Fröccs

Új szolgáltatás: egy kattintásra házhoz jön a 100 legjobb magyar bor java

Szeptember 25. 13:41
Elindult a Winelovers Webshop "Selection" aloldala, ahol egy helyen össze vannak gyűjtve Magyarország legjobb borai. A válogatás alapját a 2018-as, illetve 2019-es Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor listája képezi. Azok a Webshopban elérhető borok kerültek tehát a "válogatásba", amelyek szerepelnek vagy az idei vagy a tavalyi kiadványban. Innen már nincs is más dolgod, mint kiválasztani a neked tetsző tételeket, pár nap múlva már otthon - például a magazin olvasgatása közben - kortyolhatod őket és merenghetsz arról, jó döntés(eke)t hozott-e a zsűri. 
 
2000 féle hazai és nemzetközi bor a Winelovers Webshopban, ingyenes szállítás már 10 ezer forint értékű vásárlásnál, 25 ezer forint felett pedig ajándék is jár.
 
 

Tudja valaki, milyen bor a Mrs. O’Baskhy? Várjuk a megfejtéseket

Szeptember 23. 10:56
Beköltözött az ősz az ARAZ étterembe is, ami azt jelenti, hogy megint elérkezett a méltán népszerű Borduett vacsorák szezonja. A szeptember 26-i szezonnyitányra ezúttal a napjainkban hihetetlen népszerűségnek örvendő kézműves borászatok közül hívtak meg kettőt. És hogy mitől kézműves egy bor? Kovács Antal (estünk házigazdája), háromszoros magyar bajnok sommelier szavaival élve: „Azt a bort nevezzük kézművesnek, amelynek születése során a költséghatékonyság, mennyiség, gyorsaság vagy az elvárt íz-kép érdekében a termelő semmit nem áldozott fel a bor egyediségéből, beltartalmi értékéből, tisztaságából. Nem ad hozzá semmit, kizárólag az van benne, amit a szőlő, az adott év és maga a termőhely adott.” Ennek jegyében engedjék meg, hogy felkonferáljuk a szeptemberi vacsora két meghívott pincészetét: a Csutorásborral Egerből érkező Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot és az Egerszalókról érkező Kohári Pincészetet. A borokhoz tökéletesen illeszkedő menüsorral, öt fantasztikus fogással és tíz pompás borral készülünk a gasztronómiai unikumok szerelmeseinek. Barka Áron, Chef de Cuisine egyedülálló ételsora hívja Önt is táncra ezen a káprázatos eseményen!

Menüsor:
 
Csutorás Egri Csillag 2018 – Kohári Tramini 2017
Zsenge borsó, karamellizált barack, gomolya

Csutorás Pinot Noir 2017 – Kohári Egri Pinot Noir 2016
Konfitált kacsahúsos palacsintabatyu, levesben

Csutorás Nagyapa Bora 2016 – Kohári Szerda Este szűretlen
Pirított mangalica oldalas, burgonyatésztával

Csutorás Cabernet Franc 2016 – Kohári Mrs. O’Baskhy 2016
Érlelt Rib eye, cékla, burgonya, sóskás hollandi

Csutorás Egri Menoir Grand Superior 2016 – Kohári Turán 2017
„Desszert duó” Olvasztott Brie, étcsokoládéval töltött égetett tészta, házi lekvár
 
Időpont: 2019. szeptember 26., 19 óra
Helyszín: 1074 Budapest, Dohány u. 42-44
 
A vacsora ára 15.500 Ft/fő (a számla végösszegéhez 12% szervizdíjat számolnak fel), amennyiben szeptember 22-ig a részvételi díj kifizetésre kerül, az ár 13.500 Ft+12% szervizdíj.
 
A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! A parkolás a szálloda/étterem Nyár utcai mélygarázsában ingyenes.
 
Asztalfoglalás a +36 1-815-1100-ös telefonszámon vagy araz@araz.hu email címen lehetséges.
 

9, 42, 111 a nyerő számok az idei boros őszön

Szeptember 13. 13:38
Szegeden a hosszú és változatos szegedi fesztiválnyár záró rendezvényére ismét a Dóm téren kerül sor szeptember 18-től 22-ig. A 9. őszi bormustrán idén 111 borász kínálja a legfinomabb nedűit. Mellettük 20 vendéglátós érkezik pálinkákkal, sajtokkal, finomabbnál-finomabb ételekkel, 42 kézműves pedig egyedi ajándékokat és emléktárgyakat kínál öt napon keresztül.
 
