Fröccs

Vasárnap indul a Balaton Konzílium

április 25. 14:03
A Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és az Északipart Magazin egész éven át tartó beszélgetés- és vitasorozatot indít a Balaton veszélyeztetett értékeinek védelmében. A résztvevők az érintettek - borászok, vendéglátók, szakmai szervezetek és önkormányzatok képviselői, jogalkotók. A szervezők szerint itt az idő cselekedni, mert stratégia és ennek megfelelő szabályozás híján az egyre erősödő érdeklődés súlyos károkat okozhat a tónál.

Évről évre egyre több látogatót érdekel a Balaton, és egyre többet szeretnének belőle kapni. Ez a vidék az elmúlt másfél-két évtizedben a szocialista rendszer nyaralógyárából európai színvonalú pihenőhellyé vált, A gyönyörű tájhoz minőségben felzárkóztak a borok és a gasztronómia, nemzetközi színvonalú szállásokat, tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket és kulturális programokat kínál a tó.
 
Már 2015-ben is több mint 5 millió vendégéjszakát töltöttek itt a vendégek, ebben az évben 8-10%-os növekedés várható. Ez persze jó, de az idelátogatók számával és a bevétellel együtt a megoldandó problémák is gyűlnek, miközben sok lehetőség ma még kihasználatlan. A tóért és környékéért felelősséget érző helyiek és az itt működő vállalkozások vezetői azt szeretnék, hogy mindenkinek úgy jusson a legjobb ebből a vidékből, hogy ez nem okoz jóvátehetetlen károkat – ehhez pedig stratégia és ennek megfelelő szabályozás kell.

Ezért 2017. tavaszától a legszebb balatoni helyszíneken megvitatják a legfontosabb témákat – azokkal, akik a leginkább érintettek: borászokkal, vendéglátókkal, polgármesterekkel, szakértőkkel, és a vidék rajongóival. Csak pár példa: a táj és az épített örökség védelme, a tó jobb kihasználása, a közlekedés és kerékpáros turizmus fejlesztése, a szőlők védelme, a fenntartható fejlődés biztosítása gazdasági és ökológiai értelemben is, a megfelelő munkaerő biztosítása.

„Nyilvános eseményeket szervezünk, ahová várjuk azokat is, akiket érdekel a Balaton sorsa, és tudásukkal, ötleteikkel akár hozzá is tudnak tenni a beszélgetéshez. Közben meg is ismerkedhetnek azokkal a borászokkal és vendéglátókkal, akik élére álltak a kezdeményezésnek” – írja a szervezők nevében az Északipart Magazin szerkesztősége a most induló rendezvénysorozatról.

Első alkalommal a május elsejei hosszú hétvége vasárnapján lesz Balaton Konzílium, Csopakon, a Jásdi Pincénél, „Szőlők vs. villák (eltűnhet a balatoni szőlő)” címmel, Jásdi, Laposa és Szt. Donát borokkal. Borászok szerint a villaépítési láz ma legalább akkora veszélyt jelent a tájra, mint az előző rendszer nyaralóépítései, amikor a part menti sávban minden zsebkendőnyi helyre víkendház került. Ha nem történik semmi, pár év alatt eltűnhet az itteni szőlő. És ez nem csak azért lenne baj, mert nem lennének borok, hanem azért is, mert ha a szőlőhegyek is beépülnek, akkor a táj is eltűnik, amiért ma érdemes idejönni. A részletes program itt http://eszakipart.hu/program/szolok-vs-villak/ található.
 
A beszélgetés résztvevői:
 • Jásdi István borász, Csopak
 • Kovács Tamás borász (Csopaki Kódex)
 • Laposa Bence borász (Balatoni Kör)
 • Ambrus Tibor, Csopak polgármestere
 • Andréka Tamás jogalkotási főosztályvezető (Földművelésügyi Minisztérium)
 • Balassa Balázs, Szigliget polgármestere (Balatoni Szövetség)
 • Kardos Gábor (Balatoni Kör)
 
Időpont: 2017. április 30. vasárnap 16.30
Helyszín: Jásdi Birtok (Csopak, Arany János u. 2.)
(Esőhelyszín: Csopaki Galéria és Kultúrház, Csopak, Kossuth L. u. 53.)
 
Regisztráció: info@eszakipart.com

Prince egykori zenekara a VeszprémFest-en!

április 21. 16:41
Prince hajdani zenekara, a The New Power Generation (The NPG) lép fel a fesztivál zárónapján, július 15-én a Veszprém Arénában, a „Celebrating Prince” turné keretében. Ezzel a bejelentéssel teljessé vált a prémium zenei fesztivál idei fellépőinek névsora a nagyszínpadon.
A The New Power Generation (The NPG) 1990 és 2013 között volt a legendás művész, Prince kísérő zenekara. Utoljára 2013-ban játszottak együtt, majd 2015-ben a The New Power Generation néhány tagja újra összeállt, hogy Prince-szel megalkossák az énekes utolsó stúdió albumát, a Hit n Run Phase Two-t. A Prince-szel közösen eltöltött több mint két évtizeddel a hátuk mögött a The New Power Generation kétségkívül az egyik legsikeresebb és legfigyelemreméltóbb kísérő banda a világon.

A 2016. októberi minnesotai ”Official Prince Tribute Concert” sikerére alapozva határozták el, hogy újra összeállnak, és a „Celebrating Prince” koncertsorozattal ünnepelik a művészt és zenéjét. A VeszprémFest szervezői ezzel a koncerttel tisztelegnek Prince zsenialitása előtt.

A koncerten több vendég énekes is csatlakozik vezető vokalistaként a turnéhoz, Price zenei-baráti köréből és a New Power Generation egykori tagjai közül. A koncerten elhangzanak a zenekar leghíresebb számai is, olyan világslágerek, mint a Let's Go Crazy, a Kiss, a U Got the Look, a Nothing Compares To You, a Sexy MF, a Sign O The Times, a Diamonds & Pearls, a Get Off, a Cream, a Purple Rain.

A 2017-es VeszprémFest teljes programja:
Július 12. - Richard Bona & The Mandekan Cubano
Július 13. - Heather Small -  The Voice of M People
Július 14. - Tom Jones Live
Július 15. - The New Power Generation „Celebrating Prince”
 
További információk: www.veszpremfest.hu

Versenyre hívják az ország legjobb borait

április 20. 19:54
Elindult a nevezés az Országos Borversenyre. A 38. alkalommal megrendezett hazai megmérettetés nemcsak a minőségi borok termelőinek kíván pozitív visszajelzést adni, hanem egyedülálló lehetőséget is nyújt a díjnyertes tételeknek a szereplésre itthon és külföldön egyaránt. Az egész ágazatot megmozgató esemény Magyarország borkínálatából a legnagyobb merítést kínálva, többszörös szűrővel dolgozva objektív mércéje kíván lenni a magyar boroknak.

Nevezni olyan tétellel lehet, amelyből legalább 600 palack, édes nemes borok esetén legalább 300 palack készült és rendelkezik érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A minták a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) irodájában és hat belföldi gyűjtőponton adhatók le. Nevezni a www.orszagosborverseny.hu oldalon keresztül lehet, itt találhatók a tudnivalók, valamint a borverseny részletes szabályzata is. A nevezés határideje 2017. május 15.
 
Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, tehát ez a harmadik megmérettetés. Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket.
Célunk egy olyan „elit borszalon” létrehozása, amely a hazai és nemzetközi mezőnyben egyaránt megállja a helyét. Ezzel együtt borversenyünktől azt is reméljük, hogy a lehető legalaposabb válogatás eredményeképpen létrejött döntés iránymutató lesz a minőségi kritériumokat illetően – mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
 
A szőlő- és borágazati stratégia kulcsfontosságúként határozza meg a magyar bor hazai és nemzetközi presztízsének növelését és a termelők piacra jutási lehetőségeinek javítását. Ennek záloga a minőségi borkínálat gyarapítása. A HNT küldetésének érzi, hogy a lehető legtöbb magyar bortermelő bemutatkozását segítse az ország legrangosabb borkóstolóján: ha a versenyre nevezett tétel idei borvidéki borversenyen aranyérmet nyert, a szervezet támogatásaként 50 %-os engedményt kap a nevezési díjból. A tavalyi borversenyre minden eddiginél több, 467 tétellel nevezett 19 borvidék 147 pincészete. Annak érdekében, hogy még több pincészet nevezését segítsék, a HNT csökkentette a minimális tételnagyságot is.
 
A nyertes borok termelői nemcsak egy elismeréssel lesznek gazdagabbak: amellett, hogy használják az Országos Borverseny ezüst-, arany- és nagy aranyérmes matricáit, részesei lesznek annak a borválogatásnak, amelynek segítségével a magyar borokat külföldön népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség. A vártnál is sikeresebbek lettek a tavalyi aranyérmes borok: a krakkói EnoExpo-n 26 hazai termelő díjnyertes borai mutatkoztak be a lengyel közönségnek. A Prowine China szakkiállításon ugyancsak nagy sikert arattak a győztes borok, mint ahogyan kiemelkedő figyelmet kaptak a neves spanyolországi San Sebastian Gastronomika csúcstalálkozón is. A berlini Internationale Grüne Woche kiállítás magyar pavilonjában a HNT standján szintén népes látogatótábor kóstolta a borverseny nyertes tételeit. A madridi magyar nagykövetség segítségével a Vinoselección a tavalyi nyertes borok közül választotta ki a magyar kínálatát.
 
A helyszínválasztásban a szervezők visszatérnek a hagyományokhoz: az ország borversenyét évente más borvidék látja vendégül. Ebben az évben a házigazda az Egri borvidék lesz.
 
Az 2017-es Országos Borverseny kategóriái:
 • illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból
 • nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból
 • kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások
 • természetes édes fehérborok
 • rozék
 
Emlékdíjak:
 • Gál Tibor Emlékdíj a legjobb Bikavér termelőjének
 • Figula Mihály Emlékdíj a legjobb magyar eredetű száraz fehér bor termelőjének

Íme a 2017-es árverési tételek kikiáltási árai

április 17. 05:02
A 2016-os évjárat nagyon lendületes, szép kimondottan hosszan érlelhető borokat adott. Több a furmint, kevesebb a hárslevelű, de így is úgy gondolom, hogy kimondottan szép és izgalams kínálat lesz a Tokaji Nagy Borárverésen. - mondta dr. Mészáros Gabriella az MR1 Kossuth Rádiónak adott interjújában. 
 
A 2017 évi árverési tételek kikiáltási árait ITT lehet megnézni.
 
 
Tudtad?
Szepsy István eddig csak szárazborokat indított az árverésen. Ez az első alkalom, hogy aszúval jelenik meg.

Szent György napján rajzolják be a hajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen

április 16. 14:13
Szent György napján, április 24-én rajzolják be a szőlőhajtásokat több évszázados hagyományokat követve a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen - mondta el az MTI-nek Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója.
 
Kőszegen 1740 óta mutatják be a borosgazdák a város elöljáróinak a szőlőhajtásokat, amelyeket szabad kézzel rajzolnak be a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az eredeti könyv azonban már régen betelt, ezért Kőszeg 1991-ben testvérvárosától, a német Vahiningen an der Enz tanácsától kapott egy díszes, a kódexekhez hasonlító könyvet, azóta ebben örökítetik meg a hajtásokat.

A határszéli kisvárosban már
április hatodikán megkezdődtek a szőlőműveléssel, bortermeléssel kapcsolatos rendezvények.
A meghirdetett Vas megyei és nemzetközi borversenyre összesen 208 bort neveztek be, melyeknek bírálatát 30 borász végezte. A borverseny eredményét a Szent György napi ünnepségen hirdetik ki. Április 8-án rendezték meg második alkalommal a Kőszegi Bor-Korzót, amelyen a város és környékének pincészetei kínálhatták boraikat, a vendéglátásról pedig a Kőrszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai gondoskodtak.
 
