Fröccs

Változott a jövedéki engedélyezési eljárások ügyintézési határideje

Február 17. 14:01
A vámhatóságnak a jövedéki törvény szerinti bejegyzett kereskedő esetében az eddigi negyvenöt nap helyett harmincöt nap, az adóraktári engedélyes és az egyszerűsített adóraktári engedélyes esetében az eddigi hatvan nap helyett negyvenöt nap alatt el kell bírálnia a kérelmező által benyújtott engedélykérelmet.
 
Egyúttal hatályát veszti a jövedéki törvényben az a rendelkezés, amely szerint a vámhatóság a keretengedély iránti kérelem tárgyában harminc napon belül dönt. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben (Ket.) meghatározott ügyintési határidőn (21 napon) belül kell a döntést meghoznia. A felhasználói engedélyes kérelem elbírálásának ügyintézési határideje ugyancsak 21 nap.
 
Szintén január 1-jétől a magánszemélyt, a jogi személyt és a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetet jövedéki ügyekben jövedéki ügyintézői szakképesítéssel rendelkező személy is képviselheti az adóhatóság és az adópolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium előtt.
 
Az általános szabályok szerint kiszabható adóbírság a jövedéki törvény szerint a jövedéki termékkel kapcsolatos adóhiány vagy jogosulatlanul igényelt összeg 100 százaléka, így az adózás rendjéről szóló törvény szerinti megbízható adózó esetében a jövedéki adó utólagos ellenőrzésének esetleges megállapításai alapján az adóbírság felső határa az adóhiány 50 százaléka lehet - ismerteti tájékoztatójában az adóhivatal.
(MTI)

Nyerj páros belépőt a KávéBár Bazárra!

Február 17. 12:18
Lapunk Facebook oldalán játékot indítottunk, amelyben az immár hetedik alkalommal zajló, KávéBár Bazárra lehet páros belépőket nyerni.
 
A rendezvényen a kávé- és italszakma legjobbjai is jelen lesznek, a két nap során három országos bajnokság is zajlik majd. Összemérik tudásukat a baristák, lesz Cup Tasting, és Latte Art verseny. De nem csak a kávé szerelmeseinek tartogat kellemes perceket a rendezvény, hiszen pazar borokat, remek párlatokat és kitűnő koktélokat is kóstolhatnak majd a vendégek.
 
Játssz velünk és nyerj belépőket!
 

Játssz velünk és nyerj páros belépőt a KávéBár Bazár 2016 egy általad választott napjára!Ehhez nem kell mást tenned,...

Közzétette: Borászportál Bormagazin – 2016. február 17.

Most kiderül miért Szent Tamás a Szent Tamás

Február 17. 11:50
Hát ezért:
 

Tudásmorzsák – Miért Szent Tamás a Szent Tamás dűlő?Szent Tamás dűlő - Mád keleti határában, gyakorlatilag a római...

Közzétette: Szent Tamás Pincészet – 2016. február 16.

A metszési bemutatókat is köszöntik majd Pécsen

Február 17. 09:12
A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete szőlőmetszési és szőlészeknek-borászoknak szóló szakmai rendezvényt tart ma, amelyen számos előadás és gyakorlati bemutat is lesz - írja a Pécsma.hu.
 
Előadások, 9.30-tól a PTE Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepén:
 
  • Dr. Májer János: A pécsi metszési bemutatók 60 éves jubileumának köszöntése.
  • Hárs Tibor: Az Intézet szerepe a hegyközségek és tagjaik tevékenységében.
  • Dr. Kozma Pál: Visszatekintés és újabb kihívások a szőlészeti kutatás-fejlesztésben.
  • Dr. Csikászné Dr. Krizsics Anna: Felkészülés a 2016-os évre, a szőlőtermesztőket érintő fontosabb jogszabályi változások.
  • Dr. Werner János: Szőlőmetszés – gyakorlati útmutató.
 
Az előadások után az intézet központi telepén (Pázmány P. u. 4.) 12.00-tól pedig Hevér László tart évjáratelemzést, és mutatja be kísérleti boraikat.

Jól állunk a marhák terén

Február 17. 06:15
Az elmúlt évben nőtt a szarvasmarhák száma Magyarországon, ellenben a sertésállomány csökkent. Számok, adatok a Központi Statisztikai Hivataltól.
 
Tavaly december 1-én 821 ezer szarvasmarhát regisztrált a statisztika, 18 ezerrel többet, mint egy évvel korábban, a sertésállomány némileg csökkent, a juhállomány viszont kissé nőtt.
 
A marhaállományból 368 ezer tehenet számláltak, 9 ezerrel többet az egy évvel korábbinál.
 
A 3,124 millió sertés 11 ezerrel volt kevesebb a 2014 decemberinél, az anyakocák száma 3 ezerrel csökkent 197 ezerre.
 
Tavaly decemberben 1,190 millió juh, ebből 849 ezer anyajuh volt az országban, 5 ezerrel több, illetve 7 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.
 
A tyúkállomány 1,9 millióval 32,432 millióra nőtt az ebből 12,39 millió tojó tyúk volt 443 ezerre több a 2014 decemberinél.
 
Az állatállomány soron következő, 2016 júniusi adatairól 2016. szeptember 20-án közöl statisztikát a KSH.
(MTI)

Kulturális rendezvénysorozat indul útjára Baján

Február 16. 20:09
Májustól októberig tart a Csodálatos Baja elnevezésű kulturális rendezvénysorozat, ahol a bajai értékek, a hagyományőrzés és a bajai halászlé köré csoportosulnak majd a programok.
 
