Fröccs

A tavaszi ébredés növénye

Március 13. 19:36
Ambrus Lajos József Attila-díjas író, és a Food&Wine blog állandó vendégszerzője, és a medvehagymáról mesélt legújabb bejegyzésében. Ugyanis a növény most bújik elő az erdőkben, és érdemes vele közelebbről is megismerkednünk.
 
Medvehajma – mondta rá a népnyelv; korábban kígyóhagymának is hívták a tavaszi ébredés növényét, és tájnyelvi alakzatokban a sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroshagyma, erdei fokhagyma, boszorkkányhagyma néven is szerepel.(...) Fehér virágai április-májusban nyílnak; zsenge leveleinek és hagymájának gyűjtése még virágzás előtt ajánlott, virágzás idején a növény mérgező.(...) A székelyföldi Erdővidéken a népi gyógyászat szívpanaszok esetére, vérkeringést fokozó, impotencia elleni gyógyszerként használja, a konyhában zsenge leveleit friss salátaként és kompótnak télire, de húsokhoz és mártásokhoz is kiváló. Fűszernövényként levesekben és főzelékekben, süteményekben, sajtokban, kenyérben, kefirben, joghurtokban használható.
 
A teljes bejegyzést a Foodandwine.hu oldalon tudod elolvasni!

Nagy népszerűségnek örvend a hazai kakós csiga

Március 13. 16:17
Körülbelül 90 millió kakós csigát fogyasztanak a magyarok évente. Az egyik legnépszerűbb pésütemény készítői pedig összemérhették tudásukat, ugyanis a Magyar Pékszövetség pályázatot hirdetett a Legjobb Kakós Csiga címért - írja az Index.hu.
 
Hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazták az első hellyel, a legkreatívabbnak pedig a fehér csokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal díszített sokorópátkai Pedro Pékség csigája bizonyult - közölte a szövetség.
 
"Azért készítettük el a legjobb kakaós csiga pályázatot, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jó minőségű hazai péktermékekre, illetve azokra a magyar pékekre, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy friss pékáru kerülhessen reggel az asztalunkra" – ismertette Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pályázat célját.

Már nem kell sokat várni az idei hajózási szezonra

Március 13. 13:12
Március 26-án kezdetét veszi a 170. balatoni hajózási szezon. Húsvét szombatján bocsátják vízre a megújult Siófok katamaránt. Az idei évben új menetrend lesz érvényben, valamint kibővüítik a program- és szolgáltatáskínálatot. Mindezek mellett mérsékelt áremelés várható csak - írja a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) közleményében.

Az önkormányzatok tulajdonában lévő hajózási társaság az új menetrendjében kiemelt figyelmet fordít arra, hogy menetrendszerinti járatain túl is megközelíthetőek legyenek hajóval a tóparti rendezvények. Egyedi járatokkal kívánja biztosítani a társaság továbbá, hogy a főszezonon kívül is elérhetőek legyenek a települések hajóval. 
 
A menetrendszerinti hajójáratok sűrűségét és indulását az igényekhez igazították, ami egyebek közt kedvezően érinti a Fonyód-Badacsony közti átkelést már az előszezonban is. Idén a Balatonlelle-Balatonboglár-Badacsony járat heti két alkalommal már Szigligetig közlekedik, hetente kétszer pedig új járat indul Balatongyörökről Balatonmáriafürdőre. A főszezonban lesznek késő esti hajójáratok is, és bevonják a menetrendi hajózásba a cég gyorshajóit.
 
Az utasok számára könnyebben értelmezhető kiadványok, tájékoztató anyagok készültek a 2016-os évre, továbbá az idén már öt hajóállomáson működnek a MÁV-val és a Volán-társaságokkal közösen üzemeltetett utastájékoztató, menetrend kijelző rendszerek. A kikötők mellett már a vasútállomásokon is tájékozódhatnak az utasok a hajóindulások időpontjairól. A legfrekventáltabb Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon a hajókra telepített utastájékoztató rendszer is működik majd, továbbá nyártól minden hajón és a közforgalmi kikötőkben lesz ingyenes wifi-szolgáltatás. 
 
A menetrendi járatokon kívül a hajózási társaság programkínálatában szerepel egyebek közt "Varázshajó" néven gyerekhajó program, továbbá több kikötőből indul sétahajó borkóstolóval a fedélzetén, valamint Balatoni Minimax Gyerekhajó. Vasárnap esténként pedig Siófokon meglepetés programot kínáló élményhajók üzemelnek majd.
 
A BAHART az elmúlt három évben nem emelt árakat, és a maximális jegyáremelkedés az idei évben sem haladja meg egyik útvonal esetében sem a 100-200 forintos nagyságrendet. A társaság az idei szezonra új díjzónákat alakított ki az eddigi kilométer övezetek helyett. Az online jegyvásárlás lehetőségét jövőre tervezik bevezetni. 
 
A balatoni kompárak nem változnak. A korábbi években május végétől bevezetett járatsűrítést az idén már március 25-től érvénybe léptetik, így akkortól nem óránként, hanem 40 percenként fog közlekedni a komp Szántód és Tihany között.
 
(MTI)

Óvatosan a lenmagolajjal

Március 13. 10:09
Kivonták a kereskedelmi forgalomból a a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű lenmagolajat. Azért volt szükség erre a lépésre, mert a termékben a PAH tartalom határérték felett volt. A visszahívás a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű idejű termékeket érinti.
 