A rendezvény a szokásoknak megfelelően hatalmas szüreti felvonulással nyílik, a résztvevő borrendek, táncosok, zenészek és a lovas kíséret a Széchenyi térről indul a Dóm térre. A két színpadon felváltva zajlanak majd a programok, a jazz, blues és népzenei produkciók mellett fellép Zoltán Erika, Varga Viktor, Veres Mónika, Roy és Ádám, valamint a Szegedi Utcazene Fesztivál közönségdíjas előadói is bemutatkoznak.
 
A hagyományoknak megfelelően minden nap éjfélkor a Szegedi Szimfonikus Zenekar fúvós quartett-je játssza az Il Silencio-t.
 
"Szőlő, bor, Szeged" címmel, a Móra Ferenc Múzeum gondozásában egy borászati kiállítás képein, valamint ritkaságszámba menő eszközein keresztül elevenedik meg Szeged 18-19. századra visszanyúló szőlőtermesztési és borkészítési történelme.
 
Újdonság, hogy ebben az évben már csak üvegpohárba történik a kiszolgálás, erősítve ezzel a kulturált borfogyasztást és csökkentve a rendezvény ökológiai lábnyomát.
 
A 9. őszi bormustrához kapcsolódó információk megtalálhatók a rendezvény Facebook-oldalán és a www.borter.hu oldalon is.

A somlói borok legjava egy helyen mutatkozik be októberben

Szeptember 13. 13:29
Október 12-én újra Somlói Juhfark Ünnep! Ez a fajta reprezentatív, legnagyobb szabású bemutatója, ahol a Somló meghatározó pincéi mutatják be a közönségnek legjobb Juhfark tételeiket. A Juhfark a Somló tökéletes párt alkot, az itteni különleges, vulkanikus terroir az ebből a fajtából készült borban mutatkozik meg legszebben – ami az egész világon egyedülállóvá és egyre keresettebbé teszi. Ezért döntöttek úgy a Somló bortermelői, hogy minden évben megrendezik a Juhfark Ünnepét. Az idei sétálókóstolón a friss gyümölcsöstől, a testes, érlelt tételekig a legváltozatosabb stílusban elkészített, 2015-16-17-es borokat és 2018-as tartálymintákat kóstolhat a közönség, 16 pince, összesen 25 borát. A kóstolót mesterkurzusok, pincetúra és dűlőtúra egészíti ki. Az idei kóstoló újdonsága, hogy a somlóiak mellett egy vendégborászat, a szentantalfai Dobosi Pincészet is bemutatkozik. Természetesen most is lesz buszjárat Budapestről, és ingyenes transzferszolgáltatás a környék szálláshelyeiről, hogy mindenki maximálisan ki tudja élvezni a kóstolás örömét.
 
Résztvevő pincék: Barcza Pincészet, Bogdán Birtok, Csordás-Fodor Borház, Fekete Pince, Hegedűs-Szabó Pincészet, Inhauser Pincészet, Kolonics Pincészet, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor, St. Margit Pincészet, Szalai Pince, Tomcsányi Családi Birtok, Tornai Pincészet. Vendég: Dobosi Pincészet, Szentantalfa.
 
Mesterkurzusok:
 
Utazás a Somló körül
Dűlőtúra a hegyen. Az úton érintett pincészetek legkedvesebb borai is megkóstolhatók.
 
Somlói Juhfark VS a világ nagy vulkanikus borai
Komplexitás, ásványosság, karakter. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus összehasonlító kóstolója: 4 különböző stílusú Juhfark összekóstolása a világ nagy borvidékeinek klasszisaival.
 
A Juhfark arcai
Tornai vertikális Juhfark-kóstoló nemzetközi díjnyertes borokkal, vezeti: Tornai Tamás  
 
További információk az eseményről itt.

Hamarosan kiderül, mi van a sörökben

Szeptember 10. 08:38
A sörök címkézésének egységes módjáról egyezett meg a Brewers of Europe, vagyis az Európai Sörfőzők Szövetsége szeptember 5-én Brüsszelben, ahol egy egyetértési nyilatkozatot is aláírtak Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa előtt. Ennek értelmében 2022-ig a sörök csomagolásán is részletesen fel fogják tüntetni a gyártók az összetevőket, valamint és az energiaértéket. Az önkéntes címkézési kötelezettségvállalást 25 európai szövetség között a magyar sörgyártók is vállalják, a kezdeményezést dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója is aláírta Brüsszelben.
 
