Óriási a baj a szőlőkben - Mi lesz így a bio borászatokkal?Már több mint egy évtizede jelen van hazánkban a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége. Bár eddig a hatósági intézkedések és a termelők tudatos fellépése révén sikerült mérsékelni a terjedését, a klímaváltozás hatására az amerikai szőlőkabóca – a kórokozó fő terjesztője – egyre nagyobb teret nyer Magyarországon. Több borvidékről érkeznek aggasztó hírek, nemrég például a Somlói borvidék növényvédelmi zárlat alá került. Cikkünkben bemutatjuk a betegséget, a védekezés lehetőségeit, valamint két ökológiai gazdálkodást folytató borászat képviselőit is megkérdeztük tapasztalataikról és módszereikről: ők hogyan próbálják megfékezni ezt az Európa-szerte rettegett szőlőbetegséget.
Villány és Sopron kapuiban áll az új szőlőbetegségKét újabb borvidéket veszélyeztet a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazma, a villányi borvidék közelében és a soproni borvidéken a kormányhivatalok megkezdték a fertőzés mértékének felmérését és a felszámolásához szükséges intézkedéseket.
2013: Gyenge évjárat, erősödő borimportHelyzetkép - Idén sem számíthatnak sok termésre a hazai borászatok, bár a tavalyi tragikusan gyenge év nem fog megismétlődni. A hűvös ősz a minőséghez fűzött reményeket is lehűtötte: az elmaradt őszi napsütés csak betetőzte a nyári aszálykárt.
Gyilkos kórokozóra bukkantak Magyarországon - Megismétlődhet a filoxéra-vész?Felhívás - A szőlő egyik legveszélyesebb kórokozóját fedezték fel Lenti határában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumában kimutatott fertőzés csökkenti a szőlőtőkék terméshozamát, néhány év alatt pedig kipusztulást okoz. Egy kabócafaj tehet minderről.