Tempranillo


A szőlőfajta bemutatása
Spanyolország legfontosabb szőlőfajtája, nem mennyiségét, hanem minőségét tekintve. Fajtaborként ritkán palackozzák, Viszont mind Rioja, mind a Ribera del Duero házasítások gerincét adja. Ezenkívül termesztik Spanyolország egész északi és középső részén. A vastag héjú tempranillo jó színű, nagy potenciálú bort ad, fűszeres, dohányos, epres jegyekkel, a legtöbb tételben mégis elég nehéz különválasztani a fajtajelleget az amerikai tölgy ízétől, ugyanis általában ilyen fából készült hordóban érlelik. A hagyományosan a Riojának tulajdonított aromák - így a vanília, a fűszerfélék, a pirítós, sőt a kókuszdió - tulajdonképpen inkább a tölgyfa hordós érlelés jellemző jegyei, mint ahogy az aránylag halvány szín is a fa hatását tükrözi. Aragonez és tinta roriz néven a tempranillo Portugália Douro Vidékén is jelentőséggel bír, mind a portói, mind jó minőségű asztali borok alapanyagaként. Argentínában lágy, jól iható vörösbor készül belőle, és várható, hogy a jövőben Ausztrália és Kalifornia is sikeresebb tempranillo borokkal rukkol elő.