Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

Egy hely, ahol mindent megtudhatsz a grúz gasztronómiáról

Egy hely, ahol mindent megtudhatsz a grúz gasztronómiárólEgy éve nyitotta meg kapuit az Aragvi grúz étterem Budapest második kerültében. Végre egy hely, ahol megismerkedhetünk az eredeti grúz gasztronómiával, és a vendéglátóhely egy-egy rendezvénye segít abban, hogy közelebb kerüljünk az étkezési szokásokhoz és a kultúrához is.

Klímaváltozás: átrendeződik a világ bortérképe?

Klímaváltozás: átrendeződik a világ bortérképe?Meglehetősen optimisták Nagy Britannia borászai, mivel az idejekorán kipattanó rügyekből ítélve rekordtermést jósolnak be maguknak a 2011-es évre. Sokak szerint az sem elképzelhetetlen, hogy bizonyos fajták esetében már a szokásosnál hamarabb, azaz szeptember közepén szüretre kerülhet sor. Csak egy szerencsés év, vagy valóban egyre jobban érezteti magát a klímaváltozás hatása? Jönnek a nagy brit borok? Hazai szakembereket is megkérdeztünk.

A balatoni borok történelme

A balatoni borok történelmeA Magyar Tenger, Közép-Európa legnagyobb tava, komoly és rendkívül érdekes bortörténelemmel rendelkezik. Számomra mindig nagy élményt nyújtott az itteni borokat kóstolni. Az egyik legérdekesebb és igazán maradandó leírás, ami megjelent a Balatonról: Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című műve. A könyvben is tetten érhető történelmi múlt felé mindig is nagy érdeklődéssel fordultam, sőt ezen keresztül kerültem kapcsolatba a borral is.

Régenvolt borvidékek a Kárpátmedencében

Egyiküknek jó száz évvel  ezelőtt Dunáninneni borvidék volt a neve és három egységből állt. Ezek a Nyitrai, Barsi és Felső Komáromi területek voltak. Ma Juznoslovenska vinohradnicka oblast a neve. Már az is sokat ígérően  jellemezhetné, hogy Szlovákia legdélibb borvidéke. Ha hozzátesszük: Eger és főleg Hegyalja  északabbra van, mint ez a borvidék, hihető, hogy sokat tud...

Hatezer éves szőlőprés - A legősibb borkészítés nyomai egy örmény barlangban

Hatezer éves szőlőprés - A legősibb borkészítés nyomai egy örmény barlangbanA lelőhelyen minden olyan felszerelést megtalált az amerikai Kalifornia Egyetem munkatársa, Gregory Areshian vezette kutatócsoport, amely a borkészítéshez szükséges. A barlangból előkerült egy gyümölcsprés, erjesztő- és tárolóedények. A szénizotópos vizsgálatok szerint a felszerelések 6100 évesek.

Megalakult a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete

Megalakult a Határon Túli Magyar Borászok EgyesületeFebruár 18-án, az etyeki Rókusfalvy fogadóban, megalakult a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete. Alapító tagok: Balla Géza (Ménes),  Bott Frigyes (Muzsla), Cuk Lajos(Lendva), Kasnyik Tamás (Kürt), Maurer Oszkár (Szerémség), Rozsman István (Lendva). Az összefogás, alapvetően nem a széthúzás alternatívája, hanem az egyetlen, a lelkiismeretünkkel összeegyeztethető módon járható út - így kezdődik az új borszakmai szerveződés közleménye.

Hazai kereszteZések - Zeus, Zenit, Zéta, Zefír, Zengő

Hazai kereszteZések - Zeus, Zenit, Zéta, Zefír, ZengőKirály Ferenc fajtakeresztezéses nemesítő munkája eredményeként jött létre az öt „zés” szőlőfajta, vagyis a Zeus, a Zenit, a Zéta, a Zefír és a Zengő. Némelyikük szép sikereket ért el, és rendre különleges tételek születnek belőlük, némelyikük azonban jó borászati, illetve termesztési tulajdonságai ellenére sem tartozik a terjedőben lévő fajták közé.

Szárnyas lovak

Szárnyas lovakMészöly Miklós elbeszélésének egy szüret idején sajnos évről-évre előfordoló tragédia ad keretet. Egy borospince forrásnak indult mustjának széndioxid gáza hoz halált. Ebben a novellában éppen egymás ölelő karjaiban hal meg két ember. A magyar irodalom jelentős szerzőjének számító Mészöly a tradíció, a néphagyomány identitásformáló szerepére mutat rá novellájában és mitológiai párhuzamokat von. Érdemes elolvasni, interneten is elérhető!

„A borok élnek és dohognak a pincében” – megnyitotta kapuit a Prímás Pince

„A borok élnek és dohognak a pincében” – megnyitotta kapuit a Prímás PinceImmár hivatalosan is megnyitotta kapuit július 1-jén az esztergomi Prímás Pince, amely borkóstolóval, interaktív kiállítással, a magyarországi borvidékeket bemutató anyagokkal, étteremmel, turisztikai információs központtal várja látogatóit egyedülálló komplexumként a bazilika közvetlen környezetében.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
11. 22.

Bordói November Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
09. 27.

Winelovers 100 Nagykóstoló

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorfesztiválBorfesztivál
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
07. 24.

Winelovers River Night

Pesti Vigadó , BudapestPesti Vigadó , Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
06. 21. - 08. 10.

Varga BalaTone: Egy korty zene

Varga Pincészet, BadacsonyörsVarga Pincészet, Badacsonyörs
BuliBuli
Fröccs
június 19.
Amforában érlelt Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
Amforában érlelt Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
június 17.
Botrányt kavart Wáberer György antialkohol-kampánya Tokajban
Botrányt kavart Wáberer György antialkohol-kampánya Tokajban
június 16.
A magyar bor új arca - Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség
A magyar bor új arca - Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség
június 13.
Új korszak kezdődik a balatoni borturizmusban: Megnyílt a Balaton Wines Visitor Center Balatonszőlősön
Új korszak kezdődik a balatoni borturizmusban: Megnyílt a Balaton Wines Visitor Center Balatonszőlősön
május 26.
​Buborékban az igazság – Te mennyit tudsz a magyar pezsgőről?
​Buborékban az igazság – Te mennyit tudsz a magyar pezsgőről?
május 21.
Teszteld magad kvízünkkel, mennyire vagy képben a fröccsök terén!
Teszteld magad kvízünkkel, mennyire vagy képben a fröccsök terén!
május 19.
A 70 éves Hungaria márkát ünnepelték
A 70 éves Hungaria márkát ünnepelték
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás