Megalkották a világ első hipoallergén borát

Borászportál
2012. augusztus 03., 16:37


Kutatás - Előfordul, hogy valaki csupán egy pohár bortól a komoly másnaposság tüneteit produkálja. Az emberek 30%-a érzékeny bizonyos borokban előforduló vegyületekre. Egy kutatókból álló csoport a brit kolumbiai Borászati Kutatóközpontban azon dolgozik, hogy megfejtse a borra adott allergiás reakciók okát. Sikerült egy olyan bort készíteniük élesztő segítségével, amely kizárja az allergia lehetőségét.
Megalkották a világ első hipoallergén borát
 
Volt már, hogy egyetlen pohár bortól fejfájást vagy kiütést kapott? Előfordult, hogy egy pohár merlot vagy shiraz rémes másnaposságot okozott? Ha a válasz igen, talán Ön is abba a 30%-ba tartozik, akik allergiásak vagy érzékenyek bizonyos borokban előforduló vegyületekre.

Egy kutatókból álló csoport a brit kolumbiai Borászati Kutatóközpontban – amelyet a kanadai kormány támogat – azon dolgozik, hogy megfejtse a borra adott allergiás reakciók okát. Sikerült is egy olyan bort készíteniük élesztő segítségével, amely kizárja az allergia lehetőségét, vagyis hipoallergén, így mindenki számára fogyasztható.

A kifejlesztett élesztőt azóta Kanadában és az USA-ban is használják a legismertebb fajták közül néhánynál. Kanada technológiáért és tudományért felelős minisztere elmondta, hogy az ilyen típusú befektetések segítik az országot abban, hogy megállja a helyét a piacon.
 
A Brit Kolumbiában termelt borok nagy részét helyben fogyasztják. A munka viszont, amit az említett kutatók végeztek, lehetővé teheti, hogy a kanadai borok jobban helyt álljanak a világ legkedveltebb boraival szemben. „A gyakorlatba átültetett tudományos ismeretek fontos stratégiai előnyt jelentenek a borkészítőknek” – mondta Hennie van Vuuren professzor, a Borászati Kutatóközpont igazgatója. „Mi minden igyekezetünkkel támogatjuk ezt a fontos ipart abban, hogy versenyképessé váljon.”

Az egyetem kutatói még a géntudományt is bevetik annak érdekében, hogy az ősi módszereket legyűrjék. A chardonnay a világ egyik legszélesebb körben termesztett szőlőfajtája, és egyben a brit kolumbiai boripar alapja. Akárhogy is, csak kevés bortermelő tudja, hogy pontosan milyen chardonnay típust ültet. Van Vuuren professzor abban bízik, hogy ha megvizsgálják a szőlőfajta számos variánsának génállományát, akkor ezzel megoldják a problémát. Ha ugyanis a bortermelők ismerik az egyes fajták génjeit, könnyebben eldönthetik, hogy melyiket termesszék - olvasható a Nészabadság Online-on.
Winelovers borok az olvasás mellé