Fröccs

A Winelovers Wine Awards a nemzetközi borversenyek legújabb generációja

Július 10. 14:40
A Winelovers Wine Awards a nemzetközi borversenyek legújabb generációját képviseli, és olyan célokat tűzött ki maga elé, amelyek túlmutatnak a hagyományos borversenyeken. Azért jött létre, hogy a kelet-közép-európai régió borainak valódi kiugrási lehetőséget adjon, az érmek jelentette marketingértéket kereskedelmi eredményekké konvertálja.
 
 
A borverseny mellékeseménye, a Winelovers-X – Experts, Exhibition, Exclusivity célja, hogy egy hatékony offline platformot hozzon létre a szakemberek számára: ezen az eseményen találkoztak idén is a szakértők, a sommelier-ek, a borkereskedők, a borászok - és természetesen a fogyasztók.
 
 „Mindannyian tudjuk, hogy a terméket előállítani és piacra dobni kevés. A piacok telítettek, miközben a borfogyasztás folyamatosan és jelentősen csökken világszerte – mondja Tábor István, a verseny alapító-tulajdonosa. – Azon bortermelők, akik a Winelovers Wine Awardsra beneveznek, ott eredményeket érnek el, és egyértelművé teszik, hogy aktívan és hatékonyan dolgoznak a nemzetközi sikereikért.

A Winelovers X-en szereplő borászatok bekerültek a Tasting Catalogue-ba, amelyet minden zsűritag számára elérhetővé tettek, a benne szereplő adatokkal megkönnyítve a kapcsolattartást az egyes szereplők között.

A bor ott a legjobb, ahol születik - Borindex, a borturisztikai weboldal

Június 13. 11:12
A Borindex, Magyarország egyik vezető borturisztikai weboldala, elviszi a borbarátokat és a borkultúra iránt érdeklődőket oda, ahol a borok születnek, vagyis a borászatokhoz. A fogyasztók számára ezzel megkönnyítik a választást, hiszen megkapnak minden szükséges információt a borászatokról. A pincészetek pedig kihasználhatják a digitalizáció előnyeit, és valóban már csak a borkészítéssel és vendégvárással kell törődniük.
 
A bor ott a legjobb, ahol születik - Borindex, a borturisztikai weboldal
 
A Borindexen több mint 200 borászat 250 borkóstolója közül válogathatnak az érdeklődők. A hazai siker után 2023-ban 4 új országban - köztük Ausztriában és Szlovákiában - indítják el az oldalt, amely természetesen így angol nyelven is elérhető lesz. Céljuk nem kevesebb, mint hogy több százezer borturista rajtuk keresztül találja meg a számára legjobb borkóstolót vagy egyéb boros eseményt.
 
A Borindexen foglalható borkóstolókat a borbarátok folyamatosan értékelik. Hamarosan kiosztják az első Borindex-díjakat, amelyek megmutatják, hogy melyik pincészeteknél szeretnek a legjobban kóstolni a látogatók.
 
További információk:
 
 

Szőlőskerti Party Etyeken

Május 15. 15:02
Aki az etyeki pincéket ismeri, az hallott már a Szőlőskerti Partyról, sőt valószínűleg élvezte is már annak utánozhatatlan hangulatát. Május 20-án jön a következő buli.
 
Megnyílnak a pincék, sok-sok finom borral várva téged. Rajtad áll: kistermelői és gourmet ínyenc falatokkal párosíthatod a kóstolt tételeket. A fő show-t ezúttal a zene viszi: a giccspartytól a deep house-on át több műfaj és fellépő csap zenebonát, köztük számos DJ is lesz a szőlőben. Vedd fel te is a ritmust, élvezd a tavaszt teljes pompájában az etyeki Gasztrosétányon!
 
 

A Kárpát-medence 5 legjobb borásza

április 18. 09:16
Április 21-én kiderül, hogy ki lesz közülük a Borászok Borásza.
 
Felvidék, Pannonhalma, Szekszárd, Tokaj és Villány a döntőben - lezajlott a Borászok Borásza elsőkörös voksolása, lássuk, hogy kik kerültek az ötös döntőbe, kikért izgulhatunk az április 21-i Díjátadógáláig.
 
A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját március 3-án hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást. A díj már jól ismert szabályai szerint a döntés joga az ötven jelölt kezében van, ők választják meg maguk közül – kétfordulós választási rendszerben – a Borászok Borászát. Az első fordulós szavazatok összesítése után növekvő izgalomra számíthatunk a Felvidéken, Pannonhalmán, Szekszárdon, Tokajban és Villányban is, innen származnak, itt alkotnak ugyanis a döntősök.
 
BÁRDOS SAROLTA, BOTT FRIGYES, HEIMANN ZOLTÁN, IPACS SZABÓ ISTVÁN és LIPTAI ZSOLT; olyan nevek, akik méltán kerültek a döntőbe, és minden bizonnyal mindnyájan érdemesek a végső győzelemre is. A döntős névsor kihirdetése előtt a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már el is indította a voksolás második fordulóját, ahol értelemszerűen ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest.  
 
A Kárpát-medence 5 legjobb borásza
 
A legjobb borászok közössége a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva minden évben megválasztja a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), IPACS GÉZA (a borvilág ikonikus grafikusa), KÉZDY DÁNIEL (borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), KLING JÓZSEF (borszakíró, a Gusto főszerkesztője), KOVACSIK TAMÁS (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa) és RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).
 
A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1.000.000 forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra. 
Április 21-én kiderül, hogy ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy kit választanak Borászok Barátjává és ki lesz a 17. Borászok Borásza!
 
 

Jön a legendás TAVASZI PIKNIK

április 05. 18:13
A rutinos Etyek rajongók biztosan számos fantasztikus emléket őriznek a legendás Tavaszi Piknikről, de nem csak rájuk számítanak a szervezők: akik még csak hírből hallottak a Piknikről, azoknak április 15-16-án kiváló lehetőség adódik, hogy megízleljék Budapest szőlőskertjének hangulatát!
 
A tavaszi szél vidámságot áraszt, a helyi vendégvárók pedig a szokásos vendégszeretettel és házias ízekkel várják az érdeklődőket, a pincesorra vágyókat. Élvezzétek a tájat, az éledő természetet, és sétálj végig a Gasztrosétányon. Ami biztosan lesz: finom borok, jó hangulat, zene, tulipánok, frissensült ez-az, kézműves szörpök és zongorafestő performansz, valamint minden kiemelkedő környéki pincészet és kistermelő legjava. Piknikezz te is Etyeken, ismerkedj meg új ízekkel, és szakadj ki a hétköznapokból. Itt nézheted meg, mit kínálnak a Gasztrosétány vendégvárói.

Jön a legendás TAVASZI PIKNIK

Borász a Kanapén: Interaktív Wine- és Soul Coaching Frittmann Péterrel

Március 24. 11:44
A W&S nem egy lakásétterem, nem egy borkóstoló, nem workshop és nem egy drámacsoport. De egy kicsit mégis mindegyik! 
 
A vendégek 4 órára maguk mögött hagyják a város zaját, a munkahelyi stresszt, mert ez az este csak róluk szól. Tapasztalt coach segítségével aktuális dilemmák, elakadások kerülnek a boros asztalra, amit a csoport erejével nyitogatnak a szervezők, és próbálják megtalálni a megoldókulcsot. 
 
A „Borász a kanapén!” programsorozat keretében egy-egy borász csatlakozik a „lélekmelegítéshez”, nemcsak kiváló borsorral, de őszinte önismereti  gondolatokkal. Az első vendég Frittmann Pétert lesz, a további alkalmakon pedig Vesztergombi Csaba és Söptei Zsolt következik.
 
Borász a Kanapén: Interaktív Wine- és Soul Coaching Frittmann Péterrel
 
Péter választott témája: Karrier & párkapcsolat – az egyensúlyozás művészete
 
Az esemény várható menetrendje: 
• 18:30 – 18:45: Érkezés
• 18:45 – 19:00: Welcome Buborék! - Frittman Ezerjó Pezsgő Brut 2019 (20 hónap seprőn) 
• 19:00 – 19:15: Üljünk le a kanapéra: bemutatkozás, játékszabályok, dilemmák 
• 19:15 – 20:15: Első rész - A coach kérdez ... – Frittmann Irsai Selection 2022 (csupa mészkő)
• 20:15 – 21:00: Frissítő Szünet – Komoly fehérek párbaja: FPV (Fittmann Prémium Válogatás) – Ezerjó 2018 vs.  Generosa 2018 
• 21:00 – 22:00: Második rész - még több kérdés, még több válasz, és a nagy bomba: Grand Selection Tiara 2019 (Cabernet Franc – Merlot – Kékfrankos csak a legjobb évjáratokban) 
• 22:00 – 22:15: Esemény lezárása, nyereményjáték, búcsú 
 
Jelentkezés e-mailben: invinolidia@gmail.com email címen.
Ára: 19.900 Ft (3in1 Special elérhető – írj!) 
 
Lemondás 48 órával az esemény megkezdése előtt. 
Létszám: min. 4 fő, max. 7 fő
 

Március 18-án Dűlőbisztró Etyeken

Március 14. 10:54
Mostantól hivatalos: a barátságos idő és az új energiák Etyekre is megérkeztek. Ennek örömére márciusban Dűlőbisztró pikniket tartanak a helyiek, amelyre a szokásos vendégszeretettel és finomságokkal készülnek. A főszerep a tűzön készült falatoké, a BBQ-é és a grillé lesz, amelyek mellé több helyről lüktető ritmusok, táncra perdítő dallamok szólnak. Vegetáriánus vendégeinkről sem feledkezünk meg: sajttálak, pizzák és mártogatósok is készülnek a Gasztrosétányon. Kóstolj újabb és újabb borokat a virágos fröccstől a komoly vörösekig, koccints velük egy új kezdetre, és frissülj fel a télbúcsúztató Etyeki Pikniken!
 
Március 18-án Dűlőbisztró Etyeken
 

Az 50 legjobb magyar borász Budapesten

Március 09. 15:37
Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.
 
Hagyományosan a március 3-án megrendezett Borkonferencia keretein belül hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának, azaz a Borászok Borásza díj jelöltjeinek névsorát. A konferenciát követően pedig megrendezték a Borászok Borásza Kóstoló Kört, azt az exkluzív eseményt, ahol az ötvenek találkoztak, és egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel ismerkedve leadták első szavazatukat a végső győztesre. Kik is ők ötvenen és miért éppen ők kerülhettek be ebbe a nagyon impozáns nevekből álló körbe?
 
Az 50 legjobb magyar borász Budapesten

 
Minden évben a Borászok Borászai, azaz a korábbi évek győztesei közös konszenzus alapján állítják össze az ötven fős jelöltlistát, majd ezt követően átruházzák a döntés jogát a jelöltekre, akik kétkörös szavazás keretein belül választják meg maguk közül a legjobbat. A Borászok Borásza Kóstoló Körön már le is bonyolították a voksolás első fordulóját. A szavazatok összesítése után a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány hamarosan nyilvánosságra hozza az öt főből álló döntős névsort, akikre a második fordulóban szavazhatnak majd az ötvenek.
 
 

A Borászok Borásza 2023 Jelöltjei:

 

Árvay János

 

Légli Géza

Balassa István

Liptai Zsolt

Balla Géza

Losonci Bálint

Bárdos Sarolta

Luka Enikő

Barta Károly

Makai Gergely

Bock József

Malatinszky Csaba

Bolyki János

Maurer Oszkár

Bott Frigyes

Mérész Sándor

Bukolyi Marcel

Mészáros László

Bussay Dorottya

Miklós Csaba

Csetvei Kriszta

Molnár Péter

Dúzsi Tamás

Nagy László

Eszterbauer János

Pálffy Gyula

Franz Weninger

Sebestyén Csaba

Frittmann János

Szabó Gyula

Gál Tibor

Szászi Endre

Gere Attila

Szepsy István ifj.

Heimann Zoltán

Szilagyi László

Homonna Attila

Takler  Ferenc

Horváth "Ráspi" József

Tarnóczi Zoltán

Ipacs Szabó István

Tiffán Ede

Karner Gábor

Várszegi György

Kiss Gábor

Vesztergombi Ferenc

Konyári Dániel

Vida Péter

Kovács Tamás

Wille-Baumkauff Márta

 
 

Újra fellángol a vita a zéró toleranciáról a 11. Borkonferencián

Március 01. 10:26
Az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, de vélhetően sokakat az éppen készülő bormarketing stratégia érdekli leginkább, amelyről rögtön a konferencia elején kaphatunk majd tájékoztatást. Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszél majd az ekkor már ismerhető részletekről.

A generációváltásról szóló beszélgetés is érdekesnek ígérkezik, amellyel kapcsolatban Gere Andrea mondja el az ikonikus villányi pincészet személyes tapasztalatait. A szakma profi művelőinek igazi csemege lesz Dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem habitált egyetemi docense intézetvezetőjének szőlőtermesztési előadása vagy az Agrárminisztériumot képviselő Gál Péter domináns szőlőfajtákról és az eredetvédelemről szóló prezentációja.
 
Az erősen elméleti témákat kiválóan fogja illusztrálni és frissíteni a két kóstolós fajta masterclass, amelyeknek keretein belül Kamocsay Ákosnak  és Kiss Gábornak köszönhetően közelebbről is megismerkedhetünk az Irsaival, cserszegivel és a merlot-val. Ezek mellett a szőlőbirtokok mérethatékonyságáról is tanulhatunk Rábai László és Kovács Zoltán jóvoltából, valamint megismerkedhetünk Kiss Zsófia advanced sommelier nemzetközi tapasztalataival is.
 

A konferencia végére pedig igazi csemege érkezik, hiszen az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, amelyre olyan nagyágyúk érkeznek, mint Knezsik István, az autós nagykoalíció elnöke, Óberling József ezredes úr, rendőrségi főtanácsos, Dr. Bátki Pál ügyvéd, közlekedési szakjogász, illetve természetesen a téma borász szószólói Bock József és Varga Péter.

Szavazni a következő linken lehet (a felület csak a Borkonferencia napján érhető majd el):
https://www.aborkonferencia.hu/szavazas