Fröccs

Első alkalommal nyerte hölgy a Magyarország sommelier bajnoka címet

Március 02. 15:09
Evans Victoria, a budapesti Caviar & Bull étterem executive head sommelier-je nyerte el a Magyarország sommelier bajnoka címet a 2020-as Magyar Sommelier Bajnokságon.

A megmérettetés fővárosi döntőjén második helyen végzett Tüü Péter a Laurel Étterem, harmadik helyen pedig Angerman László, az Onyx Étterem munkatársa.

A Magyar Sommelier Szövetség szervezésében a Gundel Étterem Erzsébet Királyné báltermében tartott döntőben a versenyzők éttermi körülmények között a sajtó, a szakma képviselői és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat. Feladataik között szerepelt pezsgő felszolgálása, hibás borlap javítása, adott menüsorhoz ital ajánlása és dekantálás is. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek, illatmintákat elemeztek és terítési hibákat vizsgáltak.

A döntő, Kozma Kálmán (Gundel) vezette szakmai zsűrijében részt vett Nyitrainé Dr. Sárdy Diána OBB elnök (Dr. Nagy István Agrárminiszter képviseletében), Fabók Mihály háromszoros sommelier bajnok, Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok (a Borkollégium oktatója), Varga Norbert (Pasztell), Gianni Annoni (Pomo D’Oro), Horváth Máté (Félix), Kovács József (TG), Virágh Csaba (Kárpátia).

Magyarország legjobb éttermeinek listája 2020-ban

Február 26. 08:00
A Dining Guide idén is odaítélte a legjobb hazai étteremnek járó díjat, megválasztotta Magyarország 12 legjobb éttermét és kiosztásra került további 11 különdíj is. Íme a lista
 
  • Az Év Étterme Díj nyertese: Stand Étterem
  • Fenntarthatósági Díj: Pajta
  • Az Év Innovatív Konyhája Díj: SALT
  • Az Év Ígéretes Étterme Díj: Pasztell
  • Az Év Séfje Díj: Mészáros Ádám (Onyx)
  • Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Mede Ádám (Laurel Budapest)
  • Az Év Éttermi Szervize Díj: Arany Kaviár Étterem
  • Az Év Szerethető Étterme Díj: Két Szerecsen Bisztró
  • Életmű Díj: Pergel József (Déryné Bisztró)
  • Az Év Vidéki Étterme Díj: Anyukám Mondta
  • Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj: Freyja – the croissont story
  • Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie
Top 10 +2 étterem: Arany Kaviár – Séf: Kanász László; Babel Budapest – Séf: Veres István; Borkonyha – Séf: Sárközi Ákos; Costes – Séf: Miguel Vieirea; Costes Downtown – Séf: Miguel Vieirea; Onyx – Séf: Mészáros Ádám; Pasztell – Séf: Erdei János; SALT – Séf: Tóth Szilárd; St. Andrea Restaurant – Séf: Barna Ádám; Stand – Séfek: Széll Tamás és Szulló Szabina; Stand 25 – Séfek: Széll Tamás és Szulló Szabina; Textúra – Séf: Sárközi Ákos

Már működik a hazai fejlesztésű Pincenavigátor

Február 25. 09:00
Zalai és muravidéki pincészetek kínálatát és szállások keresését is segíti a Zalában kifejlesztett pincenavigator.hu weboldal.
 
Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a pénteken egy garabonci pincészetben tartott bemutatón elmondta: az egyedi fejlesztésű, geolokáción alapuló webalkalmazás segítségével a látogató akár önállóan is bejárhatja az egyes borturisztikai állomásokat Zala megyében és a szlovéniai Muravidéken. A felhasználókat okostérkép, digitalizált, élményalapú túraútvonalak és valós idejű információk segítik a barangolásban.

Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország együttműködési program keretében - a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Intézet, a Zalai Borút Egyesület és a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. összefogásával - létrehozott Szőlőhegyi Piknik-projekt célja, hogy Zala megyében és a szlovéniai Dobronak környékén "élményláncot" alakítsanak ki, illetve játékos, interaktív módon mutassák be az egyes borászatokat, attrakciókat.

