Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

Egy hely, ahol mindent megtudhatsz a grúz gasztronómiáról

Egy hely, ahol mindent megtudhatsz a grúz gasztronómiárólEgy éve nyitotta meg kapuit az Aragvi grúz étterem Budapest második kerültében. Végre egy hely, ahol megismerkedhetünk az eredeti grúz gasztronómiával, és a vendéglátóhely egy-egy rendezvénye segít abban, hogy közelebb kerüljünk az étkezési szokásokhoz és a kultúrához is.

Klímaváltozás: átrendeződik a világ bortérképe?

Klímaváltozás: átrendeződik a világ bortérképe?Meglehetősen optimisták Nagy Britannia borászai, mivel az idejekorán kipattanó rügyekből ítélve rekordtermést jósolnak be maguknak a 2011-es évre. Sokak szerint az sem elképzelhetetlen, hogy bizonyos fajták esetében már a szokásosnál hamarabb, azaz szeptember közepén szüretre kerülhet sor. Csak egy szerencsés év, vagy valóban egyre jobban érezteti magát a klímaváltozás hatása? Jönnek a nagy brit borok? Hazai szakembereket is megkérdeztünk.

A balatoni borok történelme

A balatoni borok történelmeA Magyar Tenger, Közép-Európa legnagyobb tava, komoly és rendkívül érdekes bortörténelemmel rendelkezik. Számomra mindig nagy élményt nyújtott az itteni borokat kóstolni. Az egyik legérdekesebb és igazán maradandó leírás, ami megjelent a Balatonról: Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című műve. A könyvben is tetten érhető történelmi múlt felé mindig is nagy érdeklődéssel fordultam, sőt ezen keresztül kerültem kapcsolatba a borral is.

Régenvolt borvidékek a Kárpátmedencében

Egyiküknek jó száz évvel  ezelőtt Dunáninneni borvidék volt a neve és három egységből állt. Ezek a Nyitrai, Barsi és Felső Komáromi területek voltak. Ma Juznoslovenska vinohradnicka oblast a neve. Már az is sokat ígérően  jellemezhetné, hogy Szlovákia legdélibb borvidéke. Ha hozzátesszük: Eger és főleg Hegyalja  északabbra van, mint ez a borvidék, hihető, hogy sokat tud...

Hatezer éves szőlőprés - A legősibb borkészítés nyomai egy örmény barlangban

Hatezer éves szőlőprés - A legősibb borkészítés nyomai egy örmény barlangbanA lelőhelyen minden olyan felszerelést megtalált az amerikai Kalifornia Egyetem munkatársa, Gregory Areshian vezette kutatócsoport, amely a borkészítéshez szükséges. A barlangból előkerült egy gyümölcsprés, erjesztő- és tárolóedények. A szénizotópos vizsgálatok szerint a felszerelések 6100 évesek.

Megalakult a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete

Megalakult a Határon Túli Magyar Borászok EgyesületeFebruár 18-án, az etyeki Rókusfalvy fogadóban, megalakult a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete. Alapító tagok: Balla Géza (Ménes),  Bott Frigyes (Muzsla), Cuk Lajos(Lendva), Kasnyik Tamás (Kürt), Maurer Oszkár (Szerémség), Rozsman István (Lendva). Az összefogás, alapvetően nem a széthúzás alternatívája, hanem az egyetlen, a lelkiismeretünkkel összeegyeztethető módon járható út - így kezdődik az új borszakmai szerveződés közleménye.

Hazai kereszteZések - Zeus, Zenit, Zéta, Zefír, Zengő

Hazai kereszteZések - Zeus, Zenit, Zéta, Zefír, ZengőKirály Ferenc fajtakeresztezéses nemesítő munkája eredményeként jött létre az öt „zés” szőlőfajta, vagyis a Zeus, a Zenit, a Zéta, a Zefír és a Zengő. Némelyikük szép sikereket ért el, és rendre különleges tételek születnek belőlük, némelyikük azonban jó borászati, illetve termesztési tulajdonságai ellenére sem tartozik a terjedőben lévő fajták közé.

Szárnyas lovak

Szárnyas lovakMészöly Miklós elbeszélésének egy szüret idején sajnos évről-évre előfordoló tragédia ad keretet. Egy borospince forrásnak indult mustjának széndioxid gáza hoz halált. Ebben a novellában éppen egymás ölelő karjaiban hal meg két ember. A magyar irodalom jelentős szerzőjének számító Mészöly a tradíció, a néphagyomány identitásformáló szerepére mutat rá novellájában és mitológiai párhuzamokat von. Érdemes elolvasni, interneten is elérhető!

„A borok élnek és dohognak a pincében” – megnyitotta kapuit a Prímás Pince

„A borok élnek és dohognak a pincében” – megnyitotta kapuit a Prímás PinceImmár hivatalosan is megnyitotta kapuit július 1-jén az esztergomi Prímás Pince, amely borkóstolóval, interaktív kiállítással, a magyarországi borvidékeket bemutató anyagokkal, étteremmel, turisztikai információs központtal várja látogatóit egyedülálló komplexumként a bazilika közvetlen környezetében.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
Fröccs
október 27.
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
október 24.
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
szeptember 02.
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
augusztus 28.
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
augusztus 01.
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem
július 31.
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X)
július 11.
​Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen
​Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás