Fröccs

Több, mint 1600 éves a legöregebb bor

Augusztus 01. 16:45
Römerwein, vagy a speyeri borosüveg - így hívják a világ legrégebbi, bontatlanul megmaradt borosüvegét. Akkor leltek rá a ritka kincsre, amikor Németország délnyugati régiójában egy római nemes sírját feltárták, mégpedig 1867-ben. 
 
A másfél literes magnum palackban rejtőző ital feltehetően már csak főként etanolt tartalmaz, annak ellenére, hogy jól látható a gyógynövények maradványa is az érintetlen borban. 
 
A palackot a pfalz-i Speyer Történelmi Múzeumban őrzik. A bor konzerválásában egyébként az is segíthetett, hogy akkoriban előszeretettel alkalmazták adalékanyagként a víz mellett például a mézet is. 

Majdnem tökéletes rozék a NÉBIH-nél

Augusztus 01. 14:30
Többségében megfeleltek a rozék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb vizsgálatán.
 
Huszonnyolc, a nagy áruházláncok polcain megtalálható 2016-os kékfrankos rozét vizsgáltak legutóbb a NÉBIH munkatársai. A választást indokolja, hogy Magyarországon a kékszőlő-fajták közül a kékfrankost termesztik a legnagyobb területen, illetve hogy a legtöbb magyar rozé bor kékfrankosból készül. A kékfrankos rozék esetében a bor legalább 85 százalékban ebből a nagy biztonsággal termeszthető, könnyű borok készítésére is alkalmas fajtából kell álljon.
 
Bár a rozé minél frissebb, annál nagyobb élvezeti értéket nyújt, alapvető követelmény volt a tesztelt 2016-osokkal szemben, hogy a vizsgálat idején, vagyis 2017 nyarán (és még annál is tovább, egészen őszig, vagyis a következő évjárat megjelenéséig) még tartsák minőségüket.  A fröccsnek is kiváló borokat ezen felül minőségi és kedveltségi szempontok – külső megjelenés, szín, illatintenzitás, íz, zamat – szerint pontozták. 
 
Jó hír, hogy a bevizsgált rozék egyetlen esetben sem tartalmaztak mesterséges vagy hozzáadott színanyagot, sem hozzáadott idegen cukrot. A 28 címkéből viszont 3 esetben pontatlanságot találtak. Az egyik bornál például a címkén feltüntetett alkoholtartalomnál a valóságban több volt a palackban.
 
A kóstolók kedvence a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé lett, másodikként végzett a Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé, a dobogóra még a Babarczi Szőlőbirtok Pannonhalmi Kékfrankos Rozéja fért fel. 

 

2013-ban volt a legdrágább a szőlő

Július 31. 14:00
Infografikával foglalta össze a Magyarországon felvásárolható szőlők átlagárát az MTI, 2000-től egészen 2016-ig. A felvásárlási átlagár esetében az egység egy kilogrammot jelent, és az említett intervallumban a borszőlő ára 45 és 112 forint között mozgott. A legkevesebbet 2004-ben fizették a gazdáknak, legtöbbet pedig 2013-ban. Azóta egyébként folyamatosan csökken a felvásárolható szőlő ára, tavaly például már csak átlagosan 90 forintot kértek el egy kilóért. 
 
2013-ban volt a legdrágább a szőlő

Szőlővessző helyett bort hozz haza a nyaralásról

Július 30. 10:03
Szőlővessző helyett bort hozz haza a nyaralásról
 
A külföldi kiruccanás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által könnyedén behozhatunk Magyarországra veszélyes növényi károsítókat. Egy fertőzött növény már egyetlen, tünetmentes hajtásáról is átterjedhet a károsító baktérium a hazai növényállományra – áll a NÉBIH közleményében. 
 
Ilyen volt például az utóbbi évek egyik legveszélyesebb kórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium.
 
A Xylella fastidiosa nevű baktériumot Európában először 2013-ban azonosították Dél-Olaszországban, ahol a 100 évnél is idősebb olajfák kipusztításával okozott hatalmas kárt. Ez idáig például az olajfán, cseresznyén, mandulán, levendulán, rozmaringon és dísznövényeken, elsősorban a mirtuszlevelű pacsirtafűn (Polygala myrtifolia) illetve a leanderen figyelték meg.
 
Ráadásul olyan kedvelt turisztikai célterületeken bukkant fel, mint Dél-Olaszország, Korzika, Dél-Franciaország, Mallorca, Ibiza és Menorca, valamint Spanyolország Valencia tartománya. A Baleár-szigeteken – a kórokozó nagymértékű elterjedtsége miatt – elrendelték a baktériumra fogékony több száz növény kereskedelmi és magáncélú kivitelének tilalmát. A rendelkezésnek megfelelően a szigetekről kiutazóknak pedig akár a csomagjaiba is belenézhet a hatóság.
 
Ha már feltétlenül ragaszkodunk ahhoz, hogy valamilyen emléket magunkkal vigyünk nyaralásunkról, akkor a borászatnál járva ne szőlőt, ne adj isten szőlővesszőt dugj a táskádba, hanem inkább egy abból készült palack finom bort!
 
Érdekel, hogy milyen borokat érdemes megkóstolni Horvátországban? Kattints!

Szőlő helyett kivi Zalában

Július 29. 17:00
Sikerrel termesztenek kivit nagyüzemi módszerekkel a Zala megyei Becsehelyen. A legnagyobb magyarországi ültetvény négyhektáros gyümölcsöséből tavaly óta már a hazai üzletekbe is szállítanak – mondta az MTI-nek Miklós Ákos Márton, a családi gazdaság és birtok szakmai vezetője, aki szerint hosszabb távon akár a kevésbé jövedelmező szőlőültetvényeket is kiválthatja az egzotikus gyümölcs.
 
Ma négy hektáron közel háromezer tő kivi sorakozik a domboldalakon. A termést majd október közepén szüretelik, de már most roskadoznak a vesszők a gyümölcsök sokaságától. Az ültetvény 8-10 éves korára éri el a maximális termőkapacitását - akkor már nagyjából 90 tonna körüli mennyiséget szüretelhetnek.
 
A dél-zalai dombokon évszázadok óta termesztenek szőlőt, de a nagy munkaigényű kisparcellás termelés inkább ráfizetéses – vélekedik Miklós Ákos Márton. A kivi azonban a lugasokká formált, erősebb támrendszert igénylő formában sokkal jövedelmezőbb a szőlőnél. Az első 300 kilogrammnyi kivit 2015-ben a fővárosi nagybani piacon értékesítették, tavaly viszont már több tonnányi mennyiséget adtak el egy nemzetközi üzletlánc hazai cégének.

Átlátható piaci viszonyokra törekszenek

Július 29. 08:02
Magyarország jelentős szőlőfelvásárló pincészeteivel folytatott egyeztetést a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A téma a szőlő értékesítését és vásárlását szabályozó HNT piacszervezési intézkedés gyakorlati kérdései voltak. 

A HNT még július 12-én fogadta el azt az új piacszervezési intézkedéscsomagot, amelynek célja, hogy átlátható és hosszú távon kiszámítható felvásárlási viszonyokat alakítsanak ki. Azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel szőlőt három módon kell az árat meghatározniuk:
 
  • szerződésben,
  • nyilvános árajánlatban,
  • vagy képlet alapján
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára kifejtette: „Az agrárkormányzat célja, hogy minden ágazatban biztosítsa a termelők és a feldolgozók közötti megfelelő koordinációt. Mivel a szőlő-bor ágazatnak jól működő a szakmaközi szervezete van, a szőlő- és borpiac szervezése nem kizárólag jogszabályi úton rendezhető. Egyes területeken, így a piacszervezésben is lehetőség van arra, hogy a szakmai önkormányzat tagjaira nézve kötelező intézkedéseket fogadjon el."

"A piacszervezési intézkedéssel a szőlész-borász társadalom a felülről jövő szabályozás helyett maga kezdeményezte a szabályrendszer kialakítását. A rendszerváltozás után keletkezett széttagolt termelési szerkezet a piaci viszonyok átláthatatlanságát eredményezte. Egy-egy évben hol a termelők, hol a pincészetek kerültek évjárati erőfölénybe. A mostani intézkedésekkel hosszú távra szeretnének új irányt szabni a termelésszervezésnek" – mondta Légli Ottó, a HNT elnöke.
 

