Pezsgővel a nyárban – három stílus, három nemzetközi nap, egy közös élményA nyár a könnyed borok, a hűsítő italok és a pezsgőzések évszaka. A hosszú nappalok, a naplementébe nyúló nyáresti vacsorák és a baráti összejövetelek mind ideális alkalmat kínálnak arra, hogy koccintsunk valami különlegessel. Néhány nappal ezelőtt - június 21-én - a lambrusco világnapot ünnepelhettük, július 12. a cava, augusztus 13. pedig a prosecco nemzetközi napja. Három stílus, három hagyomány – és számtalan ízélmény.
Koccintsunk rá! – Legyen a Magyar Pezsgő Napja június 1.!Ma már szinte minden italnak, élelmiszernek, szokásnak jutott egy saját nap – egy apró figyelem, egy kis rivaldafény, egy pillanat, amikor beszélünk róla. A magyar pezsgő még nem kapott ilyet, pedig lenne miért ünnepelni. Volt idő, amikor a hazai pezsgő a világ élvonalához tartozott. Ma, bár a minőség újra emelkedő pályára állt, a magyar pezsgő még mindig nem foglalja el azt a helyet a fogyasztók poharában, amelyet megérdemelne. Kézdy Dániel, a Furmint Február és a Nemzetközi Aszú Nap megálmodója most ezen szeretne változtatni: célja, hogy június 1-je legyen a magyar pezsgő napja – nemcsak szimbolikus gesztusként, hanem egy új, hosszú távú kultúra megteremtésének nyitányaként.
13+1 szempont a tudatos borvásárláshoz és a borivás élvezetéhezRendszeresen szemlélem a különböző áruházak borkínálatát, melyből jelentős részt tesznek ki a belépő szintű palackos borok. Ezekre a jellemzően 600 és 1200 forint közötti fehér-, rozé-, valamint 800 és 1600 forint közötti vörösborokra meghatározó kereslet van. Ezt a kategóriát vélhetően nagyrészt olyanok vásárolják, akik megfelelő tudás, tapasztalat vagy környezeti hatás híján nem tudják, hogy mit adhat számukra egy még elérhető árú, de nagyobb odafigyeléssel készült, minőségibb bor, valamint mi szükséges ahhoz, hogy ezt a különbséget valóban ki tudják élvezni. Ha magadra ismertél, íme 13+1 szempont a szintlépéshez!
Téli frissítő különlegességek: pezsgőkoktélok szilveszterreA szilveszteri időszak közeledtével elgondolkozunk azon, hogy milyen italokkal varázsolhatjuk még különlegesebbé az év végi összejöveteleket. A borok és a pezsgők elmaradhatatlan részei az ünnepi asztaloknak, legyen az születésnap, névnap, vagy éppen évforduló. Szilveszterkor azonban szeretnénk valami igazán egyedit és emlékezeteset kínálni vendégeinknek. Ilyenkor kerülnek elő a koktélok, amelyek még inkább fokozzák az ünnepi hangulatot.
Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka? A pezsgőkultúra régóta jelen van Magyarországon, de a buborékos ital szerepe az utóbbi évtizedekben még inkább felértékelődött. Talán nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne készítenének pezsgőt, a vásárlók egyre edukáltabbak a témában, és keresik a hagyományos palackos érleléssel előállított tételeket. Kétségtelen ugyanis, hogy a legnagyobb minőségű pezsgők így készülnek, a jellegzetes élesztős jegyek, amiért annyira szeretjük a pezsgőt, a hosszabb ideig - leginkább minimum 24 hónapig - tartó seprőntartás során alakulnak ki. Mi az oka annak, hogy ilyen sokan készítenek ma pezsgőt hazánkban, és milyen az igazán jó pezsgő? Cikkünkben többek között ezeket a kérdéseket járjuk körül a Törley Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok és Bodrog Borműhely egy-egy képviselőjének segítségével.
Pezsgő adómentesen - Ne hagyd ki ezt a páratlan karácsonyi ajánlatot!Egy üveg pezsgő az ünnepet és egyben a sikerek elismerését is szimbolizálja, így tökéletes választás üzleti kapcsolatok erősítésére vagy a munkatársak, partnerek megajándékozására. Ráadásul idén is adómentesen ajándékozhatjuk, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk meg!
Gazdagabb lesz tőle az étel: próbáld ki a borral főzést!A bort az íze mellett természetes savtartalma miatt is használjuk a főzés során. Az alkohol pedig, amelynek nagy része elpárolog, segít megnyitni a hozzávalók ízmolekuláit, és a zsírok lebontásában is szerepet játszik. Érdemes úgy is gondolnunk a borra, mint egy olyan hozzávalóra, amely gazdagabb és mélyebb ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.
Édes vagy nem édes? A borok cukortartalmaÉrzékszervileg nem mindig könnyű meghatározni, hogy az édesnek érzett bor valóban édes-e, sok száraznak tűnő bor pedig édesebb, mint gondolnánk. Hogy is van ez pontosan?
Milyen trendek várhatók a borvilágban 2024-ben?Minden év elején kíváncsian várjuk a szakértők és elemzők újabb trendekre vonatkozó megállapításait a borpiacon. Fogyasztóként is érdemes tudnunk ezekről, de ha a borágazatban dolgozunk, akkor alapvető, hogy tájékozódunk arról, mi várható a következő időszakban.