Fröccs

Workshopok országszerte az ePincekönyv rendszerre való átállásról

Június 13. 14:41
Az ePincekönyv rendszer 2023. évi bevezetésére való felkészülés jegyében az Agrárminisztérium, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató konzorciuma a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2018-00055 azonosító számú projekt keretében regionális workshopokat szervez. 

A mind a hat borrégiót érintő rendezvénysorozat alkalmával az Agrárminisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kollégái az előadások után válaszolnak a résztvevők kérdéseire, így segítve az új szabályozás megértését, sikeres gyakorlati alkalmazását.

A workshopokat az alábbi helyszíneken és időpontokban rendezik meg:

1. 2022. JÚNIUS 16. csütörtök,10:00 – BALATON BORRÉGIÓ, BADACSONYTOMAJ
MATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás
cím: 8261 Badacsonytomaj, Római út 181.
2. 2022. JÚNIUS 22. szerda, 10:00 – PANNON BORRÉGIÓ, PÉCS
Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Szentmiklóshegyi Kísérleti Telep
cím: 7634 Pécs, Szentmiklós dűlő 1.
3. 2022. JÚNIUS 27. hétfő, 10:00 – DUNA BORRÉGIÓ, KECSKEMÉT
MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás
cím: 6000 Kecskemét, Katona Zsigmond utca 5.
4. 2022. JÚNIUS 30. csütörtök, 10:00 – FELSŐ-MAGYARORSZÁG BORRÉGIÓ, EGER
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat
cím: 3300 Eger, Leányka utca 6.
5. 2022. JÚLIUS 1. péntek, 10:00 – TOKAJ BORRÉGIÓ, TARCAL
Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
cím: 3915 Tarcal, Könyves Kálmán utca 54.
6. 2022. JÚLIUS 28. csütörtök, 10:00 – FELSŐ – PANNON BORRÉGIÓ, HERCEGHALOM
ABACUS Hotel
cím: 2053 Herceghalom, Gesztenyés út 3.
 
PROGRAM
9:30 – 10:00 Regisztráció
10:00 – 10:30 Az ePincekönyv rendszer szerepe és alkalmazása az új borjogi szabályozásban
10:30 – 11:00 A szürettől a forgalombahozatalig
11:00 – 11:30 A forgalombahozatal és a borászati ellenőrzés
11:30 – 12:00 Kérdések és válaszok
12:00 – Állófogadás
 
A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken tud elvégezni.

A workshopokra regisztrálni legkésőbb a rendezvények napját megelőző munkanap végéig lehet. A rendezvénnyel kapcsolatban felmerülő kérdéséivel keresse bizalommal Lévai Zsoltot, az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
e-mail: zslevai@keiok.hu
tel.: +36 20 480 0277

Érezd+ a rosét!

Június 02. 06:00
A nyár kedvenc fröccsbora a könnyed, mégis tartalmas rosé vagy rozé, ami színében a lazactól a pinkig, ízében az epertől a málnáig sok mindent felidézhet, attól függően, hogy hol és miként készült. No de mi is ez a kategória, hol helyezkedik el a borfajták között, és egyáltalán honnan származik?
 
Rosé és rozé?
Íme, a bor, melynek nevét mindenki másképp írja, és időről időre felmerül a kérdés: kinél van az igazság. Nos: senkinél, azaz mindenkinél. A rosé és a rozé megnevezés is helyes, bár előbbi autentikusabb, lévén a borfajta francia gyökerekkel és hagyományokkal bír. Habár a „rózsaszín bor” már az ókorban is népszerű volt a mediterráneumban, a mai rosé készítési technológiája sokat finomodott azóta. Napjainkban több fogy belőle, mint fehér és vörös társaiból, éppen ezért a bortermelő országok szinte mindegyikében foglalkoznak vele. Hazánkban leginkább kékfrankosból, kadarkából, pinot noirból, merlot-ból vagy cabernet-ből készül, mégpedig a legváltozatosabb szín- és ízvilágban. Nem is véletlen, hogy mindenki megtalálja a szája ízének valót.
 