A Pincenavigátor a magyar mellett angolul, németül és szlovénül szintén elérhető, továbbá lehetővé teszi közös akciók és kampányok lebonyolítását, hűségprogramok kialakítását. A webalkalmazásban a felhasználók egy virtuális pincekártyát igényelhetnek, amellyel a weboldalon szereplő szolgáltatóknál kedvezményeket vehetnek igénybe, az adott elfogadóhelyet pedig értékelhetik is - sorolta Kovács Szabolcs.

Az alkalmazás bemutatóján Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) bormarketingért felelős vezető szakértője jelezte: a magyar borok régóta várt, egységes arculatának megteremtése érdekében idén létrehoznak egy márkagondnokságot, hogy a csatlakozók ugyanazokkal az arculati elemekkel mutathassák meg magukat. Hozzátette, hogy a pincészeteket, a magyar borokat is egységes adatbázisba szerveznék, ehhez kapcsolódóan már működik a bor.hu oldal és terveznek egy mobilapplikációt is, de a zalai kezdeményezésű Pincenavigátor már most ennél több funkcióval rendelkezik.

Kiterjesztett valóság a borospalackon – VIDEÓ

Február 21. 09:14
Címlapfotó: winerytale.com

Ha összejön a nagy (amerikai) álom, az USA-ban júliustól minden egyes borospalack tulajdonosa élvezheti a kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) élményét. Ehhez nem lesz másra szükség, mint egy okostelefonra és rajta a Winerytale alkalmazásra.
 
A felhasználóknak a telefon kamerájával egyszerűen a boroscímkére kell célozniuk, és már meg is elevenedik előttük az adott pincészet története képek, szövegek és videók formájában.
 
Nem tudjuk, a valóságban tényleg így fog-e kinézni a dolog, a promó videó minden esetre igen látványos:
 

Borászok Borásza Kóstoló Kör: ha sietsz, a legnagyobbakkal koccinthatsz!

Február 18. 10:08
Borászok Borásza Kóstoló Kör: ha sietsz, a legnagyobbakkal koccinthatsz!
 
Március 7-én második alkalommal rendezi meg a nagysikerű Borászok Borásza Kóstoló Kört a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány! Az egyedülálló eseményen a Kárpát-medence 50 legjobb borásza (azaz a díj jelöltjei), valamint a díj eddigi győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal!
 
14.00 és 17.00 óra között a Kóstoló Kör megnyitja kapuit azon néhány szerencsés előtt, akik időben regisztrálnak, és jegyet igényelnek az eseményre. Belépőket valóban csak korlátozott számban és érkezési sorrendben biztosítanak, ezért nem árt igyekezni!
 
Tehát, amennyiben szeretnél bejutni erre az exkluzív (kettős) kóstolóra, hogy koccinthass a legjobbakkal és megkóstolhasd a legszebb magyar borokat, akkor látogass el a boraszokborasza.hu oldalra és keresd a pontos részleteket, illetve a jegyigénylés feltételeit a Borászok Borásza Kóstoló Kör leírásában! A Borászportál tudósítója tavaly ott volt és tényleg felejthetetlen élménnyel gazdagodott!
 

A Velencei karneválért idén nem kell Olaszországig utaznod

Február 17. 10:21
A Velencei karneválért idén nem kell Olaszországig utaznod
 
A Velencei karnevál (2020. február 21-22.) az a nagyszerű farsangi mulatság, ahol zenészek, mutatványosok, zászlódobálók, alakoskodók, maskarások, bábosok, tűzzsonglőrök, táncosok mellett a vendégek maguk is az előadás szereplőivé válnak, mert „a karnevált nem nézik, hanem élik”. A Velencei-tó Kapujánál évek óta fergeteges jókedvben űzik el a telet és köszöntik a tavaszt. A szervezők idén már kétnapos programsorozattal tisztelegnek a több ezeréves kulturális tradíció és a városi hagyomány előtt, megelevenítve az ünnepkörhöz tartozó európai és helyi szokásokat.

