Fröccs

Sopronból Pécsre megy a Nagy Egyetemi Borteszt

Február 03. 19:41
A Nyugat-magyarországi Egyetemen került megrendezésre a Nemzeti Bor Maraton kiemelt szakmai programja, a Nagy Egyetemi Borteszt. A 2015-2016-os turnus 2. alkalma, Magyarország Soproni borvidékének szívében fogadta az egyetemistákat.
 
A hivatalos program kezdeteként Balla Attila, a Nagy Egyetemi Borteszt és a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója köszöntötte a hallgatókat, bemutatta a programot és a Bortext mobilapplikációt. Kiemelte, hogy a további fejlesztések során is cél, hogy a tudatos borfogyasztásra való nevelésben egy naprakész felületet adjanak a fogyasztók kezébe a magyar borok világáról, ahol nem csak értékelhetik az elfogyasztott tételeket, hanem további szakmai- és ágazati aktualitásokhoz, információkhoz juttatják az applikációt használókat. Ennek a mentén került bele a Bor&Gasztro programajánló, a NÉBIH tudástár, a magyarországi borvidékek és borrégiók leírása az applikációba.
 
A folytatásban Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakértője mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés alapvető célkitűzése a magyar bor értékesítési lehetőségeinek javítása. Kifejtette, hogy a magyarországi termesztési körülmények között jó minőségben és megfelelő mennyiségben előállítható könnyedebb, divatosabb termékekre építve kívánják megalapozni a magyar borászat jövőjét. 
 
Sopronból Pécsre megy a Nagy Egyetemi Borteszt
 
Az interaktív kóstolástechnikai tréning előtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke beszélt a mai magyarországi- és külföldi, borfogyasztási- és borkészítési trendekről. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben tapasztalt kiemelkedő ágazati fejlődés nem lett volna elképzelhető a fogyasztói igények fejlődése nélkül. Ezzel kiemelve hangsúlyozta a 18-35 éves korosztály szerepét, akiket a jövő fogyasztóiként említve kell tudással és tapasztalattal felruházni a tudatos borfogyasztásról.
 
A program további részében Sánta Zoltán, Nemzetközi Borakadémikus AIWS, a Borkollégium szakoktatója tartotta meg interaktív kóstolástechnikai tréningjét, amely segítette a résztvevőket a borsor további tételeinek értékelésében. Tanulmányai és tapasztalata alapján egy bor értékelésénél 40%-os fontossággal bír az, hogy előző kóstolásaink tapasztalataira emlékezzünk és tudjuk az adott pillanatban kóstolt tételhez viszonyítani.

A program február 24-én Pécsen, a Pécsi Tudományegyetemen folytatódik, majd májusig, további magyarországi felsőoktatási intézmények vesznek részt az eseménysorozatban.

Rossz hírünk van: hosszú lesz a tél

Február 03. 15:27
Rossz hírünk van: hosszú lesz a tél
Fotó: Állatkert Facebook
 
A Fővárosi Állatkertben idén is megtartották a hagyományos medveárnyék észlelést. A két kamcsatkai medvének jól látható árnyéka volt, ami a napos időben nem is volt igazán meglepő. A népi időjóslás szerint hosszú télre kell számítanunk - írja az állatkert honlapja.

Eljöhet a központosított turizmus ideje

Február 03. 12:51
Egy kormányelőterjesztés szerint hamarosan a teljes turizmust maga alá gyűrő gigaszervezet jöhet létre, Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség néven. A terv szerint központilag koordinálnák a nagyobb sporteseményeket, koncerteket, fesztiválokat és saját eseményeket is szerveznének.
 
A HVG ír róla, hogy a turizmusban új intézménystruktúrát és egységes koordinációs, illetve marketingstratégiát terveznek.

A Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, a helyébe pedig a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség lépne, amely felügyelete alá tartozna a turizmus minden ága.

