Fröccs

Mi a különbség a hegyaljai települések borai között?

Március 14. 19:20
Tokaj-Hegyalja társadalmi összefogását és jól működő közösségi életét is jól szimbolizálja, hogy egyre több községben készítenek település színtű borokat.
 
A Tokaji Március Nagykóstoló településalapú mesterkurzusán 7 település, 7 szakember, és 14 bor áll csatasorba. A szakemberek az egységben, a borok a különbségekben rejlő szépségről mesélnek majd. A legnagyobb kérdés: az egyediség lehet egy erős márka alapja? Miről
üzen egy címkére írt falunév vagy dűlő?
 
A Vinoport.hu oldalán az előadók is megszólaltak a kurzussal kapcsolatban.
 
A mesterkurzus borsora:
 • Tállya Wines Tállya 2014
 • Tállya Wines Rigófütty 2014
 • Olaszliszka Hárslevelű 2014
 • Samuel Tinon Birtok Furmint 2014
 • Pajzos-Megyer Tokaji Hárslevelű Selection 2014
 • Pajzos-Megyer Tokaji Furmint Selection 2013
 • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Bio Kis-Garai-dűlő 2014
 • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Selection 2011
 • Gróf Degenfeld 2015 Terézia Hárslevelű
 • Gróf Degenfeld 2014 Terézia Hárslevelű
 • Béres 2011 Lőcse Furmint (dűlőszelektált)
 • Béres 2009 Omlás Furmint (dűlőszelektált)
 • Lenkey Sárgamustkotály 2007
 • Lenkey December 2005
 
További információk a mesterkurzusokról: ide kattintva

A világ 10 legdrágább gyümölcse

Március 14. 16:03
Gondoltad volna egy szőlőfajtáról, hogy 4000 USD-ba kerül belőle egy fürt? Pedig igaz. Íme a világ 10 legdrágább gyümölcse (az összeállítást a Foodandwine.hu készítette):
 
 1. Yubari King dinnye: 23000 USD/2 db
 2. Densuke görögdinnye 6100 USD/db
 3. Ruby Roman szőlő: 4000 USD/fürt
 4. Taiyo-no-Tamago mangó: 3000 USD/2 db
 5. Ananász Heligan elveszett kertjéből: 1600 USD/db
 6. Szögletes görögdinnye: 800 USD/db
 7. Dekopon mandarin-narancs: 80 USD/6 darab
 8. Sekai-ichi almák: 21 USD/db
 9. Sembikiya Queen eper: 85 USD/12 darab
 10. Buddha-alakú körte: 9 USD/db
 
A teljes cikket a Foodandwine.hu oldalon tudod elolvasni!

Tudj meg többet a rumok királyáról!

Március 14. 13:20
A rumok királyának is nevezik a Zacapát, amely luxusital az idei évben ünnepli a 40. születésnapját. A Zacapa brandjének utazó nagykövete egy latin-amerikai hölgy, Rebecca Quiñonez.
 
A topprémium minőségű rum két változatát, a Zacapa Centenario 23-at és a csúcsmodellt, az XO változatot hazánkban is bemutatta Rebecca - írja a Turizmusonline.hu.
 
A Zacapa Centenario 23-at Guatemala déli partvidékén, vulkanikus talajon termelt cukornádból készítik, méghozzá elsőként préselt „szűz cukornád-mézből”. A Zacapa lényege, hogy a lepárlást követően 2300 méteres tengerszint feletti magasságra szállítják fel a hegyekbe, és ott érlelik, így válik gazdag aromájú, komplex ízvilágú és gyönyörű színű rummá.
 
Az XO készítésekor 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze. Továbbá az utolsó hordó az érlelési folyamatban francia ex-konyakos tölgyfahordó.

Európa alulértékelt városai

Március 14. 10:10
Róma, Párizs, Barcelona, Liszabon... és még sorolhatnánk a vonzóbbnál vonzóbb úticélokat. De van egy olyan lista is, ahová Európa alulértékelt városai kerültek.
 
A Ruba.blog.hu a relatívan lebecsült városokat mutatja be, vagyis lesznek közte olyanok, amik egész népszerűek, de ennél nagyságrendekkel több látogatót vonzhatna (ilyen pl.: Zágráb), és lesznek olyanok, amik nem túl attraktívak, de annál azért többet érdemelnének, mint hogy évente 10-en látogassák meg (pl.:Minszk), és persze lesznek olyanok, ahova szinte senki sem megy, pedig vannak olyan érdekesek, mint némely nyugati város (pl.: Kamenyec-Podolszk). Annak érdekében, hogy reális célpontok kerüljenek csak a listára, húztam egy 1500km-es kört Budapest köré, és csak innen válogatok - írja a bejegyzés szerzője.
 
Lássuk a listát:
 1. Szarajevó
 2. Szkopje
 3. Kijev
 4. Vilnius
 5. Durres
 6. Kamenyec-Podolszk
 7. Szófia
 8. Zágráb
 9. Minszk
 10. Ankara
 11. Lviv
 
A teljes cikket a Ruba.blog.hu oldalon tudod elolvasni!

A tavaszi ébredés növénye

Március 13. 19:36
Ambrus Lajos József Attila-díjas író, és a Food&Wine blog állandó vendégszerzője, és a medvehagymáról mesélt legújabb bejegyzésében. Ugyanis a növény most bújik elő az erdőkben, és érdemes vele közelebbről is megismerkednünk.
 