Eddig jónak tűnik az idei évjárat

Július 28. 15:03
Hamarosan elkezdődik a szüret, és az időjárási szélsőségek ellenére a hazai termőterületek legnagyobb részén bíztató állapotban van a szőlő – derül ki a Syngenta helyzetképéből. Persze nem nyugodhatunk meg, a szakemberek szerint a szüretig továbbra is nagy figyelmet kell fordítani a betegségekre és kártevőkre, főként a szürkepenészre, illetve az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabócára.
 
Az ország összesen 60 ezer hektárnyi szőlőterületén leszüretelt szőlő mennyisége 2014-ben 348 ezer tonna volt, 2015-ban pedig több, mint 398 ezer tonna. 2016-ban ez az érték már 400 ezer tonnáig felkúszott, ám több borvidéken a fagyok, jégverések, kártevők miatt jelentősen csökkent a termésmennyiség. 
 
Az idei szezonban a szélsőségesen hideg tél rontotta a szőlőültetvények áttelelését, majd a szárazság és a hektikus tavasz erőteljesen befolyásolta a virágzást és kötődést, hangsúlyozta Varga Zoltán, a Syngenta fejlesztőmérnöke.

Új dűlőválogatott borcsalád a HOLDVÖLGY-től

Július 25. 17:09
Megújul a HOLDVÖLGY Meditation bora, amely a továbbiakban kizárólag a történelmi első osztályú mádi Király-dűlő terméséből készül. „Megtaláltuk a fajta és a termőhely tökéletes összhangját” − mondta Gincsai Tamás főborász a most bemutatkozó első dűlőszelektált évjáratról. A 2015-ös évjárat újdonságáról, illetve annak kóstolási lehetőségeiről bővebben IDE kattintva olvashat. 

Erősítenék a magyar borok hitelességét

Július 20. 12:42
Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére, amely során egy modern eljárás segítségével megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét, ami a borok származási helyét és összetételét mutatja – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
 
Fazekas Sándor közölte: a program megvalósítása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) stratégiai megállapodást köt a Diagnosticum Zrt.-vel. A megállapodás lényege, hogy a részvénytársaság biztosítja a magyar borok eredetmintázati térképének felrajzolásához szükséges technikai hátteret, és így létrejön egy olyan – matematikai modell számítás alapján elkészített – adatbázis, amely nemzetközileg is hiteles.
 
A program megvalósítására a Diagnosticum Zrt. elnyert mintegy 4 milliárd forintot a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből. A tárca és a részvénytársaság együttműködésének eredményeként egy éven keresztül a magyar borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak Magyarországon elérhetőek. A miniszter kitért rá: az a tanúsítvány, amelyhez a borászatok hozzájuthatnak ingyenesen – ha részt vesznek a programban – a külföldi és a magyar kereskedők számára az eddiginél nagyobb garanciát jelent a borok származását és minőségét illetően. Ez pedig számottevően javíthatja a magyar borok piaci pozícióját, erősítheti a fogyasztói bizalmat. Egy-egy magyar bor "ujjlenyomata" ugyanis jól láthatóvá válik, ami ellenőrizhető egy adatbázisban is. Ez a program ugyanis kimutatja nemcsak a borok kémiai sajátosságait, hanem például információt ad arról a talajról is, ahol a borkészítéshez használt szőlő termett.
 
Kiss Eliza, az FM kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa hozzátette: a program végrehajtása már folyik, a labor kialakítása elkezdődött, a gépek telepítése megtörtént, innentől kezdve a borászok jelentkezésére van szükség, hogy részt kívánnak venni a programban.
 
Mészáros Kálmán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati és alkoholos italok igazgatóság igazgatója arról beszélt az MTI-nek, hogy a mostani eljárás 52 paramétert dolgoz fel, és a különböző technológiákkal készült borokat is fel tudja dolgozni. Így beazonosíthatók maguk a borvidékek és a borvidékeken belül lévő kisebb területek is. Péterfy Ferenc, a Diagnosticum Zrt. elnöke elmondta az MTI-nek, hogy az elnyert uniós forrásból beszerzett új készülékeket egy szerencsi laboratóriumban helyezték üzembe.