Fröccs

Tudtad, hogy Kőbánya egykor jelentős borvidék volt?

Február 07. 14:45
Ma Kőbányáról leginkább Deák Bill Gyula és a Kőbányai sör jut az ember eszébe, nem pedig a szőlőföldek. Pedig volt idő, hogy komoly bortermelés folyt azon a területen, ahol ma Budapest X. kerülete található.
 
Az egykori borvidék egyetlen emléke a Csősztorony, amely Kőbánya Ó-hegy nevű részén található. Persze az Ó-hegy nem igazán hegy, hiszen mindössze 148 méter "magas". 
 
Egykoron itt eredt a Városligeti-patak, amely a mai Városligeti-tó mentén ömlött egy - ma már szintén nem látható - Duna-mellékágba - írja egy korábbi cikkében a Múlt-kor.hu.
 
Tudtad, hogy Kőbánya egykor jelentős borvidék volt?
Kőbányai pincerendszer (Fotó: Wikimedia Commons)
 
Területén már a török hódoltság idején igen jelentős szőlőművelés folyt. Akkoriban kezdték el építkezésekre hordani az ottani mészkövet.
 
A szőlő- és bortermelés az 1840-es években élte a virágkorát Kőbányán. Akkor évi 20-30 ezer hektoliter bor készült a környéken. Azokat a borokat már a kőbányászatból kivont pincékben tárolták.
 
Az 1890-es években aztán jött a filoxéravész, és a Kőbányai borvidék nem tudott többé talpra állni.

Kamu makói hagymára bukkantak

Február 07. 09:52
A furcsán csomagolt fokhagymára bukkantak Makón:
 
Kamu makói hagymára bukkantak
Fotó: Délmagyar.hu
 
A Délmagyar.hu információi szerint a termék címkéjének első oldalán makói fokhagymára utaló honlapcím és cégnév olvasható azt pedig, hogy importhagymáról van szó, csak a legalsó sorban tüntették fel, ráadásul a címke színvilága is piros-fehér-zöld. A információ, hogy valójában kínai fokhagyma van a csomagban, csak a hátoldalra pillantva válik láthatóvá.
 
A hagymát egy makói családi vállalkozás forgalmazza, amely bemutatkozó szövegében azt írja, 1991-ben alakult, és 1992-ben a Makói Hagymafesztivál díjnyertes kiállítója lett. Megjegyzik, nemcsak termesztik, de fel is vásárolják a hagymát, sőt a folyamatos ellátás érdekében esetenként importterményeket is forgalmaznak.
 
Szerintük nem félrevezeőt a csomagolás.

Ma adják át az Év bortermelője díjat

Február 07. 07:25
Február 7-én rendezik meg az Év Bortermelője Díjátadó Gálaebédet a budapesti Corinthia Hotelben. Szöllősi Mihály ezen a napon veheti át a Magyar Bor Akadémia elismerő oklevelét.
 
A gálaebéd vendégei ezeket a fogásokat kóstolhatják Szöllősi Mihály boraihoz:
 
  • Pácolt kacsamell sonka, körtekrém, finom zöldségek (Fehér Gábor, chef, ESCA Studio  Restaurant) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Zenit 2015
  • Malacragu leves, zsálya, zöldségszalma, tepertő (Ruga Endre chef, Natura Hill Étterem, Zebegény) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Chardonnay 2015
  • Tokhalfilé, japáncitrom zselé, paraj és tsai (Endrédi Zoltán chef, Márga Bisztró, Csopak) - Szöllősi Mihály Neszmélyi Sauvignon blanc 2015
  • Borjúgerinc, - májas hurka, - bríz, - nyelv, vargánya (Gottwald Szilárd  chef,Gottwald Hotel, Tata) - Szöllősi Mihály Magnus Cuvée 2011, Szöllősi Cabernet sauvignon 2011
 
A desszert sem marad ki az ebéd ételsorából. A különleges sütemények, sajtok és ínyencségek a Bálteremben kerülnek felszolgálásra egy sétálókóstoló kíséretében. Itt a korábbi Év Bortermelője címet kiérdemelt borászok tételeit is megkóstolhatják a vendégek.

Együnk koriandert az egészségünkért

Február 06. 19:25
Érdemes rendszeresen fogyasztani koriandert, mert számos előnnyel jár, ha beilleszti valaki az étrendjébe.
 
  • Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, C- és K-vitamint, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot.
  • A méregtelenítő hatásának köszönhetően javítja a máj, a vesék, a tüdő és a bőr állapotát is, és csökkenti bizonyos daganatos betegségek, a máj- és vesekárosodás esélyét is.
  • Szabályozza a szívverést, csökkenti a magas koleszterinszintet és a vérnyomásra is jótékonyan hat.
  • A koriander izomlazító és nyugtató tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően "lecsendesíti" az idegrendszert, küzd a krónikus stressz káros hatásai ellen, valamint a szorongásos zavarok rizikóját is csökkenti.
  • A koriander levele az emésztésre is jótékonyan hat.

3D-nyomtató, amivel saját magad formázhatod a cukorkádat

Február 06. 10:34
Kifejlesztették a Magic Candy Factoryt, az élelmiszergyártó 3D-nyomtatót, amely öt perc alatt készíti el a 15-25 grammos cukorkákat. A gépezetet egy globális kereskedelmi vásáron mutatták be, ahol a fogyasztók ezzel készíthették el maguknak a polip, béka vagy akár macska formájú nyalánkságukat.
 
A látogatók 20 különböző dizájnból válogathattak, és a masinával akár még a nevüket is a végtermékbe vájathatták. Mi több, akár egyedi gumi-üdvözlőkártyáikat is kipasszíroz(tat)hatták a printerből. A termékeket vegánok is fogyaszthatják, illetve teljességgel glutén- és tejtermékmentesek - írja az Élelmiszer.hu.
 
3D-nyomtató, amivel saját magad formázhatod a cukorkádat

Eddig jónak ígérkezik a 2016-os évjárat

Február 06. 07:19
A januári mínuszok jót tettek a szőlőtőkéknek, még a tavaszi fagy ugyan okozhat problémát, de bizakodó a mátrai borász. Ideálisnak mondható a mínusz 5 és mínusz 10 közötti időjárás, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai jól megfagynak, míg a szőlőnek meg se kottyan ez a hideg – nyilatkozta a Hvg.hu-nak Molnár Gábor, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa.
 
A hirtelen jött január végi napsütés és enyhébb időjárás sem jelenthet tragédiát, mert megfelelő metszéssel könnyedén lehet korrigálni a fagykárokat, sőt a szőlő még mellékrügyről is képes jó termést hozni. Más kérdés, hogy a későbbi, tavaszi fagyok súlyosabb károkat okozhatnak: ha lefagy a hajtás és vele együtt a fürt is, akkor bizony sovány szüret várható.
 
A teljes cikket a Hvg.hu oldalán tudod elolvasni!