Vörös vagy fehér?
A következő nagy talány, hogy miből is készül a rosé valójában. Bár sokan még mindig úgy vélik, hogy egyszerűen a fehér- és a vörösbor házasításából származik, mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Bizonyos szempontból valóban hibridnek tekinthető, de a megfejtés nem ennyire kézenfekvő. „A rosénak mindig kék szőlő az alapja, melynek héja egy antocianin nevű színanyagot tartalmaz. Annál több oldódik ki belőle, minél tovább hagyjuk az erjedő mustot héjon ázni. Míg ez a vörösbornál napokat, de akár heteket is jelent, egy könnyű rosé esetében mindössze pár óra is elegendő.” – magyarázta Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza. Ennek az eljárásnak köszönhető az árnyalatok különbözősége és a „vörösboros” ízvilág. „A magával ragadó frissesség pedig korai szüretre és a fehérborokra jellemző technológiára vezethető vissza. A rosé ugyanis reduktív módon, légmentesen elzárt acéltartályokban érik, megőrizve üde gyümölcsösségét, ropogós savait és élénk aromáit".
 
És ha most összefutott a nyál a szádban, és alig várod, hogy végig kóstolhasd az összeset, akkor már nem kell sokat várni, mert az ország legnagyobb rosé találkozóján, a jövő hét végén megteheted. A Rosalia Fesztiválon június 10. és 12. között a Városligetben a Hilltop standját is megtalálod, ahol a legfrissebb rozén kívül a borászat több másik, illatos tétele is kóstolható lesz! A részletek elérhetők a Hilltop weboldalán.  

További információ: 
www.hilltop.hu
 

Koch Csaba lett a Magyar Bor Akadémia új elnöke

Május 26. 15:27
Idén ünnepli a Magyar Bor Akadémia alapításának 30. évfordulóját. A kerek jubileum egybeesik az Akadémia elnökségének tisztújításával is, így új lendületet vehet az Akadémia működése. Az elnökséget a 168 fős tagság választotta meg, az új elnök Koch Csaba lett.
 
Az elnökség további tagjai:
Dr. Kállay Miklós tiszteletbeli elnök
Taschner Kurt István főtitkár
Balla Géza alelnök
Bock József alelnök
Gálné Dignisz Éva alelnök
Nyitrainé dr. Sárdy Diána alelnök
Nyúlné dr. Pühra Beáta
Vesztergombi Csaba alelnök
Dr. Zelnik József alelnök
 
A nemzedékek óta borkészítéssel foglalkozó Koch borászat a Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken található. A borászat 150 hektáron gazdálkodik, 40 fajta minőségi és prémium bort készít. Koch Csaba 2014-ben az Év pincészete díj elismerését, míg 2019-ben az Év Bortermelője és a Legjobb Európai Borászat címet vehette át. A pincészet borai közül kiemelkedőek a bioborok, a cserszegi fűszeres és a kadarka. Koch Csaba harminc hektárról bio bort és legújabb innovációként frissen préselt gyümölcslevet készít.

 

Kivételes siker állít emléket a kivételes magyar borásznak, Thummerer Vilmosnak

Május 12. 12:32
Két nagyarany-, hat arany- és két ezüstéremmel a VinAgora Nemzetközi Borverseny történetének legjobb eredményét érte el a Thummerer Pincészet. E páratlan teljesítmény méltó emléket állít a tavaly elhunyt legendás borász, Thummerer Vilmos emlékének.
 
Kimondhatatlanul örülünk az eredménynek. Úgy érezzük, hogy ez a siker felteszi a koronát a nagypapám életművére. Megható, hogy a nyertes tételek mindegyikében benne van a keze munkája, ezt a sikert neki ajánljuk” – mondta elérzékenyülve Pulay Polett, Thummerer Vilmos unokája, a pincészet gazdasági vezetője.
 
