Villány a cabernet franc mellé tette le voksát

Font Sára
2014. december 03., 23:45


A Bordó Blend Nagy Bordói Kóstoló harmadik mesterkurzusán öt vezető villányi borászat képviselői tartottak előadást a villányi összefogásról és a Villányi Francról.
Villány a cabernet franc mellé tette le voksát
 
A Villányi borvidék hosszú ideje tartó összefogásának és tudatosságának köszönhetően, a Villányi Marketing Műhely égisze alatt született meg a Villányi Franc márka, melynek bemutatkozó eseményére 2014. május 15-én került sor. A villányi eredetvédelmi rendszer átdolgozásának eredményeként a prémium és szuper prémium kategóriákba sorolt 100% cabernet franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé. A borvidék fontos feladata, hogy a márka külföldi megismertetésével elhelyezze önmagát Európa borászati térképén is.
Villány a cabernet franc mellé tette le voksát
(Fotó: Dancsecs Ferenc)
A koncepcióról és a borokról Villány öt meghatározó pincészetének képviselője (Bock Pince – Bock József, Gere Attila Pincészete – Gere Andrea, Gere Tamás és Zsolt Pincészete – Gere Zsolt, Malatinszky Kúria – Malatinszky Csaba, Vylyan Pincészet – Iványi Emese) tartott teltházas mesterkurzust.
 
Miért pont a cabernet franc?
Malatinszky Csaba előadásában ismertette, hogy melyek azok a természeti adottságok és gazdasági szempontok, amelyek miatt a cabernet franc mellett döntöttek. A szőlő ideális termőhelyre talált a 2800 hektáros termőterületű Villányi borvidéken mind a terület klímájának, mind pedig talajadottságainak köszönhetően, ahol immár az ültetvények 14%-át teszi ki a fajta. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és sok napsütést igénylő szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad.
Villány a cabernet franc mellé tette le voksát
Malatinszky Csaba (Fotó: Dancsecs Ferenc)
A gazdasági szempontok mellett olyan érvek sorakoztathatók fel, mely szerint a cabernet franc egy olyan világfajta, amely elérhető és magas minőséget képvisel, önállóan ritkán jelenik meg és világviszonylatban kis területen termesztik – ezzel kisebb versenyhelyzetet indukálva.
Mivel a borvidéken termő cabernet franc-ok nemzetközi mezőnyben is egyre inkább bizonyítják, hogy Villányban érdemes még nagyobb hangsúlyt kapnia a fajtának, úgy döntöttek, hogy a cabernet franc lesz a borvidék kiemelt vezérterméke.
Ha valakit esetleg nem győznének meg a fenti érvek, érdemes fontolóra venni Michael Broadbent MW szavait, aki szerint „a cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát” (2000, Decanter Magazine).
Villány a cabernet franc mellé tette le voksát
Gere Andrea (Fotó: Graselly Balázs)
Gere Andrea és unokatestvére, Gere Zsolt a második generációs borászokat képviselték a mesterkurzuson. Kiemelték, hogy a régi generáció összefogása nélkül ma nem tartanának ott, ahol, illetve említésre kerültek az új generációt érő jelenlegi kihívások is. Nekik már egy több szereplős piaccal, és ez által jóval kiélezettebb versenyhelyzettel kell szembenézniük, ahol mindenki valami egyedivel próbálja megkülönböztetni magát.
A Villányi eredetvédelmi rendszer
Bock József a hazánkban elsőként életre hívott borvidéki szintű eredetvédelmi rendszert mutatta be részletesen. A 2006-os évjárattól kezdve vezették be a villányi borok védjegyét, melynek szimbóluma a magyar kikerics, az első magyar védett növény.
A franc kapcsán fontos újításon ment keresztül az eredetvédelmi rendszer, mert a Borvidéki Tanács meghatározta a szuper prémium kategóriás cabernet franc minőségi feltételeit is. A prémium és szuper prémium kategóriás 100% cabernet franc-ok a jövőben Villányi Franc márkanév alatt kerülnek majd a fogyasztók elé.
Villány a cabernet franc mellé tette le voksát
Eredetvédelem, borkategóriák (a szerző grafikonja)
A Villányi Franc - szuper prémium minőségben - azt jelenti, hogy 100% franc-ból készül, maximum 35 hl/ha terheléssel, de legtöbbször annál is szigorúbb terméskorlátozással. Minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban.
Villányi Franc a pohárban
Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes borok, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal, teret engedve a borász egyéniségének is. Ízük a kökényre, az erdei szamócára és szilvára emlékeztetnek. Ezeknek a boroknak 15-20 évet garantálnak a borászok.
Iványi Emese, a Vylyan Pincészet marketing szakembere Hamvas Béla szavait idézte, aki szerint „a villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké”. Ha pedig gavallér, akkor cabernet franc. Azaz egyenes, jó tartású, nemes – egy olyan gavallér, aki korosan is megtartja előnyös tulajdonságait. Ezzel szemben Bock József a „nagy nőnek” nevezte a szőlőfajtát.
Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a villányiak nagyon hisznek ebben a fajtában és ezt a hitet szeretnék továbbadni másoknak is.
Borsor:
  • Malatinszky Kúria: Noblesse Cabernet Franc 2009 és Cabernet Franc 2009
  • Vylyan Pincészet: Cabernet Franc 2011 és Mandolás 2009
  • Gere Attila Pincészete: Cabernet Franc Selection 2012 és Cabernet Franc Selection 2009
  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete: Cabernet Franc Válogatás 2011 és Cabernet Franc Várerdő dűlő 2009
  • Bock Pince: Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2011 és Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2009
 
Winelovers borok az olvasás mellé