Az európai sörgyárak jelentős lépéseket tettek az elmúlt években, a sörök 60%-nál már most is megadják a kalóriaszámot, 85%-uknál pedig az összetevők részletes listáját. Az egyetértési megállapodás azért is kulcsfontosságú, hogy ezek a számok még tovább növekedhessenek. Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás közel 374 millió hektoliter volt, míg a magyar piacon ebben az időszakban 6,26 millió hektoliter sör fogyott.
 

Ilyet még nem látott a világ: roadshow-ra indul egy bor

Szeptember 05. 19:54
Országjáró roadshow-ra indul a somlói Tornai Pincészet, hogy bemutassa a 2019-es International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb borversenyén a legmagasabb elismerésnek számító Trófea-díjjal jutalmazott borát. A nyertes bor mellett olyan tételekből áll a kóstoló, amelyek az elmúlt években kimagaslóan szerepeltek a világ nagy borversenyein.
 
A borsor:
 • Friss Zenit 2018, MUNDUS arany, MTA bora
 • Top Selection Grófi Juhfark 2017, IWC arany (2019)
 • Top Selection Grófi Hárslevelű 2017, IWC arany és Trófea (2019)
 • Top Selection Apátsági Furmint 2015, IWC arany (2016)
 • Top Selection Grófi Juhfark 2013, IWC arany és Trófea (2016)
 • Aranyhegy Juhfark 2011, Prestige Reserve arany, Budapest Bora, Bayer arany (2013)
 • Meglepetéstétel
A Trófea Roadshow állomásai:
 • Pécs: szeptember 21., Pannon Borbolt
 • Győr: szeptember 26., BorPont
 • Szeged: október 3., Ezerjó Borkereskedés
 • Veszprém: október 5., Villa Medici
 • Budapest: október közepe, helyszín később

Minden infó a 28. Budapest Borfesztiválról

Szeptember 03. 13:03
Szeptember 5-8. között várja a Budapest Borfesztivál a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a Budai Várban. A vendégek közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül.

Európa egyik legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag programkínálat teszi most is felejthetetlenné.

Pár Borpár - játékos kóstolóprogram. A rendezvény teljes nyitva tartása alatt, előre meghirdetett borpárokon keresztül, a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak. Az „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben elérhető borpárok két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik, így a párhuzamos kóstolással nagyon könnyen megérthetjük, milyen módon jelennek meg a borban például a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok hatása vagy a fahordós érlelés.

VinAgora Taste of Hungary - Kóstold körbe Magyarországot! A különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A Taste of Hungary válogatás minden kategóriának egy-egy olyan csúcsminőségű borát ajánlja, ami érmet érdemelt a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.
Egri Bor Most – A fesztiválon kóstolhatók lesznek a borvidék legjobb dűlőinek sokszínűségét megmutató, legmagasabb minőségi kategóriába sorolt Grand Superior borai, és bemutatkozik az új egri palack is.

Hagyományos Szüreti Felvonulás a Budai Várban, amit a nagyszínpadon és a két további pódiumszínpadon népzenei és néptánc gála követ. Az egyik leglátványosabb programelem idén is a Fonó Budai Zeneházzal közösen valósul meg: a Borfesztivál igazi kavalkáddal készül, a vendégeink között köszönthetjük többek között a Muzsikás együttest, a Nemzeti Táncegyüttest. A szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezett színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 8-án, vasárnap 12 órától.

A Borfesztivál már elengedhetetlen része az idén megújult NÉBIH Borkvíz Bár interaktív sátor, ahol számtalan, borral kapcsolatos érdekesség található. A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának céljai között nagy szerepet kap a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás, ezáltal a vásárlói tudatosság erősítése. Ennek érdekében a Borfesztiválon is több játékos feladattal állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Az Autistic Art Alapítvány autista fiatalokat befogadó, civil fenntartású lakóotthonokat támogat. Művészetterápiás programsorozatuk nemcsak terápiás célt szolgál, egy olyan platformot is teremt, ahol a gyakran nem beszélő autista fiatalok művészeti tehetsége kibontakozhat. E programnak köszönhetően megszületett az Autistic Art borválogatás, amelyben a kiemelkedő magyar borokat ötvözték a művészettel. Anstandnál bárki közelebb kerülhet a Borfesztiválon az autizmus ügyéhez.

Terített asztal Önnek is a Borfesztiválon! Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A „Terített asztal” jegy magában foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos boros ebéddel vagy vacsorával.
Ismét összefog a borász szakma, a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy segítsen! A Jótékonysági Borárverés olyan nagy múltú esemény, ami minden évben felajánlók és licitálók széles körét mozgósítja. Számos borászat évről-évre érdekes, egyedi, értékes tételeket ajánl fel, melyek eladásából befolyt teljes összeg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára kerül.

Pénteken és szombaton a SPAR standja mellett található pódium színpadon olyan neves borászok tartanak majd előadást az esti órákban, mint Dobosi Győző (Dobosi Pincészet), Barabás Barna (Zelna Borászat), Makai Gergő (Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok), Bock József (Bock Borászat), Juhász Ádám (Juhász Testvérek Pincészete), és Takler András (Takler Borbirtok).

A Budapest Borfesztiválra a belépőjegyek 3900 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt.
 
Nyitva tartás:
szeptember 5-6. csütörtök-péntek: 14.00–24.00;
szeptember 7. szombat: 12.00–24.00
szeptember 8. vasárnap: 12.00–22.00
 
 

Csillagok háborúja lesz a Dunán 3 nap múlva

Augusztus 26. 16:12
A szokásoknak megfelelően az idei Győri Bornapokon is megválasztották Győr város borát, továbbá öt Fesztivál bor díjat is kiosztottak. Előbbi címet a Pannonhalmi Herold Pince 2018-as Sárgamuskotálya érdemelte ki. Ha ezzel a borral nem is, a pincészet egy másik tételével találkozhatsz augusztus 29-én, a Winelovers River Night vol.3. rendezvényen, ahol három közösségi bor (BalatonBor, PH-érték, Villányi REDy) mintegy 50 tétele fog bemutatkozni.
 
A sétálóhajókázással egybekötött különleges kóstolón jelen lesz többek között a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, akiknek 2016-os Infusiója a győri Fesztivál Vörös bora címet érdemelte ki, valamint a Pécsinger Szőlőbirtok, akik Győrben a legjobb habzó borért járó díjat vehették át.
 
Elmondható tehát, hogy lassan igazi sztárparádévá kezd válni az augusztus 29-i rendezvény, hiszen egycsapásra három frissen kitüntetett pincészettel "bővült" a kiállítók listája. 
 
Íme a Győri Bornapok teljes eredménylistája:
 
Győr város bora 2019: Herold Pince - Sárgamuskotály 2018
A Fesztivál Fehér bora: Babarczi Szőlőbirtok és Pince - Sirius 2018
A Fesztivál Rozé bora: Hauer Erik Soproni Borászat - Kékfrankos Rosé 2018
A Fesztivál Vörös bora: Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Infusio 2016
A Fesztivál Édes bora: Holdvölgy Pincészet - Signature 2002
A Fesztivál Habzó bora: Pécsinger Szőlőbirtok - Hableányka 2018
 
 

Ötödször RakpartFeszt, rekordokkal, bokszmeccsekkel

Augusztus 13. 11:14
Augusztus 16-20. között zajlik az év egyik legnagyobb sörös őrülete. A szegedi RakpartFeszt - Kézműves Sörünnep idén rekordmennyiségű főzdével és elképesztő mennyiségű folyékony csodával várja az érdeklődőket. Az utolsó nap ráadásul egybeesik az államalapítási ünneppel, így a rendezvény a régió legnagyobb tüzijátékával zárul.
 
A Huszár Mátyás rakparton idén közel száz kiállító kínálja majd a kézműves söröket és a legkedveltebb street food fogásokat. A hamburgerek, grillcsodák és egyéb finomságok mellett idén kuriózumként gluténmentes sör is kóstolható. A fellépők között pedig olyan együtteseket köszönthetünk, mint a szegedi Útközband zenekar, a Gypo Circus vagy éppen az államalapítás ünnepén a tűzijáték előtt fellépő KállaySaunders feat. The Middletonz.
 
Az esemény keretében, augusztus 17-18-ánismételten szervezett keretek között csattannak majd a pofonok a Stefánián, a Fesztivál Kupa Nemzetközi Ökölvívó Tornán, ahol mindkét nap 15 órától több nemzet bokszolói csapnak majd össze a bajnoki címért. A rendezvény fővédnöke Erdei „Madár” Zsolt, a Magyar ÖkölvívóSzakszövetség elnöke, világbajnok ökölvívó lesz, a díszvendég pedig Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó.