A kelet-közép-európai régió boraival versenyezve kell megtalálnunk a magyar borok helyét a világban


2023. június 15., 14:54


Az idén másodszor megrendezésre kerülő Winelovers Wine Awards célja a kelet-közép-európai régió legjelentősebb borversenyévé, egyúttal a borvilág egyik legfontosabb nemzetközi eseményévé válni. A borversenyhez a kiterjedt magyarországi kommunikáción túl egyre erőteljesebb nemzetközi hírverés is kapcsolódik. Bálint Lászlót, a borverseny elnökét kérdeztük az idei várakozásairól.
A kelet-közép-európai régió boraival versenyezve kell megtalálnunk a magyar borok helyét a világban
Milyen lesz a második alkalommal megrendezésre kerülő Winelovers Wine Awards?
A sok hazai nevezés mellett idén még több külföldi nevezés várható, ezért a hazai borok számára újabb esély adódik arra, hogy nemzetközi kontextusba kerüljenek, és megmérettessenek. A hazai borászok ismét megmutathatják magukat, és megtapasztalhatják, hogyan értékeli egy nemzetközi szakmai zsűri a boraikat. Idén szélesedett azon országok köre is, ahonnan az egyes zsűritagok érkeznek, így még több szempont érvényesül majd az értékelésben. Ezek után ha egy bor sikeresen szerepel ezen a borversenyen, akkor biztos lehet abban, hogy bármikor megállja a helyét a nemzetközi piacon is. A Winelovers Wine Awards kifejezetten a kelet-közép-európai régió borainak versenye kíván lenni, így ebből a térségből számítunk a legtöbb nevezésre. Ausztria, Szlovákia, Románia, Horvátország boraival - és nem feltétlenül mondjuk a francia borokkal - versenyezve kell megtalálnunk a magyar borok helyét a világban. Egyrészt magas a léc, amit meg kell ugrani, hiszen a borvilág legnagyobb nevei pontozzák a borokat. Másrészt viszont nagy esély van az éremszerzésre, mert a borok a saját kategóriájukban versenyeznek - idén ezek száma bővül. Idén nagyobb hangsúlyt fogunk arra fektetni, hogy a fogyasztói szempontokat a bírálók még nagyobb súllyal vegyék figyelembe. Arra fogom kérni a bírálókat, hogy virtuálisan helyezzék magukat át a fogyasztó székébe, értékelésükben a borszakmai szempontok mellett jelenjen meg a fogyasztó nézőpontja is.
 
A kelet-közép-európai régió boraival versenyezve kell megtalálnunk a magyar borok helyét a világban
 
Milyen új kategóriák lesznek?
Újdonság lesz, hogy idén már nyolc kategóriában lehet nevezni a versenyre: az édes borok, a pezsgők, és az illatos fehérek mellett lesz reduktív és hordóban érlelt fehérbor kategória is, a vörösek pedig a gyümölcs- és tanninhangsúlyos vörösborok csoportjára oszlanak. Nemcsak a szakma által legnagyobbra tartott borokat szeretnék kiemelni ezen a versenyen (amely jellemzően aszú vagy valamely komplexebb fehér- vagy száraz vörösbor), hanem a fogyasztói preferenciák figyelembevételével a könnyedebb, illatosabb vagy rozé típusú borok rangsorát is felállítjuk.
 
Miért volt szükség az illatos és reduktív borokat külön neveztetni?
A jó értékű, kevésbé illatos, de reduktív fehér fajták, mint például egy furmint, hátránnyal indulnak egy illatos bor mellett, sokszor nem kapnak elég lehetőséget. Hasonlóan nem rúghatnak labdába a testes, hordós fehérborok mellett sem. Eltűnhet így a mezőnyben egy furmint, egy olaszrizling vagy egy juhfark. Mi ezeknek a fajtáknak is meg akarjuk adni az esélyt az éremszerzésre.
 
A kelet-közép-európai régió boraival versenyezve kell megtalálnunk a magyar borok helyét a világban
 
A fogyasztók számára miért fontos egy ilyen nagyszabású borverseny figyelemmel kísérése?
A versenyen szerzett érmek támpontot adnak a vásárláshoz, ezekre az eredményekre is lehet támaszkodni a borválasztásnál. Egy érem segít a fogyasztónak, hogy eligazodjon számtalan ismert, vagy kevésbé ismert címke között. Nem mindegy persze, milyen borversenyen nyert a bor, különböző “ligák” léteznek. A Winelovers Wine Awards egy hazai szervezésű verseny, mely nemzetközi elismertségre törekszik. A hazai borvilág elismert szakemberei mellett egy erős nemzetközi boros szaktekintélyekből álló zsűrit kért fel tavaly és idén is a bírálatra. Ez önmagában egy nagyon erős szakmaiságot jelent, ez által a fogyasztók vakon bízhatnak az eredményekben.
 
Kiket emelnél ki a zsűritagok közül?
A tavaly itt járt Master of Wine-ok közül itt lesz Essi Avellan MW és Rose Murray Brown MW is, de újak is érkeznek: Caro Maurer MW és Dr. Caroline Gilby MW is jelen lesz. Jamie Goode-nak nagyon örülök, mert neki elég nagy szava van a borvilágban, jól kóstol, nagy tapasztalattal rendelkezik. Lesznek nem kifejezetten szakértők, hanem például olyan nagykereskedők is, akik számottevő mennyiségben importálnak bort Magyarországról, így például Zsiga György Angliából. Szóval minden tekintetben meghatározó emberek zsűriznek majd.
 
Változott-e valami a tavalyi lebonyolításhoz képest? 
A flight-ok méretét lecsökkentettük: maximum hat bort viszünk ki egyszerre, nem pedig tízet mint tavaly. Talán ez volt az egyetlen kritika, amely többektől visszaérkezett, hogy egyszerre tíz bort kóstolni nem a legoptimálisabb. Ezt megértettük, és változtattunk is rajta.
 
A kelet-közép-európai régió boraival versenyezve kell megtalálnunk a magyar borok helyét a világban
 
Ismét lesznek side event-ek. Kiket céloztok ezekkel?
A mesterkurzusoknak kettős szerepe van: egyrészt külső látogatókat is bevonzanak a versenyre, másrészt a bírák számára egyfajta jutalomként is szolgálnak. Egy hosszú bírálat után egy könnyed, buborékos mesterkurzus tökéletes jutalom lesz mindenki számára. A három pezsgős masterclass mellett egy aszú kóstoló is lesz, ez is valódi csemegének ígérkezik. A Winelovers X pedig a tavalyi Expóhoz hasonló rendezvény lesz a verseny második délutánján. Ez egy B2B esemény, amely egy extra megjelenési lehetőség a borászok számára, amelyen nemcsak a bor, hanem maga a pincészet is be tud mutatkozni, kapcsolatot építeni a potenciális kereskedőkkel. Remélem, a nevező borászatok felismerik a lehetőséget ebben a mikrorendezvényben, és át tudnak adni egy olyan koncentrált információtartalmat magukról, hogy megmaradjanak az emlékezetben. Nyilván egy erősen szelektált, kiváló minőségű portfólióval kell itt megjelenni a sikerhez.
 
A kelet-közép-európai régió boraival versenyezve kell megtalálnunk a magyar borok helyét a világban
 
További információk a Winelovers Wine Awards weboldalán.
 
A 2022-es eseményről készült videók, továbbá a zsűritagokkal készült interjúk a verseny YouTube csatornáján.  

Winelovers borok az olvasás mellé