Csongrádi borvidék

A borvidék a szőlő tenyészidőszakában az ország legmelegebb és napfényben leggazdagabb tája. Története a középkorig nyúlik vissza. Kezdetben főként a folyóvölgyi, ártéri területeken a lugasos szőlőművelés alakult ki, és főleg a mezővárosok határában fejlődött a szőlőtermesztés. Elsősorban vörös- és siller borok váltak híressé a városi polgárok és a kereskedők révén.
 
A borvidék homoktalajain sajátos, ún. gyalogművelésben, támrendszer nélkül termesztették a kadarkát és a kövidinkát. Az utóbbi évtizedekben az ültetvények fajtaszerkezete a hatalmas síkvidéki szőlőültetvények révén ott is megváltozott, és főként a korábbi érésű, minőségi fajták területe növekedett. A szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte.
 
A privatizáció és a rendszerváltozás az ottani szőlészeteket rázta meg legjobban. Az alföldi borok savai lágyabbak a hegyvidéken termesztettnél, ez kedvez a mai ízlésnek. A szőlőtermelés és a borok minőségének elismeréseként kapta meg Csongrád 1986-ban "A Szőlő és a Bor Nemzetközi városa" címet.
 
Jellemző szőlőfajták
rajnai rizling, kövidinka, kékfrankos, zweigelt
 
Földrajz, éghajlat
A borvidék talaja jellemzően homokos és homokos lösz. Klímája száraz, szélsőséges és sok a napsütés. A területre a hőmérséklet közepes ingadozása a jellemző. Az évi hőmérsékleti szélsőségek mérsékeltebbek, mint az alföldi borvidékeken. A páratartalom aránylag magas. A késő tavaszi és a kora őszi fagyok erőssége és gyakorisága mérsékelt. Csapadékátlaga közepes
 
A borvidék területe
2022 hektár
 
Meghatározó borászatok
Ungerbauer Családi Borpince
 
Települések
  • Csongrádi körzet: Csongrád, Hódmezővásárhely,
  • Kisteleki körzet: Balástya, Csengele, Kistelek, Pusztaszer, Szatymaz,
  • Pusztamérgesi körzet: Forráskút, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés,
  • Mórahalmi körzet: Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Kiskundorozsma, Mórahalom, Zákányszék, Zsombó településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
Csongrád
Ősi település. A város régi magja védett. Gyógyfürdője 47 ºC-os, homokos strandja 700 méter hosszú.
 
Kiskundorozsma
A jellegzetes alföldi szélmalma 1821-ben épült.
 
Ópusztaszer
Az Árpád Emlékművet 1896-ban, a millennium évében emelték annak emlékére, hogy a honfoglalók itt tartották meg az első törvénykező gyűlést. Az emlékmű mellett monostor romjait tárták fel, melynek legkorábbi része a X. századból való. Itt látható a honfoglalást megörökítő Feszty-körkép, melynek restaurálását a millecentenárium ünnepére, 1996-ra fejezték be.