Fröccs

Bambi, Utas-Üdítő, Hüsi - emlékszel még rájuk?

április 10. 07:45
A Foodandwine.hu remek retró hangulatú összeállítást közöl a 20. század hazai üdítőitalairól. Gondoltad volna, hogy a Bambit már 1947-ben elkezdték palackozni? Hogy az Utas-Üdítőt a 60’-as években citrom-bambiként is emlegették, és 3 forintba került? További érdekességek a cikkben!

Tündérmesébe illő időjárással jön a hétvége

április 09. 21:59
Az Etyeki Piknik szervezői megint belenyúltak a tutiba, hiszen a tavasz legkellemesebb napjára, szombatra tették aktuális rendezvényüket. A Köpönyeg.hu-n olvasható infók szerint pénteken még fátyolfelhők szűrte napsütés lesz, de kellemes tavaszi idő várható. Szombaton aztán Sándor, József és Benedek helyett Leó és Sztaniszló érkezik a meleggel, sok helyen 20 foknál is több lesz. Eső sem lesz és sokat süt majd a nap, tehát abszolút királyság várható! 
 
Vasárnap is marad a 20 fok körüli tavaszi meleg, némi gomolyfelhővel. 
 
Aztán, hogy hétfőn könyebb (?) legyen dolgozni, délelőtt jönnek majd a gomolyfelhők, délutántól egyre többfelé valószínű zápor, zivatar átmeneti szélerősödéssel.
 
Menjetek zöld erdőbe járni, kék ibolyát látni!
 

Hol telepítenek szőlőt?

április 09. 18:16
A Böjt Borászatnál szőlőtelepítés folyik. Az egri borászat rizlinget ültet a gyönyörű áprilisi időben.

Rizling telepítés a mai program!:) #riesling #böjtboraszat

Posted by Böjt on 2015. április 9.

Táncoló Medve: "Nagy szerencséje van annak, aki találkozhat Szepsy Istvánnal."

április 09. 15:13
Ripka Gergely, a Táncolómedve.hu oldalán írt beszámolót Szepsy István Tokaj Grandon tartott mesterkurzusáról. "Egyfajta kapocs lehet ő a régmúlt korok tudása és a mai Tokaj értelmezése közt. Keresi az első osztályú területeket szerte a borvidéken, kutatja a válaszokat, melyik kőzet, mit jelent a talajélet, vízháztartás és persze a művelés szempontjából; miért szerethették jobban a löszt, mint az andezitet vagy a riolittufát; mitől volt izgalmas annak idején a mára elfeledett Tállya?" - fejti ki a cikk bevezetőjében Ripka Gergely. Szepsy István előadása alatt különleges borok kerültek a poharakba, melyek már nem vagy soha nem is lesznek forgalmi tételek. A kóstolójegyzetet itt olvashatod el.
 
 

Tovább üti egymást az Igazi Csíki Sör és a Ciuc Premium

április 09. 11:35
Az Élelmiszer.hu ismereti, hogy Lénárd András, az Igazi csíki sör gyártója a maszol.ro elmondta, a suceavai táblabíróság márciusban a Heineken Romániának azt a kérését utasította el jogerősen, amelyikben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat. A tulajdonképpeni márkaperben várhatóan csak évek múltán születik jogerős ítélet. 
 
Lénárd András valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés. Elmondta, hogy a Heineken a Hargita megyei törvényszéken is beperelte az Igazi csíki sör gyártóját, de emellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz is panaszt nyújtott be. Mindkét eljárás folyamatban van. 
 
A vállalkozó elmondta, az eljárás során elsősorban arra hivatkoznak, hogy levédték az Igazi csíki sör márkát, a Heineken csak a Ciuc premium márkanévvel rendelkezett, és a jogvita óta kért jogi védelmet a Csíki premium márkanévre is. Hozzátette, a két sör sem ízben, sem a gyártási technológiában, sem a csomagolásban nem téveszthető össze. 
 
Lénárd András tájékoztatott, hogy havonta 300 ezer litert palackoznak az Igazi csíki sörből, és nem győzik kielégíteni a termékük iránti keresletet. Arra a felvetésre reagálva, hogy a székely érzületen nyerészkedik, kijelentette: székely embernek vallja magát. "Nem a közösségnek a székely identitásához való ragaszkodását lovagolom meg, hanem a saját ragaszkodásomat mutatom ki ezzel a termékkel" - jelentette ki.

Brékin': a gyerekek nagy része iszik a középsuliban!

április 09. 09:24
Érdekes kérdéseket feszeget Dr. Gyurkó Szilvia a Wmn.hu-n. „Mindenki tudja, hogy itthon 18 éves kor alatt nem vásárolhatnak a gyerekek alkoholt. Azt azonban kevesebben tudják, hogy beleegyezéses szexuális kapcsolatot már egy 12 éves gyerek is létesíthet, 16 évesek (engedéllyel ugyan), de házasodhatnak, arról nem is beszélve, hogy a büntethetőség korhatára is (a legtöbb bűncselekményre) 14 év.” - írja. 
 
A cikkben az is benne van, hogy a gyerekek 80%-a élete első alkohollal kapcsolatos élményét megszerzi még a középiskolai évek alatt, azaz akkor, amikor legálisan nem is juthatna ilyen italhoz, vagyis „Grand Canyon méretű szakadék van a jog által elvárt állampolgári magatartás (teljes absztinencia 18 éves korig) és a valóság között.”
 
Persze az ivás a legtöbb esetben a szülőktől látott magatartás. És dőlnek a kérdések:
 
  • Támogatjuk (főzzön bárki pálinkát)?
  • Reklámozzuk (büszke borivó nemzet vagyunk)?
  • Elfogadjuk (mert egymillió alkoholista országa vagyunk)?
  • Mit kezdünk a gyerekkel ha piál és mit ha füvezik?
  • Mit gondolunk arról, hogy egyre több (és egyre meggyőzőbb) kutatási adat beszél arról, hogy az alkohol mennyivel rombolóbb mint a könnyűdrogok?
  • Mit tudnak valójában a szülők az alkohol és a drogok hatásairól és lehetséges következményeiről?
Az írást teljes egészében itt olvashatod.

De hogy került a kő a borospalackba?

április 09. 06:27
Csak úgy csörögnek, csattognak a kövek a pohárban - írja a Metropol a Bogdán birtok 2012-es Juhfarkjáról. 
 
„A Somló egyébként is karakteres, s szinte bármilyen feldolgozás mellett ad alapot a boroknak, de egy olyan fajtánál, mint a juhfark, ez különösen nyilván való tud lenni. Nem az a kifejezetten populáris stílus, nem feltétlenül talál be elsőre, legalábbis nem mindenkinél.”
 
A borleírásért ide kattints!