“Ha minden így marad, ahogy most van, ez a betegség végig fog söpörni a magyar borvidékeken, mint a filoxéra”A Zalai borvidéken dolgozó borászok a szőlő aranyszínű sárgaság betegségének megelőzésére a központi koordinációban, a jobban kidolgozott támogatási és kártérítési szabályozásban és a kutatás-fejlesztésre szánt összegek növelésében látják a megoldást, de javaslataik eddig még nem jutottak el a döntéshozókig.
Óriási a baj a szőlőkben - Mi lesz így a bio borászatokkal?Már több mint egy évtizede jelen van hazánkban a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége. Bár eddig a hatósági intézkedések és a termelők tudatos fellépése révén sikerült mérsékelni a terjedését, a klímaváltozás hatására az amerikai szőlőkabóca – a kórokozó fő terjesztője – egyre nagyobb teret nyer Magyarországon. Több borvidékről érkeznek aggasztó hírek, nemrég például a Somlói borvidék növényvédelmi zárlat alá került. Cikkünkben bemutatjuk a betegséget, a védekezés lehetőségeit, valamint két ökológiai gazdálkodást folytató borászat képviselőit is megkérdeztük tapasztalataikról és módszereikről: ők hogyan próbálják megfékezni ezt az Európa-szerte rettegett szőlőbetegséget.