Fröccs

Már jelentkezhetsz a Borkollégium őszi kurzusaira

április 28. 15:16
Tudjuk, hogy még el sem jött a nyár, de nemcsak hogy gyorsan közeleg, hanem általában hamar el is múlik, és újra érkeznek majd a ködös őszi napok. Egy pohár bor mindig segít átlendülni a depressziós időszakon, de a Borkollégium még jobbat ajánl: boros kurzusokra már most jelentkezhetsz vagy ajándékba is adhatod!
 
A következő kurzusokra már most lefoglalhatod a helyed!
 
Szintet lépnél boros ismereteidben? Szükséged van egy alap "boros" tudásra?
Neked szól az Ízelítő kurzus és az Ízelítő kurzus extra kurzus, ahol 3 pohár bor áráért ismerheted meg a kóstolás alapjait.
 
Ha nemcsak a helyes kóstolás menetét akarod megismerni, hanem a borkészítés fő lépéseit és a főbb szőlőfajtákat és borstílusokat is megismernéd, neked szól a Bevezetés a borkóstolásba kurzus.
 
Borkollégium kurzusból ezt ajánljuk, ha a hazai fajták és stílusok érdekelnek inkább, és ezt, ha nemzetközi vizekre eveznél.
 
Ha nagyobb terveid vannak a borral, és fontos számodra a nemzetközi oklevél megszerzése, mindenképp a WSET kurzusokra nevezz be!
Alap-, közép-, és felsőfokú WSET képesítéseket szerezhetsz, akár online is.
 
Folytatódik a Nagy magyar vörösborok mesterkurzus sorozatunk, ki ne hagyd, ha úgy érzed, csak a vörösek melengetnek fel a hidegben.
További izgalmas mesterkurzusaink egyelőre meglepetések.
 
A buborékos borok népszerűsége egyre nagyobb, Buborék világ kurzusaink hamar betelnek, már most jelentkezz, ha téged is megmozgatnak.
 
Ha a borok mellett a párlatok is érdekelnek, gyere a Párlat ízelítőre.
 
 

Rohály Gábortól, a magyar borkultúra megújítójától búcsúzunk

április 25. 11:57
86 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Rohály Gábor borászati szakíró. Egyike volt a Magyar Bor Akadémia alapító tagjainak, feleségével, Mészáros Gabriellával együtt hozták létre a Borkollégiumot, amelynek oktatója is volt. Borismerettel és borkóstolással kapcsolatos elméleti és gyakorlati útmutatókat írt, ő volt a borleíró nyelv hazai meghonosítója.
 
Rohály jelentette meg az első Borkalauzt, több kitüntetéssel is elismerték munkáját (Hamvas fürt borművészeti díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, Bussay László-emlékdíj).
 
Érdemei óriásiak, számunkra a munkássága különösen példaértékű, ezért életéről egy nagyobb lélegzetvételű cikkben számolunk majd be.
 
Sok cikk szólt róla korábban a Borászportálon és a Vinoporton, például a 80. születésnapja alkalmából, a barátai és felesége emlékeiből szőtt visszaemlékezés.
 
 
 

Tornai borsikerek a Mundus Vini 2022 tavaszi fordulóján

Március 10. 00:00
A Mundus Vini tavaszi fordulóján nagy sikert értek el a Tornai borok. A hazai díjazottak közül kiemelkedett a 2020-as Top Selection Aranyhegy Juhfark, a 2019-es Top Selection Grófi Juhfark és a 2019-es Top Selection Grófi Hárslevelű, mindhárom aranyérmet szerzett.
A versenyre a világ 42 országából érkeztek nevezések, 25 magyar bor és pezsgő kapott aranyérmet. Ezekből 6 somlói és 3 Tornai bor, a borok között a Tornai tételek kapták a legmagasabb pontszámokat.
 
Tornai borsikerek a Mundus Vini 2022 tavaszi fordulóján

 
Ez az eredmény folytatása a Tornai Pincészet tavalyi sikersorozatának, amikor több bornk is aranyérmet szerzett a világ nagy versenyein (Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, Berliner Wine Trophy, Asia Wine Trophy), és jelentős sikereket értek el itthon is (Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehérbora, az Országház Bora, országos borverseny).
 

