Nézd meg az ország legnagyobb szarvasgombáját
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumba került Magyarország legnagyobb szarvasgombája, a Jászságban talált 1,28 kilogrammos példányt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át a múzeumnak hétfőn.
Inkognito - Egy mázsa fekete szarvasgombát szüretel évente 4 hektáros földjéről egy brit gazda, és még csak különlegesen képzett kutyák vagy disznók szimatjára sincs szüksége a művelethez. A feltehetően legeredményesebb brit szarvasgombavadász nem fedte fel nevét a Country Life című brit magazinban, nehogy gombaláz legyen úrrá sokakon és össze-vissza túrjanak birtokán.
Gasztronómia - Idegenforgalom - Franciaország - A változatos földrajzi és éghajlati adottságú Drome megye Franciaország délkeleti részén - amely 150 kilométer hosszan Lyon és Avignon között húzódik - olyan, mintha az ország kicsinyített változata lenne. A családi turizmus által különösen kedvelt, tavakkal és barlangokkal tarkított északi helyes-völgyes vidékről származnak a Rhone-vidék fenséges borai. Délebbre, a Földközi-tenger felé haladva azonban már végtelennek tűnő napraforgó- és levendulamezők, olívaültetvények és gyümölcsösök szegélyezik az autóutat. Venczel Katalin tudósítása
A 2003-as nagy kánikula évében a természetes szarvasgomba termőhelyek háromnegyede eltűnt. Az ültetvényeken a fák kétharmadán-háromnegyedén nem termett gomba a következő években. Más, a szárazságot jobban tűrő gombafajták szorították ki a szarvasgombát.
Hajnali szüret a hegyen, disznóvágás a hátsó kertben el sem képzelhető e nélkül. De egy szimpla hétköznap reggelt a belvárosban pár apró pohárral indítani, alighanem kiveri a biztosítékot néhány embernél. Pedig csak egy kevés meggy dzsemre, pár kanál akácmézre, néhány szelet szarvasgombás-vargányás pirítósra, egy-két falat aszalt áfonyás marcipángolyóra, meg némi gourmand beállítottságra van szükség, és máris jöhet az eper-, vagy tölgyfahordóban érlelt birs-, sárgamuskotály-, törköly-, vagy éppenséggel gönci barackpálinka. Persze egy kompromisszumképes főnök sem árt.
Egyre többen foglalkoznak hazánkban is a gasztronómia csúcsának nevezett szarvasgomba keresésével. A gombászok szerint minden erdőnkben található kisebb mennyiségben, ám mindegyiküknek megvannak a titkos lelőhelyeik, amit hétpecsétes titokként kezelnek. A tél közepén szarvasgomba fesztivált tartottak Gödöllőn.
Vörösborok, például a hagyományos bordói blend (CabSauvignon, Franc és Merlot) mellé kiváló gasztronómiai kiegészítő a szarvasgomba! Manapság már kifejezetten szarvasgomba-bor összekóstolásokat is szerveznek, egy kis utánajárással mindenki eljuthat egy ilyen gasztronómiai "összetalálkára".