Sárga muskotály


A szőlőfajta bemutatása
Más néven muscat lunel. Elő-Ázsiából származó fajta, talán a legrégibb időktől megtalálható szőlő a Kárpát-medencében, egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár környékén a legnépszerűbb. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve neki. Régebben Badacsonyban is ismert volt, azonban ma inkább az Ottonel Muskotály a jellemző arrafelé.
Fürtje hengeres, vagy vállas, tömött. Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre. Levele közepesen tagolt, zárt, felső öblű, lant alakú vállöblű. Fürtje nagy, vállas és tömött, bogyói kicsik, sárgászöldek, rozsdásodók. Íze muskotályos zamatú, édeskés. Vastag de puha héjú, lédús. Magas cukorgyűjtő, jól aszúsodik.
Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni, értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel de a viszonylag korai szüret üde fajtajelleges illatának megőrzéséhez elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.