Fröccs

A Best of Budapest különdíjasainak listája

április 07. 16:37
A bestofbudapest.com idén is megszavaztatta olvasóit és partnereit arról, hogy kit tartanak a hazai vendéglátó-, szálloda- és más szolgáltatói szféra legjobbjainak. Összesen 15 107 szavazat érkezett, a kiadó végül 353 szolgáltatónak ítélt díjat (és vele együtt Best of Budapest plecsnit) a 2019-es teljesítményt elismerve.
 
Emellett az oldal kiosztott 17 különdíjat is a hazai szakma legjobb szakembereinek.
 
A lista:
 
 
ÉLETMŰDÍJAS
Meskál Tibor, a régi vágású úriember, aki egész karrierjét luxusszállodákban töltötte, s akinek a személye a budapesti Corinthia szállóban már-már fogalom

AZ ÉV BUDAPESTI SZÁLLODÁSAI
Sameer Hamdan és Zuhair Awad, a Mellow Mood Group tulajdonosai, a magyar szállodaipar karakteres és lendületes párosa, a Párisi Udvar Hotel Budapest üzemeltetői
 
AZ ÉV VIDÉKI SZÁLLODÁSA
Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója, azért, amit Miskolc idegenforgalmáért tett
 
AZ ÉV GASZTROVÁLLALKOZÓJA
Pintér Máté, a Barside koktélbár, a Cupákos, a Raqpart és újabban a Felix ötletgazdája és stratégiai vezetője
 
AZ ÉV BUDAPESTI ÉTTERMESEI
Csongrádi Csaba, Giczi Andor és Nagy Szabolcs, akik egy pincében, a bulinegyed közepén hozták létre Budapest legjobb kisvendéglőjét, a Fricska Gastropub-ot
 
AZ ÉV VIDÉKI ÉTTERMESE
Ásványi Rita, az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely tulajdonosa, aki elérte, hogy Hosszúhetény sokak számára egyet jelentsen a kulturális és kulináris feltöltődéssel
 
AZ ÉV SÉFJE
Veres István, a tavaly Michelin csillagot szerző Babel Budapest tehetséges séfje, és a Bocuse d’Or magyar döntőjének legújabb nyertese
 
AZ ÉV EXECUTIVE SÉFJE
Roland Holzer, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest főszakácsa, aki a Ten Roomsban tartott rendezvények és a The Kitchen Caters által kiszolgált események cateringjéért is felel

AZ ÉV CUKRÁSZA
Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace főcukrásza, aki olyan gusztusosan ötvözte a macaront és a mille feuille-t, hogy azzal bekerült a So Good magazinba, amit korábban magyar cukrász még nem tudott megugrani.
 
AZ ÉV PÉKJE
Kovács Bea, aki néha énekel a kenyereinek, de nem csoda, hiszen karvezető. Kisapátiban, a Búzalelke pékségben csodás kenyerek sülnek így

AZ ÉV GASZTRO-VIDEÓSA
Terei Miklós, a Standról készült zseniális kisfilm operatőre, rendezője és vágója, aki állandó kísérője a Bocuse d’Or hazai versenyzőinek és minden valamire való gasztro-rendezvénynek
 
AZ ÉV GASZTRO-SHOWMANJE
Lakatos Márk, az igencsak sokoldalú, vendéglátós-stylist és szakácskönyv-szerző gasztro-arc
 
AZ ÉV GASZTROBORÁSZA
Mérész Sándor, az Etyeki Kúria borásza, aki véletlenül lett borász, bár aki kóstolt az utóbbi évtizedben Etyeki Kúria bort, erre csak annyit mond: véletlenek márpedig nincsenek!
 
AZ ÉV SOMMELIER-JE
Evans Victoria, aki 2019. januárja óta a Caviar&Bull étteremcsoport teljes bor- és italkínálatáért felel mind a hat étteremben, Máltán és Budapesten.
 
KÜLÖNLEGES ELISMERÉS A VENDÉGLÁTÁS TERÜLETÉN FELMUTATOTT TELJESÍTMÉNYÉRT
Herczeg Ágnes, borstratégiai tanácsadó, borbíra és oktató, nemzetközi borszakértő, sőt, a borszakma egyik legígéretesebb szakértője 2019-től, mióta elnyerte a WSET és az IWSC ’Future 50’ nemzetközi díjat

Vajon kitalálod, hogy nőtt vagy csökkent a Corona sör forgalma a járvány alatt?

április 03. 16:06
Vajon kitalálod, hogy nőtt vagy csökkent a Corona sör forgalma a járvány alatt?
Fotó: english.alarabiya.net
 
Miután februárban a véletlen névegyezőség miatt ideiglenesen világszerte visszaestek a Corona sör eladási számai (angolul Coronavirusnak írják), márciusban fordulat következett. Az elmúlt héten ugyanis a Nielsen piackutató mérései szerint 50 százalékos növekedést könyvelhettek el, úgy tűnik, az emberekben felülkerekedett a humorérzék, és most már kifejezetten szívesen választják a virtuális ivászatokhoz.