A szakmai program április 22-én a Szőlő és Klíma konferenciával folytatódik, amelyre klímaszakértőket és neves borászokat várnak.
MTI
 
 

Elindult a Kopar Cuvée előjegyzése

április 15. 13:03
Húsz éves a Kopar.
A legfrissebb, 2013-as évjárat az eleganciát helyezi előtérbe, kifinomult, fineszes bor, amiben a gyümölcsösség hangsúlyos. Április 15-étől május 15-éig jegyezhető elő az évjárat, a gyűjtői érték emelése érdekében kizárólag tizenkét palackot tartalmazó, egyedi kivitelezésű faládában.
 
Mi történt húsz évvel ezelőtt?
 
Ekkor ismerte meg a világ Dollyt, a klónozott birkát, a Titanic alatt sok papír zsebkendőt sírtak tele a mozikban, a Kemény Dénes vezette pólócsapat pedig első komoly eredményeként Európa-bajnok lett… És ez az évjárat adta az első, azóta ikonikusnak számító Kopar Cuvée-t is. A bor aktuális évjáratának előjegyzése most indul.
 
Ez a bor sok szempontból úttörőnek számított a magyar piacon: az egyik első bor, amely fantázianévvel került forgalomba, ráadásul mára olyan sikeres márkává vált, hogy sok borkedvelőnek elsőként a Kopar neve ugrik be, ha villányi vörösborokról esik szó. A bordeaux-i en primeur rendszer mintájára létrehozott előjegyzés is újdonságnak számított hazánkban, ennek köszönhetően minden évjárat piacra lépése előtt a borkedvelők kedvezőbb áron foglalhatják le maguknak a kívánt mennyiséget.
 
A ‘90-es években a villányi borászok figyelme a bordeaux-i fajtákból készült házasítások felé fordult, hiszen ekkor már ezek a szőlőfajták, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot igazán népszerűnek számítottak a borvidéken. Villány természeti adottságai is azt támasztották alá, hogy érdemes ezekkel a fajtákkal komolyan foglalkozni.
 
2000 az évszázad legjobb évjárataként vonult be a bortörténelemkönyvekbe, ami a Kopar életében is mérföldkőnek számít, sokan ekkor jegyezték meg maguknak Gere Attila borát. A 2000-es Kopar ma is nagy megbecsülésnek örvend a gyűjtők körében, nem kis részben azért, mert napjainkban is hatalmas élmény kóstolni. Az elmúlt 20 évben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került a magasabb minőség érdekében.
 

A szeretet, mint tőke

április 15. 11:02
Ha még nem láttátok a Szeretet, mint tőke című filmet, akkor épp itt az ideje, hogy szánjatok rá 50 percet. 
 
A szőlőtőkék adják e film keretét, melynek négy szegletében a változó arcú évszakok, aranymetszésében pedig a természettel együtt lélegző, gondolkodó hívő áll. Az inspirációt, a világon egyedülálló tokaji táj szépségéből és talajának utánozhatatlanságából meríti, az Istennel való folytonos összekapcsolódottságra törekedve. Szepsy István megkerülhetetlen alakja a Tokaji Borvidéknek.
 

Nébih: jól teljesítettek a szilvapálinkák

április 14. 14:27
A szilvapálinkák többsége megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata alapján - közölte a Nébih kedden az MTI-vel. A szakemberek a piaci kínálatból 30 terméket választottak ki, amelyek között érlelt és prémium termékek egyaránt szerepeltek.
A vizsgált italok - egy kivételével - megfeleltek az élelmiszerbiztonsági paramétereknek
, az ajánlott határértéknél magasabb etil-karbamát tartalmú pálinka forgalmazását pedig a hatóság megtiltotta. A vizsgált pálinkák az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőek voltak, és a gyümölcseredetre vonatkozó izotópvizsgálatok is megfelelőnek bizonyultak. Mindazonáltal a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt módon, a nyomon követésnek megfelelő egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni. Emiatt a kereskedelmi üzletláncok élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthatnak, várhatóan 700 ezer forint értékben. 
 