A szőlészettel és borászattal foglalkozó családi vállalkozást 1984-ben Thummerer Vilmos alapította. A Thummerer Pincészet mára az egri borvidék meghatározó borászatává vált. Saját telepítésű, mintegy 100 hektáros szőlőterület terméséből készítik boraikat, pezsgőiket, pálinkáikat.
Azon, hogy a pincészet borai ilyen elsöprő sikert arattak a 23. VinAgorán, én egyáltalán nem csodálkozom. Sőt, van ebben valami törvényszerűség. A több évtizedes kitartó munka, szorgalom, s a rengeteg felhalmozott tapasztalat egyenes ágon vezette a pincét ehhez a sikerhez. A sikerhez, ami egyértelműen egy erős vezető nevéhez fűződik, Thummerer Vilmos megállíthatatlan volt egész életében, s öröksége jó kezekbe került. Mert továbbra is az ő szellemisége vezeti a pincét, megállíthatatlanul” – fogalmazott Kovács Antal sommelier, aki szinte a kezdetektől ismeri és máig nyomon követi a Thummerer Pincészet fejlődését.
 
A családi pincészet új cabernet saugvignon és cabernet franc telepítésekkel tovább bővíti a szőlőterületet, valamint új termékcsaládot vezetnek be idén, folytatva az alapító, Thummerer Vilmos munkáját. És ami a legfontosabb, az idei kivételesen jó évjáratnak ígérkezik, igazi nagyborok teremhetnek, mint a most díjazott, 2018-as évjáratból származó tételek.
 
A díjazott Thummerer-tételek
Az áprilisban Budapesten megrendezett 23. VinAgora Nemzetközi Borversenyen tíz Thummerer-tétel ért el sikert.
Nagyaranyérmet nyert a Thummerer Vili Papa Egri Cuvée Superior és a Thummerer Egri Cabernet Franc Superior Válogatás. Utóbbi a Legjobb magyar cabernet franc díjat is elnyerte.
 
Aranyérmet nyert a Thummerer Egri Cabernet Franc-Merlot, a Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg dűlő, a Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő, a Thummerer Tekenőháti Merlot Grand Superior, a Thummerer Egri Syrah Superior Válogatás – ami a Legjobb syrah, valamint a Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás, ami a Legjobb magyar cabernet sauvignon lett egyúttal.
Ezüstérmet az Egri Csillag és a Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé nyertek.
 
 

Már jelentkezhetsz a Borkollégium őszi kurzusaira

április 28. 15:16
Tudjuk, hogy még el sem jött a nyár, de nemcsak hogy gyorsan közeleg, hanem általában hamar el is múlik, és újra érkeznek majd a ködös őszi napok. Egy pohár bor mindig segít átlendülni a depressziós időszakon, de a Borkollégium még jobbat ajánl: boros kurzusokra már most jelentkezhetsz vagy ajándékba is adhatod!
 
A következő kurzusokra már most lefoglalhatod a helyed!
 
Szintet lépnél boros ismereteidben? Szükséged van egy alap "boros" tudásra?
Neked szól az Ízelítő kurzus és az Ízelítő kurzus extra kurzus, ahol 3 pohár bor áráért ismerheted meg a kóstolás alapjait.
 
Ha nemcsak a helyes kóstolás menetét akarod megismerni, hanem a borkészítés fő lépéseit és a főbb szőlőfajtákat és borstílusokat is megismernéd, neked szól a Bevezetés a borkóstolásba kurzus.
 
Borkollégium kurzusból ezt ajánljuk, ha a hazai fajták és stílusok érdekelnek inkább, és ezt, ha nemzetközi vizekre eveznél.
 
Ha nagyobb terveid vannak a borral, és fontos számodra a nemzetközi oklevél megszerzése, mindenképp a WSET kurzusokra nevezz be!
Alap-, közép-, és felsőfokú WSET képesítéseket szerezhetsz, akár online is.
 
Folytatódik a Nagy magyar vörösborok mesterkurzus sorozatunk, ki ne hagyd, ha úgy érzed, csak a vörösek melengetnek fel a hidegben.
További izgalmas mesterkurzusaink egyelőre meglepetések.
 
A buborékos borok népszerűsége egyre nagyobb, Buborék világ kurzusaink hamar betelnek, már most jelentkezz, ha téged is megmozgatnak.
 
Ha a borok mellett a párlatok is érdekelnek, gyere a Párlat ízelítőre.
 