Már pénteken minden érdeklődőt szeretettel fogadnak, de a főszerep mégis a gyermekeké, a diákoké lesz. Számukra jelmezversenyt hirdetnek, a kézműves foglalkozásokon készthetnek népi hangszereket,csúzli-csörgőt, brekegőt,diócsörgőt. Maskarákba öltözve táncoltathatnak medvét, árulhatnak kecskét, gólyaként alakoskodhatnak és küzdhetnek szalmabábokkal.

Szombaton mindenki előtt nyitva állnak a Velence Korzó külső és belső terei, ahol látványos programok, foglalkozások és - természetesen - forró italok, borok, teák várják a részvevőket nagyszerű környezetben, a Velencei-tó partján.
 
PROGRAMOK
 
Február 21, péntek
 
Farsangi mulatozás és kézműves foglalkozások
Helyszín: a Velence Korzó épülete
16.00 – 19.00 
Zajkeltő ritmuseszközök, varázsló fejfedők, busó álarcok készítése.
Fonójátékok: gombolyítás, sodrás,fonás, körmöcskézés, madzagszövés
Népi hangszereket készítése: csúzli-csörgő, brekegő, diócsörgő
Az alakoskodás és farsangi játszó, küzdelem
A fiúk maskarába öltözve érkeznek a „fonóházba”. medvét táncoltatnak, eladásra kínálják a kecskét, gólyaként alakoskodnak
Küzdelem a szalmababákkal:
Konc király (az eszem iszom megszemélyesítője) és Cibere vajda (a böjti időszak képviselője) mókás vetélkedője, küzdelme szalmabábokkal
Farsang Jancsi temetése, siratása.
(A játékokhoz az eszközöket és a jelmezeket a szervezők biztosítják.)
18.00 a Bóbita zenekarkoncertje
 
 Február 22., szombat
 
10.00: Farsangi kézműves-foglalkozások a Velence Korzó épületében
13.40: Gyülekező a karneváli felvonulásra a Zöldliget Általános Iskolánál. Felejtendő a múlt esztendő rossz emlékeit, a velük kapcsolatos holmikat felaggathatod a kiszebábra.
14.15: Jelmezes karneváli felvonulás óriásbábok, sárkányok vezetésével a Velence Korzóra az Avar Horda zenei kíséretével. A menethez több ponton újabb felvonulók, mutatványosok, zászlóforgatók csatlakoznak.
15.30: Nyitány - Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport
15.45: Fenevadak a Tóparton  - a BAB Társulat  Óriásbáb előadása
16.15: „Itt a farsang, áll a bál…” -a Kolompos együttes koncertje   
17.10: PákozdiHagyományőrző Táncegyüttes műsora
17.50: A farsang ritmusa -HuNKuN Táncegyüttes produkciója
18.20: Fényfestés a korzón
18.30: Kiszebábu égetése – zenészekkel, tűzzsonglőrökkel a tóparton
19.00: Drum&Brass&Fire show:ütőhangszeres együttes, fúvósok és tűzzsonglőrök.
 
14-18 óra közötti állandó programok:
Arcfestés
Élő szobor a téren
Paprika Jancsi csúzlizdája
Régi idők körhintája
Velencei hagyományos farsangi forgatag – beltéri kézműves foglalkozás

Törvényileg változik a trappista sajt receptje

Február 11. 11:35
Idén év végén életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a trappista sajt előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak – olvasható Agrárszektor hírlevelében.
 
 A változás oka, hogy bár az élelmiszerbiztonsági elvárásoknak megfelelnek a mostani sajtok is, kulináris élvezetükkel azért a hazai fogyasztóknak is sokszor meggyűlt már a bajuk. A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. és II. kötetében egészen más rajzolódik ki trappista és trappista sajtról. Az MÉ I. kötete kevéssé szabályozza azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni. A II. kötet ezzel szemben már nagyon precíz követelményeket állít a trappista sajt elkészítése elé, ám ezeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha "megkülönböztetett jelzéssel" illetik terméküket. Azaz "minőségi"; "hosszú érlelésűnek" nevezik. Jelenleg a vállalkozók szinte egyáltalán nem élnek a minőségi megkülönböztető jelző használatának lehetőségével.
 