A Nébih vizsgálatainak eredménye, valamint a laikusok bírálata által összeállított lista megtalálható a Nébih szupermenta honlapján.
 

Az Eleven Madison Park lett a világ legjobb étterme

április 13. 10:11
Idén a World’s 50 Best Restaurants listáján a New York-i Eleven Madison Park végzett első helyen, melyet Daniel Humm séf és üzlettársa, Will Guidara üzemeltet. Massimo Bottura Osteria Francescanája a második helyre került. 
 
Az Ausztráliában rendezett díjátadón Humm és Guidara elérzékenyülve osztották meg az étterem történetét a közönséggel, és azt kérték a stábtól a távolból, hogy lehetőség szerint ne csapják szét az éttermet egy hatalmas bulival. – Majd szétcsapjuk együtt, ha mi is otthon leszünk – tette hozzá Guidara.
 
A második helyen tehát a modenai Osteria Francescana áll, Massimo Bottura vezetésével, a harmadik pedig a Roca fivérek legendás étterme, az El Celler de Can Roca lett.
 
A csapat:
 
 
Íme a teljes ötvenes lista:
 
 • Eleven Madison Park, New York (USA)
 • Osteria Francescana, Modena (Olaszország)
 • El Celler de Can Roca, Girona (Spanyolország)
 • Mirazur, Menton (Franciaország)
 • Central, Lima (Peru)
 • Asador Etxebarri, Atxondo (Spanyolország)
 • Gaggan, Bangkok (Thaiföld)
 • Maido, Lima (Peru)
 • Mugaritz, San Sebastian (Spanyolország)
 • Steirereck, Bécs (Ausztria)
 • Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown (USA)
 • Arpège, Párizs (Franciaország)
 • Alain Ducasse au Plaza Athénée, Párizs (Franciaország)
 • Restaurant André, Szingapúr (Singapúr)
 • Piazza Duomo, Alba (Olaszország)
 • D.O.M. , Sao Paulo (Brazilia)
 • Le Bernardin, New York (USA)
 • Narisawa, Tokyo (Japán)
 • Geranium, Koppenhága (Dánia)
 • Pujol, Mexico City (Mexico)
 • Alinea, Chicago (USA)
 • Quintonil, Mexico City (Mexico)
 • White Rabbit, Moszkva (Oroszország)
 • Amber, Hong Kong (Hong Kong)
 • Tickets, Barcelona (Spanyolország)
 • The Clove Club, London (UK)
 • The Ledbury, London (UK)
 • Nahm, Bangkok (Thaiföld)
 • Le Calandre, Rubano (Olaszország)
 • Arzak, San Sebastian (Spanyolország)
 • Alléno Paris at Pavillon Ledoyen, Párizs (Franciaország) – Legjobb Új Nyitás díja
 • Attica, Melbourne (Ausztrália)
 • Astrid Y Gastón, Lima (Peru)
 • De Librije, Zwolle (Hollandia)
 • Septime, Párizs (Franciaország) – (Fenntarthatósági Fődíj)
 • Dinner by Heston Blumenthal, London (UK)
 • Saison, San Francisco (USA)
 • Azurmendi, Larrabetzu (Spanyolország)
 • Relae, Koppenhága (Dánia)
 • Cosme, New York (USA)
 • Ultraviolet, Shanghai (Kína)
 • Boragò, Santiago (Chile)
 • Reale, Castel di Sangro (Olaszország)
 • Brae, Birregurra (Ausztrália)
 • Den, Tokyo (Japán)
 • L’Astrance, Párizs (Franciaország)
 • Vendôme, Bergisch Gladbach (Németország)
 • Restaurant Tim Raue, Berlin (Németország)
 • Tegui, Buenos Aires (Argentína)
 • Hof Van Cleve, Kruishoutem (Belgium)
www.finedininglovers.com
www.diningguide.hu