a MiniCRM ismerete
 
Amit kínálunk:
 • jó munkahelyi körülményeket és eszközöket
 • erős marketing, média és képzési támogatást a munkádhoz
 • stabil fix alapfizetést és 
 • forgalmi célok teljesítéséhez kötött bónuszt negyed- vagy féléves bontásban
 • extra feladatokhoz kötött kiegészítő juttatásokat
 • tanulási lehetőséget a borok területén (kóstolás technika, WSET képzések, Wine Business kurzusok)
 • egy kihívásokkal teli feladatot 
 
Munkavégzés kezdete: megegyezés szerint
Jelentkezés módja: Önéletrajzodat és rövid bemutatkozó leveled az info@trinetymedia.hu címre várjuk.

 

Nyárzáró Szőlőskerti Party

Augusztus 29. 14:11
A Pezsgő & Brunch rendezvény után ismét egy mozgalmas eseménnyel jelentkezik az etyeki Rókusfalvy Birtok. Megkapó zenével és ínycsiklandó fogásokkal várnak mindenkit szeptember 2-án, 10:00 és 22:00 óra között a hagyományos Szőlőskerti Partyval. Főszerepben az ízek és a zene, ezért a Rókusfalvy Fogadó frissensült grillételei és a Rókusfalvy Birtok legjobb borai mellett két DJ produkciójába is belekóstolhatunk.
 
14:00 órakor DJ Bensky zenél a szőlőben, 17:00 órától pedig Høffmann b2b Colbora produkcióját hallhatjuk.
A kettő között, 15:00-kor - szigorúan pohárral a kézben - pedig pincetúrára indulhatunk.
 
Az esemény ingyenesen látogatható, de aki biztosítani szeretné az ülőhelyét, az az alábbi csomagok közül választhatja ki, vásárolhatja meg a számára megfelelőt:
 
VIP kanapé sarok 6 palackos bekészítéssel – maximum 6 főnek, 6 palackos borbekészítéssel Rókusfalvy termékekből, a szőlőskert kiemelt pontján.
 
VIP asztal – maximum 6 főnek, 6 palackos borbekészítéssel Rókusfalvy termékekből, a szőlőskert zártkörű teraszán.
 
Asztalfoglalás – maximum 6 főnek, 4 palackos borbekészítéssel Rókusfalvy termékekből a Birtok kül- vagy belterén – asztalfoglalás érkezési sorrendben.
 
A további pontos részletekért és foglalásért érdemes meglátogatni az esemény Facebook oldalát
 

A Winelovers Wine Awards a nemzetközi borversenyek legújabb generációja

Július 10. 14:40
A Winelovers Wine Awards a nemzetközi borversenyek legújabb generációját képviseli, és olyan célokat tűzött ki maga elé, amelyek túlmutatnak a hagyományos borversenyeken. Azért jött létre, hogy a kelet-közép-európai régió borainak valódi kiugrási lehetőséget adjon, az érmek jelentette marketingértéket kereskedelmi eredményekké konvertálja.
 
 
A borverseny mellékeseménye, a Winelovers-X – Experts, Exhibition, Exclusivity célja, hogy egy hatékony offline platformot hozzon létre a szakemberek számára: ezen az eseményen találkoztak idén is a szakértők, a sommelier-ek, a borkereskedők, a borászok - és természetesen a fogyasztók.
 
 „Mindannyian tudjuk, hogy a terméket előállítani és piacra dobni kevés. A piacok telítettek, miközben a borfogyasztás folyamatosan és jelentősen csökken világszerte – mondja Tábor István, a verseny alapító-tulajdonosa. – Azon bortermelők, akik a Winelovers Wine Awardsra beneveznek, ott eredményeket érnek el, és egyértelművé teszik, hogy aktívan és hatékonyan dolgoznak a nemzetközi sikereikért.

A Winelovers X-en szereplő borászatok bekerültek a Tasting Catalogue-ba, amelyet minden zsűritag számára elérhetővé tettek, a benne szereplő adatokkal megkönnyítve a kapcsolattartást az egyes szereplők között.

A bor ott a legjobb, ahol születik - Borindex, a borturisztikai weboldal

Június 13. 11:12
A Borindex, Magyarország egyik vezető borturisztikai weboldala, elviszi a borbarátokat és a borkultúra iránt érdeklődőket oda, ahol a borok születnek, vagyis a borászatokhoz. A fogyasztók számára ezzel megkönnyítik a választást, hiszen megkapnak minden szükséges információt a borászatokról. A pincészetek pedig kihasználhatják a digitalizáció előnyeit, és valóban már csak a borkészítéssel és vendégvárással kell törődniük.
 
A bor ott a legjobb, ahol születik - Borindex, a borturisztikai weboldal
 
A Borindexen több mint 200 borászat 250 borkóstolója közül válogathatnak az érdeklődők. A hazai siker után 2023-ban 4 új országban - köztük Ausztriában és Szlovákiában - indítják el az oldalt, amely természetesen így angol nyelven is elérhető lesz. Céljuk nem kevesebb, mint hogy több százezer borturista rajtuk keresztül találja meg a számára legjobb borkóstolót vagy egyéb boros eseményt.
 
A Borindexen foglalható borkóstolókat a borbarátok folyamatosan értékelik. Hamarosan kiosztják az első Borindex-díjakat, amelyek megmutatják, hogy melyik pincészeteknél szeretnek a legjobban kóstolni a látogatók.
 
További információk: