Fröccs

Így metszik a furmintot

Március 15. 09:41
A 2013-as telepítésű furmint metszését mutatja be az alábbi videóban a tokaji Gizella Pince. Az ületetvény a Szil-völgy dűlőben található.
 

Íme a Magyarország tortája cím 2016-os jelöltjei

Március 15. 06:07
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot  augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából. Az első értékelést követeően, íme a 10 továbbjutó (abc sorrendben): 
 
  1. Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda (Dunaföldvár)
  2. Bakonyi Túrós Csusza Torta – Caffé Kft., Művész Kávéház és Cukrászda (Budapest)
  3. Fertődi Selymes – Vaslóczki Orsolya, Horváth Cukrászda (Budapest)
  4. Magyar kert – Szentandrási-Szabó Emese, Suhajda Cukrászda (Budaörs)
  5. Málnás Tripla Csokitorta – Szoljár Csaba, Solier Cafe (Gödöllő)
  6. Nagyi gyümölcsöse – Nagyné Haán Bernadett, Major Cukrászda (Budapest)
  7. Őrség zöld aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
  8. Szentendrei Mézes-málnás „Annamari” torta – Nagy Péter, Szamos Cukrászat (Pilisvörösvár)
  9. Tihanyi körtés sajttorta – Barabás Csilla, Édes-Gyömbér Cukrászda (Budapest)
  10. Zuzorka – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
 
Júniusban folytatódik a második körös megmérettetés.

Mi a különbség a hegyaljai települések borai között?

Március 14. 19:20
Tokaj-Hegyalja társadalmi összefogását és jól működő közösségi életét is jól szimbolizálja, hogy egyre több községben készítenek település színtű borokat.
 
A Tokaji Március Nagykóstoló településalapú mesterkurzusán 7 település, 7 szakember, és 14 bor áll csatasorba. A szakemberek az egységben, a borok a különbségekben rejlő szépségről mesélnek majd. A legnagyobb kérdés: az egyediség lehet egy erős márka alapja? Miről
üzen egy címkére írt falunév vagy dűlő?
 
A Vinoport.hu oldalán az előadók is megszólaltak a kurzussal kapcsolatban.
 
A mesterkurzus borsora:
  • Tállya Wines Tállya 2014
  • Tállya Wines Rigófütty 2014
  • Olaszliszka Hárslevelű 2014
  • Samuel Tinon Birtok Furmint 2014
  • Pajzos-Megyer Tokaji Hárslevelű Selection 2014
  • Pajzos-Megyer Tokaji Furmint Selection 2013
  • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Bio Kis-Garai-dűlő 2014
  • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Selection 2011
  • Gróf Degenfeld 2015 Terézia Hárslevelű
  • Gróf Degenfeld 2014 Terézia Hárslevelű
  • Béres 2011 Lőcse Furmint (dűlőszelektált)
  • Béres 2009 Omlás Furmint (dűlőszelektált)
  • Lenkey Sárgamustkotály 2007
  • Lenkey December 2005
 
További információk a mesterkurzusokról: ide kattintva

A világ 10 legdrágább gyümölcse

Március 14. 16:03
Gondoltad volna egy szőlőfajtáról, hogy 4000 USD-ba kerül belőle egy fürt? Pedig igaz. Íme a világ 10 legdrágább gyümölcse (az összeállítást a Foodandwine.hu készítette):
 
  1. Yubari King dinnye: 23000 USD/2 db
  2. Densuke görögdinnye 6100 USD/db
  3. Ruby Roman szőlő: 4000 USD/fürt
  4. Taiyo-no-Tamago mangó: 3000 USD/2 db
  5. Ananász Heligan elveszett kertjéből: 1600 USD/db
  6. Szögletes görögdinnye: 800 USD/db
  7. Dekopon mandarin-narancs: 80 USD/6 darab
  8. Sekai-ichi almák: 21 USD/db
  9. Sembikiya Queen eper: 85 USD/12 darab
  10. Buddha-alakú körte: 9 USD/db
 
A teljes cikket a Foodandwine.hu oldalon tudod elolvasni!

Tudj meg többet a rumok királyáról!

Március 14. 13:20
A rumok királyának is nevezik a Zacapát, amely luxusital az idei évben ünnepli a 40. születésnapját. A Zacapa brandjének utazó nagykövete egy latin-amerikai hölgy, Rebecca Quiñonez.
 
A topprémium minőségű rum két változatát, a Zacapa Centenario 23-at és a csúcsmodellt, az XO változatot hazánkban is bemutatta Rebecca - írja a Turizmusonline.hu.
 
A Zacapa Centenario 23-at Guatemala déli partvidékén, vulkanikus talajon termelt cukornádból készítik, méghozzá elsőként préselt „szűz cukornád-mézből”. A Zacapa lényege, hogy a lepárlást követően 2300 méteres tengerszint feletti magasságra szállítják fel a hegyekbe, és ott érlelik, így válik gazdag aromájú, komplex ízvilágú és gyönyörű színű rummá.
 
Az XO készítésekor 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze. Továbbá az utolsó hordó az érlelési folyamatban francia ex-konyakos tölgyfahordó.

Európa alulértékelt városai

Március 14. 10:10
Róma, Párizs, Barcelona, Liszabon... és még sorolhatnánk a vonzóbbnál vonzóbb úticélokat. De van egy olyan lista is, ahová Európa alulértékelt városai kerültek.
 
A Ruba.blog.hu a relatívan lebecsült városokat mutatja be, vagyis lesznek közte olyanok, amik egész népszerűek, de ennél nagyságrendekkel több látogatót vonzhatna (ilyen pl.: Zágráb), és lesznek olyanok, amik nem túl attraktívak, de annál azért többet érdemelnének, mint hogy évente 10-en látogassák meg (pl.:Minszk), és persze lesznek olyanok, ahova szinte senki sem megy, pedig vannak olyan érdekesek, mint némely nyugati város (pl.: Kamenyec-Podolszk). Annak érdekében, hogy reális célpontok kerüljenek csak a listára, húztam egy 1500km-es kört Budapest köré, és csak innen válogatok - írja a bejegyzés szerzője.
 
Lássuk a listát:
  1. Szarajevó
  2. Szkopje
  3. Kijev
  4. Vilnius
  5. Durres
  6. Kamenyec-Podolszk
  7. Szófia
  8. Zágráb
  9. Minszk
  10. Ankara
  11. Lviv
 
A teljes cikket a Ruba.blog.hu oldalon tudod elolvasni!

A tavaszi ébredés növénye

Március 13. 19:36
Ambrus Lajos József Attila-díjas író, és a Food&Wine blog állandó vendégszerzője, és a medvehagymáról mesélt legújabb bejegyzésében. Ugyanis a növény most bújik elő az erdőkben, és érdemes vele közelebbről is megismerkednünk.
 
Medvehajma – mondta rá a népnyelv; korábban kígyóhagymának is hívták a tavaszi ébredés növényét, és tájnyelvi alakzatokban a sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroshagyma, erdei fokhagyma, boszorkkányhagyma néven is szerepel.(...) Fehér virágai április-májusban nyílnak; zsenge leveleinek és hagymájának gyűjtése még virágzás előtt ajánlott, virágzás idején a növény mérgező.(...) A székelyföldi Erdővidéken a népi gyógyászat szívpanaszok esetére, vérkeringést fokozó, impotencia elleni gyógyszerként használja, a konyhában zsenge leveleit friss salátaként és kompótnak télire, de húsokhoz és mártásokhoz is kiváló. Fűszernövényként levesekben és főzelékekben, süteményekben, sajtokban, kenyérben, kefirben, joghurtokban használható.
 
A teljes bejegyzést a Foodandwine.hu oldalon tudod elolvasni!

Nagy népszerűségnek örvend a hazai kakós csiga

Március 13. 16:17
Körülbelül 90 millió kakós csigát fogyasztanak a magyarok évente. Az egyik legnépszerűbb pésütemény készítői pedig összemérhették tudásukat, ugyanis a Magyar Pékszövetség pályázatot hirdetett a Legjobb Kakós Csiga címért - írja az Index.hu.
 
Hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazták az első hellyel, a legkreatívabbnak pedig a fehér csokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal díszített sokorópátkai Pedro Pékség csigája bizonyult - közölte a szövetség.
 
"Azért készítettük el a legjobb kakaós csiga pályázatot, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jó minőségű hazai péktermékekre, illetve azokra a magyar pékekre, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy friss pékáru kerülhessen reggel az asztalunkra" – ismertette Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pályázat célját.