Fröccs

A világörökségi listára jelölik a nápolyi pizzát

Március 16. 09:20
Múlt héten jelölték a dél-olasz specialitást a világörökségi listára, amelyet azzal indokolt az olasz UNESCO-bizottság és az agrárminiszter, hogy a tradicionális nápolyi pizzakészítési módszer Olaszországot jelképezi a világ számára - írja az Élelmiszer.hu
 
A nápolyi pizzásoknak saját szervezetük is van, az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség, ami Igazi Pizza-minősítést is ad az arra érdemes pizzázóknak, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeiknek - szabályozva van többek között a tésztavastagság a pizza különböző részein. Magyarországon jelen pillanatban egy Vera Pizza minősítésű hely van, és Igennek hívják.

Pénztárcabarát borok a Lidlnél

Március 15. 19:10
A Lidl borkínálata folyamatosan bővül, megújul, valamint remek akciókat is biztosítanak a vásárlóiknak. Húsvét előtt is számos magyar tételt kínálnak kedvezményes áron. 
 
„Közeledik a húsvét: a Lidl-nél vélhetően úgy döntöttek, hogy a fogyasztók nem maradhatnak szomjasak az ünnepen, ezért több mint negyven magyar bort válogattak ki vásárlóiknak. Az akciós újságot végigböngészve rögtön szembetűnt, hogy a széles kínálat remek árakkal van kikövezve: néhány bornál még a pinceárhoz képest is lehet fogni párszáz forintot, ami annak fényében, hogy 2000 forint alatti borokról van szó, komoly árkedvezményt jelent” - írja a Mandiner.hu.
 
Vannak illatos fehérek, gyöngyözők, friss rozék és a vörösbor kínálata is bőséges az üzletláncnak.
 
A teljes cikket a Mandiner.hu oldalon tudod elolvasni! 
 

Egy kéknyelű fejlődése a palackban

Március 15. 15:50
A badacsonyi Váli pincészet 2011-es Kéknyelű tételének fejlődését követte végig A Művelt Alkoholista, amelynek élményét megosztotta az olvasókkal is:
 
Az első palack annyira megfogott, hogy alaposan betáraztam belőle annak idején. Valamivel később a fa eluralkodni látszott a boron, és akkor már én is osztottam néhány barát korábbi, ezt illető kifogását: nem áll jól neki a vanília.(...) Ötödik évére megérkeztek a tercier jegyek és összesimultak az illesztések – szerintem szebb állapotban van, mint a középúton volt.(...) Nagyvonalúan gazdag, ezzel sokakat megnyerne; és aztán az utóíz, az nagyon ott van: intenzív, messze átlag fölötti.
 
A teljes bejegyzést A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasni!

Már húsz éve virágzik a családi étterem

Március 15. 12:09
A Keleti pályaudvarhoz közel található a Rosenstein étterem, amely már húsz éve virágzik a fővárosban. A vendéglátóhelyet Rosenstein Tibor nyitotta meg, és a város egyik legmegbízhatóbb zsidó-magyar konyháját viszi az elmúlt két évtizedben. Az Index.hu egy interjút készített Rosenstein Tiborral és fiával, Rosenstein Róberttel. 
 
Sokat járok Olaszországba feltöltődni, és láttam, hogy azok a helyek, ahova igazán szívesen ülnek be a helyiek, mind családi kézben vannak, és sokan saját márkás termékeket is árulnak. Nálunk ez egyrészt jó, mert a vendég hazavihet egy kis darabot a Rosenstein vendéglőből, és lesz egy folyamatosabb jelenlétünk az életükben, emellett fontosnak tartottam, hogy lássam folyamatában, hogy például egy lekvár hogyan készül el.

A farm (Rosenstein Farm) ezután jött, mert nem kaptunk bizonyos termékeket, húsokat, és ez inspirált, hogy valamit kéne nekünk tenyésztenünk, termelnünk, hogy minél stabilabban tudjunk jó minőséget nyújtani. Ez először nagyon romantikusan indult, azt gondoltam, hogy lesz vidéken egy villa, ami körül kutyák rohangálnak, hátul meg pár tehén, de ez nem így működik, főleg Magyarországon nem. Így találtuk Szomor Dezső bácsit, akivel elkezdtünk közösen dolgozni, vagyis bértartásban van nála lent gyöngytyúk, szürkemarha, meg mangalica.
 
Ezeket azonban megelőzte a pálinkánk, ami pedig egy reflexió volt az elmúlt öt-hat évben megváltozott rövidital-fogyasztásra.(...)
 
A teljes interjút az Index.hu oldalon tudod elolvasni!

Így metszik a furmintot

Március 15. 09:41
A 2013-as telepítésű furmint metszését mutatja be az alábbi videóban a tokaji Gizella Pince. Az ületetvény a Szil-völgy dűlőben található.
 

Íme a Magyarország tortája cím 2016-os jelöltjei

Március 15. 06:07
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot  augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából. Az első értékelést követeően, íme a 10 továbbjutó (abc sorrendben): 
 
 1. Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda (Dunaföldvár)
 2. Bakonyi Túrós Csusza Torta – Caffé Kft., Művész Kávéház és Cukrászda (Budapest)
 3. Fertődi Selymes – Vaslóczki Orsolya, Horváth Cukrászda (Budapest)
 4. Magyar kert – Szentandrási-Szabó Emese, Suhajda Cukrászda (Budaörs)
 5. Málnás Tripla Csokitorta – Szoljár Csaba, Solier Cafe (Gödöllő)
 6. Nagyi gyümölcsöse – Nagyné Haán Bernadett, Major Cukrászda (Budapest)
 7. Őrség zöld aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
 8. Szentendrei Mézes-málnás „Annamari” torta – Nagy Péter, Szamos Cukrászat (Pilisvörösvár)
 9. Tihanyi körtés sajttorta – Barabás Csilla, Édes-Gyömbér Cukrászda (Budapest)
 10. Zuzorka – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
 
Júniusban folytatódik a második körös megmérettetés.

Mi a különbség a hegyaljai települések borai között?

Március 14. 19:20
Tokaj-Hegyalja társadalmi összefogását és jól működő közösségi életét is jól szimbolizálja, hogy egyre több községben készítenek település színtű borokat.
 
A Tokaji Március Nagykóstoló településalapú mesterkurzusán 7 település, 7 szakember, és 14 bor áll csatasorba. A szakemberek az egységben, a borok a különbségekben rejlő szépségről mesélnek majd. A legnagyobb kérdés: az egyediség lehet egy erős márka alapja? Miről
üzen egy címkére írt falunév vagy dűlő?
 
A Vinoport.hu oldalán az előadók is megszólaltak a kurzussal kapcsolatban.
 
A mesterkurzus borsora:
 • Tállya Wines Tállya 2014
 • Tállya Wines Rigófütty 2014
 • Olaszliszka Hárslevelű 2014
 • Samuel Tinon Birtok Furmint 2014
 • Pajzos-Megyer Tokaji Hárslevelű Selection 2014
 • Pajzos-Megyer Tokaji Furmint Selection 2013
 • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Bio Kis-Garai-dűlő 2014
 • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Selection 2011
 • Gróf Degenfeld 2015 Terézia Hárslevelű
 • Gróf Degenfeld 2014 Terézia Hárslevelű
 • Béres 2011 Lőcse Furmint (dűlőszelektált)
 • Béres 2009 Omlás Furmint (dűlőszelektált)
 • Lenkey Sárgamustkotály 2007
 • Lenkey December 2005
 
További információk a mesterkurzusokról: ide kattintva

A világ 10 legdrágább gyümölcse

Március 14. 16:03
Gondoltad volna egy szőlőfajtáról, hogy 4000 USD-ba kerül belőle egy fürt? Pedig igaz. Íme a világ 10 legdrágább gyümölcse (az összeállítást a Foodandwine.hu készítette):
 
 1. Yubari King dinnye: 23000 USD/2 db
 2. Densuke görögdinnye 6100 USD/db
 3. Ruby Roman szőlő: 4000 USD/fürt
 4. Taiyo-no-Tamago mangó: 3000 USD/2 db
 5. Ananász Heligan elveszett kertjéből: 1600 USD/db
 6. Szögletes görögdinnye: 800 USD/db
 7. Dekopon mandarin-narancs: 80 USD/6 darab
 8. Sekai-ichi almák: 21 USD/db
 9. Sembikiya Queen eper: 85 USD/12 darab
 10. Buddha-alakú körte: 9 USD/db
 
A teljes cikket a Foodandwine.hu oldalon tudod elolvasni!

Tudj meg többet a rumok királyáról!

Március 14. 13:20
A rumok királyának is nevezik a Zacapát, amely luxusital az idei évben ünnepli a 40. születésnapját. A Zacapa brandjének utazó nagykövete egy latin-amerikai hölgy, Rebecca Quiñonez.
 
A topprémium minőségű rum két változatát, a Zacapa Centenario 23-at és a csúcsmodellt, az XO változatot hazánkban is bemutatta Rebecca - írja a Turizmusonline.hu.
 
A Zacapa Centenario 23-at Guatemala déli partvidékén, vulkanikus talajon termelt cukornádból készítik, méghozzá elsőként préselt „szűz cukornád-mézből”. A Zacapa lényege, hogy a lepárlást követően 2300 méteres tengerszint feletti magasságra szállítják fel a hegyekbe, és ott érlelik, így válik gazdag aromájú, komplex ízvilágú és gyönyörű színű rummá.
 
Az XO készítésekor 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze. Továbbá az utolsó hordó az érlelési folyamatban francia ex-konyakos tölgyfahordó.