Fercsák Róbert, Baja polgármestere kiemelte: a város nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására és a kulturális értékek megőrzésére, így a májustól októberig tartó Csodálatos Baja program- és fesztiválsorozat eseményeit ezeket az értékeket szem előtt tartva rendezik meg.
Bócsa Barnabás, a Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a 2012-ben indult sorozat idei rendezvényein gasztronómiai fesztiválokkal, kiállításokkal, koncertekkel és sporteseményekkel várják a Bajára látogatókat.
 
Májusban a Pünkösdváró kórusfesztivállal indítják a szezont, júniusban strandfesztivált tartanak, majd motorcsónak Európa- és világbajnokságot rendeznek.
 
Július 7. és 10. között zajlik majd a halászléfőző fesztivál, amelyet már 21. alkalommal rendeznek meg, és amelyre több tízezer embert várnak.
Augusztus közepén Luciano Pavarotti emlékének szentelt nemzetközi mesterkurzust rendeznek. A hónap végén pedig a Budapesti Operettszínház ad elő színes válogatást repertoárjából a Szentháromság téri operettgála keretében, majd két alkalommal a Szép nyári nap! című Neoton-musical előadásaira várja a közönséget a budapesti teátrum társulata.
 
A Bácska kincsei természeti napokon szeptemberben a város természeti értékeivel lehet megismerkedni, az évad zárásaként pedig Giuseppe Verdi Traviata című operáját láthatja a közönség októberben a városi színházteremben.
(MTI)

Borral és pezsgővel „harcolunk” az orosz embargó ellen

Február 16. 17:15
A PRODEXPO, Oroszország legnagyobb élelmiszeripari és ital szakvásárán idén 60 országból mintegy 1400 kiállító érkezett, az ötnapos kiállítás látogatóinak száma közelíti az ötvenezret - írja az Élelmiszeronline.hu. Az eseményen a Magyar Turizmus Zrt. 170 négyzetméteres közösségi standján tizenhárom magyar kiállító termékeivel is megismerkedhettek az orosz fővárosban.
 
A magyar stand új, egységes arculati elemekkel, egyedi installációkkal keltette fel a látogatók figyelmét. Az esemény fontosságát mutatja, hogy a vásárt az orosz Mezőgazdasági Minisztérium, Moszkva Város Önkormányzata és az Orosz Föderáció Kereskedelmi és Iparkamarájának támogatásával rendezik meg évről-évre. Az orosz piac – az embargó ellenére is –, fontos célországnak számít a magyar agrárexportban. A tizenhárom magyar kiállító többsége legnagyobb részt bor- és pezsgőfélékkel igyekszik meghódítani az orosz vevőket, de fűszerkeverékeket, olajos magvakat, füstölt termékeket is kínálnak a magyar standon.

A magyar tojás és marhahús iránt érdeklődik Izrael

Február 16. 15:04
Uri Yehuda Ariel Haconen, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter február 15-én találkoztak Budapesten, amely beszélgetésnek az egyik kiemelt témája volt az izraeli igény a tojás és marhahús bevitelére.  
 
Fazekas Sándor kiemelte: a magyar húsmarha rendkívül magas minőségű, egyben kérte, hogy Izrael küldjön állategészségügyi delegációt Magyarországra a szükséges auditok felgyorsítására.
 
A két miniszter egyeztetett a kutatás-fejlesztési együttműködésekről is. Egyetértettek abban: kiemelten kezelik a szakemberek cseréjét és az agrárkutatási intézetek közötti együttműködést. Uri Yehuda Ariel Haconen 5 ösztöndíjat ajánlott fel magyar hallgatóknak az izraeli Mezőgazdasági Kutatószervezet Volcani Központjában.
 
Az izraeli miniszter jelezte azt is: lehetőséget látna egy olyan mintagazdaság létrehozásában, ahol csepegtetéses öntözéses technológiát és a melegházi zöldség- és gyümölcstermesztés módszereit oktatnák magyar gazdáknak.

(MTI)

Idén nyílt lesz a Magyar Sommelier Bajnokság

Február 16. 12:57
A Magyar Sommelier Szövetség 2016-ban is megrendezi a szakma országos bajnokságát, amelyre február 21-én, vasárnap a Hotel Corinthia konferenciaközpontban, a Kávébár Bazár rendezvénysorozat keretében kerül sor.

A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmában dolgoznak, vagy a sommelier szakma a munkakörük része. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerűsítése. A verseny első körében a részvevők előbb írásbeli feladatokat (tesztlap kitöltése, két-két párlat és bor kóstolás utáni megnevezése, illetve részletes leírása)  oldanak meg, majd vörösbort dekantálnak és egy választott idegen nyelven  bemutatják azt, továbbá megfelelő ételt ajánlanak hozzá. A döntőbe három versenyző jut, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt. 

A Magyar Sommelier Szövetség által alapított „PAR EXCELLENCE” a magyar borkultúráért díj ünnepélyes átadására a verseny szünetében, kora délután kerül sor, majd ezt követi az idei nyilvános döntő, ahol a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításán, italajánláson keresztül a dekantálásig kell számot adni felkészültségükről a versenyzőknek.
 
A korábbi évek gyakorlatától eltérően ezúttal nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a Szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni. 
 
További információkért ide kattints!