Munkát ad a borászat a nehéz helyzetbe került embereknek

Március 31. 09:53
Munkát ad a Hilltop Borászat a járvány miatt nehéz helyzetbe került embereknek. A neszmélyi palackozó üzemükben biztosítottak munkát azoknak az embereknek, akik ezt megelőzően a környékbeli partner éttermeikben dolgoztak szakácsként, pincérként. A tatabányai Walter Étterem és Rendezvényház, valamint a tatai Grill étterem is állás nélkül maradt munkavállalóiknak ajánlották fel azonnal a lehetőséget, hogy dolgozzanak palackozó üzemükben. Hatan éltek a lehetőséggel, ők együtt dolgoznak a palackozóban a Hilltop Étterem és Borhotel személyzetével.

Tanulj ingyen, online a világ egyik leghíresebb borvidékéről

Március 30. 13:35
A burgundiai borszakmai testület (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne - BIVB) bejelentette, hogy aktualizálta és a koronavírus miatt ingyenesen elérhetővé tette a 90 perces online kurzusát a honlapján (francia, angol, japán és kínai nyelven). 
 
Az online "tanfolyam" négy darab egyenként 20 perces modulból áll, mindegyiknek a végén egy rövid teszttel. Az érdeklődők segítségükkel megismerhetik a borvidék adottságait, a dűlőosztályozási rendszerét, szőlőfajtáit, valamint a kóstolás és a bor-étel párosítás alapjait. A szervezet illetékesei hangsúlyozzák, profivá nem válik az ember, viszont betekintést nyerhet a régióba és a borok világába.
 
 
 

60 milliós italszállítmányt loptak el

Március 27. 13:57
Március 24-én arról posztolt a skócia első számú kézműves söfőzdéjének, a BrewDognak (hazánkban is kapható többek között a Punk IPA sörük) az alapítója, James Watt, hogy az elosztóközpontjukba igyekvő szállítmány nem érkezett meg, egy pihenőhelyen ugyanis az egész utánfutót kiürítették. A 150 ezer font (60 millió forint) értékű készlet kiesése rövid fennakadást okozott az online rendeléseik teljesítésében is. 
 

Étel-házhozszállítással kapcsolatos tanácsok koronavírus járvány idején

Március 23. 09:15
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatóját változtatás nélkül közüljük:
 
Az ételek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket a étel-házhozszállítást végzők számára
 
Ételek:
 
 • Az ételkészítés során a https://portal.nebih.gov.hu/-/tanacsok-koronavirus-jarvany-idejen-vendeglato-es-kozetkezteto-letesitmenyeknek linken található tájékoztatóban foglaltak szerint kell eljárni.
 • Ételkiszállítást csak a megfelelő körülményeket biztosítani képes, külön engedéllyel rendelkező élelmiszer-vállalkozás végezhet.
 • Fontos fokozottan betartani valamennyi higiénés előírást az alapanyagok beszerzése/átvétele/raktározása/előkészítése, valamint az ételkészítés, a csomagolás és a kiszállítás során egyaránt.
 • A jelenlegi helyzetben kizárólag a frissen (a rendelés napján) készült, biztonságos hőkezeléssel készített készételek kiszállítása javasolt.
 • Az ételek szállítása során azok jellegének megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. Azaz a kiszállítás +630C felett, illetve +50C alatt, de nem fagyasztva történhet. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, illetve a hűtést igénylő ételek nem melegedhetnek fel.
 • Különösen kockázatos, vagy gyorsan romló étel szerepeltetése az étlapon nem javasolt, ilyen ételek pl. a madártej, a nyers tojást tartalmazó (pl. tatár bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött étel (pl. steak), majonézes saláták, tojásos galuska.
 • A hideg ételeket és a meleg ételeket külön-külön, a megfelelő hőmérséklet tartását biztosító táskában/boxban kell szállítani.
 • A szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, így javasolt a megrendelőhöz a legközelebb eső létesítményből kiszállítani az ételt. Az útvonal tervezésekor arra kell törekedni, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját.
 • Az ételek átadása-átvétele során sem szabad megfeledkezni a higiéniáról. A szennyeződések elkerülése érdekében nem javasolt a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése. Amennyiben a szállító nem találkozik a fogyasztóval, az élelmiszert lehetőleg plusz zacskóban, kilincsre akasztva hagyja a megbeszélt helyszínen.
 • A fogyasztó részére megfelelő tájékoztatást kell adni, az étel összetételére, jellegére, származására vonatkozóan. Az előre megrendelt egyadagos, kiszállított ételek esetében a fogyasztó figyelmét fel kell hívni a következőkre is:
  • az étel fogyasztás előtti újra hőkezelésére,
  • az azonnal el nem fogyasztott étel hűtve tárolására,
  • az étel allergén tartalmára,
  • az étel fogyaszthatósági idejére.
 
A figyelemfelhívás elhelyezhető például a csomagoláson, számlán, szállítólevélen, megrendelőlapon, tájékoztatón, de elhangozhat szóban is az átadóhelyen.
 
Környezet, berendezések, eszközök:
 
 • Az étel kiszállítása kizárólag szemmel láthatóan is tiszta gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen tartó és/vagy hűtőtáskában, ládában. Az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba kell csomagolni és oly módon lezárni, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen.
 • A többször használható ételszállító eszközöket, edényeket vagy göngyölegeket virucid hatású fertőtlenítő mosogatószerrel kell elmosogatni.
 • Ugyancsak virucid hatású felületfertőtlenítő szerrel kell a szállítóboxokat, vagy a szállítást végző jármű felületeit megtisztítani, naponta több alkalommal is.
 
Dolgozók:
 
 • Az ételek készítésében és kiszállításában csak olyan személy vehet részt, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket.
 • A futárok az étel készítés helyére nem léphetnek be.
 • A futárok számára virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer biztosítása szükséges, melyet kötelesek rendszeresen, kiemelten az étel kiszállítás és az átadás előtt, valamint fizetés és távozás után azonnal használni.
 
Vásárlók, megrendelők:
 
 • Minden vásárlótól elvárható a felelősségteljes magatartás.
 • Az önkéntes izolációban élő vásárlók lehetőleg a rendelés leadásakor „megjegyzésben” jelezzék a szolgáltatónak az izoláció tényét, hogy a kiszállítás megfelelő időpontját, körülményeit és lehető legbiztonságosabb módját szükség esetén előre egyeztethessék a megrendelővel.
 • Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak az átadott információ szerint – jellemzően hűtőben – szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!
 
Pénzkezelés:
 
 • A közvetlen érintkezés, ezzel pedig a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, a megrendelőnek ajánlott előreutalással fizetnie.
 
A „készpénzkímélő” fizetést számos élelmiszer-vállalkozó kifejezetten meg is követeli, amelyről rendszerint honlapján, hírlevélben vagy egyéb szokásos módon tájékoztatja a vásárlóit.
 
 

Most a világ legnagyobb pezsgővállalatánál is kézfertőtlenítőt gyártanak a koronavírus miatt

Március 20. 16:18
A párizsi központú Louis Vuitton-Moët Hennessy (LVMH) cég 1987-ben jött létre a divatház és a korábbi Moët pezsgő-, és Hennessy konyakház összefogása révén. A mintegy 60, jobbára önálló leányvállalat kizárólag luxusmárkákkal, luxustermékekkel foglalkozik; az italoktól illatszereken, ékszereken át a luxusingatlanokig szinte bármivel. Az alapítás óta apránként újabb tagok csatlakoztak, Champagne 20 százaléka a cégcsoporthoz tartozik, 6 pezsgőház van a tulajdonukban. (Ha még többet szeretnél megtudni erről az ágról, olvasd el a Winelovers Grand LVMH mesterkurzusának beszámolóját.)
 
Most azonban nem a pezsgős "gyártósorokat" fogták be más jellegű munkára, a Givenchy és a Christian Dior parfümök helyett jönnek le kézfertőtlenítő gélek a futószalagról, amiket aztán ingyen bocsátanak a francia egészségügyi intézmények rendelkezésére. A cégvezér Bernard Arnaultról köztudott, hogy nem áll messze a jótékonykodás, a párizsi Notre Dame leégésekor is az elsők között sietett segíteni.

Ők a sauvignon blanc új királyai

Március 20. 08:06
Március elején tartották a sauvignon blanc szőlőfajta legnagyobb nemzetközi versenyét, a Concours Mondial du Sauvignont. 24 országból összesen 1110 minta érkezett (Magyarországról nem neveztek), a zsűri 134 arany- és 197 ezüstérmet osztott ki. Az idén beküldött borok több mint 60%-a 2019-es évjáratú volt, viszont idén regisztrálták a 11 éves verseny történetének legidősebb tételét is, egy 1970-es szlovén sauvignon blanc-t.

A legtöbb érmet a francia borok nyerték, összesen 172-t. Az első 5 helyezett további sorrendje: Ausztria (40 érem), Olaszország (36 érem), Új-Zéland (28 érem), Dél-Afrika (24 érem). A francia érmes borok több mint 70%-a a Loire-völgyéből érkezett, míg a 40 osztrák éremből 39-et Stájerország nyert, ezzel ők lettek az egész verseny második legeredményesebb régiója!
 
A teljes eredménysor az esemény honlapján tekinthető meg.
 

Meghalt a Villányi Franc "atyja"

Március 19. 10:54
92 éves korában, március 17-én elhunyt Michael Broadbent Master of Wine, borkritikus, borszakíró, a világ egyik meghatározó boros szakembere. Villányban a borvidék prémium márkája, a Villányi Franc kapcsán előszeretettel szoktak hivatkozni a 2000-ben a Decanterben megjelent cikkére, amiben azt írja: „a cabernet franc megtalálta a természetes otthonát Villányban”.