Michelin-csillagot kaptak a magyar borok

Borászportál
2019. május 07., 09:08


2019. március 27-én a világ legnagyobb gasztronómiai elismeréseként megkapta első Michelin-csillagát a Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos és Veres István séf vezette Babel Budapest.
Michelin-csillagot kaptak a magyar borok
Az évek óta jósolt, és évről évre remélt díj végül megérkezett. Ez az elismerés azonban az étterem, a tulajdonos és a fiatal, kreatív séf vezette konyha mellett a Blazsovszky Péter Head Sommelier által megálmodott és összeállított, egyensúly alapú borpárosításnak és az étterem egyedülálló magyar borkínálatának is szól.
 

A Babel Budapestet boros körökben gyakran említik a „pimasz” jelzővel, amit Blazsovszky Péter választásainak is köszönhet az étterem. A Head Sommelier nem szívbajos, ha egy tisztán fehérboros sor összeállításról, vagy egy pezsgő borpár beválasztásáról vagy akár egy tétel duplikálásáról van szó egy menüsoron belül. „Azt gondolom, hogy a Michelin csillag természetesen elsősorban az étteremnek, a tulajdonosnak és a séfnek szól, de mindemellett a magyar boroknak is, hiszen nem volt még olyan hazai Michelin-csillagos étterem, amelyik ilyen régen ragaszkodna konokul a kizárólag magyar borsoraihoz.” - mondja a vezető sommelier.
 
Michelin-csillagot kaptak a magyar borok
A három főszereplő (balról-jobbra): Veres István séf, Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos, Blazsovszky Péter Head Sommelier
 
A Babelben a különleges választások hátterében egy egészen új és formabontó párosítási metódus áll, amely az egyensúlyra épít, és aminek kitalálása szintén Péter nevéhez fűződik. Ennek a lényege, hogy nem ízpárokat és ízkombinációkat keresnek a választásnál, hanem az egyensúlyra, harmóniára törekszenek, ez pedig mind az étel, mind a bor legjobb formáját hozza elő.
 

 
„Ez a borpárosítás egyálatlán nem működne, ha István elképesztő kreativitása és egyénisége nem mutatkozna meg ilyen szépen a menüsorainkban. Az én feladatom a fogások borokon keresztül történő interpretálása, ami által mindkettőnk személyisége belekerül a degusztációba. Az edukációs szándék így válik egyedivé és egyben megosztóvá is. Az élményszerzés a lényeg, a komfortzónánk elhagyása a határok feszegetésének segítségével" – tette hozzá Blazsovszky Péter.
 
Michelin-csillagot kaptak a magyar borok
 
A Babel Budapest története 11 évre nyúlik vissza, a sok változás közepette egy dolgot mindig szem előtt tartottak: a magyar hagyományok tiszteletét az ételeknél, a designban, az eszközökben és az étterem teljes koncepciójában.
 
„Veres István érkezésével új fejezetet nyitottunk, de ez az egész Babel-történetbe tökéletesen illeszkedett. A korábbi, Osztrák-Magyar Monarchiára épülő koncepciót felváltotta az ősmagyar és erdélyi tradíciókat képviselő kínálat és kulináris szemléletmód, köszönhetően István erdélyi származásának. Nagyon büszke vagyok a séfre és természetesen az egész csapatra, hiszen ebben a sikerben mindenkinek része volt. Borzasztó nagy öröm számomra, hogy a magyar és az erdélyi konyha ilyen kitüntetésben részesülhetett. Az élet szép” – mondta Hlatky-Schlichter Hubert a csillag megérkezése utáni pillanatokban.
Winelovers borok az olvasás mellé