A Neszmélyi borvidék titkai - esszenciális kisfilmek a Hilltop borászat kulisszatitkaival

Február 28. 12:58
Az egyedi mikroklímájáról és történelmi hagyományairól híres Neszmélyi borvidék egyik legismertebb borászata, a Hilltop borászat alig három évtized alatt hazánk egyik legnagyobb borbirtokává nőtte ki magát. Hogy mi kellett ehhez? Bátorság, frissesség, tapasztalat és minőség. Az alapítók egy személyes hangvételű videósorozat keretében vezetik be a rajongókat a kulisszák mögé.
 
A Hilltop az a márka, amely különlegesen friss, illatos tételeivel hódítja meg a borbarátokat és a kezdő borfogyasztókat egyaránt. Az a minőség, amely külföldön aratta első sikereit, majd új színt hozott a rendszerváltás után egyre izgalmasabbá váló hazai borpalettára. Az a szemléletmód, amely három évtizedes tapasztalatát és a hely szellemét ötvözve formál ízlést és teremt kultúrát
 
Mitől lesz egyedi? 
Az eszményi Neszmély adottságait híven tükröző 9 tagú borcsalád születésének műhelytitkairól és a Hilltop történetéről a nemzetközi elismerésekkel díjazott borászat alapítói, Keresztury Éva és Kamocsay Ákos mesélnek. A hatrészes videósorozat a legfontosabb értékek és minőségek mentén rajzolja meg a márka portréját. Szó esik a BÁTORSÁGról, ami ahhoz kellett, hogy kicsiben kezdve, mégis nagyban gondolkodva meghonosítsák hazánkban a világszemléletet: a FRISSESSÉGet. Megtudhatjuk, hogy miként lehet megőrizni a Hilltop tételek különlegességét adó ILLATOKat, vagyis, hogy lehet átmenteni a szőlő jellegét, sőt lelkét a palackba, majd pohárba. 
 
Ízlést formálni szívvel-lélekkel
Kiderül az is, hogy mindennek az ESSZENCIÁját az a tudatosság adja, amivel mindezt sikerül közelebb hozni a fogyasztókhoz, hiszen a közös nevező megtalálásához egy nyelvet kell beszélni. A Hilltop tehát nemcsak a borválasztásban kíván segíteni, de a borértővé válásban is. A borértő pedig kíváncsi, ezért mindig kicsit a részévé szeretne válni az alkotói folyamatnak. Annak a HARMÓNIÁnak, amit a természettel való együttműködés jelent, és annak a TAPASZTALATnak, amit a borász mondhat magáénak, aki azt is elárulja, hogy - túl az 50. szüreten - mitől érzi magát teljesnek és mit jelent számára a motiváció.
 
Íme, a „kóstolósor”:
 
1.videó: Bátorság
 
 
2.videó: Frissesség
 
3.videó: Illatok
 
4.videó: Esszencia
 
5.videó: Harmónia
 
6.videó: Tapasztalat
 

Káros mértékű alkoholfogyasztás vagy mértékletes borfogyasztás?

Február 21. 10:30
A CEVI és magyar tagszervezete, a Vindependent is üdvözli az Európai Parlament döntését a BECA Bizottság rák elleni  küzdelemhez kapcsolódó jelentésének új szövegezéséről, mely immár a káros mértékű alkoholfogyasztást egyértelműen elválasztja az európai kultúra részét képező mértékletes borfogyasztástól.  
Az Európai Parlament február 17-i plenáris ülésén szavazott az ún. BECA Bizottság „Jelentés Európa megerősítéséről a rák elleni  küzdelemben – egy átfogó és koordinált stratégia kialakítása felé (2020/2267(INI))” című anyagáról, mely eredeti  szövegterveztében minden, még csekély mennyiségű alkoholfogyasztást is az egészégre károsként ítélt volna meg.
Aggodalomra adott okot az az alkoholfogyasztás minden formájának elutasítása, ami a bortermelők és a borszakma által érintett ágazatok számára elfogadhatatlan; így a jelentés eredeti formájában, például, „káros  mértékű alkoholfogyasztás” helyett pusztán „alkoholfogyasztásra” hivatkozott. Minthogy ez a jelentés képezi majd a promóciós, árujelölési és a határon átnyúló vásárlásokra vonatkozó politikák felülvizsgálatának alapját is, az eredeti szövegezés rendkívül negatív kihatással lett volna a borágazat gazdasági működésére.
Minthogy felelősségteljes borfogyasztás, illetve a bor-, illetve borszőlőtermesztés által formált borvidéki táj az európai kulturális  örökség szerves részét képezi, a szavazás előtt a CEVI és egyben a Vindependent is felszólította az európai parlamenti  képviselőket, hogy támogassák a szöveget az európai borkultúra védelmében észszerűbbé tevő módosításokat. 
A módosító javaslatok többségét a Parlament elfogadta, így többek között a Jelentés végül azt javasolja, hogy az alkoholtermékek címkézésén ne az alkohol egészségkárosító hatására való figyelmeztetés, hanem ehelyett a mértékletes, felelős fogyasztásra vonatkozó felhívás szerepeljen.  
Ezzel együtt a Vindependent támogatja az Európai Bizottság a Jelentésben is megfogalmazott azon törekvését, hogy 2025-ig a káros mértékű alkoholfogyasztást Európában legalább 10%-kal csökkenteni kell. A családi bortermelők évtizedek óta  elkötelezték magukat a felelősségteljes, mértékletes borfogyasztás gondolata mellett, hiszen az tökéletesen illeszkedik a  kiegyensúlyozott, egészéges életvitelbe, sőt, a hagyományos európai étkezési szokások, így a mediterrán étrend szerves  részét is képezi. 

A CEVI elnöke, Matilde Poggi, aki maga is bortermelő, így nyilatkozott a szavazást követően: "Jó eredményt értünk el, hála az  Európai Parlament tagjainak, akik szavazatukkal egyben az európai borágazat védelmére, a teljes tiltás helyett a felelősségteljes  alkoholfogyasztás támogatására, oktatására is voksoltak.” Hangsúlyozta, hogy “A bor egyedi termék: minden egyes palackjába  bortermelő családok generációi által áthagyományozott tudás épül be. A minőségükön keresztül is a termőhelyet kifejező  borainkkal mindig mértekkel szabad csak élni.” 
 
 

Új módszertan a borok hamisítása ellen

Február 17. 17:08
Lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernoi Egyetem kutatóinak.
 
A tanulmányat a Processes szakfolyóiratban tették közzé. Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást.
 
Bár a borok hígítással és cukor hozzáadásával történő hamisítása egyáltalán nem ritka jelenség, azt még a szakemberek is csak becsülni tudják, hogy ez az illegális tevékenység mennyi terméket érint és mekkora kárt okoz a bortermelőknek. Ezért óriási az igény azokra a módszerekre, melyek révén a borok eredetének és minőségének ellenőrzése minél egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban ellenőrizhető.

A lézertechnikát korábban főként gyümölcsök érésének vizsgálatára vagy a joghurtok gyártása közben hívták segítségül a szakemberek, most azonban kiderült, hogy ez a módszer áttetsző folyadékok vizsgálatára, azaz borok minőségének ellenőrzésére is használható.

Borászati beruházási pályázat február 15-ig

Február 04. 13:45
Január 15. és február 15. között van lehetőség benyújtani a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódó támogatási kérelmeket.
 
A támogatás keretében a következő beszerzések valósulhatnak meg:
 
- a szőlőfeldolgozáshoz és borkészítéshez közvetlenül kapcsolódó gépek és berendezések vásárlása,
- az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftverbeszerzés,
- valamint hardver- és szoftverfejlesztés is.
 
Ezen ügyviteli rendszerek alkalmasak lehetnek a fent már ismertetett ePincekönyv rendszerhez való közvetlen kapcsolódásra is, így jelentősen megkönnyíthetik és meggyorsíthatják a borászatok adminisztratív és adatszolgáltatói feladatait.
 
A termékek beszerzése előtt érdemes konzultálni azok gyártóival, hogy alkalmasak lesznek-e arra, hogy a közeljövőben kapcsolódhassanak az ePincekönyv rendszerhez. E szoftverek használata ugyan nem előírás, de jelentősen megkönnyítheti az adminisztrációs kötelezettségek ellátását, és általában a vállalkozások irányítását is.
 

Melyik a legnagyobb borország?

Január 28. 12:26
A Bounce decemberben közzétett tanulmányából kiderül, hogy 26 országot vizsgálva hazánk a borfogyasztás és -termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy palack bor átlagos ára alapján a 10. helyre került.
 
 A világ híres borvidékeit tízes listán rangsorolták a borkedvelő utazók számára fontos tényezők alapján. Ezek alapján első lett Olaszország, amely a világ legrégebbi bortermelő régióinak ad otthont, ezek közül a leghíresebb Veneto. Az országban 400 őshonos szőlőfajtából lehet válogatni. Olaszország a rangsor legnagyobb bortermelője is, 100 ezer főre 82 millió hektoliter jut. 
 
Második lett Portugália, amelynek két bortermelő régiója van, amelyeket az UNESCO világörökség részeként jelöltek meg, és itt található a legtöbb bortúra. Portugália egyben a legnagyobb borfogyasztó a listán, a lakosok 100 ezer főre vetítve 47 millió hektolitert fogyasztanak.
 
Spanyolországban 12 fő borrégió található, ahol boraik nagy részét termelik, köztük a Cava, a Rioja és a Cádiz tartományban egyedülálló az avinált bor. A listán Spanyolországban található a legtöbb szőlőterület, a megtermelt bor mennyiségében azonban a második helyen áll, egyes borvidékeinek száraz adottságai miatt.
 
Franciaország rangsorban a negyedik, borkészítésük legnépszerűbb területei Burgundia, Bordeaux és Champagne.
 
Az új-zélandi borok népszerűsége robbanásszerűen megnőtt az elmúlt 20 évben, aminek következtében piacuk gyorsan bővült. Ez az ország rangsorban az ötödik a listán. Elsősorban a sauvignon blanc és pinot noir termeléséről ismert, mindkettő Marlborough-ból, Új-Zéland legnagyobb bortermelő régiójából származik. Új-Zélandon rengeteg bortúrát kínálnak, ami a harmadik legmagasabb a listán, és 40 ezer hektáron foglalkoznak borászattal.
 
Magyarországon, a Bounce adatai alapján 18,5 millió hektoliter bort iszunk és 28 millió hektolitert termelünk 100 ezer főre vetítve 67 ezer hektárnyi területen. 100 ezer főre 667 bortúra jut Magyarországon és egy üveg bor ára átlagosan 4,32 dollár (1400 forint). Ezzel Magyarország 10. lett a listán, amely igazán előkelő helynek számít.
 
forrás: HNT
kép forrása: bor.hu

Január 22-én lesz az utolsó Téli Etyeki Piknik

Január 19. 09:53
De hamarosan „újratöltik”!
Az év elindulásának egyik legbiztosabb jele, hogy a Téli Etyeki Piknik keretein belül kinyitnak a pincék, présházak, vendégváróhelyek, hogy tüzes és gőzölgő italokkal, toros étkekkel csábítsák vendégeiket. Most is így lesz ez január 22-én, és már azt is megtudtuk, hogy ez a Téli Piknik lesz az utolsó. No, de mi lesz utána? 
 
A tizedik évadra időzítették a hírt, hogy a január 22-i Téli Etyeki Piknik az utolsó lesz a sorban. A szervezők azonban rögtön meg is nyugtatnak mindenkit, hogy nem zárásról van szó, éppen ellenkezőleg, újabb előrelépést terveznek és a januári Pikniket követően egy frissebb, még izgalmasabb tematikával szeretnék meglepni Etyek szerelmeseit és azokat is, akiket még eddig nem láttak vendégül.
 
Január 22-én tüzes és gőzölgő italokkal igyekeznek majd hűteni a kedélyeket, és persze lesznek toros ételek és igazi mulatság a téli dűnék között. A böllérek 9 órára időzítették a pörzsölést, hogy ne kelljen a vendégeknek hajnalban kelni, tehát érdemes már reggel kilátogatni a Gasztrosétányra, de egész nap találhatnak maguknak gasztronómiai és kulturális kikapcsolódást, akik például egy kis harmonikazenére, látvány malacsütésre, finom falatokra és italokra vágynak. 
 
A pincék programja és kínálata:
 
Aubergine Terasz:   
Padlizsánkrém
Disznótoros hurka és kolbász
Grillezett pulykamell és kolbász
 
Sweet Dream Pince:
Helyben készült kézműves és házi sütemények
Kilencféle kézműves hamburger, gyrostál és tortilla-tekercs
Házi sült kolbász és kacsazsíros kenyér lilahagymával
Házi készítésű erdélyi padlizsánkrémes kenyér paradicsommal 
Forró csoki és tea, IIly kávékülönlegességek
Forralt bor

Gombai Pezsgőpince:
Kóstoló a pince pezsgőiből és boraiból
The Vine HRVSTD for You
Az etyeki Öreghegyről származó fiatal kézműves ökoborászat válogatott tételei, köztük a 2020-as évjárat zászlóshajó bora, a most először kóstolható Balian Grande Cuvée
 
Milán Pince – Zalán Faház:
Babgulyás füstölt csülökkel háziasszony módra
Disznótoros és házi kocsonya disznóságokkal 
Almás és meggyes pite, forralt bor, forró tea és pálinka
Bortodoor Country
Borkóstoló és vásár
 
Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet:
Húsgombócos csorba, faszénen sült miccs
Házi nyújtott rétes
Etyeki borok és helyi szőlőpálinka
 
Újhegyi Kerekes Pince:
A pincészet termékeinek kóstolója és vására

Árpás Laci Sonkamester Pincéje: 
9.00 óra: disznótor és látvány malacsütés
Pulled pork, grillkolbász, káposzta drótos köcsögben és sonkatál
Házi rétes
 
Halmi Pince:
Fűszeres forralt rozé feketeszederrel
Gyömbéres citromfűtea a gyermekek ízvilága szerint
Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök

Kácsor „Kíra” Pince:
Etyeki borok, gyümölcspárlatok, rozémust, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények
Etyeki Sörmanufaktúra

Rezeda Terasz: 
Füstöltcsülkös burgonyaleves és francia hagymaleves
Vargányás kacsazúzapörkölt gerslivel
Tejfölpaplan alatt sült káposzta vegetáriánusoknak
Túrógnocchi sajtmártásban
Gesztenyés tiramisu
Melengető italaink: forralt bor pikáns fűszerezéssel, Jägertee, tojáslikőr, forró csoki, szálas teák
Etyek 4 borászatából válogattuk össze kedvenceinket

IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészet
A pincészet borainak és pezsgőinek kóstolója és vására

STELÁZSI – Kultúrbirtok
Sütőtökkrémleves
Vörösboros szarvaspörkölt és tépett szarvascomb lilahagyma chutneyval
Meleg túrótorta csipkebogyóöntettel
Sajt- és sonkatál és minden finomság a stelázsinkról

Dvorák Vendégudvar
Állatsimogató és parasztudvar-látogatás
Füstöltcsülkös babgulyás és csülkös-körmös pacal
Malacsült párolt lilakáposztával és disznótoros tál és toroskáposzta
Aranygaluska
 
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat 
12:00-17:00 óra: harmonikazene a fűtött teraszon
Csülkös bableves és székelykáposzta
Sült kolbász, kocsonya és pecsenyezsíros kenyér
Császármorzsa

Etyeki Sajtútállomás: 
Sajtkülönlegességek és túródesszert 
 
Rókusfalvy Birtok: 
Ínyenc élményeket tálal a Rókusfalvy Fogadó:
Sült kacsamáj krém szedres, lilahagymás jammel 
Sütőtökrémleves gyömbéres kekszmorzsával 
Szarvaspörkölt burgonyafánkkal
Fahéjas almáspite
10.00-12.00 óra: Reggeli matiné - rajzfilmvetítés
10.00-17.00 óra: Kató Néni Finomságai (kürtőskalács workshop)
11.00-15.00 óra: Greta Handmade Design kézműves workshop
12.00-16.00 óra: Estage Duo jazz & swing koncert
13.00 óra: Pincetúra pohárral a kézben
 
Hegedűs Sajtműhely
10.00 órától: Sajtkészítés-bemutató 
13:00 és 15:00 óra: Tárlatvezetés a sajtérlelőben 
 
Az ingyenes e-tyek applikáció (Android *** iOS) segítségedre lehet, ha szállást, vendéglátóhelyet keresel, e-bike-ot bérelnél, esetleg csak rápillantanál az élő webkamera képére, hogy lásd, mi újság a Gasztrosétányon!