Fröccs

Tokaj + kultúra = szeptember 17-től Kerekdomb Fesztivál

Szeptember 16. 13:47
Tokaj + kultúra = szeptember 17-től Kerekdomb Fesztivál
 
A Tokaji Borvidék két csodaszép települése, Tállya és Golop a Kerekdomb összművészeti fesztiválnak ad otthont szeptember 17. és 20. között, a rendhagyó programsorozaton összesen ötszáz fő vehet majd részt.
 
A négy napot Rapcirkusz koncert indítja, fellép többek között a Bëlga, a 30Y, a Barabás Lőrinc Quartet, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a The Biebers, a Mongooz and the Magnet, Szalóki Ági, a Bohemian Betyars, a Pankastic, a Byealex és a slepp. Érkezik a Klasszik Lasszó formáció, a Budapest Show Kórus, Vecsei H. Miklós Beck Zoltánnal, Závada Péter pedig Ratkóczi Hubával alkot majd a színpadon. Lesz beszélgetés Winkler Nórával, irodalmi délután Péterfy-Novák Évával, jazzkívánságműsor a Sárik Péter Trióval és Falusi Mariannal, hárfa koncert Bábel Klárával és Petri György est az Ördögkatlan Produkció és a Radnóti Színház közös előadásában.
 
Színpadra lépnek olyan fiatal tehetségek, mint a The Sign, a Chain Bridge Pop, a Long Story Short, a Fiúk, a Cedar Knoll, a Third Planet, az Agavoid, az Einstand vagy az Abigél.
 
A programot filmvetítések és gyerekprogramok színesítik, a legkisebbeket Ringató foglalkozás várja, a nagyobbakat Bognár Szilvia, az Eszter- Lánc Mesezenekar és az Alma Együttes.
 
Helytörténeti sétákkal készül a Hosszúlépés csapata, dűlőtúrákkal az Oroszlános Borhotel, beszélgetésekkel a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács. Az Aktív Magyarország jóvoltából indul futóverseny  kicsiknek és nagyoknak, biciklitúra, valamint kajakozás a Bodrogon. A helyi borászatok, pincészetek borkóstolással, a helyi mesteremberek mesterségbemutatókkal várják a látogatókat.

Teljes program és információ: www.kerekdombfeszt.hu
 

A legjobb magyar sajtok 2020-ban

Szeptember 14. 09:49
Az agrarszektor.hu számolt be róla, hogy szeptember elején Etyeken rendezték meg a VIII. Sajtmustrát, a legjobb hazai kézműves sajtok és tejtermékek versenyét. A 2020-as Sajtmustrára 100 tételt neveztek, amelyből 6 termék megkapta a legkiválóbbaknak járó Arany minősítést, emellett 9 ezüst és 10 bronz minősítés született.
 
A VIII. sajtmustrán Arany minősítést ért el: házi vajával a Tolbán Sajt, krém fehér sajtjával a Tóth Gábor, Baráthegyi Zsíros tehénsajt krémjével a Szimbiózis Alapítvány, illetve parenyicájával Csontos Jánosné, valamint Parasztsajt raklett Ficsor Árpádtól és a kékpenésszel érő félkemény sajt a Magyardombegyházi Sajtműhelytől. 
 
A másik programon, a konferencián olyan szakmai témák voltak napirenden, mint az alvadékvágás módszerei, a rézüst szerepe vagy éppen a sajtkéreg kezelése, illetve a sajtérlelés elmélete és gyakorlata, valamint a tejtermékek piacvédelme.

Októberben újra Országos Étterem Hét

Szeptember 07. 12:16
A gasztronómia világában októberben ismét lesz egy olyan hét, ami tíz napig tart majd. Az Étterem Hét ideje alatt Magyarország TOP vendéglátóhelyei 3 fogásos menüsorokat kínálnak, egységesen - FIX 3.900 Ft-os áron (szervízdíjjal együtt). Fentieken túl néhány Prémium kategóriás étterem 4.900 Ft-ért, míg az Exkluzív kategória éttermei 5.900 Ft-os áron kínálják a menüsorokat. A résztvevők mindegyike igyekszik saját konyhájának legjavát bemutatni, a vendégeknek egyedi és változatos ételeket felszolgálni.
 
A következő Országos Étterem Hét ismét tíznapos lesz, 2020. október 9. és 18. között kerül megrendezésre, több mint 100 minőségi étterem részvételével, több új indulóval és gasztro nagyágyúval.
 
Asztalfoglalás csak a www.etteremhet.hu weboldalon keresztül lehetséges.
 
A minőségi vendéglátás érdekében helyek korlátozott számban lesznek elérhetőek. Ahogy az előző években sem, úgy a résztvevő vendéglátóhelyeken most sem lesz és lehet tumultus, mert szinte minden étterem átlagosan, óránként maximum 10-20 helyet tart fenn az Étterem Hét program keretében, ezzel biztonságos és kényelmes étkezést biztosítva a vendégeknek, a higiéniai követelmények betartása mellett.
 