 

Rohály Gábortól, a magyar borkultúra megújítójától búcsúzunk

április 25. 11:57
86 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Rohály Gábor borászati szakíró. Egyike volt a Magyar Bor Akadémia alapító tagjainak, feleségével, Mészáros Gabriellával együtt hozták létre a Borkollégiumot, amelynek oktatója is volt. Borismerettel és borkóstolással kapcsolatos elméleti és gyakorlati útmutatókat írt, ő volt a borleíró nyelv hazai meghonosítója.
 
Rohály jelentette meg az első Borkalauzt, több kitüntetéssel is elismerték munkáját (Hamvas fürt borművészeti díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, Bussay László-emlékdíj).
 
Érdemei óriásiak, számunkra a munkássága különösen példaértékű, ezért életéről egy nagyobb lélegzetvételű cikkben számolunk majd be.
 
Sok cikk szólt róla korábban a Borászportálon és a Vinoporton, például a 80. születésnapja alkalmából, a barátai és felesége emlékeiből szőtt visszaemlékezés.
 
 
 

Tornai borsikerek a Mundus Vini 2022 tavaszi fordulóján

Március 10. 00:00
A Mundus Vini tavaszi fordulóján nagy sikert értek el a Tornai borok. A hazai díjazottak közül kiemelkedett a 2020-as Top Selection Aranyhegy Juhfark, a 2019-es Top Selection Grófi Juhfark és a 2019-es Top Selection Grófi Hárslevelű, mindhárom aranyérmet szerzett.
A versenyre a világ 42 országából érkeztek nevezések, 25 magyar bor és pezsgő kapott aranyérmet. Ezekből 6 somlói és 3 Tornai bor, a borok között a Tornai tételek kapták a legmagasabb pontszámokat.
 
Tornai borsikerek a Mundus Vini 2022 tavaszi fordulóján

 
Ez az eredmény folytatása a Tornai Pincészet tavalyi sikersorozatának, amikor több bornk is aranyérmet szerzett a világ nagy versenyein (Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, Berliner Wine Trophy, Asia Wine Trophy), és jelentős sikereket értek el itthon is (Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehérbora, az Országház Bora, országos borverseny).
 

A Neszmélyi borvidék titkai - esszenciális kisfilmek a Hilltop borászat kulisszatitkaival

Február 28. 12:58
Az egyedi mikroklímájáról és történelmi hagyományairól híres Neszmélyi borvidék egyik legismertebb borászata, a Hilltop borászat alig három évtized alatt hazánk egyik legnagyobb borbirtokává nőtte ki magát. Hogy mi kellett ehhez? Bátorság, frissesség, tapasztalat és minőség. Az alapítók egy személyes hangvételű videósorozat keretében vezetik be a rajongókat a kulisszák mögé.
 
A Hilltop az a márka, amely különlegesen friss, illatos tételeivel hódítja meg a borbarátokat és a kezdő borfogyasztókat egyaránt. Az a minőség, amely külföldön aratta első sikereit, majd új színt hozott a rendszerváltás után egyre izgalmasabbá váló hazai borpalettára. Az a szemléletmód, amely három évtizedes tapasztalatát és a hely szellemét ötvözve formál ízlést és teremt kultúrát
 
Mitől lesz egyedi? 
Az eszményi Neszmély adottságait híven tükröző 9 tagú borcsalád születésének műhelytitkairól és a Hilltop történetéről a nemzetközi elismerésekkel díjazott borászat alapítói, Keresztury Éva és Kamocsay Ákos mesélnek. A hatrészes videósorozat a legfontosabb értékek és minőségek mentén rajzolja meg a márka portréját. Szó esik a BÁTORSÁGról, ami ahhoz kellett, hogy kicsiben kezdve, mégis nagyban gondolkodva meghonosítsák hazánkban a világszemléletet: a FRISSESSÉGet. Megtudhatjuk, hogy miként lehet megőrizni a Hilltop tételek különlegességét adó ILLATOKat, vagyis, hogy lehet átmenteni a szőlő jellegét, sőt lelkét a palackba, majd pohárba. 
 
