Fröccs

A Velencei karneválért idén nem kell Olaszországig utaznod

Február 17. 10:21
A Velencei karneválért idén nem kell Olaszországig utaznod
 
A Velencei karnevál (2020. február 21-22.) az a nagyszerű farsangi mulatság, ahol zenészek, mutatványosok, zászlódobálók, alakoskodók, maskarások, bábosok, tűzzsonglőrök, táncosok mellett a vendégek maguk is az előadás szereplőivé válnak, mert „a karnevált nem nézik, hanem élik”. A Velencei-tó Kapujánál évek óta fergeteges jókedvben űzik el a telet és köszöntik a tavaszt. A szervezők idén már kétnapos programsorozattal tisztelegnek a több ezeréves kulturális tradíció és a városi hagyomány előtt, megelevenítve az ünnepkörhöz tartozó európai és helyi szokásokat.

Már pénteken minden érdeklődőt szeretettel fogadnak, de a főszerep mégis a gyermekeké, a diákoké lesz. Számukra jelmezversenyt hirdetnek, a kézműves foglalkozásokon készthetnek népi hangszereket,csúzli-csörgőt, brekegőt,diócsörgőt. Maskarákba öltözve táncoltathatnak medvét, árulhatnak kecskét, gólyaként alakoskodhatnak és küzdhetnek szalmabábokkal.

Szombaton mindenki előtt nyitva állnak a Velence Korzó külső és belső terei, ahol látványos programok, foglalkozások és - természetesen - forró italok, borok, teák várják a részvevőket nagyszerű környezetben, a Velencei-tó partján.
 
PROGRAMOK
 
Február 21, péntek
 
Farsangi mulatozás és kézműves foglalkozások
Helyszín: a Velence Korzó épülete
16.00 – 19.00 
Zajkeltő ritmuseszközök, varázsló fejfedők, busó álarcok készítése.
Fonójátékok: gombolyítás, sodrás,fonás, körmöcskézés, madzagszövés
Népi hangszereket készítése: csúzli-csörgő, brekegő, diócsörgő
Az alakoskodás és farsangi játszó, küzdelem
A fiúk maskarába öltözve érkeznek a „fonóházba”. medvét táncoltatnak, eladásra kínálják a kecskét, gólyaként alakoskodnak
Küzdelem a szalmababákkal:
Konc király (az eszem iszom megszemélyesítője) és Cibere vajda (a böjti időszak képviselője) mókás vetélkedője, küzdelme szalmabábokkal
Farsang Jancsi temetése, siratása.
(A játékokhoz az eszközöket és a jelmezeket a szervezők biztosítják.)
18.00 a Bóbita zenekarkoncertje
 
 Február 22., szombat
 
10.00: Farsangi kézműves-foglalkozások a Velence Korzó épületében
13.40: Gyülekező a karneváli felvonulásra a Zöldliget Általános Iskolánál. Felejtendő a múlt esztendő rossz emlékeit, a velük kapcsolatos holmikat felaggathatod a kiszebábra.
14.15: Jelmezes karneváli felvonulás óriásbábok, sárkányok vezetésével a Velence Korzóra az Avar Horda zenei kíséretével. A menethez több ponton újabb felvonulók, mutatványosok, zászlóforgatók csatlakoznak.
15.30: Nyitány - Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport
15.45: Fenevadak a Tóparton  - a BAB Társulat  Óriásbáb előadása
16.15: „Itt a farsang, áll a bál…” -a Kolompos együttes koncertje   
17.10: PákozdiHagyományőrző Táncegyüttes műsora
17.50: A farsang ritmusa -HuNKuN Táncegyüttes produkciója
18.20: Fényfestés a korzón
18.30: Kiszebábu égetése – zenészekkel, tűzzsonglőrökkel a tóparton
19.00: Drum&Brass&Fire show:ütőhangszeres együttes, fúvósok és tűzzsonglőrök.
 
14-18 óra közötti állandó programok:
Arcfestés
Élő szobor a téren
Paprika Jancsi csúzlizdája
Régi idők körhintája
Velencei hagyományos farsangi forgatag – beltéri kézműves foglalkozás

Törvényileg változik a trappista sajt receptje

Február 11. 11:35
Idén év végén életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a trappista sajt előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak – olvasható Agrárszektor hírlevelében.
 
 A változás oka, hogy bár az élelmiszerbiztonsági elvárásoknak megfelelnek a mostani sajtok is, kulináris élvezetükkel azért a hazai fogyasztóknak is sokszor meggyűlt már a bajuk. A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. és II. kötetében egészen más rajzolódik ki trappista és trappista sajtról. Az MÉ I. kötete kevéssé szabályozza azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni. A II. kötet ezzel szemben már nagyon precíz követelményeket állít a trappista sajt elkészítése elé, ám ezeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha "megkülönböztetett jelzéssel" illetik terméküket. Azaz "minőségi"; "hosszú érlelésűnek" nevezik. Jelenleg a vállalkozók szinte egyáltalán nem élnek a minőségi megkülönböztető jelző használatának lehetőségével.
 

A vásárlói reklamációk jellemzően a túl puha (nehezen reszelhető) állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni, mondta el a témával kapcsolatban a penzcentrum.hu-nak a Nébih. A hatóság ezen felül pedig arra is rámutatott, hogy éppen a "tág minőségi határ között mozgás" miatt szükségessé vált az MÉ módosítása trappista fronton. Tekintettel arra a jogos fogyasztói igényre, hogy hazánk legelterjedtebb sajtfélesége állandó minőségű legyen, az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Szakbizottság 2019-ben kiegészítette a MÉ I. kötet 1-3/51-1 számú előírását a trappista sajtra vonatkozó fejezettel. A leírás a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl magába foglalja a sajtok alakjának és az elvárt érzékszervi tulajdonságoknak a meghatározását is - tudta meg a Nébihtől a portál. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az MÉ I. kötetének trappista fejezete magában fogja foglalni a jelenlegi MÉ II.-ben szereplő kritériumok jelentős részét.

Az MÉ I. kötete eddig így fogalmazott trappista téren: tejből, valamint engedélyezett összetevőkből vagy azok egy részéből, a jellegének megfelelő kultúra hozzáadásával, enzimes alvasztással, a tejfehérje részleges vagy teljes koagulálásával, savóelvonással - membrán szeparációs technológiával gyártott sajt esetén permeátum elvonással - előállított szilárd vagy félszilárd termék, amelyben a savófehérje/kazein arány nem haladja meg a tejben lévőt, és amelyet rövidebb-hosszabb ideig érlelnek.

Ezzel szemben az MÉ. II. kötetében a következő kritériumok szerepelnek jelenleg: a Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt. Aminek a következő paramétereknek kell megfelelnie:
  • a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
  • fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
  • a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
  • jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
  • jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
  • jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).
A Nébih arról tájékoztatta a portált, hogy 2020 év végére várható a módosítás hatálybalépése. Ezt követően csak azt a sajtot lehet majd Trappistának hívni, amely megfelel az MÉ I. kötetébe beemelt kritériumoknak. Az előállítók számára továbbra is adott lesz a lehetősége annak, hogy bármilyen - akár alacsonyabb árfekvésű - a trappistától eltérő paraméterekkel rendelkező oltós alvasztású érlelt sajtokat gyártsanak, de ezeket csak olyan megnevezéssel hozhatják forgalomba ami nem utal - a fogyasztó számára félrevezető módon - Trappistára, hívta fel a az Agrárszektor közlemény szerint a Nébih.
 
 

Megkóstolták somló újoborait

Február 10. 09:32
Az év egyik legizgalmasabb eseménye a januári készletkóstoló, amikor a pince összes, még nem palackozott tételét megkóstoljuk – áll a somlói Tornai Pincészet közleményében. Elmondásuk szerint „jó évjárat volt a tavalyi, a csapadékmentes, meleg, hosszú őszön szépen értek be a tételek”, bár a mennyiség a kevés és rossz eloszlású nyári csapadék miatt 30%-kal kevesebb lett.
 
Kiemelkedőnek tartják a juhfarkak minőségét, de szép bort adtak a furmint, a zenit és az illatos fajták is. A Tornai friss és birtokborok február közepétől vásárolhatók meg. A Prémium és Top Selection borokra még várni kell, az utóbbiak még finomseprőn vannak, a napokban pedig el kezdett erjedni a januárban szüretelt jégboruk is.
 

Már boros szakember is van a koronavírussal fertőzöttek között

Január 31. 15:36
Címlapfotó: AFP
 
Bordeaux-ban is találtak egy embert, aki koronavírussal fertőződőtt meg. A 48 éves kínai származású francia állampolgár a borbizniszben dolgozik, éppen Vuhanban volt üzleti úton a járvány kitörésekor. Január 22-én tért haza Franciaországba, ahol influenzatünetei miatt kórházba ment, ott pedig kimutatták a koronavírust a szervezetében.

Korlátlan sörkóstolás a Gellértben egy belépővel

Január 31. 10:24
Február 14-16. között várja a sörbarátokat a Serfőző és a Gellért Hotel közös téli sörünnepe, az Indoor Sörfesztivál, ahol a korlátlan sörkóstolásnak csak az önmérséklet szab határt.
 
A belépő áráért korlátlanul kóstolhatjó több mint 100 féle sör: kis- és nagyüzemi, hazai, valamint cseh, német, angol, belga sörkülönlegességek. A sörösökön kívül jelen lesznek pálinka, valamint gasztrokiállítók is
 
Február 14-én és 15-én kiegészítő programként este hétkor indul a Stílusos Városi Sörvacsora, melynek célja nem más, mint összehozni a gasztronómiára és sörre fogékony közönséget – a Gellértben, stílusosan, egy 5-fogásos gourmet vacsora keretében, sörsorral kísérve. Az V. Indoor Sörfesztivál sörvacsorája koprodukcióban készül Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség szövetségének megálmodója és Vona Róbert, a Gellért Söröző séfjének (s)örömfőzésével, akik közösen álmodták meg és közösen is készítik el a gourmet fogásokat, melyek a hozzájuk kínált sörökkel szenzációs ízvilágot kínálnak.
 
Az Indoor Sörfesztivál harmadik napján korlátlan étel-, italfogyasztás és a fesztivál legjobb sörei várják a gourmandokat a vasárnapi Sör mi több Sörbrunch-on. A menüsort Müncz Gábor, többszörös bajnok mesterszakács, a Gellért konyhafőnöke sörökhöz passzoló ételekből állította össze.
 
A február 14-15-i sörkóstolóra a belépő elővételben 5.990 Ft, a helyszínen 6.990 Ft, a sörvacsorára 12.990 Ft a jegy, mely tartalmazza az 5-fogásos gourmet vacsorát sörsorral és a belépőt a sörfesztiválra, korlátlan sörkóstolással és egy logózott korsóval. A vasárnapi Sörbrunch korlátlan fogyasztását pedig 10.550 Ft-ért lehet megváltani.
 
További infók: indoorsorfeszt.hu

Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK

Január 27. 15:57
Országszerte számos megemlékezés zajlott az elmúlt napokban sor Szent Vincének, a borászok védőszentjének napján. A fővárosi ünnepségre január 22-én került sor a XI. kerület Kemenes-utca Kelenhegyi-úti pihenőnél álló Szent Vince szobornál - olvasható a Bor és Piac beszámolójában.
 
Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK
Fotó: borespiac.hu
 
Habár a szobron kívül ma már nem sok minden utal rá, a Gellérthegy oldalában feltehetően már a kelták óta létezett a szőlőkultúra. A budafoki Promontorium Borlovagrend szervezésében most hetedik alkalommal rendezték meg Szent Vince szobránál az ünnepséget. A borlovagrend nevében az esemény szervezője, Sárkány Péter méltatta Szent Vince vértanú életét, dicsőséges helytállását, és vértanú halálát.
 
Vince-napi megemlékezés a Gellérthegyen - FOTÓK
Fotó: borespiac.hu
 
Ezt követően katolikus szertartás szerint került sor a jelképes vízszentelésre, a bor-, valamint a szobor talapzatánál elhelyezett szőlővessző-köteg megáldására, melyből a résztvevők magukkal vihettek egy-egy venyigét, hogy otthon vízbe rakva megfigyeljék, mennyire aktívan fejlődnek rajta a rügyek, milyen lesz az ez évi szőlőtermés.

Az ünnepséget ebben az évben az a megtiszteltetés érte, hogy részt vett rajta a gellérthegyi Szent Vince szobor alkotója, Czinder Antal szobrászművész is.
 

Elindult a Szétcsúszva program

Január 24. 15:53
2019. január 24-én indult a Szétcsúszva program, a Momentán Társulat által indított kezdeményezés célja a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása interaktív színházi előadások segítségével - olvasható az MTI közleményében.
 
A középiskolásoknak szóló Szétcsúszva címú előadásában a társulat tavasz végéig háromezer magyar diákkal szeretné megismertetni a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és felhívni a figyelmet a felelős magatartás fontosságára.
A műsorok 60 percig tartanak, a produkció a színészek által előadott darabból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A középiskoláknak a fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosítanak.
    
A Szétcsúszva programot az Egyesült Királyságban működő Collingwood Learning oktatási központ fejlesztette ki 2005-ben,.azóta 400 ezer gyerek vett részt benne a szigetországban, idén már 21 országban vették át.
 

Idén is ott lehetsz a Somlói Borászbálon

Január 21. 08:38
Idén január 25-én 19 órától a Tornai Pincészetben rendezik meg a 2. Somlói Borászbált. A bál megrendezésének célja egy jó hangulatú borvacsora a borvidék kedvelőinek részvételével, illetve a somlói borásztársadalom segítése - olvasható a Tornai Pince honlapján. A bálon minden résztvevő borát kínálják, így arra is jó lehetőség, hogy a vendégek egy helyen megkóstolhassák a hegy széles kínálatát.
 
További információk, menü, dress code a pincészet honlapján.
 
Jelentkezés, jegyek: +36 70 339 9821, rendezveny@tornaipince.hu

Szavazz a legjobb magyar étteremre!

Január 20. 11:20
Mint 1993 óta minden évben, ezúttal is lehet szavazni a legjobb éttermekre és szálláshelyekre a Best of Budapest & Hungary díj keretében. A válaszadók között értékes nyereményt is kisorsolnak.
 
Szavazni itt lehet, határidő 2020. március 1.