9000 üveg hamis pezsgőt foglaltak le

Február 03. 11:20
350 000 euró értékben foglaltak le hamis Moët & Chandon pezsgőket az olaszországi Padovában. A rendőrség év végén egy teljesen másik ügyben nyomozott, amikor rátaláltak egy üveg Moët & Chandon pezsgőre, amelyről hiányzott a sorozatszám. A pezsgők mellett, 40,000 hamis Moët & Chandon címkére, illetve egy profi címkézőgépre bukkantak. A hamisítók megközelítőleg 1,8 millió euró profitra tehettek volna szert a hamis pezsgőkkel. A választás  nem véletlenül a champagne hamisításra esett, hiszen ezzel lehet a lehető legnagyobb nyereséget realizálni a piacon. 

Nyolc embert vettek őrizetbe az ügy kapcsán. A kétes eredetű pezsgők származásának vizsgálata még jelenleg is zajlik. A laboratóriumi eredmények arra utalnak, hogy a Moët néven forgalmazott kamu pezsgők, egy olcsó asztali habzóbornak felelnek meg, amely valószínűleg a közeli Prosecco készítő területről származik.

A Moët & Chandon szóvívője a Decanter.com-nak elmondta, a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze jó reputációját és megvédje termékeit a hamisítóktól. Folyamatosan együttműködnek a hatóságokkal és a helyi rendőrséggel minden piacukon, annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy csakis kizárólag eredeti Moët & Chandon pezsgők kerüljenek forgalomba.

Jó hír szerencsére, hogy a habzó bor nem megy kárba, hanem felajánlják egy Prosecco előállítással foglalkozó szervezetnek. 

Felélesztenék az egykori tatai pezsgőgyárat

Február 03. 07:03
Felélesztenék az egykori tatai pezsgőgyárat
Fotó: Magyar Idők
 
A Borgiák filmsorozat jeleneteit is forgatták a tatai uradalmi pezsgőgyár omladozó falai között, ahol Séra Mihály borász és fivére, Séra Péter orvos újra pezsgőt készítene.
 
A testvérek 2001-ben vásárolták meg az elhanyagolt, törmelékkel teli, hajléktalanok által önkényesen birtokba vett pincét és felette három boltívnyi báltermet - írja a Magyar Idők.
 
Az épület első ránézésre magtárra emlékeztet, de a közepén ötszáz négyzetméteres, tíz boltívre tagolódó bálterem foglal helyet, alul pedig ezer négyzetméternyi, száraz, nagy belmagasságú, boltíves mennyezetű pincerendszer húzódik, kiváló levegőztetéssel és szellőzéssel.
 
Az új tulajdonosok először borászkodásban gondolkodtak, ám mára elhatározták, hogy inkább pezsgőt szeretnének készeteni.

Halálos mérgezést okozhat a köhögés elleni tea

Február 02. 20:05
A tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet fogyasztása veszélyes, mely esetenként végzetes kimenetelű is lehet. Ezzel reagált az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - írja az Origo.
 
A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő, a magköpeny kivételével, mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt - közölték és felhívták a figyelmet, hogy az ilyen tea fogyasztása után mérgezéses tünetek, izgatottság, hányás, hasmenés jelentkezhetnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek
eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek. 

Itt egy acélosabb, chablis-szerű furmint

Február 02. 16:18
A Hétszőlő 2011-es Furmint Selection borát kóstolta a Művelt Alkoholista.
 
„Kerekedik és jól fogyasztható. Kevesebb erő, több finesz. Egészen elegáns, már-már légies, egyszersmind feszesen savas. De milyen szép savak ezek! A fát mintha felszippantotta volna, és a korábbi gyufás redukció is szelídült érzésem szerint – a levegőztetés azért ráfér. Aromatikailag, amúgy furmint-módra nem igazán színes (merő rosszindulatból megjegyzem, egy nívós kódexes olasz mellett egyenesen trópusi gyümölcsösnek hat), viszont intenzív; a citrusok mellé lassan az érés briósos jegyei szegődnek, és az utóízt is kezdik kitölteni (ezt eddig hiányoltam). Most sem tetszik kevésbé, mint három éve, gyorsan elfogyott. 10 euró magasságában ez egy nagyon jó bor.” - írják róla.