Ízlést formálni szívvel-lélekkel
Kiderül az is, hogy mindennek az ESSZENCIÁját az a tudatosság adja, amivel mindezt sikerül közelebb hozni a fogyasztókhoz, hiszen a közös nevező megtalálásához egy nyelvet kell beszélni. A Hilltop tehát nemcsak a borválasztásban kíván segíteni, de a borértővé válásban is. A borértő pedig kíváncsi, ezért mindig kicsit a részévé szeretne válni az alkotói folyamatnak. Annak a HARMÓNIÁnak, amit a természettel való együttműködés jelent, és annak a TAPASZTALATnak, amit a borász mondhat magáénak, aki azt is elárulja, hogy - túl az 50. szüreten - mitől érzi magát teljesnek és mit jelent számára a motiváció.
 
Íme, a „kóstolósor”:
 
1.videó: Bátorság
 
 
2.videó: Frissesség
 
3.videó: Illatok
 
4.videó: Esszencia
 
5.videó: Harmónia
 
6.videó: Tapasztalat
 

Káros mértékű alkoholfogyasztás vagy mértékletes borfogyasztás?

Február 21. 10:30
A CEVI és magyar tagszervezete, a Vindependent is üdvözli az Európai Parlament döntését a BECA Bizottság rák elleni  küzdelemhez kapcsolódó jelentésének új szövegezéséről, mely immár a káros mértékű alkoholfogyasztást egyértelműen elválasztja az európai kultúra részét képező mértékletes borfogyasztástól.  
Az Európai Parlament február 17-i plenáris ülésén szavazott az ún. BECA Bizottság „Jelentés Európa megerősítéséről a rák elleni  küzdelemben – egy átfogó és koordinált stratégia kialakítása felé (2020/2267(INI))” című anyagáról, mely eredeti  szövegterveztében minden, még csekély mennyiségű alkoholfogyasztást is az egészégre károsként ítélt volna meg.
Aggodalomra adott okot az az alkoholfogyasztás minden formájának elutasítása, ami a bortermelők és a borszakma által érintett ágazatok számára elfogadhatatlan; így a jelentés eredeti formájában, például, „káros  mértékű alkoholfogyasztás” helyett pusztán „alkoholfogyasztásra” hivatkozott. Minthogy ez a jelentés képezi majd a promóciós, árujelölési és a határon átnyúló vásárlásokra vonatkozó politikák felülvizsgálatának alapját is, az eredeti szövegezés rendkívül negatív kihatással lett volna a borágazat gazdasági működésére.
Minthogy felelősségteljes borfogyasztás, illetve a bor-, illetve borszőlőtermesztés által formált borvidéki táj az európai kulturális  örökség szerves részét képezi, a szavazás előtt a CEVI és egyben a Vindependent is felszólította az európai parlamenti  képviselőket, hogy támogassák a szöveget az európai borkultúra védelmében észszerűbbé tevő módosításokat. 
A módosító javaslatok többségét a Parlament elfogadta, így többek között a Jelentés végül azt javasolja, hogy az alkoholtermékek címkézésén ne az alkohol egészségkárosító hatására való figyelmeztetés, hanem ehelyett a mértékletes, felelős fogyasztásra vonatkozó felhívás szerepeljen.  
Ezzel együtt a Vindependent támogatja az Európai Bizottság a Jelentésben is megfogalmazott azon törekvését, hogy 2025-ig a káros mértékű alkoholfogyasztást Európában legalább 10%-kal csökkenteni kell. A családi bortermelők évtizedek óta  elkötelezték magukat a felelősségteljes, mértékletes borfogyasztás gondolata mellett, hiszen az tökéletesen illeszkedik a  kiegyensúlyozott, egészéges életvitelbe, sőt, a hagyományos európai étkezési szokások, így a mediterrán étrend szerves  részét is képezi. 

A CEVI elnöke, Matilde Poggi, aki maga is bortermelő, így nyilatkozott a szavazást követően: "Jó eredményt értünk el, hála az  Európai Parlament tagjainak, akik szavazatukkal egyben az európai borágazat védelmére, a teljes tiltás helyett a felelősségteljes  alkoholfogyasztás támogatására, oktatására is voksoltak.” Hangsúlyozta, hogy “A bor egyedi termék: minden egyes palackjába  bortermelő családok generációi által áthagyományozott tudás épül be. A minőségükön keresztül is a termőhelyet kifejező  borainkkal mindig mértekkel szabad csak élni.”