A vásárlói reklamációk jellemzően a túl puha (nehezen reszelhető) állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni, mondta el a témával kapcsolatban a penzcentrum.hu-nak a Nébih. A hatóság ezen felül pedig arra is rámutatott, hogy éppen a "tág minőségi határ között mozgás" miatt szükségessé vált az MÉ módosítása trappista fronton. Tekintettel arra a jogos fogyasztói igényre, hogy hazánk legelterjedtebb sajtfélesége állandó minőségű legyen, az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Szakbizottság 2019-ben kiegészítette a MÉ I. kötet 1-3/51-1 számú előírását a trappista sajtra vonatkozó fejezettel. A leírás a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl magába foglalja a sajtok alakjának és az elvárt érzékszervi tulajdonságoknak a meghatározását is - tudta meg a Nébihtől a portál. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az MÉ I. kötetének trappista fejezete magában fogja foglalni a jelenlegi MÉ II.-ben szereplő kritériumok jelentős részét.

Az MÉ I. kötete eddig így fogalmazott trappista téren: tejből, valamint engedélyezett összetevőkből vagy azok egy részéből, a jellegének megfelelő kultúra hozzáadásával, enzimes alvasztással, a tejfehérje részleges vagy teljes koagulálásával, savóelvonással - membrán szeparációs technológiával gyártott sajt esetén permeátum elvonással - előállított szilárd vagy félszilárd termék, amelyben a savófehérje/kazein arány nem haladja meg a tejben lévőt, és amelyet rövidebb-hosszabb ideig érlelnek.

Ezzel szemben az MÉ. II. kötetében a következő kritériumok szerepelnek jelenleg: a Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt. Aminek a következő paramétereknek kell megfelelnie:
  • a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
  • fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
  • a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
  • jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
  • jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
  • jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).
A Nébih arról tájékoztatta a portált, hogy 2020 év végére várható a módosítás hatálybalépése. Ezt követően csak azt a sajtot lehet majd Trappistának hívni, amely megfelel az MÉ I. kötetébe beemelt kritériumoknak. Az előállítók számára továbbra is adott lesz a lehetősége annak, hogy bármilyen - akár alacsonyabb árfekvésű - a trappistától eltérő paraméterekkel rendelkező oltós alvasztású érlelt sajtokat gyártsanak, de ezeket csak olyan megnevezéssel hozhatják forgalomba ami nem utal - a fogyasztó számára félrevezető módon - Trappistára, hívta fel a az Agrárszektor közlemény szerint a Nébih.
 
 

Megkóstolták somló újoborait

Február 10. 09:32
Az év egyik legizgalmasabb eseménye a januári készletkóstoló, amikor a pince összes, még nem palackozott tételét megkóstoljuk – áll a somlói Tornai Pincészet közleményében. Elmondásuk szerint „jó évjárat volt a tavalyi, a csapadékmentes, meleg, hosszú őszön szépen értek be a tételek”, bár a mennyiség a kevés és rossz eloszlású nyári csapadék miatt 30%-kal kevesebb lett.
 
Kiemelkedőnek tartják a juhfarkak minőségét, de szép bort adtak a furmint, a zenit és az illatos fajták is. A Tornai friss és birtokborok február közepétől vásárolhatók meg. A Prémium és Top Selection borokra még várni kell, az utóbbiak még finomseprőn vannak, a napokban pedig el kezdett erjedni a januárban szüretelt jégboruk is.
 

Már boros szakember is van a koronavírussal fertőzöttek között

Január 31. 15:36
Címlapfotó: AFP
 
Bordeaux-ban is találtak egy embert, aki koronavírussal fertőződőtt meg. A 48 éves kínai származású francia állampolgár a borbizniszben dolgozik, éppen Vuhanban volt üzleti úton a járvány kitörésekor. Január 22-én tért haza Franciaországba, ahol influenzatünetei miatt kórházba ment, ott pedig kimutatták a koronavírust a szervezetében.