„A borok élnek és dohognak a pincében” – megnyitotta kapuit a Prímás Pince


2010. július 14., 11:15


Immár hivatalosan is megnyitotta kapuit július 1-jén az esztergomi Prímás Pince, amely borkóstolóval, interaktív kiállítással, a magyarországi borvidékeket bemutató anyagokkal, étteremmel, turisztikai információs központtal várja látogatóit egyedülálló komplexumként a bazilika közvetlen környezetében.
„A borok élnek és dohognak a pincében” – megnyitotta kapuit a Prímás Pince
 
Az esztergomi bazilika alatt hatalmas belmagasságú, műemléki pincerendszer húzódik mintegy 3700 négyzetméteren. A XIX. század elején kialakított pincerendszer legfőbb funkciója a javadalmi területekről érkező érseki borok tárolása volt. A saját birtokokon termelt ó- és újborral teli hordók mellett az esztergomi érseki pincének palackozott tokaji, különböző csemegeborai voltak, valamint pezsgőt és törkölypálinkát is tároltak. A pince történetéről bővebben keretes írásunkban olvashatnak.

A trianoni döntés után az érsekség nagy része, így a szőlőbirtokok is az újonnan alakult Csehszlovákia területéhez kerültek, a pincerendszer funkcióját vesztette. Az ötvenes évektől a szomszédos Ószeminárium épülete katonai funkciót töltött be, így az egész környéket lezárták, és megközelíthetetlen lett a pince is. Az épületegyüttes az évek alatt annyira rossz állapotba került, hogy vizesedése a pincerendszer statikai állapotát és a bazilika altemplomát is veszélyeztette, emiatt kiemelt fontosságú a pincerendszer állagmegóvását és szigetelését célul tűző felújítás.
A Prímás Pince teljes körű állagmegóvási és építészeti munkálatai 2009 tavaszán kezdődtek meg. Mostantól a pince eredeti pompájában, a modern elvárásoknak megfelelő technikai felszereltséggel fogadja a bor és kulturális élmények után érdeklődőket.
„A borok élnek és dohognak a pincében” – megnyitotta kapuit a Prímás Pince
Hogy miért foglalkozik az egyház annyit a borral? Történelmi öröksége – mondta köszöntőjében Erdő Péter bíboros. A kereszténység elterjedésével a közösségek megpróbálták maguk megtermelni a szentmisében használt szőlő bort. Később aztán már mindennapos használatra is készítettek bort. Az egyházmegye területe országos hírű borvidék volt. A Prímás Pincében a helyi borok mellett helyt kaptak az egyházmegye egész területéről származó borok is. Boldog Meszlényi Zoltán püspök például borcímkét is tervezett az itt tárolt boroknak, amelyek némi humorral fűszerezve nevezték meg a borokat: „Ettől mint a sasé, megújul ifjúságod”.
 
A főpásztor beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik együttműködtek a pince megújításában és a modern technika követelményeinek megfelelő turisztikai központtá fejlesztésében. Így a Kárpát-medence bortermelésének színe-javát a kornak megfelelő módon képes bemutatni a pincerendszer. 

A Prímás Pince igazgatója, Meszleny László – Márai Sándor gondolatainak felidézésével  – a bor közösség- és ezáltal kultúrateremtő szerepét emelte ki, majd bemutatta a pincét működtető, kiváló szakemberekből álló csapatot. A meghívottak ezt követően ízelítőt kaptak a hagyományos magyar ételek és a modern konyha ötvözésével készült finomságokból, a pince boraiból, valamint megtekinthették a pincerendszerben működő interaktív borászati kiállítást.
Winelovers borok az olvasás mellé