Megalakult a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete

Kasnyik Tamás
2011. március 03., 15:01


Február 18-án, az etyeki Rókusfalvy fogadóban, megalakult a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete. Alapító tagok: Balla Géza (Ménes),  Bott Frigyes (Muzsla), Cuk Lajos(Lendva), Kasnyik Tamás (Kürt), Maurer Oszkár (Szerémség), Rozsman István (Lendva).
Az összefogás, alapvetően nem a széthúzás alternatívája, hanem az egyetlen, a lelkiismeretünkkel összeegyeztethető módon járható út - így kezdődik az új borszakmai szerveződés közleménye.
Megalakult a Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete
 
"Mi, határon túlra szakadt, de a Szent Istváni állam területén tevékenykedő borászok, már régóta elérkezettnek láttuk az időt arra vonatkozólag, hogy szorosabbra fogjuk az egymás közötti szakmai együttműködést. Sorsközösségünk, és az ebben a közegben konzerválódott alapvető emberi értékek és magyarságtudat, már régről barátságban tartott bennünket, de az értékeink, boraink bemutatása sikeresebb lehet, ha egy komoly összefogás keretén belül jelennek meg."
Az egyesület főbb céljai:
  • Összefogással felhívni a figyelmet a határon túlra szakad történelmi magyar borvidékeken tevékenykedő magyar borászok munkájára, megismertetni azok borait és a borvidékeket, ahol termelnek.
  • Szakmai érdekképviselet biztosítása a tagok számára.
  • Együttesen és külön-külön is minden tag törekszik arra, hogy a térségében termelő magyar borászok munkáját, fejlődését, a lehetőségei szerint segítse.
  • Az egyesület a lehetőségeihez mérten bekapcsolódik a különböző társadalmi és kulturális tevékenységekbe (vagy ő maga kezdeményezi), amelyek népszerűsítik a magyar bort és borkultúrát.
Az alapító tagok elnöknek Balla Gézát, titkárnak pedig Maurer Oszkárt választották.
 
Winelovers borok az olvasás mellé