Medvehajma – mondta rá a népnyelv; korábban kígyóhagymának is hívták a tavaszi ébredés növényét, és tájnyelvi alakzatokban a sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroshagyma, erdei fokhagyma, boszorkkányhagyma néven is szerepel.(...) Fehér virágai április-májusban nyílnak; zsenge leveleinek és hagymájának gyűjtése még virágzás előtt ajánlott, virágzás idején a növény mérgező.(...) A székelyföldi Erdővidéken a népi gyógyászat szívpanaszok esetére, vérkeringést fokozó, impotencia elleni gyógyszerként használja, a konyhában zsenge leveleit friss salátaként és kompótnak télire, de húsokhoz és mártásokhoz is kiváló. Fűszernövényként levesekben és főzelékekben, süteményekben, sajtokban, kenyérben, kefirben, joghurtokban használható.
 
A teljes bejegyzést a Foodandwine.hu oldalon tudod elolvasni!

Nagy népszerűségnek örvend a hazai kakós csiga

Március 13. 16:17
Körülbelül 90 millió kakós csigát fogyasztanak a magyarok évente. Az egyik legnépszerűbb pésütemény készítői pedig összemérhették tudásukat, ugyanis a Magyar Pékszövetség pályázatot hirdetett a Legjobb Kakós Csiga címért - írja az Index.hu.
 
Hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazták az első hellyel, a legkreatívabbnak pedig a fehér csokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal díszített sokorópátkai Pedro Pékség csigája bizonyult - közölte a szövetség.
 
"Azért készítettük el a legjobb kakaós csiga pályázatot, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jó minőségű hazai péktermékekre, illetve azokra a magyar pékekre, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy friss pékáru kerülhessen reggel az asztalunkra" – ismertette Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pályázat célját.

Már nem kell sokat várni az idei hajózási szezonra

Március 13. 13:12
Március 26-án kezdetét veszi a 170. balatoni hajózási szezon. Húsvét szombatján bocsátják vízre a megújult Siófok katamaránt. Az idei évben új menetrend lesz érvényben, valamint kibővüítik a program- és szolgáltatáskínálatot. Mindezek mellett mérsékelt áremelés várható csak - írja a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) közleményében.

Az önkormányzatok tulajdonában lévő hajózási társaság az új menetrendjében kiemelt figyelmet fordít arra, hogy menetrendszerinti járatain túl is megközelíthetőek legyenek hajóval a tóparti rendezvények. Egyedi járatokkal kívánja biztosítani a társaság továbbá, hogy a főszezonon kívül is elérhetőek legyenek a települések hajóval. 
 
A menetrendszerinti hajójáratok sűrűségét és indulását az igényekhez igazították, ami egyebek közt kedvezően érinti a Fonyód-Badacsony közti átkelést már az előszezonban is. Idén a Balatonlelle-Balatonboglár-Badacsony járat heti két alkalommal már Szigligetig közlekedik, hetente kétszer pedig új járat indul Balatongyörökről Balatonmáriafürdőre. A főszezonban lesznek késő esti hajójáratok is, és bevonják a menetrendi hajózásba a cég gyorshajóit.
 
Az utasok számára könnyebben értelmezhető kiadványok, tájékoztató anyagok készültek a 2016-os évre, továbbá az idén már öt hajóállomáson működnek a MÁV-val és a Volán-társaságokkal közösen üzemeltetett utastájékoztató, menetrend kijelző rendszerek. A kikötők mellett már a vasútállomásokon is tájékozódhatnak az utasok a hajóindulások időpontjairól. A legfrekventáltabb Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon a hajókra telepített utastájékoztató rendszer is működik majd, továbbá nyártól minden hajón és a közforgalmi kikötőkben lesz ingyenes wifi-szolgáltatás. 
 
A menetrendi járatokon kívül a hajózási társaság programkínálatában szerepel egyebek közt "Varázshajó" néven gyerekhajó program, továbbá több kikötőből indul sétahajó borkóstolóval a fedélzetén, valamint Balatoni Minimax Gyerekhajó. Vasárnap esténként pedig Siófokon meglepetés programot kínáló élményhajók üzemelnek majd.
 
A BAHART az elmúlt három évben nem emelt árakat, és a maximális jegyáremelkedés az idei évben sem haladja meg egyik útvonal esetében sem a 100-200 forintos nagyságrendet. A társaság az idei szezonra új díjzónákat alakított ki az eddigi kilométer övezetek helyett. Az online jegyvásárlás lehetőségét jövőre tervezik bevezetni. 
 
A balatoni kompárak nem változnak. A korábbi években május végétől bevezetett járatsűrítést az idén már március 25-től érvénybe léptetik, így akkortól nem óránként, hanem 40 percenként fog közlekedni a komp Szántód és Tihany között.
 
(MTI)

Óvatosan a lenmagolajjal

Március 13. 10:09
Kivonták a kereskedelmi forgalomból a a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű lenmagolajat. Azért volt szükség erre a lépésre, mert a termékben a PAH tartalom határérték felett volt. A visszahívás a 12/05/2016 és a 06/08/2016 minőségmegőrzésű idejű termékeket érinti.
 
A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza.  A kifogásolt tételek az üzletek polcairól már lekerültek, a fogyasztók a megvásárolt termékeket visszavihetik az üzletekbe - írja az Élelmiszer.hu.
 
A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.
 
A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:
 
Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst)
Minőségmegőrzési idő: 12/05/2016
Kiszerelés: 250 ml
 
Termék neve: Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst)
Minőségmegőrzési idő: 06/08/2016
Kiszerelés: 250 ml