Allergiás a vörösborra? Igyon fehérbort!

Borászportál
2012. március 20., 07:55


Hisztamin - Allergiaszezon - Egészség - "Allergiás vagyok a kénre" - mondják sokan, amikor szénanáthájuk romlik a vörösbortól. Az igazság azonban az, hogy általában nem a borokat tartósító szulfit a hibás, hanem a hisztamin, ami a szőlő héjából kerül erjedéskor a borba. Pollenallergiás időszakban amúgy is magas a szervezet hisztamin szintje, ezért romlanak a tünetek vörösbor, pezsgő, vagy más erjesztéssel készült ital után.
Allergiás a vörösborra? Igyon fehérbort!
 
Megoldás?
A fehérbor és a pálinka ritkán okoz ilyen problémát - mondják -, azonban Tibay Rózsa dietetikus óvatosságra int. Az alábbiakban az ő tanácsait, információit közöljük:
Hisztamint tartalmazó vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek
- halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra,
- érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, stilton, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt,
- alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör,
- húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús,
- zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, savanyú káposzta, paradicsom, eper, papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém,
- egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő, ketchup.
Hisztaminérzékenységnél érdemes hisztaminszegény diétát tartani.
 

A beteg az érleléssel készített élelmiszereket teljesen hagyja el, vagy csak ritkán, kis mennyiségben fogyassza őket.
Az avokádó és a banán rengeteg hisztamint tartalmaz természetesen is, ezért ne fogyassza őket.
A tárolás idejével arányosan nő a hisztamintartalom is. A hisztamin nagyon hőstabil anyag, ezért fagyasztásra, főzésre, sütésre sem bomlik le.
A hisztamingazdag vörösbor
A vörösborban jelentősen több (40-80 mikrogramm/liter) a hisztamin, mint a fehérben (10-40 mikrogramm/liter), különösen a régebbiekben.
Allergiás a vörösborra? Igyon fehérbort!
Az allergiások étrendjébe érdemes fehérbort illeszteni vörös helyett
Hisztaminszegény élelmiszerek
Az ananászban, eperben, papajában, kakaóban és a tenger gyümölcseiben ugyan nincs túl sok hisztamin, de ezek jelentősen megkönnyítik a szervezetben a biogén amin hízósejtekből (a hisztaminok itt raktározódnak) történő felszabadulását. A biogén aminokról bővebben keretes írásunkban olvashat!
Tárolás
Az elkészült ételeket azonnal célszerű elfogyasztani. Ha valami több mint egy órát állt hűtés nélkül, már ne egye meg, mert a baktériumok gyorsan elkezdik a bontást, és óriási mennyiségben keletkezik hisztamin az ételben.
A halak és a tenger gyümölcseinek többsége teljesen frissen és fagyasztottan nem okoz gondot , de ha már hosszabb ideje állnak, akkor rendkívül gyorsan megindul bennük a baktériumok hatására a hisztmintermelés. Ezért ha valaki hisztaminérzékeny, csak akkor egyen belőlük, ha azok biztosan teljesen frissek. A mirelit mindig kevesebb hisztamint tartalmaz, mint a hűtőben több napig tárolt étel. Konzerv és füstölt halfélét semmiképpen nem tanácsos fogyasztani.
Különösen oda kell figyelni az alkoholokra, mert az alkoholos italokban rengeteg biogén amin található. Ezenkívül az alkohol gátolja a hisztamint lebontó enzim működését, ezért még a hisztaminmentes alkoholos italok is gondot okozhatnak. A legjobb, ha a beteg az étkezések előtt, alatt és közvetlenül utána nem iszik alkoholt, legfeljebb minimum 3 órával később, és akkor is csak garantáltan hisztaminmenteset! A tömény alkohol (pálinka, rum, konyak) különösen veszélyes lehet.
Hisztamin hiszti
Az allergia tulajdonképpen nem más, mint az immunrendszer hisztije. Mit is csinál az immunrendszer akkor, amikor elkezd védekezni egy pollen ellen? Túlreagál. Hisztizik. Olyat is támadásnak fog fel, ami ártalmatlan. Egy pollenre úgy reagál, mintha vírus lenne. Agresszív, és a reakciói nem a helyzetnek megfelelőek. Olyan, mint egy stresszes ember. Aki allergiás, azt is megfigyelheti, hogy a tünetei tükrözik az őt ért stressz mennyiségét is. Egy olyan napon, amikor őrült a hajtás, az allergia is rosszabb lesz, mint normális esetben. Az allergiák lelki hátterében sokszor találunk stresszel terhelt párkapcsolatot is.
Homeopátia, az alternatív megoldás
Az allergia krónikus betegség, melyre gyorssegély a homeopátia, mely hosszútávon az egyéni testi-lelki tünetek összességét adott alkati szerrel kezeli. Ezt a kezelést legjobb tünetmentes időszakban elkezdeni. Amikor itt a szezon, és elkezdünk tüsszögni, dugulni, krákogni, könnyezni, mindenki a maga módján, a homeopátiás szerek nagy segítséget jelenthetnek, melyek a nátha sokféle típusára bevált természetes alapanyagokat tartalmaznak.
Szerkesztette: Németh Richard