Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKerülőutakBorlexikon

Mi van a párizsiban?

Mi van a párizsiban?December 13-án lép hatályba az a rendelet, miszerint kötelező feltüntetni minden élelmiszeren az allergén-tartalomról szóló információkat. Ezután tehát úgy tűnik kiderül, hogy mi is van a kiszolgáló pultokban kapható árukban.

Allergének a borban?

Allergének a borban?A borászati eljárások szabályozása - Az előző részben már írtunk a borokra vonatkozó szabályok és az élelmiszer-előállítás előírásainak kapcsolatáról. Világszerte egyre erőteljesebb a kapcsolat a két szabályozás között, vagyis inkább a borkészítésre vonatkozó joganyag alárendelése történik az élelmiszerekre vonatkozó általános szabályok alá. Az utóbbi években néhány kérdés a témában a borfogyasztók számára is szembetűnő módon került elő, amelyről érdemes szót ejteni.

Megalkották a világ első hipoallergén borát

Megalkották a világ első hipoallergén borátKutatás - Előfordul, hogy valaki csupán egy pohár bortól a komoly másnaposság tüneteit produkálja. Az emberek 30%-a érzékeny bizonyos borokban előforduló vegyületekre. Egy kutatókból álló csoport a brit kolumbiai Borászati Kutatóközpontban azon dolgozik, hogy megfejtse a borra adott allergiás reakciók okát. Sikerült egy olyan bort készíteniük élesztő segítségével, amely kizárja az allergia lehetőségét.

Allergiás a vörösborra? Igyon fehérbort!

Allergiás a vörösborra? Igyon fehérbort!Hisztamin - Allergiaszezon - Egészség - "Allergiás vagyok a kénre" - mondják sokan, amikor szénanáthájuk romlik a vörösbortól. Az igazság azonban az, hogy általában nem a borokat tartósító szulfit a hibás, hanem a hisztamin, ami a szőlő héjából kerül erjedéskor a borba. Pollenallergiás időszakban amúgy is magas a szervezet hisztamin szintje, ezért romlanak a tünetek vörösbor, pezsgő, vagy más erjesztéssel készült ital után.

Allergiás rohamok kiváltója lehet a vörösbor

Allergiás rohamok kiváltója lehet a vörösborHisztamin intolerancia - A vörösborok, a sörök és sajtok hisztaminban gazdag élelmiszerek. Az arra érzékenyeknél a hisztamin-szint megemelkedése súlyos allergiás rohamokat válthat ki, úgy mint: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. A hisztamin intoleranciáról dr. Augusztinovicz Mónikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdezte a Webbeteg.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
07. 07. - 07. 09.

Winelovers Wine Awards 2023

Continental Hotel Budapest ****superoir, BudapestContinental Hotel Budapest ****superoir, Budapest
BorversenyBorverseny
07. 27.

Winelovers River Night

Pesti Vigadó , BudapestPesti Vigadó , Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
06. 06.

TOKAJMAGIC: Pezsgőleckék ***Demeter Zoltánnal

Borkollégium, BudapestBorkollégium, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
09. 16.

Winelovers 100 Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
11. 25.

Bordói November Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
Fröccs
május 15.
Szőlőskerti Party Etyeken
Szőlőskerti Party Etyeken
április 18.
A Kárpát-medence 5 legjobb borásza
A Kárpát-medence 5 legjobb borásza
április 05.
Jön a legendás TAVASZI PIKNIK
Jön a legendás TAVASZI PIKNIK
március 24.
Borász a Kanapén: Interaktív Wine- és Soul Coaching Frittmann Péterrel
Borász a Kanapén: Interaktív Wine- és Soul Coaching Frittmann Péterrel
március 14.
Március 18-án Dűlőbisztró Etyeken
Március 18-án Dűlőbisztró Etyeken
március 09.
Az 50 legjobb magyar borász Budapesten
Az 50 legjobb magyar borász Budapesten
március 01.
Újra fellángol a vita a zéró toleranciáról a 11. Borkonferencián
Újra fellángol a vita a zéró toleranciáról a 11. Borkonferencián
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás