Hegyközi pálinka, reggelire

Németh Richárd szövegésfotó
2011. november 03., 09:03


Hajnali szüret a hegyen, disznóvágás a hátsó kertben el sem képzelhető e nélkül. De egy szimpla hétköznap reggelt a belvárosban pár apró pohárral indítani, alighanem kiveri a biztosítékot néhány embernél. Pedig csak egy kevés meggy dzsemre, pár kanál akácmézre, néhány szelet szarvasgombás-vargányás pirítósra, egy-két falat aszalt áfonyás marcipángolyóra, meg némi gourmand beállítottságra van szükség, és máris jöhet az eper-, vagy tölgyfahordóban érlelt birs-, sárgamuskotály-, törköly-, vagy éppenséggel gönci barackpálinka. Persze egy kompromisszumképes főnök sem árt.
Hegyközi pálinka, reggelire
 
A sort lehetne folytatni, mind az ételek, mind a pálinkák tekintetében; a Hegyközi Manufaktúra termékpalettája ugyanis kimondottan széles és ízlésesen kidolgozott. Sajtóreggelivel egybekötött termékbemutatójukat a Danubius Hotel Gellértben tartották a minap. Ám, ha hétköznap reggel nem egy politikus készül a nyilvánosság előtt bejelenteni saját neméhez való vonzódását, vagy nem a börtönbe vonuló megtört és absztinenciát fogadó színészt lehet fotózni, akkor többnyire nehéz összerántani egy valamire való újságírókból álló csoportot reggel nyolc és kilenc között egy sajtótájékoztatóra. Nos, úgy tűnik a szüretek és disznóvágások elengedhetetlen kellékével, a pálinkával, még ez is lehetséges. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Filozófia
A Hegyközi Manufaktúra (HeMa) az Észak Magyarországi térségben megtermelt alapanyagokon keresztül olyan maradandó hungaricumokat igyekszik megformálni, melyek által külön-külön és együttesen is megismertethetők a világgal a jellegzetes hazai ízek, s amelyekkel külföldön reprezentálható, belföldön pedig hagyományőrző módon életben tartható a magyar kézműves tradíció – mint azt a cég ügyvezetőjétől, Meczner Zoltántól megtudtuk, néhány pohár kóstolómennyiségnyi pálinka után.
Hegyközi pálinka, reggelire
Eper- és tölgyfahordóban érlelt, 50 alkoholfokkal rendelkező pálinkák
Az út
A HeMa magyar tulajdonosai vállalkozásaikkal külön-külön és együttesen is közel 20 éve a szolgáltatóipar és a kereskedelem különböző területein gyűjtötték tapasztalataikat. A hazai ízek, a korabeli vidéki finomságok, a nagymamák lekvárjai jelölték ki az irányt a fejlesztéshez.
És tényleg! A Hegyközi dzsemjei nem attól jók, hogy jobbat, finomabbat készítenek, mint drága nagymamáink, hanem, hogy ilyen mennyiségben képesek ugyanazt a minőséget produkálni.
Hegyközi pálinka, reggelire
Tartósítószer mentes
Az ügyvezető beszámolt arról is, hogy a 2008-as próbafőzések és tesztek után 2009-től folyamatosan készültek a termékminták, a hordóban érlelt pálinkák és a Hegyközi dzsemek alaptípusai. Az eredeti receptek, a hosszas vizsgálatok, kóstolók és fogyasztói felmérések, megkérdezések adták meg a végleges irányt a mai Hegyközinek.
Hegyközi pálinka, reggelire
Meggy, kajszibarack, szilva dzsem 
A kezdeti sikereken felbuzdulva, a fejlesztések nem álltak meg. Mára közel 100 termékkel és 20 díszdoboz variációval új prémium termékcsaládot alapított meg a Hegyközi Manufaktúra az élelmiszer-ajándék szegmensben. Ez nemcsak azért nevezhető újszerűnek, mert így végre megint egyel több opció áll az igényesebb vásárlók rendelkezésére, amivel a „mindent bele csemege kosarat” lehet felváltani, hanem azért is, mert itt a tetszetős csomagolás mellett minden esetben magas szintű beltartalommal találkozhatnak.
Hegyközi pálinka, reggelire
Marcipános, aszalt áfonyás étcsokoládéba mártott bonbon 
Prémium mindenek felett
A Hegyközi dzsemjei nem tartalmaznak kemikáliákat, 100%-osan tartósítószer mentesek – kezdte előadását Richter Norbert, a cég logisztikai menedzsere. „A dzsemek a gyümölcspálinkákkal együtt kivétel nélkül válogatott szezonban szedett, friss gyümölcsöket tartalmaznak, melyeknek termelési folyamatában is aktívan részt veszünk, hogy a minőséget folyamatosan ellenőrizni tudjuk. Persze prémium készítmények prémium partnerek nélkül nem lehetségesek. Ahhoz, hogy velük a kapcsolatot minél szorosabban és minél hosszabb távon ki tudjuk építeni, a HeMa zászlaja alatt kizárólag olyan kis és közepes termelőket, gyártókat sorakoztatunk fel, akik tudásukkal és kézügyességükkel a múltban és a jelenben már bizonyítottak. Számtalan elismerés, díj kíséri a manufaktúra beszállítóinak munkásságát. A késztermékek vizsgálata, labor tesztje is bizonyítja, magas minőségű, a hagyományoknak megfelelő termékekről van szó. Minden készítmény kiemelt figyelemmel készül, magas minősége emeli igazi hungaricummá. Emiatt reméljük, hogy a Hegyközi válhat a hazai és a nemzetközi piacon az egyik hírvivőjévé az értékes magyar kézműves hagyománynak.” – így Richter.
Hegyközi pálinka, reggelire
Darabolt vargánya olajban, pirítósra kenve
Aki a dzsemen és pálinkán kívül a HeMa többi termékére is kíváncsi, nevezetesen a mézre, fűszerpaprikára, a likőrökre, a gombákra, a gyümölcs aszalványokat tartalmazó édességekre, a porcelánokra, a tálcákra, valamint a díszdobozokra, az látogasson el a honlapjukra. Hátha ezután majd kedvet kap arra, hogy néhanapján a megszokott feltét helyett olivaolajos vargányakrémet kenjen  reggeli pirítósára. De a pálinkával csak óvatosan!
Hegyközi pálinka, reggelire