A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza.  A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe - írja az Élelmiszer.hu.
 
A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.
 
A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:
 
Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst)
Minőségmegőrzési idő: 12/05/2016
Kiszerelés: 250 ml
 
Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst)
Minőségmegőrzési idő: 06/08/2016
Kiszerelés: 250 ml

Nagy whiskyhiány jöhet

Március 13. 07:18
Nagy whiskyhiány jöhet
 
Egyre nehezebb lesz malátawhisky-t vásárolni a jövőben, mert óriásira növekedett a globális kereslet a termék iránt.
 
„A hiány a régi és ritka maláta whisky-k területén már felütötte a fejét, és ez még majd csak rosszabb lesz” – tájékoztatta Rickesh Kishnani a téma szakértőjeként a CNN-t.  A szeszfőzdék a szükséges érlelési folyamat miatt legalább egy évtizedig még fokozott termeléssel sem fognak tudni italaikkal megjelenni a boltok polcain - írja az Élelmiszer.hu.
 
2002 és 2015 között a skót whisky-k értékesítése Amerikában csaknem megháromszorozódott, és az ilyen párlatok a világ egyéb részein is egyre népszerűbbek. A skót whisky-k 20%-a például Ázsiában talál gazdára, ami a CNN szerint 2015-ben 250 millió dolláros forgalmat jelentett. 

Új címke kerülhet a sörös - és borosüvegekre

Március 12. 17:30
A magyar fogyasztóvédő civil szervezetek, az Európai Uniónál harcolnak azért, hogy a szeszes italokon is szerepeljen: mennyi kalóriát tartalmaznak. A lobbizás mögött az a gondolat húzódik, hogy sokan nem tudják mennyire hízlaló az a termék, amelyet fogyasztanak. Az alkohol komoly túlsúly problémákhoz is vezethet.
 
A civil fogyasztóvédők szerint ideje lenne széles körben tudatosítani, hogy az alkoholos italok kifejezetten a hizlalóak, kalóriadúsabbak lehetnek, mint a legtöbb édesség. Ahhoz, hogy ez széles körben ismertté váljon, az alkoholos italok csomagolásán is fel kellene tüntetni azok energiatartalmát – írja az Élelmiszer.hu.  

Nagyon sok gyártó már most is feltünteti az élelmiszerek címkéjén a kalóriatartalmat, viszont 2016. decemberétől minden gyártó számára kötelezővé teszik a tápérték feltüntetését. Kivételt képeznek ez alól az 1,5 százaléknál magasabb alkoholtartalommal rendelkező italok - mondta a Hirado.hu-nak Dömölki Ferencné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) munkatársa.

Egyedül a borászok nem örülnek a civil szervezetek kezdeményezésének, ugyanis azt vallják, hogy a címkézéssel, a bor elveszíti azt a státuszát, ami megkülönbözteti őt a többi egyszerű élelmiszertől. A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének elnöke Kiss István, bízik abban, hogy a Földművelésügyi Minisztérium, a borászok érdekeit képviseli majd és támogatja őket az uniós egyeztetés során.
 

Egy tuti tipp bornyitáshoz

Március 12. 13:48
Újra itt a tavasz, és remélhetőleg ebben a hónapban már beköszönt a jó idő is. Egy hangulatos piknikezés hamar kellemetlenné válhat, ha nincs a táskánkban dugóhúzó. Mi most egy „kulcsfontosságú” eszközt ajánlanánk: a lakáskulcsot, ami biztosan minden táskában vagy zsebben ott lapul. 

Mellékeltünk egy videót, ahol a teljes trükköt eltanulhatja Dave Hax-től. 
 

A kelleténél többet isznak a britek

Március 12. 10:59
A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai azt tükrözik, hogy az ország lakosai bizony elfelejtették a szigorú szankciókat az alkohol fogyasztást illetően. 

10-ből 1 ember tartja be a naponta javasolt alkoholbevitelt – írja a Thedrinksbusiness.com. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal eredményei kimutatták, hogy a britek 9%-a iszik többet naponta 14 egységalkoholnál.  Ez a kilenc százalék, vagy ha jobban tetszik 2,5 millió fő, nemcsak, hogy többet iszik, hanem napi alkohol fogyasztásuk, meghaladja a hetente előírt mennyiséget.

Kritikusok szerint, a kormány túl szigorú határt húzott meg azáltal, hogy heti 14 egységre redukálta az ajánlott alkoholbevitelt. Vegyük azt páldául, hogy egy üveg bor körülbelül 10 egységet tartalmaz. A legkiugróbb értékek Wales-ben születtek, mégpedig  a lakosok 14 százaléka fogyasztott több alkoholt naponta, mint ami a heti javasolt mérték. Wales-et követi a dobogó második helyén Skócia, 13 százalékkal.  

Válaszul a számok tömkelegére, az italágazat képviseletében, a Portman Csoport szóvivője, Jamie Jenkins reakciója a következő volt: 

"A legtöbb felnőtt, biztonságosan és felelősségtudatosan iszik, ami egy több évtizedes fejlődési folyamat eredménye országunkban. A kiskorúak alkoholfogyasztása, az ittas vezetés és az alkoholhoz köthető bűnözések aránya folyamatosan csökken."