Több mint 100 féle sör a szezonzárón

Szeptember 07. 12:12
Legalább 100 különböző kis- és nagyüzemi sörkülönlegesség, 30 már jól ismert kiállító, számtalan csapra vert hordó és egy már hagyománnyá vált sörünnep - ez jellemzi számokban a Corvin Szezonzáró Sörnapokat, amely idén is a Corvin-sétányon várja a minőségi sörélményre szomjazó érdeklődőket szeptember 16. és 20. között.

A Serfőző csapata idén ősszel sem hagy minket a hűsítő szénsavas kortyoktól való méltó búcsú nélkül. Szeptember harmadik hetében öt napon keresztül folynak a Corvin sétány csapjaiból a könnyed lágerek, a citrusos IPA-k, a testes stoutok vagy épp a lágy gyümölcsös seritalok - mindez közel 30 kiállító tolmácsolásában. A magyar kisüzemi kedvencek mellett, mint a Fehér Nyúl, a Fóti kézműves sörfőzde vagy a Yeast Side Brewery mellett, cseh, lengyel, belga és német különlegességek is feltűnnek a nyolcadik kerület szívében.

A többnapos sörkánaán során párlat- és rövidital különlegességeket is felfedezhetnek a kíváncsi látogatók, az erősebb italokat pedig szaftos street food és füstös BBQ ételekkel öblíthetik le. Természetesen a minőségi italok és ételek mellett az egészségügyi biztonságnak is nagy figyelmet szentelnek a szervezők, így az illetékes szervekkel egyeztetve várják a látogatókat egymástól legalább másfél méterre elhelyezett sörpadokkal és a kiállítóknál biztosított folyamatos kézfertőtlenítési lehetőséggel.

Figyeljünk egymásra, és találkozzunk a Corvin Szezonzáró Sörnapokon szeptember 16. és 20. között a Corvin-sétányon.
 
Corvin Szezonzáró Sörnapok Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2706767736227371/

Szüreti mulatság a világ egyik legszebb borfalujában

Szeptember 07. 12:06
Szeptember 12-én rendezik meg aSzüreti Nyitott Pincék eseményt az ország egyik legtüneményesebb borfalujában, a Villányi borvidéken található Palkonyán. Szombaton kinyílnak a palkonyai pincék ajtajai és együtt ünnepeleheted a többi borbaráttal az idei termést. Az esemény keretében traktoros felvonuláson vehetsz részt, koncerteket hallgathatsz és persze finom borokat kóstolhatsz.
 
Idén fókuszban: Sajt & Szőlő, a pincék vendégei kézműves kecske-, és tehénsajtkészítők a környékről. A traktoros felvonulás alatt frissen szedett szőlőt kínálnak!
 
Ezen a napon a pandémiára vonatkozó aktuális kormányrendeletnek megfelelően az esemény helyszínein 500 fő alatt fogadnak vendéget. Minden egyes helyszín önállóan felel az előírások betartásáért.
 
A rendezvény ideje alatt Kóstoló Palkonya Borospoharat lehet vásárolni a pincéknél, éttermeknél 1000 Ft-os áron, mely tartalmaz egy dl ajándékbort is.
 
A Pincék 9:00-20:00 óráig lesznek nyitva
 
Résztvevő Pincék:
  • Blázsovics Pince (Pavilon Palkonya)
  • Haraszti Pince (Haraszti Birtokon)
  • Hárságyi Pince
  • Mokos Pincészet (Pincesoron)
  • Németh és Németh Pince
  • Pintér Pince
  • Zsírai Pince

Biciklizz vagy sétálj a dűlőkben hazánk egyik legszebb borvidékén!

Augusztus 31. 17:27
Fedezd fel az őszi színekbe öltözött Villányi borvidéket a népszerű Gördülő dűlők rendezvény szüreti kiadásán! Válassz több útvonal közül és teljesítsd a távot két kerékre pattanva vagy gyalogosan. Bármelyik mellett döntesz, az élmény garantált.
 
Biciklis és gyalogos kirándulások a Villányi borvidéken 3 útvonalon.
 
Programok:
 
Villány-Siklós élménybringatúra 15 km vagy 25 km
Tenkes piknik és élménybringatúra
Tenkes kerékpárverseny
Jegyek: Jegymester
Szervezők: Siklósi Turisztikai Egyesület, Tenkes Mountain Bike Egyesület, Villányi-Siklósi Borút Egyesület
 

Meghosszabbították a Gerbeaud történetéről szóló kiállítást

Augusztus 24. 11:40
2019 novemberében nyílt a Gerrbeaud Emil életét bemutató kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumben. Tavaly volt ugyanis kereken száz éve annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos Gerbeaud Emil (1854–1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak. Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, melynek köszönhetően a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrász évei alatt bejárta Nyugat-Európa országait: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában. Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. A november 29-ig megtekinthető kiállítás tiszteletreméltó alakjának kíván emléket állítani.